• No results found

Stockholm BioRegion är ett initiativ som syftar till att förankra en tydlig bild av den långsiktiga visionen hos företag och politiker genom att knyta samman akademiska, industriella och offentliga aktörer och miljöer inom biomedicin och bioteknologi i

Stockholmsregionen. SBR-initiativet ska, mer preciserat, fungera som en paraplyorganisation för regionens olika initiativ/noder, främst i Stockholm, Södertälje, Huddinge och Strängnäs.

Målet är att man genom en samlad organisation på ett mer effektivt sätt skall kunna understödja innovationer och främja utvecklingen av bioteknik- och läkemedelssektorn i Stockholm-Mälarregionen.

Den första VINNVÄXT-utlysningen var det konkreta startskottet för Stockholm BioRegion-initiativet…

Då Verket för Innovationssystem (VINNOVA) under våren 2002 lanserade VINNVÄXT-programmet sökte en relativt bred samling aktörer i Stockholmsregionen från samhälle och akademi om medfinansiering för att påbörja ett planeringsarbete inom bioteknik. Initiativet, med arbetsnamnet Stockholm BioRegion, var ett av 25 regionala initiativ i Sverige som beviljades planeringsstöd från VINNOVA för att utarbeta en fullständig ansökan. Intervjuer med olika aktörer från samhälle och akademi visar att VINNVÄXT-ansökan var det konkreta startskottet. En av de intervjuade uttrycker det enligt följande:

Faktum är att VINNVÄXT fungerat som en stor katalysator. Tidigare hade vi ingen plattform för att samverka i regionen.

Några av de mer framträdande styrkorna i regionen som lyfts fram i den första VINNVÄXT-ansökan är att Stockholmsregionen svarar för

a) 60 procent av Sveriges biotekniska forskning och utveckling, förlagd till regionens sju universitet;

b) 60 procent av företag och sysselsättning inom bioteknik- och läkemedelssektorn;

c) 50 procent av de svenska vetenskapliga artiklarna inom bioteknik;

d) huvuddelen av de svenska riskkapitalbolag som investerar inom bioteknik;

e) infrastrukturen har hög funktionalitet och regionens huvudorter ligger inom en timmes resväg från varandra;

f) företag finns inom hela spektret från forskningsinriktade nischföretag till

teknologileverantörer och stora multinationella läkemedelsföretag som både bedriver forskning och produktion.

Biomedicin, bioteknik och bioteknikrelaterade verksamheter är ett prioriterat område i

Stockholm stads tillväxtarbete. Stockholms stad var också den mest drivande aktören initialt i samband med att VINNOVA lanserade VINNVÄXT-programmet under år 2002. Stockholm stads uppfattning var att VINNVÄXT-ansökan skulle omfatta hela värdekedjan av aktörer i Mälarregionen. En inbjudan till en bred uppsättning aktörer skickades därför ut inför det första arbetsmötet med VINNVÄXT-ansökan. Barbro Berg vid Stockholms Näringslivskontor fick ansvaret för att hålla ihop möten och kallelser. Tanken var att man skulle ha ett roterande ordförandeskap, men arbetsgruppen uppfattade Stockholm stad som neutral.

Arbetsgruppen kom att bestå av representanter från samhälle och akademi. Samhället representerades av Länsstyrelsen i Stockholm, Länsstyrelsen i Södermanland, Solna stad, Stockholms stad, Stockholms läns landsting, Huddinge kommun, Strängnäs kommun och Södertälje kommun. Uppsala valde att ställa sig utanför och lämnade januari 2003 in en egen VINNVÄXT-ansökan. Akademin representerades i arbetsgruppen av Karolinska Institutet, Mälarregionens högskola och Novum Forskningsprark. De representanter från akademin som utmärkte sig mest, inte minst genom att svara för en stor del av skrivarbetet kring

VINNVÄXT-ansökan, var Agneta Stålhandske, Karolinska Institutet, och Bo Norrman vid Mälardalens Högskola.

Utgångspunkten för VINNVÄXT-ansökan var att öka samverkan mellan de redan befintliga aktörerna i regionen, det vill säga att utgå från “noderna” Stockholm BioScience/Stockholm-Solna, Novum BioCity/Huddinge och biotechvalley.nu/Strängnäs. Dessutom var Stockholms stad genom sitt Näringslivskontor en av huvudaktörerna.

Stockholm BioRegion-initiativet – strategisk idé i den första VINNVÄXT-ansökan (januari 2003) Stockholm BioRegion, omfattande Stockholm-Uppsalaregionen, skall inom 10 år vara erkänd som en av världens 10 ledande regioner inom bioteknik med växande konkurrenskraftig industri, forskning och utbildning av världsklass och ett gynnsamt samhällsklimat för företag och akademi att verka i. Den strategiska idén är att koppla samman aktörer och enskilt framstående kluster inom regionens dokumenterade styrkeområden för att därigenom generera ett bättre

innovationsflöde. Detta skall realiseras genom att identifiera och undanröja strukturella, ekonomiska och kulturella hinder för kompetensförsörjning, företagsbildning och företagsetablering.

En fråga man snabbt kunde enas om i arbetet med den första VINNVÄXT-ansökan under hösten 2002 var behovet av marknadsföring och ökad synlighet av regionen. Eftersom fokus i projektet låg på att stärka bioteknik/läkemedelssektorns internationella konkurrenskraft lyckades man få bort inomregional “konkurrens” mellan olika aktörer. Det finns dock en allmän uppfattning bland de aktörer som deltog i arbetet med den första VINNVÄXT-utlysningen att ansökan var bred och saknade tydliga mål och att detta bidrog till att VINNOVA inte bedömde SBR-initiativet som en “VINNVÄXT-vinnare”. Så här kommenterades detta under en intervju:

Den första VINNVÄXT-ansökan var mycket bred. Alla vi som satt i det frivilliga partnerskapet hade en mycket öppen inställning. Analysen i den första VINNVÄXT-ansökan var okej men åtgärderna var mycket vaga.

Om den relativt ofokuserade projektansökan lyfts fram som negativ, så finns det samtidigt en allmän uppfattning att den första VINNVÄXT-ansökan lade grunden till en plattform för samverkan i regionen kring kritiska tillväxtfaktorer för bioteknik/läkemedelssektorn. Konkret handlar det om bildandet av två nätverk, eller partnerskap, som skulle fortsätta det arbete som påbörjats inom ramen för VINNVÄXT-ansökan. En av de intervjuade uttrycker det enligt följande:

Som ett resultat av arbetet med den första VINNVÄXT-utlysningen tillkom ett informellt partnerskap [Visanu-nätverket] och STandUP [Stockholm Uppsala Bioregion].

Visanu-nätverket: För det första bildades ett informellt nätverk (Visanu-nätverket).

Partnerskapet bestod av de personer som deltog i den första VINNVÄXT-ansökan. Under augusti 2003 ansökte partnerskapet om medfinansiering från Visanu-programmet för att kunna arbeta vidare med frågorna. I början av oktober 2003 fattades beslut om att Visanu-programmet skulle medfinansiera Stockholm BioRegions aktiviteter med två miljoner kronor under en 18-månadersperiod.

STandUP: Visanu-nätverket medverkade till bildandet av ett gemensamt partnerskapet för Stockholm och Uppsalas biotekniksektor i januari 2003 – förkortat “STandUP Bio Region”.

Syftet var att STandUP skulle fungera som en rådgivande strategisk ledningsgrupp för det mer operativa insatser som Visanu-nätverket skulle genomföra. I STandUPs strategiska

ledningsgrupp ingår framträdande personer från näringsliv, akademi och samhälle, där

ordförandeskapet roterar mellan landshövdingarna i Stockholms, Södermanlands och Uppsala län. Gruppen, som till vardags kallas “Landshövdingsgruppen”, har sedan bildandet haft möten cirka två gånger per år.

Den andra VINNVÄXT-utlysningen bidrog till bildandet av Stockholm BioRegion Ideell Förening

I samband med den andra VINNVÄXT-utlysningen verkade Visanu-nätverket för bildandet av Stockholm BioRegion Ideell Förening. Erfarenheter från arbetet med VINNVÄXT visade att det behövdes en fastare organisation för att söka medel från myndigheter som VINNOVA.

Man kan alltså säga att SBR lärde sig av arbetet med den första ansökan. Det handlar om en typ av ”single loop learning” (att rätta till misstag) men kanske framförallt om ett lärande som syftade till att ännu bättre utnyttja Visanu-nätverkets resurser genom att tydligare definiera mål och kommunikatörer – de människor som ska representera och kommunicera SBR vision, syfte och verksamhet. Så här uttryckte en individ det vid ett intervjutillfälle:

Vi kände ett tryck på oss efter VINNVÄXT-beslutet att skapa en fastare

organisation. VINNOVAs handläggare sa i samband med att frågor uppkom rörande den första ansökan vi lämnade in: “vem ska vi prata med”. Därför kände vi att vi måste bli tydligare.

För att kunna driva utvecklingsfrågor i regionen insåg man alltså att det behövdes någon fast organisation med projektledare som kunde verka för en kontinuitet i SBR-initiativet.

Stockholm BioRegion Ideell Förening grundades därför i januari 2004 med kansli och projektledare/VD (docent Maj-Inger Nilsson) vid Stockholms stads Näringslivskontor.

Stiftarna bakom föreningen var Stockholms stad och AstraZeneca Sverige AB. Kort efter stiftandet anslöt sig Karolinska Institutet till föreningen (SBR 2005a; 2005b; Kvist Vadman 2005). Styrelsen bestod våren 2004 av följande ledamöter:

Hans Wigzell, Karolinska Institutet (ordförande)

Maj-Inger Nilsson, VD Stockholm BioRegion Ideell Förening

Agneta Stålhandske, Karolinska Institutet (suppl)

Barbro Berg, Stockholms Näringslivskontor AB

Jörgen Kleist, Stockholms Näringslivskontor AB

Anders Nordborg, Stockholms Näringslivskontor AB (suppl)

Jan-Erik Nyström, AstraZeneca AB

Christer Nordstedt, AstraZeneca AB

Johan Luthman, AstraZeneca AB (suppl)

En viktig strategisk utgångspunkt för föreningen är att verka för gränsöverskridande

samarbete, såväl med akademi och näringsliv internt i regionen som externt (mellan regioner och internationellt). Föreningen ska också främja biomedicinsk utveckling inom Stockholm och Södermanlands län, genom att

arbeta med kompetensförsörjningsfrågor;

verka för genomförandet av Stockholm BioScience;

marknadsföra Stockholmsregionen som en ledande region inom bio-området;

arbeta med nätverksskapande åtgärder;

verka för samverkan med Uppsalaregionen.

De huvudsakliga finansiärerna är föreningens tre grundande medlemmar – Stockholms stad, AstraZeneca och Karolinska Institutet. Dessa tre organisationer garanterar tillsammans föreningens finansiering upp till fem miljoner kronor per år under tre år. AstraZeneca och Stockholmsstad bidrar med två miljoner kronor per år vardera och Karolinska Institutet med en miljon kronor per år. Finansieringen skall framför allt täcka marknadsföringen av regionen samt två anställda. Därutöver tillkommer medlemsavgifter om cirka 250 000 kronor per år.

Föreningen har idag medlemmar som representerar cirka 80 företag och organisationer i regionen. Största/tongivande företagen i föreningen är AstraZeneca AB, Amgen AB, Merck Sharp & Dohme (Sweden) AB, Novartis Sverige AB och Pfizer AB. Företagen representeras även via biotechvalley.nu, som är en klusterorganisation av företag och organisationer i Mälardalen. Akademin representeras av Karolinska Institutet, KTH och Stockholms

universitet. Stockholms stad, Länsstyrelsen i Stockholm, Länsstyrelsen i Södermanland och Strängnäs är viktiga offentliga aktörer.

Stockholm BioRegion Ideell Förening – genomförda aktiviteter det första verksamhetsåret (2004)

En betydande del av det första verksamhetsåret handlade om att sjösätta den nybildade ideella föreningen. Ytterligare en stor aktivitet under året, i synnerhet under de första sex månaderna,

var att utarbeta en ansökan – Stockholm PharmaTech – till den andra VINNVÄXT-utlysningen.

Stockholm PharmaTech-ansökan var betydligt mer avgränsad än den första VINNVÄXT-ansökan. PharmaTech-ansökan fokuserade på insatser för att förstärka, tydliggöra och samordna regionens resurser inom kliniska prövningar, som hade identifierats som ett prioriterat område i regionen. Det långsiktiga målet i ansökan är att utveckla en nationell

“One-stop shop” för klinisk prövning. Utgångspunkten i arbetet med Stockholm PharmaTech var att ett positivt beslut från VINNOVA skulle ge möjligheter till en snabb start. Det blev dock ett negativt beslut november 2004. Det stod dock klart att även utan VINNVÄXT-finansiering skulle projektet genomföras.

Sammantaget kan man under det första verksamhetsåret (år 2004) urskilja fyra prioriterade huvudområden i föreningens verksamhet

etablering av Stockholm BioRegion Ideell Förening legalt och i praktiken (förankring i regionen);

rekrytering av medlemmar till föreningen med mål om 20 medlemmar vid årets slut

etablering av kontaktytor med andra aktörer inom områdena biomedicin och bioteknik, både regionalt och internationellt;

initiering av projektet “Stockholm PharmaTech”, bland annat genom att lämna in en ansökan till VINNOVAs VINNVÄXT-program 2004.

Stockholm BioRegion Ideell Förening – genomförda aktiviteter det andra verksamhetsåret (2005)

En viktig aktivitet under det andra verksamhetsåret (2005) har varit att efter det negativa beslutet från VINNOVAs andra VINNVÄXT-utlysning försöka sjösätta projektet Stockholm PharmaTech. Ett viktigt genombrott för att förverkliga projektet har varit det nära samarbete med Stockholms läns landsting som initierats av Maj-Inger Nilsson, VD för SBR Ideell Förening. I övrigt har arbetet handlat om att fördjupa de områden som prioriterades i

Stockholm PharmaTech – strategisk idé i den andra VINNVÄXT-ansökan (juli 2004)

Stockholmsregionen ska bli det nationella navet för utveckling av produkter inom PharmaTech, dvs. läkemedel, medicinsk teknik och diagnostika Stockholm. PharmaTech ska verka genom att förstärka, tydliggöra och samordna regionens kritiska resurser och unika kompetens inom klinisk forskning och bioteknisk produktion. Kortare utvecklingstider ger längre tid för produkten på marknaden med effektivt patentskydd, större vinst för företagen och bättre vård för patienter.

Stockholmsregionen kommer därigenom att kunna erbjuda PharmaTech-industrin – i Sverige, i Östersjöregionen och i världen – unika möjligheter till en innovativ produktutveckling och tillväxt.

föreningens arbete under det första verksamhetsåret (se ovan). Utifrån verksamhetsplanen för år 2005 har detta handlat detta om att genomföra insatser inom följande områden:

Webbportal: förnya och uppdatera SBRs hemsida för att fungera som ett verktyg för föreningens prioriterade insatsområden.

Medlemsrekrytering: rekrytera medlemsorganisationer med mål att före årets slut ha 75 procent av de relevanta företagen i regionen som medlemmar i föreningen.

Förankring: etablera medlemsföreteckning med kontaktpersoner, etablera former för medlemskontakter etc.

”Place marketing”: arbeta för att SBR skall uppfattas som en stark och självklar nod/knutpunkt för bioteknik och biomedicin, ett regionalt, nationellt och

internationellt perspektiv samt marknadsföra Stockholmsregionen som en ledande region inom bioområdet.

Kompetens och talangrekrytering: ta fram en strategi och handlingsplan för rekrytering av kompetens/talanger till regionen.

Profilering av SBR: etablera SBR som en självklar remissinstans i PharmaTech frågor, till exempel från myndigheter och media.

Det ska nämnas att en viktig aktivitet under de två första verksamhetsåren (2004-05) också har varit att hålla nätverksmöten i det informella partnerskap som bildades i samband med denna första VINNVÄXT-ansökan (“Visanu-nätverket”). Efter bildandet av Stockholm BioRegion Ideell Förening har Maj-Inger Nilsson fungerat som sammankallande för

nätverksmötena. Nätverket har träffats relativt regelbundet med cirka en och en halv månads mellanrum. Exempel på återkommande frågor på dagordningen har varit gemensamma insatser rörande place marketing, kompetensförsörjning, konferenser (framförallt BioTech Forum 2005). Dessutom har nodrepresentanter informerat om exempelvis större

företagslokaliseringsbeslut och andra pågående projekt i regionen. Ytterliggare återkommande punkt har varit uppföljningen av Visanu-finansierade projekt samt planering inför STandUP-möten. I anslutning till nätverksträffarna har ofta ett föredrag hållits av en externt inbjuden person.

Projekt inom ramen för VISANU-anslag till Stockholm BioRegion

Biotech Forum Stockholm 2003: Syftet med deltagandet var dels att lyfta fram, marknadsföra och synliggöra mångfalden av verksamheter inom Stockholm Bioregion för besökare och media, men även att samla regionens aktörer i en gemensam manifestation och startskott för projektet.

Kartläggning av företag: För att få ett bättre underlag och en bild av biopharmasektorn i regionen genomfördes en företagskartläggning.

Inventering av företagens behov av klinisk prövning: Syftade till att inventera läge och behov inom regionen när det gäller företagens behov av klinisk prövning. Studien var en väsentlig del av grundarbetet till Stockholm PharmaTech

(VINNVÄXT-ansökan).

Förstudie av efterfrågan på kompetens, utrustning och infrastruktur inom pre-GMP bioprocessutveckling: Detta delprojekt ingick också i förarbetena till Stockholm PharmaTech-ansökan och berörde bioprocess och bioproduktion. Syftet med detta projekt var att inventera projekt i tidig industrialiseringsfas (pre-GMP) i regionen samt att få kunskap om företagens resursbehov.

Bioautomation: Syftet med detta projekt är att installera en avancerad industriell utrustning för automation och styrning i en fermentor i laboratorieskala placerad vid ett industrinära laboratorium i Strängnäs. Den installerade utrustningen skall vara tillgänglig för regionala projekt i gränssnittet mellan såväl bioteknik- och automationsindustri (i detta fall Pfizer och ABB) som mellan industri och universitet/högskolor.

Regional infrastruktur för bioprocess: Syftet med detta projekt är att initiera arbetet med att etablera resurser som underlättar kommersialisering av projekt utvecklade av regionens företag. Målet är att vidareutveckla den verksamhet som idag finns på Biotekniskt Centrum Strängnäs (BCS) i en form som tillvaratar behoven hos främst regionens mindre bioteknikföretag.

4. Andra noder/initiativ i Stockholm-Mälarregionen med

Related documents