• No results found

State of the art

Figur 2.13. En kartläggning över vilka problem som finns vid förflyttning av en äldre person.

Flest svårigheter fanns vid lyft från golv och detta problemområde valdes att arbeta vidare med. I de äldreboende som besöktes användes de elektriska liftarna vid uppresning, men inom hemtjänsten fanns inga bra alternativ hos en patient utan en lyft i hemmet. Det var därför naturligt att lägga fokus på hur hemtjänsten skulle kunna förbättra transport från golv eftersom behovet var som störst där.

Allteftersom litteraturstudien fortlöpte framkom dock det faktum att det fanns ett större behov av att förhindra att lyft från golv ens skulle behöva utföras, kallad fallprevention. Studierna visade på att fall var den vanligaste olyckan i hemmet och orsakade mycket allvarliga skador. Den samlade informationen fick tala för sig själv och projektet styrdes om till att ha i syfte att minska risken för fall av äldre vilket även blev det slutliga syftet med projektet. Produkten skulle även möjliggöra ett liv som oberoende i största mån. Att huvudmålet skiftat stort under projektets gång var en nödvändighet då det baserats på informationshämtningen vilket innebar att det valda problemet hade ett område som verkligen behövde förbättring.

2.7 State of the art

En state of the art genomfördes med syfte att undersöka vilka lösningar det fanns inom fallprevention. Detta för att skapa en förståelse för branschen och vad som

kan förbättras. Konkurrenternas sortiment identifierades och luckor i deras utbud noterades. Under studiebesöken samt litteraturstudien introducerades många olika hjälpmedlen som återfanns vid undersökningen. Studiebesöken visade på att det mest representerade företaget inom äldrevården var Liko men undersökningen visade även på fler företag och resultatet presenteras nedan.

Rollator

Rollatorn är ett hjälpmedel som underlättar gång för personer med svårigheter att kunna gå själva. Hjälpmedlet består av två handtag, tre till fyra hjul, sits och är oftast utrustade med förvaringsmöjligheter. Rollatorn är mycket populär vilket lett till stort varierande utbud med intressanta konstruktioner. I figur 2.14 presenteras en utomhusrollator samt en rollator designad för att ta med under golfturen.

Figur 2.14. Till höger utomhusrollator och till vänster en rollator med plats för 14 golfklubbor [Trionic, 2010]

.

Rollator förhindrar inte fall fullständigt och ordineras därmed inte till de riktigt ostadiga äldre. Studiebesöken visade på att äldre som var för ostadiga för rollatorer erbjöds gåbord.

Gåbord

Gåbord används ofta vid reabiliteringsträning, se ett elektriskt gåbord i figur 2.15.

Hjälpmedlet håller igång patientens muskler genom att stötta upp vid rörelse [Jansson et al., 2009] . Produkten består av armstöd med avlastningskuddar, två handtag samt fyra hjul. Många gåbord innehåller el eller gas vilket möjliggör höj-och sänkbart armstöd som underlättar uppresning.

2.7. STATE OF THE ART

Figur 2.15. Ett elektriskt gåbord med höj-och sänkbart armstöd [GATE RD, 2010]

.

Gåbordets utformning ger brukaren en upprätt position vilket sammantaget ger ett bättre stöd vid balansproblem än vad rollatorer kan ge, dock förhindrar inte gåbord fall. En kombination av rollatorns sittplats och gåbordets uppräta funktion hittades i RoWalker400 vilket presenteras nedan.

RoWalker400

RoWalker400 är ett gånghjälpmedel som är speciellt framtagen för tidig mobilise-ring. Produkten är mycket lik ett gåbord med armstöd och fyra hjul dock har denna även sittmöjligheter för när orken tryter, se dess utformning i figur 2.16.

Figur 2.16. RoWalker400 gånghjälpmedel för tidig mobilisering som erbjuder sittmöjlighet samt utrymme för syrgastuber [Handicare, 2016]

.

RoWalker400 med dess ergnomoniska design erbjuder många inställningsmöjlig-heter vilket gör att den kan anpassas till olika brukare och dess behov. Det unika med denna produkt är dess sittmöjligheter. Sittdynorna erbjuder brukaren en extra trygghet och ökar säkerheten vid gåträning. Dock går det inte att gåträna samtidigt som sittdynorna är bakom brukaren och denna produkt förhindrar inte heller fall fullständigt.

Eftersom ovanstående produkter inte helt förhindrar fall rekommenderas bruka-ren att kombinera sitt gånghjälpmedel med en produkt kallad höftskyddsbyxor.

Höftskyddsbyxa

Äldre som löper risk för fall ordineras höftskyddsbyxor [Jansson et al., 2009].

Höftskyddsbyxan består av vanliga underbyxor som vadderats vid höfterna, se figur 2.17.

2.7. STATE OF THE ART

Figur 2.17. Höftskyddsbyxa som reducerar kraft vid fall [Sanicare, 2016]

.

Höftbyxan reducerar kraften mot höften vid fall med upp till 60 % vilket kan förhindra allvarliga höftskador [Sanicare, 2016]. Denna produkt har en enkel funktion och användarvänlighet men förhindrar inte fall vilket däremot nästföljande produkt gör.

Lyft

En lyft ordineras i de fall en person är för instabil för att kunna transporteras manuellt med avseende att förhindra skador hos personal eller patient. Lyften består av en sele som fästs i anordningen som antingen är mobil, se figur 2.18 eller sitter fast i en takskena. Med hjälp av en motor hissas personen upp och kan förflyttas en kort sträcka till exempelvis sängen eller en hygienstol.

Figur 2.18. Mobil lyft som transporterar brukare från exempelvis säng till rullstol [Liko, 2016a]

.

Denna produkt tillåter att en person förflyttas tryggt och säkert utan att slita på personalens hälsa samt brukarens. Eftersom brukaren inte går för egen maskin förhindras fall fullständigt men produkten underhåller inte brukarens rörelseförmåga samt går inte att använda utan assistans.

Lyftbyxa

Denna produkt presenterades inte under studiebesöken eller vid litteraturstudien.

Det krävdes en djup analys av konkurrenternas sortiment för att upptäcka Lyftbyxan, se dess utformning i figur 2.19.

2.7. STATE OF THE ART

Figur 2.19. Lyftbyxa som möjliggör gåträning under trygga former [Liko, 2016b]

.

Lyftbyxa förhindrar helt och hållet fall samtidigt som fysisk aktivitet upprätt-hålls. Byxan sitter fast i taket genom en takskena vilket låter brukaren att gå längst skenans bana och vid fall fångas upp av anordningen. Samma grundkoncept återfanns även under studiebesöket hos Liko, se figur 2.9 vilket var en anordning som inte krävde en takskena dock upptog den större utrymme. Dessa produkter var de enda funna produkterna som faktiskt uppfyllde behovet att förhindra fall och upprätthålla gångförmågan. Lyftbyxans utformning och design var dock en aspekt som väckte många tankar. Ett av målgruppens önskemål var ett hjälpmedel med modern design vilket denna produkt inte utstrålade. Informationsstudien visade på att många av dagens produkter inom äldrevården inte används av den enkla anledning att de anses fula och målprojektgruppen skäms över att behöva använda en produkt som i deras ögon nedvärderar dem. Det är viktigt att det framtagna konceptet kommer uppmuntra brukaren till att använda produkten med tilltalande design.

Slutsats state of the art

Undersökningen utfördes med syfte att hitta lösningar som arbetar för att förhindrar fall och resultatet var tydligt samt inspirerande. De produkter som helt förhindrade fall var lyftar och lyftbyxan. Lyftbyxan var dock den enda som även underhöll personens rörelseförmåga och litteraturstudien pekade på att fysisk aktivitet var viktigt för välmåendet och fallprevention. Det fastslogs att det behövs fler produkter som förhindrar fall och möjliggör fysisk aktivitet för att motarbeta den vanligaste olyckan bland äldre. Designen av dagens produkter var inte imponerande ur estetiskt perspektiv och många skulle behöva en uppdatering för att bättre smälta in i dagens hem och vara en naturlig del av vardagen. Lyftbyxans fallprevention och gåbordets mobilitet var dock egenskaper som inspirerade. Sittplattorna och möjligheten till olika inställningarna hos RoWalker400 var även de faktorer som bevarades för framtida arbete.

Related documents