• No results found

4 Resultat av datainsamling

4.1 Första intrycket

4.2.3 Strukturell design

Faktorer som påverkade experternas synpunkter både positivt och negativt kring strukturell design och kompetens var till exempel om navigeringen på hemsidan känns snabbt eller långsamt, om man kan lätt hitta det man är ute efter, att länkar på hemsidan inte är döda länkar som försvårar eller omöjliggör produktiv användning av hemsidan utan att dessa leder till korrekta och eftersträvade svar.

Något som experterna uppfattade som positivt relaterat till den strukturella designen och kompetens är när det är väldigt tydligt kategoriserat och uppdelat. Att menyer är logiska i sin hierarki, att man tydligt separerar ut vad som är länkar och vad som är vanlig text, och att man gör det lätt för användare att hitta det dom letar efter och inte använder en för plottrig visuell design som försvårar det strukturella. Det är viktigt att användaren lätt förstår vad som är prioriterat och vad hemsidan vill visa för att undvika att användare gått vilse.

Att den strukturella designen inte känns genomtänkt och inte är anpassad till hur användare realistiskt beter sig var en av de mest frekventa åsikterna kring bristfällig kompetens. Detta betyder då att hierarkin kan vara för djup och komplex så att man inte vet vart man ska leta, eller att den är ologiskt kategoriserat eller otydlig. En annan del är själva organiseringen av hemsidan, om man inte klarar av att göra skillnad på de olika komponenter så att det inte finns en tydlig avdelning av vilka komponenter som hör ihop genom exempelvis tydliga underrubriker så kan detta påverka negativt om kompetens.

“det stör mig att struktur har, allt har samma storlek, allt har samma färg när det kommer till länkar på vad jag ska någonstans, så jag har, svårt kanske lite att sortera vart jag ska titta när jag kommer hit, det är länkar liksom över allt, allt går att klicka på, så strukturen känns kanske inte så, de har inte varit så kompetenta i att strukturera...” (Expert 4, Alabama Public Health)

För att länkar ska ge en positiv känsla av kompetens så bör dessa vara tydligt definierade så att man både förstår att det är en länk men även vart länken kommer leda användare. Expert 2 anser att en lösning till detta problem är att använda länkblå och understryka länkar så att användaren direkt kan skilja mellan vanliga rubriker och länkar som leder den till en ny intern eller extern sida. Expert 3 menar också att det är viktigt att undvika att ha för många länkar och att för de länkar som finns så bör dessa vara tydligt kategoriserade genom

underrubriker.

Hur menyer är strukturerade och vilka typer av menyer som finns kan även påverka både positivt och negativt. Om dessa har tydliga och passande syften som användare lätt förstår så påverkar det positivt, men om hemsidan har flera onödiga eller opassande menyer utan något tydligt syfte så kan detta anses problematiskt då det kan störa under besöket.

4.3 Ärlighet

4.3.1 Visuell design

Med den visuella designen relaterat till ärlighet finns det många likheter med vad som också gav en känsla av kompetens som presenterat ovan. Det påpekades också att vara svårt att säga om ärlighet kan bestämmas baserat på det visuella inom en design men det gick ändå att peka ut vissa delar inom designen som påverkar. Flera experter kommenterade att om hemsidans design känns som att den är genomtänkt, tydlig och seriös kan ge en positiv känsla av ärlighet.

Det togs även upp att när det visuella finns för att framhäva innehållet och strukturen så att man som användare förstår hur man använder hemsidan och får en känsla av att hemsidan är transparent samt inte försöker dölja något eller distrahera användaren genom att

användning av onödigt mycket visuella komponenter. Om hemsidorna väljer att framhäva viktiga komponenter som exempelvis sökfunktioner så uppfattades detta som mer öppet och transparent, men var det svårt att se den på grund av distraherande visuell design så

uppfattades det som mindre ärligt.

“[...]här har är det nog mer att man lagt kanske inte så mycket fokus på visuellt men mer fokus på innehållet och att strukturera upp det tydligt och göra det innehållsmässigt bra. Så här jobbar då man väldigt mycket för att låta innehållet komma och det känns trovärdigt.”(Expert 1, Vero Skatt)

Detta var även den aspekt som var mest förekommande i negativa känslor av ärlighet. Både Alabama Public Health(2021)och Utahs(2021)hemsida fick kommentarer om att det visuella har tagit över så mycket att man som användare knappt kan ta in hemsidan och därmed ger en känsla av att hemsidan använder visuell design för att få användare att missa väsentlig information, även om det känns oavsiktligt av myndigheten. Även avsaknad av visuell design kan påverka negativt. Kansas(2021)hemsida har valt att knappt presentera något och är väldigt avskalad i sin design vilket gav experterna en känsla av att hemsidan kanske försöker gömma något från dom.

Relaterat till ovan stycke så ansåg expert 3 att Utahs(2021)hemsida gav känslan att

hemsidan använder överflödig visuell design för att täcka att det inte finns något bra innehåll på hemsidan i grund och botten och att detta känns oärligt. Experten beskrev att till exempel för mycket dynamiskt och “flashy flashy” komponenter ger känslan av att de kompenserar för en brist av innehåll, att de måste använda mycket visuella för att täcka en möjlig brist på innehåll, även om detta inte måste vara fallet så kan användare få denna upplevda känsla. Den visuella hanteringen av länkar kan enligt expert 2 påverka känslan av ärlighet både positivt och negativt. Inkonsekvent design som färg eller typsnitt kan vara förvirrande för användare som gör det svårt att se ifall det är brödtext eller en länk. Att man inte ser att det är en länk som tar användare till externa hemsidor kan också kännas mindre ärligt, eftersom det blir otydligt om man kommer ledas bort till en annan hemsida eller inte.

4.3.2 Innehållsdesign

Experterna tog upp att innehållet var det som hade mest påverkan på om en design kan kännas ärlig eller inte, och att de två andra aspekterna är svårare att beskriva relaterat till detta. Ett par viktiga aspekter som de beskrev för att innehållet ska kännas ärligt är att det bör upplevas som aktuellt, uppdaterat, relaterat till hemsidans syfte, att det känns utförligt och att hemsidan inte försöker dölja undan information.

Något som även togs upp av expert 2 som mindre ärligt är att hemsidan inte tänker på att människor och användare inte alla fungerar likadant, utan de kräver olika typer av

tillgänglighet. Har myndigheten inte anpassat för detta så kan det kännas som att de inte är så relativt transparenta, att information bara kommer vara tillgänglig för vissa användare men inte alla. Experten kommenterade också att detta verkar vara något som är typiskt för just USA.

Angående den grafiska informationen ansågs en dålig kvalitet överlag som en negativ känsla av förtroende men att om dessa bilder innehöll människor med olika ursprung eller bilder på myndighetens representanter så upplevdes detta som mer förtroendeingivande och ärligt. En viktig komponent som en expert betonade var möjligheten att kontakta de ansvariga, att denna information var lätt att hitta, och presenterat på ett bra sätt så detta höjer känslan av att myndigheten är öppen, transparent och står för sin hemsida. När det var svårt att hitta denna information var vissa av experterna mindre nöjda och upplevde myndigheten som mindre ärlig.

Experterna påpekade också att vad syftet med myndighetens hemsida är kan väldigt starkt påverka uppfattningen av designen även om innehållet är exakt densamma. Till exempel Utahs(2021)hemsida uppfattades relativt olika av experterna baserat på vad dom ansåg syftet med hemsidan var. Om de såg det som en hemsida för att presentera staten Utah (2021)för nykomlingar eller utomstående såg experterna mer positivt på hur de valt att designa hemsidan, att de exempelvis presenterar mycket information om vad man kan se eller göra i Utah(2021)eller att det är mycket visuellt som händer, dessa val uppfattades då som mer kompetenta eller ärliga. Däremot om experterna såg det som en hemsida för boende att utföra sina myndighetsbehov så uppfattade de mest alla information som störande eller opassande, att det distraherar.

Har man presenterat sitt innehåll på ett sätt som gör det lätt att missa det som Utah(2021) har gjort, där när man scrollar upp eller ner så finns det en laddningstid för visuella

animationer innan informationen dyker upp och scrollar man för fort så hinner inte

informationen ladda och man som användare riskerar därför att missa absolut all information som finns på första sidan. Nästan alla experter påpekade detta som en aspekt där

förtroendet överlag sänktes.

Till sist ansåg experter att oorganiserad information som man som användare måste lägga energi på och sålla igenom också sänker känslan av ärlighet överlag. De trodde att det skulle vara lättare att använda sökmotorer som Google eller hemsidor som Wikipedia för att söka fram undersidorna inom hemsidan istället för att själva försöka sålla igenom det innehåll som finns.

4.3.3 Strukturell design

När det kommer till strukturell design och ärlighet hade experterna svårare att svara på om strukturell design ens kan påverka ärlighet. Vissa av dom kom dock på några aspekter som kan sänka eller höja denna känsla.

I överlag så fick experterna lättare känslan av att strukturell design skapar misstro än att det kan skapa förtroende. De kunde exempelvis ibland inte peka ut hur det känns positivt utan bara att det inte finns något som säger emot det.

Det som då kan minska uppfattningen av ärlighet från strukturell design är då att strukturen inte är genomtänkt, att navigeringen eller hierarkin inom hemsidan inte känns logisk, eller att man begränsar användaren till en viss typ av navigering.

Vid exempelvis Kansas(2021)hemsida uppfattade de flesta av experterna det som väldigt irriterande att det bara fanns ett sätt att navigera hemsidan och det är bara en sökfunktion. De saknade en traditionell menystruktur eftersom som expert 4 påpekade så använder inte alla användare sökfunktionen för att navigera hemsidor. Om denna navigering eller struktur dessutom inte fungerar så är detta katastrofalt för känslan av förtroende överlag, expert 4 beskrev att hon hade blivit förbannad och lämnat hemsidan innan det ens gick att få fram något alls på Kansas(2021)hemsida.

4.4 Välvilja

4.4.1 Visuell design

För den visuella designen relaterat till välvilja finns det flera likheter mellan med vad som gav en känsla av kompetens och ärlighet och flera experter valde att inte svara utan hänvisade till sina tidigare svar, men de flesta ansåg att hemsidans visuella design spelar en relativt stor roll för deras upplevelse av välvilja från en myndighet.

Expert 4 tyckte dock att i vissa fall kunde inte det visuella riktigt svara på frågan om hemsidan var välvillig eller inte och att det därför är svårt att kommentera den visuella designen. Denna expert ansåg att man först behövde läsa och ta del av innehållet och informationen på hemsidan för att avgöra om myndigheten ville henne väl eller inte.

Expert 1 påpekade att Alabama Public Health (2021)saknade någon genomtänkt eller tydlig strategi för visuell design vilket gav honom en negativ känsla av välvilja. Enligt honom var det mest bannern med olika bilder relaterade till hälsa på hemsidan som gav honom en positiv känsla av välvilja då den var det enda som han ansåg hade ett tydligt syfte med sin existens. Även expert 2 ansåg att avsaknad av tydlig strategi för en sammanhängande visuell design påverkade negativt, detta genom exempelvis många olika typsnitt,

ogenomtänkt hierarki och att hemsidan inte utnyttjade sitt utrymme effektivt utan valde att designa sin layout genom att bara använda en tredjedel av skärmen till innehållet där resten är en tom bakgrundsplatta.

Att hemsidan låter det visuella framhäva innehållet istället för att distrahera spelade också en stor roll på samma sätt som med kompetens och ärlighet enligt flera experter. Anledningen till det det är att det känns som att hemsidan försöker hjälpa användare i sitt syfte istället för att försvåra användning. Expert 1 kommenterade till exempel att Vero Skatt(2021)har en väldigt avskalad design men eftersom detta leder till att informationen står ut mycket väl så ger detta en positiv känsla av välvilja även om den visuella designen inte säger så mycket på egen hand.

Däremot så kan en total avsaknad av visuell design påverka negativt på samma sätt som för ärlighet. Att det inte finns någon typ av visuell struktur som kan hjälpa användare att förstå hur de ska navigera eller använda hemsidan ger enligt flera experter en mycket negativ känsla av välvilja. På samma sätt som avsaknad så kan också en överflödig och onödigt omfattande visuell design också påverka negativt då det känns som att man vill distrahera användare, eller tvinga dom att söka hjälp på annat håll.

Något som flera experter ansåg påverkade deras känsla av välvilja antingen positivt eller negativ var sättet man jobbar med typsnitt, färg och form på hemsidor. Oseriösa typsnitt och färger kan upplevas som negativt. Enligt expert 1 kan användning av orange och gult i vissa komponenter på Vero Skatt(2021)framstå lite udda och påpekade att det är allmänt svårt att jobba med dessa färger. En mer modern och avskalad design är enligt experterna att

föredra.

4.4.2 Innehållsdesign

Även för innehållsdesign relaterat till välvilja hade flera av experterna samma åsikter kring hur de känner kring kompetens och ärlighet och hänvisade till deras tidigare svar istället för att beskriva nya komponenter. Majoriteten av experterna ansåg dock att innehållsdesign var viktig för känslan av välvilja för en myndighet och dess hemsida, bland annat hemsidans textuella och grafiska information.

Syftet av innehållet och att det matchar syftet av både hemsidan och användarens anledning till deras besök var enligt experterna viktigt för att ge en positiv känsla av välvilja. För den grafiska informationen ansåg flera experter att motivet spelar stor roll för välvilja. Som exempel pekade expert 2, 3 och 4 ut att bilderna på Alabama Public Health(2021)var mycket passande då de nästan bara var relaterat till Covid-19 genom att ge information om hur besökare kan vaccinera sig. Även om resten av designen inte framstod som välvillig så var den grafiska informationen en av de få positiva delar som stod ut för Alabama Public Health(2021).

En annan aspekt som expert 4 tog upp gällande Utahs(2021)bilder var det faktum att representanter för delstaten Utah fanns med på foto vilket hon ansåg inte behövde vara fallet, och hon ansåg att det var något som gav en positiv känsla av välvilja då detta upplevdes som transparent av myndigheten, att låta de ansvariga visas upp på hemsidan. Hemsidan bör även presentera väldigt tydligt utan att det ska krävas extra ansträngning för användaren att förstå vad det är enligt expert 3. Denna expert pekade ut en graf som fanns på Utahs(2021)hemsida men som saknade förklaring kring dess syfte och hade en mycket liten beskrivande text. När experten sen klickade på grafen så visade det sig att detta var en

död länk vilket påverkade henne negativt eftersom hemsidan gjorde det svårt att ta del av informationen.

Hur hemsidan väljer att presentera sitt innehåll kan även påverka starkt kring välvilja, både positivt och negativt. Om innehållet på hemsidan är väldigt överflödigt, orelevant och ostrukturerat kan detta påverka mycket negativt. Expert 3 ansåg att för mycket diverse orelevant information gav känslan att hon besökte en nyhetshemsida snarare än en

myndighetshemsida om hälsa. Även expert 1 ansåg att Utah(2021)hade alldeles för mycket information vilket var dåligt eftersom han ansåg att en stor del av den inte var relaterat till hemsidans syfte. En tydlig struktur som underlättar för användaren är också viktigt för att ge en positiv känsla enligt flera experter. Detta gav dom en känsla att hemsidan vet exakt vilka deras användare är samt varför de använder hemsidan.

Däremot kunde experternas uppfattning av vad syftet med hemsidan är påverka hur de kände kring innehållet. Expert 4 upplevde att Utahs(2021)presentation av både grafisk och textuell information var mycket positivt. Detta eftersom hon ansåg att syftet med hemsidan var att presentera staten för besökare genom att visa upp en mängd olika aktiviteter och inte för boende att ta del av tjänsterna som en del av deras vardag. Därmed upplevdes inte innehållet lika störande för expert 1 som för resten av experterna.

”[…] det känns som att de försöker inspirera mig på något, de visar upp olika sidor av Utah och, antagligen också vad man kan, precis, vad man kan göra här, outdoor business, education, mycket bild, mycket visuellt, för mig också, någonting som lockar, så det känns som att de vill jag ska bli intresserad av Utah […]” (Expert 4, Utahs hemsida)

Avsaknad av tydligt innehåll påverkade känslan av välvilja mycket negativt. Flera experter kommenterade kring Kansas(2021)hemsida att den inte alls framstod som öppen och transparent i och med att allt innehåll gömdes undan av en ickefunktionell navigering. Därmed hade dom väldigt svårt att hitta något innehåll. Det innehåll som fanns upplevdes som oseriöst och utan syfte, detta i form av endast en bild i bakgrunden som inte förklaras, vilket sänkte experternas känsla av välvilja.

4.4.3 Strukturell design

Något som majoriteten av experterna beskrev i förhållande till strukturell design och välvilja var att det blir enklare att använda hemsidor om man har ett syfte och vet exakt vad man letar efter istället för att behöva klicka runt och sortera vad man ska titta efter för att hitta information av intresse. Avsaknad av tydlig strukturell design och uppdelning av innehållet leder till en negativ känsla av välvilja enligt expert 4 eftersom det blir svårt att sortera informationen när den ser likadant ut.

Komplexiteten av strukturell design är enligt flera experter viktig att vara försiktig med. Expert 2 ansåg att Kansas(2021)hemsida är för komplex eftersom den bara har ett sätt att

navigera på, en sökfunktion. Enligt honom förutsätter det att man måste veta exakt vad man vill vill få fram eftersom det inte går att navigera fram till det. Varje ny sökning ledde även till en ny flik varje gång vilket ansågs vara komplext. Dessa faktorer gav experten en negativ känsla av välvilja.

Sökfunktioner är dock en viktig komponent av hemsidor som flera experter kommenterade kring. De anser att det är viktigt att den syns väl, fungerar korrekt och leder till relevanta resultat för att man ska få en positiv känsla av välvilja från hemsidan. När sökfunktionen inte fungerar, leder till orelevanta förslag eller är svårt att hitta anser experterna att man kan få känslan att hemsidan inte vill dom väl genom att inte erbjuda funktionell navigering. Länkar är något som flera experter kommenterade. Om länkar är aktuella, tydliga,

funktionella och inte för många kunde detta ge en positiv känsla av välvilja. Detta för att man kan få känslan att de länkar som finns är relaterade till vad användare vill och finns där för att underlätta för dom genom att ge en enkel navigeringsmöjlighet. De länkar som ansågs vara viktigaste för att påverka positivt var länkar för att kontakta de ansvariga för hemsidan. Om dessa var lätta att se och använda så fick de känslan att hemsidan och de ansvariga står för hemsidan och finns där för att hjälpa användare. Däremot om länkar inte fungerar, så kallade

Related documents