• No results found

DELÅRSRAPPORT 2014

3.2 Stöd till regional kulturverksamhet

Totalt uppgår landstingsbidraget för stöd till regional kulturverksamhet till drygt 227,7 mnkr 2014. Därutöver beräknas statsbidragsintäkter om 8,3 mnkr, samt övriga intäkter om 2,5 mnkr.

Per den 31 augusti 2014 redovisas ett resultat om 0,4 mnkr.

3.2.1 Verksamhetsstöd

Budgeten för verksamhetsstöd 2014 har förstärkts med 5,1 mnkr jämfört med 2013 och uppgår därmed till 60,1 mnkr. Kulturnämnden har beviljat stöd om 59,7 mnkr till 26 organisationer med 28 verksamheter. 452 tkr av verksamhetsstödet har flyttats till anslaget för Kulturstöd 2014. Per 31 au-gusti är hela anslaget förbrukat.

3.2.2 Kulturstöd

Budgeten för kulturstöd uppgår till 10,7 mnkr vilket är en ökning med 500 tkr jämfört med 2013. Ytterligare 452 tkr har tillkommit från anslaget för Verksamhetsstöd 2014. Hittills i år har 65 ansökningar beviljats stöd med totalt 9,3 mnkr, varav 17 avser kontinuerligt kulturstöd på sammanlagt 4,1 mnkr. Ett beslutstillfälle återstår i år. Totalt finns 1,8 mnkr kvar att fördela.

3.2.3 Tillgänglighetsstöd

Kulturnämnden har hittills i år fördelat ut 92 tkr i tillgänglighetsstöd, för-delat på fem organisationer. Tillgänglighetsstödet finns för att ge personer med funktionsnedsättning möjlighet att ta del av kultur kan sökas i sam-band med ansökan om kulturstöd till kontinuerlig eller tillfällig verksam-het.

3.2.4 Konserthuset

Stockholms konserthusstiftelse har beviljats stöd på 128 mnkr för 2014 vilket är en ökning med 3 mnkr jämfört med föregående år.

3.2.5 Ung Aktiv kultur

Projektstödet Ung Aktiv Kultur är ett engångsstöd med syfte att främja ungas aktiva deltagande i kulturlivet. Stödet har fördelats över två ningsomgångar under 2014, i februari respektive april. Totalt har 25

ansök-DELÅRSRAPPORT KUN 2014/619

ningar kommit in under första ansökningsomgången varav 15 projekt bevil-jas stöd om totalt 980 tkr. Till andra omgången inkom 56 ansökningar och resterande 820 tkr fördelades till 17 projekt. Förvaltningen har beaktat spridningen i länet, fördelning mellan olika konstformer samt prioriterat projekt som genomförs på fritiden och är initierade av unga. Per den sista augusti är hela anslaget på 1,8 mnkr förbrukat och samtliga utbetalningar genomförda.

3.2.6 Stöd till scenkonst för barn, unga och familjer

Hela årets anslag om 9,7 mnkr har fördelats och merparten har utbetalats.

Kulturnämnden har 2014 fördelat stöd till 1 grupp inom cirkusområdet, 1 grupp som vänder sig till finsktalande barn och ungdomar, 3 grupper inom nyskapande teater och improvisation, 24 teatergrupper, 2 berättargrupper, 1 musikteatergrupp samt 4 dans- och mimgrupper. Nämnden har även ur anslaget avsatt 920 tkr till projektet In med dansen och 250 tkr till pro-jektet In med cirkusen där ett 20-tal dans-och cirkusgrupper deltar och som genomförs av länsdanskonsulenten och cirkuskonsulenten. Verksamhet be-drivs under hösten 2014 och våren 2015. Hela anslaget kommer att förbru-kas under året.

3.2.7 Kultur i skärgården

Sedan mitten av 1970-talet har kulturnämnden lämnat stöd till kulturpro-gram och kulturverksamheter på 15 öar i skärgården. Anslaget används nu som ett projektstöd och uppgår i år till 400 tkr. Beslut fattas på delegation av förvaltningschefen och vid fördelningen beaktas kulturverksamhet för både fast- och fritidsboende där barn och ungdomar har prioriterats. Hela anslaget är fördelat och avser aktiviteter under hela 2014.

3.2.8 Hälsopedagogisk kulturverksamhet

Kulturnämnden har för 2014 budgeterat 7 mnkr för stöd till Hälsopedago-gisk kulturverksamhet, som gäller för ht 2014/vt 2015. Nämnden har förde-lat 2,9 mnkr till Circonova för projektet ”Att bryta tystnaden”, 2,9 mnkr till Unga Klaras vänner för projektet ”Identitet och Pubertet”, 600 tkr till Ut-mana för projektet ”Framsteg” samt 600 tkr till Zirkus Loko-Motiv för Äfventyrsraketen som vänder sig till särskolan. Fram till sista augusti har 4,6 mnkr av det totala stödet betalats ut.

3.2.9 De medicinhistoriska samlingarna

För att magasinera samlingarna från det före detta Medicinhistoriska museet har kulturnämnden budgeterat 370 tkr under 2014. För helåret beräknas ett nollresultat.

3.2.10 Film Stockholm

Film Stockholms mål är att länets alla barn och unga ges förutsättningar till att kunna lära, leka, skapa och utvecklas med film och rörliga bilder oavsett bostadsort, kön, klass eller kulturell bakgrund. I 2014 års budget finns 5,2

DELÅRSRAPPORT KUN 2014/619

mnkr i landstingsbidrag avsatt för denna verksamhet. Ytterligare 1 mnkr är avsatt från kulturnämnden för att särskilt stödja långfilmsdebutanter i sam-arbete med Filmregion Stockholm Mälardalen och Stockholms filmfestival, det s.k. STHLM Debut. Under 2013 skrev Film Stockholm ett avtal med Te-lia om ett treårigt sponsorsamarbete, årligen generar detta samarbete 500 tkr till verksamheten fram till 2015. Andra intäkter, bestående av statsbi-drag och övriga intäkter uppgår till ca 2,4 mnkr. Därutöver har Film Stock-holm under 2014 fått ett särskilt uppdrag gällande jämställdhet inom fil-men från Kulturdepartefil-mentet via Svenska Filminstitutet, detta genererar ytterligare 700 tkr.

Verksamheten redovisar ett överskott om 1,1 mnkr för perioden, vilket be-ror på att flera av Film Stockholms satsningar genomförs under hösten 2014. För helåret prognostiseras ett nollresultat.

Under 2014 genomför Film Stockholm med särskilt uppdrag från kultur-nämnden ett utvecklingsprojekt kring transmedia och hur digitaliseringen och de nya plattformarna kan tillämpas som resurs i allmänhet och inom vårdsektorn i synnerhet. Ett samarbete med Kungliga Tekniska Högskola och Smärtrehab på Danderyds sjukhus är inlett och konkreta modellförsök ska sättas igång under tredje kvartalet.

I oktober lanserar Film Stockholm en ny festival, STOCKmotion, för kort-film producerad i Stockholms län. Festivalen kommer att genomföras årli-gen och vara en mötesplats för filmare och filmintresserade i hela länet samt locka en bred publik av barn, unga, vuxna, amatörer och filmbransch.

STOCKmotion är en stor satsning för Film Stockholm som förutom filmvis-ningar även kommer att innehålla samtal, föreläsfilmvis-ningar, workshops och en mässutställning.

Film Stockholm kommer under 2014 att bygga upp en helt ny webbplatt-form, filmstockholm.se, och uppgradera sin andra webbsida filmbasen.se. I samband med detta har en kommunikationsbyrå arbetat med målgruppsa-nalys i syfte att skapa ökade möjligheter för en interaktiv kommunikation med och mellan målgrupperna.

3.2.11 Ökad regional samverkan

I årets budget finns 800 tkr avsatta för insatser för ökad regional samver-kan. Uppdraget innebär framför allt fokus på Länskulturfunktionerna samt uppföljning av handlingsplanen Kreativa Stockholm. Medel har bl.a. avsatts för sommarjobb för 14 unga musiker i samverkan med Länsmusiken (90 konserter), workshops för fördjupad samverkan med kommunerna Järfälla och Nynäshamn, fortbildning för ideella kulturarrangörer, Länskultur-funktionernas gemensamma Barnens dag samt för Jazzfestivalens utökade arbete med lokala jazzföreningar i länet.

DELÅRSRAPPORT KUN 2014/619

Arbetet med ledning och samordning av Handlingsplan för kulturella och kreativa näringar i Stockholmsregionen, Kreativa Stockholm, har genom-förts genom ordförandeskap i Sambandsgruppen för Kreativa Stockholm och deltagande i projekt- och nätverksmöten.

Arbetet inom de båda uppdragen kommer under året hålla sig inom given budgetram.

3.2.12 EU-frågor

Arbetet med att stödja länets kulturorganisationer i frågor som rör EU-stöd och internationella samarbeten har utvecklats under 2014. Dels har kultur-nämnden beslutat att bevilja ett stöd om 250 tkr till EU-projektet. Dels har förvaltningen den 15 maj genomfört ett heldagsseminarium riktat till kul-turorganisationerna i länet. Flera av länskulturfunktionerna har också visat intresse av att genomföra egna internationella samarbetsprojekt. Inför hös-ten och nästa år kommer fokus att ligga på att utveckla dessa områden yt-terligare.

Funktionens tyngdpunkt ligger under 2014 på att följande tre huvudområ-den:

 Uppdatera den egna kompetensen på hur arbetet med de nya pro-grammen ser ut för programperioden 2014 - 2020

 Informera länets kulturorganisationer om utlysningar om medel för internationella samarbeten från olika organisationer och myndig-heter

 Stöd till kulturorganisationer och kulturarbetare som vill bedriva in-ternationella samarbeten

EU:s nya programperiod 2014 – 2020 har inletts under året, med ett flertal omgjorda och uppdaterade program och utlysningar som följd. Eftersom kulturorganisationerna är välkomna att söka till alla program är det viktigt för förvaltningen att hålla sig uppdaterad på de olika formerna av utlys-ningar. Information om aktuella utlysningar går ut till kulturorganisation-erna via förvaltningen vid ett antal tillfällen per månad. Under våren har även ett femtontal kulturorganisationer och entreprenörer kontaktat för-valtningen för att få rådgivning om hur de på bästa sätt kan gå vidare med sina projektidéer. Regelbundna möten sker med SLL:s nätverk för internat-ionella samarbeten samt kommunernas EU-samordnarnätverk. Även nät-verksträffar för kulturnätverket Access Europa och det nationella EU-nätverket Effetnet bevakas. I övrigt avslutas nu Film Stockholms två inter-nationella samarbetsprojekt, med finansiering från bland andra TMR, Cen-tral Baltic och Svenska Institutet.

Under 2014 finns 500 tkr avsatta för EU-samordning, hela anslaget beräk-nas förbrukas under året.

DELÅRSRAPPORT KUN 2014/619

3.2.13 Utvecklingsanslag inom kulturområdet

Utvecklingsanslaget för 2014 är 1 mnkr. Per den 31 augusti har inga medel tagits i anspråk. För helåret beräknas hela anslaget förbrukas.

3.3 Stöd till föreningslivets regionala

Related documents