• No results found

Vzhledem k možnostem výběru některých materiálů jako je zlato, měď, mosaz, platina, hliník jsem dospěla k názoru, že nejlepší a nejzajímavější bude práce se stříbrem. Jako vedlejší produkt při výrobě olova, mědi a zinku se dnes získává většina stříbra. Po mnoha tisíciletí se stříbro v celém světě zpracovává a využívá se v různých oblastech i formách, ať se jedná o výrobu šperků, mincí a jiných.

Mnohdy se stříbro využívá ve formě jeho slitiny se 7.5% mědi pro výrobu cenných jídelních příborů nebo kuchyňských nástrojů. Stříbro je poměrné vzácné, na vzduchu stálé a je velmi měkké a též tvárné, tak může sloužit i pro různé tepané ozdoby. Až později se využívalo i v mincovnictví. Jde o ušlechtilý kov s krásným bílým leskem, který můžeme leštit a řadíme ho pro jeho tvrdost mezi měď a zlato.

Ze všech kovů má největší tepelnou a elektrickou vodivost a největší těžnost ze všech kovů. (eurochem.cz, 2014, online)

25

Stříbro postupem času cenově vzrostlo a stalo se tak důležitým a nenahraditelným průmyslovým kovem. Stříbro se dnes využívá v moderní elektronice a nebo jinými sirnými sloučeninami. V průmyslovém zpracování se nepoužívá stříbra čistého (pro přílišnou měkkost), ale jeho slitin z mědi. Další možností na výrobky stříbrnické se spotřebuje asi třetina vyrobeného stříbra, pro fotografický průmysl 25%. Dále se využívá ke spotřebě galvanického postříbřování (šperky, bižuterie), též v chemickém průmyslu a pro zubní techniku. Zde se hlavně pracuje se slitinami nebo sloučeninami stříbra. Stříbro je důležitým stopovým prvkem pro nezbytně správné fungování lidského organismu. Má profylaktickou ochranou povahu, pomáhá posilovat imunitní systém. (nom.wz.cz, 2014, online)

Zdroj: eurochem.cz, 2014., online Obr. č. 9 Stříbro

26

Užívání stříbra v minulosti

Již v období antiky se využívalo stříbro pro jeho antibakteriální vlastnosti a také jako prevence proti chorobám. V dřívější době se totiž ve stříbrných nádobách mohly dlouhodobě uchovávat potraviny před předčasnou zkázou. Až do dnešní doby se prakticky stříbro užívalo v chirurgii, dále ve formě velmi jemné moučky sloužilo jako lék proti infekčním chorobám, na ošetření popálenin. Velmi důležitou roli hrálo stříbro i v léčbě různých druhů bakterií, virů a hub. Ve 20. století význam stříbra v medicíně v nekoloidní formě neboli makroskopicky upadal pro nedostatečnou výrobu a vysoké náklady. S rozvojem vědy u nanotechnologií dochází k výrobě řady přípravků částicemi s novými fyzikálními a chemickými vlastnostmi. To znamená mnohonásobně vyšší účinnost než v minulosti.

27

3 PRAKTICKÁ ČÁST

Na začátku své práce jsem vytvořila několik návrhů a zkoušek, díky kterým jsem poznala, jak se s žíněmi pracuje, jak jsou pevné a poddajné. Zjistila jsem, že některé žíně jsou slabší a přetrhávají se, jiné jsou pevné a velice pružné. Práce s bílými žíněmi byla jiná než s černými. Ačkoli černé žíně se zdají být oproti bílým pevnější, tak toto zdání je klamné. Zjistila jsem, že některé bílé žíně mohou být velmi slabé, připomínající vlas, ale jiné jsou dokonce mnohem pevnější než černé, připomínající vlasec.

Zkoušela jsem žíně natáčet pomocí kulmy, ohýbat přes různé předměty, zaplétat je, svazovat. Nejzajímavější metodou práce bylo uzlíčkování, ve kterém jsem nejvíc vnímala pohyb. K tomu, jak bude vypadat závěrečná kolekce mých šperků, jsem došla pomocí modelů ze špejlí a vlasců.

Před realizací jsem zvažovala výběr kontrastního materiálu k žíním.

Nejvhodnějším materiálem bylo stříbro. Při rozhodování pro realizaci mé bakalářské práce mě nelákali žádné typy krajek, dírkované pleteniny ani jiné různé rukodělné výrobky, které jsem mohla shlédnout při studiích historie starověkých kultur, antiky, raného středověku, dále gotiky a renesance, barok a rokoko a jiných.

Stěžejním rozhodnutím pro moji práci bylo využití koňských žíní v podobě různých typů šperků. K tomu mi napomohla nejen historie koňských žíní, ale i rozmanitost a možnost, která mě přivedla k myšlence, pracovat právě s koňskými žíněmi.

Různou technikou jako je například pletení, háčkování, uzlování jsem došla k závěru, že nejzajímavější pro vytvoření mé kolekce bude zhotovení několika šperků vysloveně z koňských žíní v kombinaci se stříbrem.

Vzhledem k technice zpracování jsem rozdělila kolekci na dvě části.

První prací byly dva náhrdelníky, vytvořené důmyslným, ale jednoduchým uzlíčkováním jednotlivých koňských žíní, které působí vzdušně, nadýchaně, jemně, přestože k jeho realizaci byly využity tuhé, pevné a nepoddajné a přesto

28

velmi živé koňské žíně. Práce s nimi byla náročná a vyžadovala velkou trpělivost, protože docházelo k přetrhávání jednotlivých žíní. Při vázání uzlíků byla zapotřebí citlivá manipulace s tímto materiálem, aby nedocházelo k poškození, přetrhání a aby byl kvalitně dokončen šperk podle mých představ. Sestavením tohoto šperku bude zvýrazněn pohyb podle chůze či postoje člověka. Součástí této kolekce je náramek, vyroben opět technikou uzlíčkování. Náramek je tvořen několika nepravidelnými částmi, které se rozliší způsobem nošení.

Do druhé kolekce jsem zařadila tři různé brože. První je sestavená ze stříbrného podkladu (kolečka), na kterém je pomocí háčku a nýtů připevněn svazek z točených žíní. Háček umožňuje zachycení pouze částí žíní nebo celku. Pokud jsou žíně zachyceny kompletně háčkem, jedná se o brož v klidu, jakmile uvolníme žíně z háčku, dojde k prstencovitému spuštění. V tom momentě se stávají žíně pohyblivými. Na každém nositeli záleží, zda žíně budou spuštěny pouze z části nebo celé, podle toho dojde k vyjádření prstencového efektu. Další typem je brož, která připomíná pohyb koňského ocasu. Jsem je i zařazena brož, z které vyčnívají na obou stranách koňské žíně. Součástí je náhrdelník, který je vyroben natáčením přes kulmu. Jde o prstencovitě stočené žíně, které jsou neustále v pohybu. Stříbro zde slouží ke zpevnění a žíně z něho vytvářejí specifický efekt.

Příprava žíní

Nejprve bylo nutné žíně pečlivě vymýt od prachu, nečistot, popřípadě i výkalů. Je vhodné mytí žíní přibližně 2-3 dny před zpracováváním, protože žíně po vymytí jsou zbaveny mastnoty, takže se stávají jemnějšími, jsou více klouzavé a práce s nimi je pak náročnější pro zpracování.

Po umytí využijeme kondicionér, který žíním vrátí jejích pružnost, lesklost a lépe se s nimi pracuje. Při práci jsem dbala, aby nedošlo k zacuchání, k vytrhání nebo poškození žíní. K této práci jsem použila středně tvrdý kartáč. Koňský ocas uchopíme do ruky a začneme s rozčesáváním odspodu směrem vzhůru. Pomoc při této práci bylo upevnění čistých pramínků provázkem nebo gumičkou. Při této činnosti jsem neustále musela dodržovat bezpečnostní pravidla proti úrazu. V tomto případě člověk stojí za koněm. Je důležité pracovat s koněm v klidném prostředí bez rušivých elementů, aby nedošlo k zneklidnění koně. S koněm

29

komunikujeme klidným a vyrovnaným hlasem. Nesmíme zapomenout, že pokud budeme žíně gumičkovat či svazovat provázkem, dojde ke zvlnění žíní.

Výroba stříbrných trubiček

Nejprve bylo zapotřebí zjistit průměr trubičky, kterou potřebuji a materiál ze kterého budu vyrábět. Zvolila jsem sílu plechu s průměrem 0.35 mm. Na základě průměru byl vypočítán obvod pláště. Pomocí pákových nůžek jsem si ustřihla potřebnou šíři pásku. Pásek jsem na jednom konci sestřihla do špičky a kleštěmi pro ohýbání plechu si lehce „předehnula“ žlábek. Pomocí průvlačky jsem protahovala pásek jednotlivými otvory, až se vytvořila trubička potřebného rozměru.

30

ZÁVĚR:

Pro vypracování mé bakalářské práce jsem byla vedené moji původní myšlenkou vytvořit kreativní kolekci šperků. Byla jsem překvapená několika možnostmi práce s materiálem například natáčením, žehlením, skládáním a především uzlíčkováním. Tím došlo k mnoha modelům. Abych mohla práci zkompletovat, zvolila jsem předem uvedenou kolekci šperků. Při zpracování jsem se snažila dodržet představu o tom, jak celá kolekce bude vypadat. Záleží na nositeli, s jakou elegancí bude šperky užívat, jak s nimi bude zacházet a k jakým příležitostem je bude využívat. Jednoduše zvolenou kombinací a výběru barevností žíní ve spojení se stříbrem vznikla nevšední kolekce.

Když bůh stvořil koně, řekl:„Tvoji hrdost jsem ti dal do hřívy a ocasu, ale tvoji lásku a schopnost nosit na sobě, ale i v srdci tvého pána ti dám do celého těla“

(konskestylyjezdeni, 2014, online)

31 Kindersley Limited, 1994, 400 s. ISBN 80-7181-192-0.

EDWARDS, E. H. Velká kniha o koních. 1. vydání. Bratislava: GEMINI, 1992, 240 s. ISBN 80-85265-36-2

LEWISOVÁ, CH., Zaplétání hřívy a ocasu. Storey Publishing, 2007, 151 s. ISBN 978-80-242-2951-5.

MAHLER, Z., Člověk a Kůň. 1. vydání. České Budějovice: DONA, 1995,183 s.

ISBN 80-85463-50-0.

RAJ-FUTONU.CZ: Koňské žíně [online], 2014, [cit. 15. Březen, 2014], Dostupné z:

http://www.raj-futonu.cz/materialy/konske-zine Dostupné z: http://www.hudebniny-shop.cz/hudebni-nastroje/eshop/5-1 SMYCCO VE -NASTROJE

DATABÁZEKNIH.CZ: Emil kotrba [online], 2014, [cit. 25. duben, 2014], Dostupné z: http://www.databazeknih.cz/zivotopis/emil-kotrba-67120

32

Vávra, J., Od impresionismu k postmoderně: dějiny uzuelního umění. 1. Vydání.

Olomouc: Nakladatelství Olomouc, s.r.o., 2001,127 s. ISBN 80-7182-120-9

MAJASTEFFAN.CZ: Mája Štefanová - životopis [online], 2014, [cit. 19. Březen, 2014], Dostupné z: http://www.majasteffan.cz/portfolio.html

ARTATAK.CZ: Honza Vlasák [online], 2014, [cit. 28. Březen, 2014], Dostupné z:

http://artatak.cz/cz/produkty/Honza%20Vlas%C3%A1k_mandarinka%20 na%

20%C5%BE%C3%ADni

JORGEMANILLA.COM: Jorge Manilla [online], 2014, [cit. 29. březen, 2014], Dostupné z: http://www.jorgemanilla.com/Biography/

KNOT-A-TAIL.COM: Koňské žíne [online], 2014, [cit. 29. duben, 2014], Dostupné z: http://knot-a-tail.com/sites/knot-a-tail.com/files/eBook_HairCare_KAT.pdf

NOM.WZ.CZ: Kov stříbro [online], 2014, [cit. 19. duben, 2014], Dostupné z: http://

www.nom.wz.cz/KOVY/Stribro.htm

EUROCHEM.CZ: drahé kovy - stříbro [online], 2014, [cit. 15. duben, 2014], Dostupné z: http://www.eurochem.cz/polavolt/anorg/systemat/ag/remy.htm

33

Seznam obrázků

Obr. č. 1 Chumáč ... 10

Obr. č. 2 Mandarinka na žíni ... 11

Obr. č. 3 Edgar Degas ... 11

Obr. č. 4 Dostihy ... 12

Obr. č. 5 Cvičení koní ... 13

Obr. č. 6 Hambletonian Rubbing Down ... 14

Obr. č. 7 Koňský ocas ... 18

Obr. č. 8 Zaplétání ... 23

Obr. č. 9 Stříbro ... 25

34

Fotodokumentace

35

36

37

38

39

40

41

42

Related documents