• No results found

44 En studentpubs beho

En studentpubs behov a

44 En studentpubs beho

v a

v po

si

tionering

45

humor”, ”dålig stil”, ”rasistiska, sexistiska och allmänt korkade visor” och att ”vi (sexmästeriet) är ’heltokiga’ studenter som dricker sig dyngraka på onsdagar” [sic].

Den direkta betydelsen (denotationen) av namnet Studentpub, eller Studentpuben som det i bestämd form står, ger mig en bild av en pub för enbart studenter. Konnotationen ger mig bilden av ett relativt litet ställe, med hög ljudvolym, mycket människor som trängs i en bar där studenter arbetar gratis, och ett område med bord och stolar. Med andra ord säger konnotationen av ett namn så mycket mer än vad denotationen gör vilket betyder att det krävs stor tankeverksamhet att komma på ett namn som ger de konnotationer man vill. Den bestämda formen visar även på att det är den enda puben i som finns att tillgå i Malmö. Intervjuperson c menar att namnet inte ger ”något sofistikerat intryck /…/det låter inte flummigt men ganska easy going”. Intervjuperson a menar att namnet syftar på ett ställe med en bardisk och ett antal bord men ”det är ju inget man associerar med ett dansgolv när man hör namnet för första gången antar jag”. Detta är enligt mig ett stort problem, för hur skall nya studenter eller de som aldrig har varit där kunna förstå att Studentpuben egentligen är en pub- och bardel med ett tillhörande dansgolv?

5.5.2 No Logo? – tecken på hemsidan

Sexmästeriets hemsida (www.karen.mah.se/sexmasteriet) är till största delen textbaserad. För att inte gräva allt för djupt kommer jag inte att analysera varje litet tecken i texten utan kommer stället att koncentrera mig på det som själva designen berättar.

Det första man som besökare på hemsidan möts av är en välkomstsida med möjlighet att navigera på webbplatsen genom en vertikal meny på vänster sida. Upplägget likar affischen, så som intervjuperson a tidigare påpekat, i det att det finns en färgad bård till vänster och att texten återfinns på det vita. På hemsidan är dock denna bård klargrön istället för den grå färgen som affischen har. Övrig text är svart med röda rubriker. Det är dock inte samma röda som på affischen utan en starkare, röd färg. Konnotationen av rött i vårat samhälle är i många fall förbud. Jag tog i stycket ”2.7 Semiologi enligt Saussure - Semiotik enligt Peirce” upp exemplet med den godtyckliga ikonen för rökförbud (som finns placerad på hemsidan) - en rykande cigarett innesluten i en röd cirkel med ett rött streck över. Ett problem med att använda sig av röda rubriker är att de kan signalera stop!, varning!, kom inte hit! , tvärtemot vad syftet med hemsidan är. Rött och grönt är komplementfärger och bidrar tillsammans visserligen till extra uppmärksamhet men de är också, enligt mig, även de två färger som tillsammans är jobbigast för ögat att se på.

En studentpubs beho

v a

v po

si

tione

ring

Typsnittet som an vänds är Comic Sans MS, ett typ snitt som enligt mig konnoterar till barns lig skriv stil eller som namnet antyder ko mik. Allt så ett upp slup pet, inte så stelt typsnitt, men inte hel ler moget. In ter vju per son b menar dock att Comic Sans är ”en skön stil för att den inte är så strikt som många av de andra och när man är ute och festar och har roligt så tycker jag att man skall ha roligt och då skall det inte vara så strikt. Och därför tycker jag att det är ett bra teck en snitt just för det för att nå ut med det vi vill” [sic].

För tillfället möts hemsidans besökare av den före detta logo ty pen i en tillfällig version där den före detta masko ten Marvin the Marshall har

plock ats bort ef ter som Sexmästeriet inte hade nå got till stånd att an vän da sig av fi guren, vars rät tig he ter till hör War ner Brot hers (In ter vju per son a). En lo go typ, är som ti di ga re nämnt, nå got som inom se mio ti ken kallas för sym bol – nå got som står för nå got annat (Peirce 1991:240). I det här fal let är log gan inte så gra fi skt ren od lad så som logo ty per kan vara och in for me rar till och med i full text om att den till hör Sexmästeriet på Malmö hög sko la vil ket un der lät tar för dem som ald rig förut sett den och inte vet nå got om Sexmästeriet.

Seriefi guren i mitten har ersatts med ett frå ge teck en vilket kan tol kas som att Sexmästeriet för till fäl let inte vet vad de skall ha för logotyp men att det är på gång. Det kan även ge upp fatt ning en av att hela hem si dan är lite halvfärdig och att man som be sö ka re inte kan för li ta sig allt för mycket på den in for ma tion som fi nns tillgänglig där. För en stu dent som inte är med lem i Sexmästeriet be hö ver det ta dock inte vara lika själv klart. En sek vens ur en 25 årig in ter ak tions de sign students en kät svar ty der på att den ne inte alls för står att logo ty pen väntar på att bli upp da te rad och me nar att det första Sexmästeriet bör göra för att ge sin hemsida ett mer se ri öst intryck är att ”slo pa log gan”. Det som för en ing en vän tar på är att teck na ren Tony Cronstam skall bli klar med den lo go typ som kom mer att an vän das i fram ti den. Cronstam är den Malmötecknare som ligger bak om se rie fi gu ren, Elvis som bland annat publiceras i tid ning en Metro. På bil den nedan fi nns ytterligare en tillfällig logotyp som används på de vip-kort för en ing ens medlemmar får. Tanken är att den framtida logo ty pen skall likna denna. Än så länge är detta dock inte of fi ci ellt utan är endast något som Sexmästeriets medlemmar meddelats om och har där med ing en be ty del se för den externa kommunikationen men jag vill ändå ta upp hur

46

Related documents