• No results found

Att anpassa sig till teknologiska förändringar, som exempelvis Tefertiller (2018) och Winslow (2014) menar är nödvändigt för att inte förlora marknadsandelar, är TV4 Media inte ensamma om i den svenska tv-industrin. Både TV4 Media och NENT Group investerar i utveckling inom teknik och distribution och ser det som centralt för att kunna konkurrera framgångsrikt, likt internationella aktörer (Turba, 2011). Kostnadsledande strategier verkar, på samma sätt som aktörer på utländska tv-marknader (Turba, 2011), användas bland flera traditionella aktörer när det gäller att fatta strategiska beslut om vilken plattform som ska prioriteras för att på ett effektivt sätt nå ut till sina tittare. Exempelvis beskriver Waldenor en trend hos svenska tv-bolag där de linjära kanalerna i högre utsträckning används för att marknadsföra bolagens streamingtjänster.

En anpassning till teknologiska förändringar har även lett till att användardata i högre utsträckning verkar användas i samtliga aktörers marknadsstrategier på olika sätt, bland annat för att identifiera efterfrågat innehåll och effektivisera processer inom verksamheterna.

Exempelvis använder DNS, TV4 Media och NENT Group data, likt Netflix och aktörer på utländska tv-marknader (Gomez-Uribe & Hunt, 2016; Turba, 2011), för att personifiera rekommendationer medan SVT inte använder personifiering. Dock säger SVT:s Larsson att SVOD-tjänsternas inträde på marknaden, som den huvudsakliga digitala konkurrensen kommer ifrån, vilket även överensstämmer med Tefertiller (2018), har förändrat SVT:s syn på dataanvändning. I dagsläget använder SVT data i mycket högre utsträckning. Exempelvis, precis som Netflix (Forbes, 2017-06-09), använder SVT data för att öka take-rate samt i skapandeprocessen av innehåll. Det tycks föreligga en uppåtgående trend att svenska tv-bolag investerar i teknik och utökar sin dataanvändning för att skapa konkurrensfördelar genom kostnadsledarskap.

En annan förändring till följd av teknologisk utveckling, som också är relaterad till SVOD-tjänsternas inträde på marknaden, är att det förändrade konsumtionsbeteendet ställer olika krav på tv-bolagens innehållsutbud, dels att utbuden bör vara bredare och dels att de fungerar digitalt. Som Larsson beskriver, vilket även stöds av rapporter från

45

Konkurrensverket, är innehållsutbud en viktig faktor och kan vara en anledning till att det har skett ett konsumtionsskifte från linjär tv till SVOD-tjänster. Det framgår tydligt att samtliga studerade tv-bolag lägger stor vikt vid sitt innehåll, vilket även ligger i linje med internationella exempel (Turba, 2011), Konkurrensverkets (2013) prediktion, tidigare forskning (Snyman et al., 2019), samt Waldenors påstående att innehåll är den stora differentiatorn för respektive tv-bolag.

För att attrahera konsumenter till sina plattformar verkar samtliga studerade aktörer använda sig av differentieringsstrategier på olika sätt för att erbjuda ett intressant innehåll. Något som verkar vara gemensamt mellan alla aktörer är att de satsar mer på att differentiera sig genom satsningar på lokalproducerat innehåll, där DNS innehållsprofil är något utstickande från övriga studerade tv-bolag då de i högre grad erbjuder verklighetsbaserat innehåll. SVT skapar differentierande konkurrensfördelar genom fortsatta satsningar på sina traditionella livesända program som​Melodifestivalen​och ​Allsång på Skansen​. Till skillnad från SVT försöker DNS, TV4 Media och NENT Group i ökande grad differentiera sig genom livesänd sport, utöver lokalproducerat innehåll, vilket indikerar att Netflix prediktion att sport kommer bli en allt viktigare utbudskomponent för traditionella tv-kanaler verkar stämma på den svenska tv-marknaden (CNBC, 2018-10-16). Dessa tv-bolags konkurrensstrategier stämmer överens med den trend som har identifierats av Konkurrensverket (2018), MPRT (2020-05-01) och Aronsson (Dagens Media, 2019-04-20), som tyder på att sport och livesänd underhållning, likt i USA (Lynch, 2017), samt lokalproducerat innehåll ses som viktiga komponenter för att skapa konkurrensfördelar. Att skapa medvetande kring innehållet, likt tv-bolag på utländska marknader förespråkar (Turba, 2011; Lynch, 2017), kan även ses på den svenska tv-marknaden där flera tv-bolag arbetar med personifiering och marknadsföring via sina respektive plattformar.

Det är anmärkningsvärt att bara de senaste åren har ett antal konsolideringar involverande stora aktörer skett där minst en aktör i respektive konsolidering har sin kärnverksamhet inom tv-industrin. Det tyder på att TV4 Medias Sjöbergs tes att antalet sammanslagningar inom tv-industrin ökar möjligen stämmer (Dagens Industri, 2016-12-26); en tes som även till viss del stöds av Larssons uttalande kring SVT:s framtid inom distribution. Huruvida Sjöbergs tes

46

stämmer mot bakgrund av att reklamintäkterna har minskat finns det möjligen visst stöd för med tanke på att Gladnikoff nämnde att sjunkande reklamintäkter är ett problem för TV4 Media samtidigt som hon nämnde att en fördel med konsolideringen med Telia är utökade ekonomiska resurser. Det finns även visst stöd för att ett konsumtionsskifte från linjär tv till digitala plattformar har haft en påverkan. Att förvärv av kompetenser inom teknik och distribution ses som en av de huvudsakliga fördelarna med Telias förvärv av Bonnier Broadcasting, ur TV4 Medias perspektiv, indikerar att konsumtionsskiftet i någon grad visar ett samband med de senaste årens konsolideringar. Åtminstone om man ska tro Konkurrensverkets (2013) prediktion att tv-distribution skulle komma att förändras samt DNS Waldenor som menar att distributionsleden av tv-värdekedjan har förändrats. Detta då det kan tänkas att TV4 Media vill ha en konkurrensfördel inom just teknik och distribution, särskilt med tanke på TV4 Medias Almqvists uttalande kring att sådana kompetenser är centralt för TV4 Medias nuvarande strategi för att kunna möta både den nuvarande och framtida konkurrensen. Utifrån den här studiens resultat kan konsolideringar fungera som ett strategiskt beslut för att erhålla konkurrensfördelar genom i synnerhet kostnadsledarskap, mot bakgrund av effektiviserade processer (Jfr Porter, 1998).

Samtliga studerade tv-bolag har gjort moderniserande investeringar genom exempelvis dataanvändning och utveckling av SVOD-tjänster. De investeringarna indikerar att samtliga aktörer minskar risken för att hamna i en osäker marknadsposition och därmed stöta på en

”stuck in the middle”-problematik (Jfr Porter, 1998). Vidare verkar samtliga studerade tv-bolag implementera differentieringsstrategier, varav vissa även tycks använda fokuserade differentieringsstrategier, för att erbjuda intressant innehåll till sina användare.

Kostnadsledande strategier verkar ligga bakom olika typer av effektiviseringar för samtliga studerade tv-bolag. Därav tycks ett mönster i att tv-bolagen använder sig av integrerade strategier föreligga (Jfr Kim et al., 2004).

47

6. Slutsatser

Syftet med den här studien var att studerade huruvida teknologisk utveckling har påverkat hur olika traditionella aktörer arbetar med sina marknadsstrategier. Det har gjorts genom att titta på olika traditionella svenska tv-bolags strategiska anpassning mot SVOD-tjänsternas ökade inflytande på den svenska tv-marknaden.

Resultatet indikerar att samtliga studerade tv-bolag tillämpar en integrerad strategi. Två av tv-bolagens respektive integrerade strategier kan karaktäriseras av kostnadsledarskap och differentieringsstrategi medan de övriga två tv-bolagens respektive integrerade strategier kan karaktäriseras av kostnadsledarskap, differentieringsstrategi samt fokuserad differentieringsstrategi. Samtliga studerade tv-bolag verkar huvudsakligen differentiera sig baserat på sitt innehållsutbud, där tv-bolagen satsar på lokalproducerat innehåll mot bakgrund av SVOD-tjänsternas ökade inflytande på marknaden. Vad gäller innehållsutbudet är liveunderhållning av stor vikt för tv-bolagen; tre av fyra tv-bolag har utökat sina investeringar i sporträttigheter medan det fjärde tv-bolaget satsar på traditionella svenska liveprogram.

Vidare indikerar ett ökat fokus på effektiviseringar genom investeringar i datainsamling och teknik att kostnadsledarskap är av ökande betydelse för tv-bolagen. Resultatet indikerar även att SVOD-tjänsternas inträde på den svenska tv-marknaden har ökat incitamenten för svenska tv-bolag att genom konsolideringar skapa konkurrensfördelar som uppnås genom kostnadsledarskap.

Resultatet visar vidare att samtliga studerade tv-bolag, mot bakgrund av den teknologiska utvecklingen, har utökat dataanvändning i sina marknadsstrategier. Tre av fyra tv-bolag personifierar rekommendationer i sina respektive streamingtjänster med hjälp av användardata för att höja användarupplevelsen samt även i sin marknadsföring. Ett av tv-bolagen använder även beteendedata för att förbättra sina digitala plattformar.

Den här studien visar att traditionella aktörer anpassar sig till teknologisk utveckling för att skapa konkurrensfördelar. Mer forskning som omfattar fler aktörer kan behövas för att säkerställa och utveckla den här studiens resultat. Exempelvis genom att utöka det teoretiska 48

ramverket för att omfatta ​dynamic capabilities​; se vidare Teece et al. (1997) för att få en tydligare bild av traditionella aktörers teknologiska anpassning.

49

REFERENSER

Alla mot alla I SLAGET OM TITTARNA. (2020). [Elektronisk] ​Dagens Media, ​12 februari.

Tillgänglig: ​https://www.dagensmedia.se/medier/rorligt/alla-mot-alla-i-slaget-om-tv-tittarna/

[2020-05-01]

Allt fler väljer webb-tv och streamingtjänster. (2015) [Elektronisk] ​Göteborgs-Posten, ​5 februari. Tillgänglig:

https://www.gp.se/kultur/allt-fler-v%C3%A4ljer-webb-tv-och-streamingtj%C3%A4nster-1.5 3806​ [2020-03-30]

Andreea, B. E., Maria, A. E., & Alexandra, P. (2009) Performance Particularities within the National Public Television Services. ​Annals of the University of Oradea, Economic Science Series​, 18(4), pp 122–126.

Banker, R. D., Mashruwala, R., & Tripathy, A. (2014) Does a differentiation strategy lead to more sustainable financial performance than a cost leadership strategy?, ​Management Decision​, 52(5), pp 872–896.

Bharadwaj, A., El Sawy, O. A., Pavlou, P. A., & Venkatraman, N. (2013), “Digital business strategy toward a next generation of insights”, MIS Quarterly, Vol. 37 No. 2, pp. 471-482.

Broadcasters’ Audience Research Board. (2020-05-24) ​Glossary​. Tillgänglig:

https://www.barb.co.uk/glossary/#S​ [2020-05-24]

Bryman, A., & Bell, E. (2015) ​Business Research Methods​. 4th ed, Oxford: Oxford University Press.

Caesarius, L. C., & Hohenthal, J. (2016) ​Kunskapsbaserad Marknadsföring.​ Lund:

Studentlitteratur AB.

50

Chaston, I. (1999) ​New Marketing Strategies: Evolving Flexible Processes To Fit Market Circumstance​. London: Sage Publications.

Copenhagen Economics. (2015-01-22) ​Undersökning av marknaden för svensk tv-produktion.

Tillgänglig:

https://filmtvp.se/wp-content/uploads/2015/11/Unders%C2%9Akning-av-marknaden-f%C2%

9Ar-sv-ensk-tv-produktion-30jan2015.pdf​ [2020-05-10]

Denscombe, M. (2010) ​The Good Research Guide For small-scale research projects. ​4th Ed.

Berkshire: Open University Press.

Digital Transformation. (2020) ​Introduktion av TV4 - från tittare till användare​. Tillgänglig:

https://digitaltransformation.net/sv/case/introduktion-av-tv4-fran-tittare-till-anvandare/

[2020-05-19]

Discovery Networks Sweden. (2020) ​Välkommen till oss​. Tillgänglig:

https://www.discoverynetworks.se/page/valkommen-till-oss​ [2020-05-04]

Discovery Networks Sweden. (2020-05-18) ​Discovery köper TV4 Medias OTT-rättigheter av Telia.​ Tillgänglig:

https://press.discoverynetworks.se/pressweb/560a54348db56/post/discovery-koper-tv4-media s-ott-rattigheter-av-telia​ [2020-05-20]

Firoz S. M., Rashidirad, M., & Firoz S. S. (2019) The applicability of Porter’s generic strategies in pure online firms: A case study approach, ​Strategic Change​, 28(3), pp 167–176.

Gattuso, J. (2015) ​FCC: Over the Top on Internet TV.​ Washington: The Heritage Foundation.

Gomez-Uribe, C., & Hunt, N. (2016) The Netflix recommender system: Algorithms, business value, and innovation. ​Journal ACM Transactions on Management Information Systems (TMIS)​, 6(4) pp 1-19.

51

Här är tv-serierna du ska bingea i vår. (2016). [Elektronisk] ​Sveriges Radio, ​15 januari.

Tillgänglig: ​https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=6345861 [2020-05-24]

Investopedia. (2019-04-23) ​Customer Relationship Management​. Tillgänglig:

https://www.investopedia.com/terms/c/customer_relation_management.asp​ [2020-05-24]

Investopedia. (2019-07-17) ​Over the Top (OTT)​. Tillgänglig:

https://www.investopedia.com/terms/o/over-top.asp​ [2020-05-21]

Karlöf, B., & Helin Lövingsson, F. (2005) ​A to Z of Management Concepts and Models​, GBR: Thorogood Publishing, London.

Kim, E., Nam, D., & Stimpert, J. L. (2004) The Applicability of Porter’s Generic Strategies in the Digital Age: Assumptions, Conjectures, and Suggestions. ​Journal of Management​, 30 (5), pp 569-589.

Kim, N., Oh, S., & Lee, J-H. (2018) A Television Recommender System Learning a User’s Time-Aware Watching Patterns Using Quadratic Programming. ​Applied Sciences​, 8 (8), pp 1-14.

Klart: Telia får köpa TV4. (2019). [Elektronisk] ​Dagens Media, ​12 november. Tillgänglig:

https://www.dagensmedia.se/medier/rorligt/klart-telia-far-kopa-tv4/​ [2020-05-03]

Konkurrensverket. (2013) ​Rörlig Bild. En analys av marknaden för rörlig bild. ​[Elektronisk]

Rapport. Stockholm, Konkurrensverket. Tillgänglig:

http://www.konkurrensverket.se/globalassets/aktuellt/nyheter/rorlig-bild---analys.pdf [2020-05-10]

52

Konkurrensverket. (2018) ​Konkurrensen i Sverige 2018. ​[Elektronisk] Rapport. Stockholm, Konkurrensverket. Tillgänglig:

http://www.konkurrensverket.se/globalassets/publikationer/rapporter/rapport_2018-1_kap7-tv -marknaden.pdf​ [2020-05-10]

Konkurrensverket. (2020-05-24) ​Om Konkurrensverket. ​Tillgänglig:

http://www.konkurrensverket.se/omossmeny/om-oss/​ [2020-05-24]

Konstan, J., & Reidl, J. (2012) Recommender systems: from algorithms to user experience, User Modeling & User-Adapted Interaction, ​22 (1/2) pp 101-123.

Krauss, C., George, L., & Arbanowski, S. (2013) TV predictor: Personalized program recommendations to be displayed on SmartTVs. ​Proceedings of the 2nd international workshop on big data, streams and heterogeneous source mining: Algorithms, systems, programming models and applications​, pp 63-70.

Kumar, A., & Hosanagar, K. (2017) Measuring the Value of Recommendation Links on Product Demand, ​SSRN Electric Journal​, pp 1-49.

Kvale, S. (1996) ​Interviews: An Introduction to Qualitative Research Interviewing​, SAGE Publications, California.

Lynch, J. (2017) The broadcast presidents share their fall TV strategy: can new shows and bold moves reverse their linear ratings declines?. ​ADWEEK​, 58 (25) pp 4.

Madadipouya, K., & Chelliah, S. (2017) A Literature Review on Recommender Systems Algorithms, Techniques and Evaluations. ​Broad Research in Artificial Intelligence and Neuroscience​, 8 (2), pp 109-124.

53

Manfred Aronsson: “Vill man bli rik ska man satsa på innehåll”. (2019). [Elektronisk]

Dagens Media,​ 20 april. Tillgänglig:

https://www.dagensmedia.se/medier/rorligt/manfred-aronsson-vill-man-bli-rik-ska-man-satsa -pa-innehall/​ [2020-05-03]

Merriam-Webster. (2020-05-24) ​differentiator​. Tillgänglig:

www.merriam-webster.com/dictionary/differentiator​ [2020-05-24]

Miller, D. (1992) The Generic Strategy Trap. ​Journal of Business Strategy, ​13 (1) pp 37-41.

Mintzberg, H., Quinn, J. B., & Ghoshal, S. (1995) The strategy process: Concepts, contexts and cases (European ed.). Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall.

MMS. (2020) ​MMS Årsrapport 2019. ​[Elektronisk] Rapport. Stockholm, Media Mätningen i Skandinavien MMS. Tillgänglig:

https://mms.se/wp-content/uploads/_dokument/rapporter/tv-tittande/ar/%C3%85rsrapporter/

%C3%85rsrapport%202019.pdf​ [2020-04-23]

MMS. (2020-05-24) ​Om MMS.​ Tillgänglig: ​https://mms.se/?page_id=87​ [2020-05-24]

Monroe, D. (2009) Just For You. ​Communications of the ACM​, 52 (8), pp 15-17.

Morgan Stanley (2018-02-26) ​The future of streaming television: The plot thickens.

Tillgänglig: ​https://www.morganstanley.com/ideas/streaming-tv-2018​ [2020-03-27]

Murray, A. I. (1988) A Contingency View of Porter’s Generic Strategies. ​The Academy of Management Review​, 13 (3), pp 390-400.

Myndigheten för press, radio och TV. (2020-03-13)​ Om oss​.​ ​Tillgänglig:

https://www.mprt.se/sv/om-oss/​ [2020-05-24]

54

Myndigheten för press, radio och TV. (2020-05-01) ​Fler sport- och hd-kanaler när de nya sändningstillstånden för marknätet meddelas. ​[Elektronisk]. Stockholm, Myndigheten för press radio och TV. Tillgänglig:

http://www.mprt.se/sv/nyhetsrum/pressmeddelanden/2020/fler-sport--och-hd-kanaler-nar-de-nya-sandningstillstanden-for-marknatet-meddelas/​ [2020-05-01]

NENT Group. (2019-03-08) ​Upptagande till handel av aktierna i Nordic Entertainment Group AB (publ) på Nasdaq Stockholm​ [​Elektronisk​]​ Rapport. Stockholm, NENT Group.

Tillgänglig:

https://www.nentgroup.com/sites/default/files/documents/nordic_entertainment_group_ab_pr ospectus_swedish.pdf​ [2020-05-12]

NENT Group. (2020-02-04) ​Bokslutskommuniké januari-december 2019 ​[​Elektronisk​]

Rapport. Stockholm, NENT Group. Tillgänglig:

https://vp287.alertir.com/afw/files/press/nent/202002037095-1.pdf​​[2020-05-12]

NENT Group. (2020) ​Our Brands​. Tillgänglig: ​https://www.nentgroup.com/brands/tv [2020-05-20]

Netflix Revenue and Usage Statistics. (2020). [Elektronisk] ​Business of Apps​, 24 april.

Tillgänglig:​https://www.businessofapps.com/data/netflix-statistics/​​[2020-05-24]

Netflix Knows What You Want ... Before You Do. (2017). [Elektronisk] ​Forbes, ​9 juni.

Tillgänglig:

https://www.forbes.com/sites/jonmarkman/2017/06/09/netflix-knows-what-you-want-before-you-do/#2ed9c652b80c​ [2020-04-06]

Nixon, B., & Burns, J. (2012) The paradox of strategic management accounting. ​Management Accounting Research​, 23 (4), pp. 229–244.

Nordic Entertainment Group: Bokslutskommuniké januari-december 2019. (2020).

55

[Elektronisk] ​Svenska Dagbladet,​ 4 februari. Tillgänglig:

https://www.svd.se/bors/news_detail.php?newsid=ca9f288c-bb3e-4c1c-bc2f-b3f83384710a [2020-05-04]

Oliver, J. J. (2018) Strategic transformations in the media. ​Journal of Media Business Studies​,15 (4), pp 278-299.

Pagani, M. (2013) Digital Business Strategy and Value Creation: Framing the Dynamic Cycle of Control Points. ​MIS Quarterly​, 37 (2) pp 617-632.

Porter, M. E., & Millar, V. E. (1985) How Information Gives You Competitive Advantage.

Harvard Business Review​, 63(4), pp 149-160.

Porter, M. E. (1996) What is strategy? Harvard Business Review, 74 (6) pp 61-78.

Porter, M. E. (1998) ​Competitive strategy: techniques for analyzing industries and competitors : with a new introduction, ​Repr. edn, Free Press, New York.

Porter, M. E. (2001). Strategy and the internet. ​Harvard Business Review​, 79 (3), pp 62–78.

Porter, M. E. (2004) ​Competitive Strategy: Techniques for Analyzing Industries and Competitors​, Export edn, Free Press, New York.

Pu, P., Chen, L., & Hu, R. (2012) Evaluating recommender systems from the user's perspective: survey of the state of the art. ​User Modeling & User-Adapted Interaction​, 22 (4-5), pp 317-355.

Reed Hastings to rest the TV industry Give up, just focus on news and sports. (2018).

[Elektronisk] ​CNBC, ​16 oktober. Tillgänglig:

https://www.cnbc.com/2018/10/16/netflix-praises-rupert-murdoch-new-fox-in-earnings-repor t.html​ [2020-04-23]

56

Remane, G., Hanelt, A., Nickerson, R. C., & Kolbe, L. M. (2017) Discovering digital business models in traditional industries, ​Journal of Business Strategy​, 38(2), pp. 41–51.

Rothaermel, F. T. (2015) ​Strategic Management. ​2nd edn, McGraw Hill Education, New York.

Sangwon, L., & Seonmi L. (2008) Multiple Play Strategy in Global Telecommunication Markets: An Empirical Analysis, ​International Journal of Mobile Marketing​, 3(2), pp 44–53.

Shin, N. (2001) Strategies for Competitive Advantage in Electronic Commerce, ​Journal of Electronic Commerce Research​, 2(4), pp. 164–171.

Snyman, J. H., & Gilliard, D. J. (2019) The Streaming Television Industry: Mature or Still Growing? ​Journal of Marketing Development & Competitiveness​, 13 (4), pp 94-105.

Stonehouse, G., & Snowdon, B. (2007) Competitive Advantage Revisited: Michael Porter on Strategy and Competitiveness. ​Journal of Management Inquiry​, 16 (3) pp 256-273.

Svenska Filminstitutet. (2016) ​Stöd till utveckling och produktion av svensk film​.

Svenska Filminstitutet. (2020) ​Varför når inte svensk film en större publik?

Svenskarna och internet. (2019) ​Svenskarna och internet 2019​. [Elektronisk] Rapport.

Internetstiftelsen. Tillgänglig:

https://svenskarnaochinternet.se/rapporter/svenskarna-och-internet-2019/​ [2020-03-30]

Sveriges videodistributörers förening går i graven. (2020). [Elektronisk] ​SVT​, 2 mars.

Tillgänglig: ​https://www.svt.se/kultur/streaming-blev-doden-for-dvd-och-bluray [2020-04-19]

SVT. (2020-05-04) ​Våra kanaler och tjänster​. Tillgänglig:

https://www.svt.se/omoss/kanaler-tjanster/​ [2020-05-04]

57

Så påverkas annonsörer och tittare av Telias uppköp av TV4. (2019). [Elektronisk] ​Dagens Media​, 17 januari. Tillgänglig:

https://www.dagensmedia.se/medier/dagens-media-insikt/sa-paverkas-annonsorer-och-tittare-av-telias-uppkop-av-tv4/​ [2020-05-03]

Techopedia. (2016-12-08) ​Subscription Video on Demand (SVoD)​. Tillgänglig:

https://www.techopedia.com/definition/29272/subscription-video-on-demand-svod [2020-06-03]

Teece, D. J., Pisano, G., & Shuen, A. (1997) Dynamic Capabilities and Strategic Management. ​Strategic Management Journal, ​18 (7), pp 509-533.

Tefertiller, A. (2018) Media substituting in cable cord-cutting: The adoption of

web-streaming television. ​Journal of Broadcasting & Electronic Media​, 62(3), pp 390-407.

Telenor. (2019-10-22) ​Telenor Group and NENT Group to merge Canal Digital and Viasat Consumer​. Tillgänglig:

https://www.telenor.com/media/press-release/telenor-group-and-nent-group-to-merge-canal-d igital-and-viasat-consumer​ [2020-05-03]

Thompson, J. E., Strickland, A. J., Gamble, A. J., & Gamble, J. E. (2010) ​Crafting &

Executing Strategy: The Quest for Competitive Advantage: Concepts and Cases.​ New York, NY: McGraw-Hill.

TV-husen växlar upp sitt lokala innehåll. (2018) [Elektronisk] ​Dagens Media, ​26 juni.

Tillgänglig:

https://www.dagensmedia.se/premium/tv-husen-vaxlar-upp-sitt-lokala-innehall-6920454 [2020-05-04]

58

Tuffit i tv-branschen. (2016). [Elektronisk]​ Dagens Industri, ​26 december. Tillgänglig:

https://app-retriever-info-com.ezproxy.its.uu.se/go-article/050856201612214e172d3035575a 2439e82a3e25a45573/null/archive/search?sessionId=064daf09-e15b-4c04-8797-c47020b912 d5&&theme=light​​[2020-05-04]

Turba, L. (2011) A resource-based approach to strategy analysis in the new digital television arena. ​Technology Analysis & Strategic Management​,​ ​23 (5) pp 545-566.

Variety. (2018-12-17) ​Netflix Isn’t Killing Movie Theaters, Study Shows​. Tillgänglig:

https://variety.com/2018/film/news/streaming-netflix-movie-theaters-1203090899/

[2020-04-20]

Véras, D., Prota, T., Bispo, A., Prudêncio, R. & Ferraz, C. (2015) A literature review of recommender systems in the television domain. ​Expert Systems With Applications​,​ ​42 (22), pp 9046-9076.

Weber, W., & Polo, E. F. (2010) Evolution of Generic Competitive Strategies and the Importance of Michael E. Porter, ​REGE Revista de Gestão​, 17(1), pp 99–117.

Winslow, G. (2014) For Infrastructures, It’s Time to Talk Revolution, ​Broadcasting & Cable​, 144 (32), pp 26–27.

Intervjuer:

Hanna Larsson Marknadsföringschef sociala medier på SVT, videosamtal på Teams den 5 maj 2020.

Carl Waldenor Marknadschef och ansvarig för Dplay på Discovery Networks Sweden, videosamtal på Zoom den 14 maj 2020.

Carl Waldenor Marknadschef och ansvarig för Dplay på Discovery Networks Sweden, videosamtal på Zoom den 20 maj 2020.

59

Ira Gladnikoff Digitalchef på TV4 Media, videosamtal på Zoom den 28 maj 2020.

60

Related documents