• No results found

Studie av Botkyrkas utegym och förslag till utvecklingsplan

KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN Post Botkyrka kommun, · Besök · Kontaktcenter

Direkt 08-530 63 255 · Sms 0701040973 · E-post @botkyrka.se

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax · Webb www.botkyrka.se Kultur- och fritidsförvaltningen Idrott och anläggning

Referens Mottagare

Åke Roxberger Thomas Wiklund

Linus Söderling

Uppdragsbeskrivning

Studie av Botkyrkas utegym och förslag

till utvecklingsplan

BOTKYRKA KOMMUN Kultur- och fritidsförvaltningen Idrott och anläggning

UPPDRAGSBESKRIVNING 2019-02-12

2 [6]

Innehållsförteckning

Bakgrund ... 3 Målsättningar för Botkyrkas utegym ... 3 Strategi för placering och utrustning... 4 Inventering av befintligt utbud och förslag till utveckling ... 4

BOTKYRKA KOMMUN

Sammantaget erbjuder kommunen i dag fyra mindre utegym, samt fyra större.

Botkyrkas första utegym anlades 2010, i Sven Tumbas park. Den gymtyp man då valde var gymredskap tillverkade i stål på vilka man kund träna vissa utpe-kade muskelgrupper. Sedan dess har en utveckling av redskapen skett och även krav på att tillgodose skyltning, belysning och tillgång till viloplatser på ute-gymmen.

Utegym är en starkt efterfrågad anläggningstyp, det märks på antalet syn-punkter och medborgarförslag som förvaltningen emottagit de senaste åren.

De erbjuder en flexibel träningsform som möjliggör för medborgaren att kost-nadsfritt träna när hen vill och utifrån individuella förutsättningar. Därför har nämnden avsatt medel för anläggandet av tre utegym 2019, i Fittja, Slagsta och Tumba (Harbro).

Kultur- och fritidsförvaltningen genomförde under 2015 en första inventering som framförallt kartlade vilka som nyttjar de olika utegymmen. Det finns nu behov av att se över statusen på befintliga utegym och kartlägga de långsiktiga behoven av utveckling samt drift och skötselplaner.

Väl fungerande utegym ligger väl i linje med övergripande policys i kommu-nen, exempelvis:

• -Idrottsprogram, där möjligheter till motion och sponta fysisk aktivitet framhålls som viktigt för ökad folkhälsa,

• -Flerårsplanen, som bland annat betonar att kommunen är en upplevel-sekommun rik på kultur, natur och idrott.

Målsättningar för Botkyrkas utegym

Väl fungerande utegym är en kommunal service som är efterfrågad av medbor-garna. Botkyrka har redan idag ett antal utegym av varierad storlek. Det finns dock behov av att skapa fler anläggningar. För att uppnå ett optimalt använ-dande behöver utegymmen placeras strategiskt på platser där medborgarna na-turligt rör sig. Aspekter kring trygghet, tillgänglighet och estetik behöver också planeras in för att anläggningarna ska bli attraktiva.

Botkyrka kommun eftersträvar att bli främst i Sverige med att erbjuda möjlig-heter för spontant idrottande och motion. Där har utegymmen och dess fysiska placering en viktig funktion att fylla. Utegymmen placeras i stråk eller på plat-ser där medborgarna på ett naturligt sätt rör sig eller vistas.

BOTKYRKA KOMMUN

Parallellt med att förvaltningen utvecklar och anlägger utegym med många redskap i stråk och besöksplatser så inleds ett samarbete med Botkyrkabyggen (BoBy) som utvecklar bostadsgårdar i ett upprustningsprojekt som har stöd av Boverket. Förvaltningen och BoBy samplanerar så att det utbud som kommer till i bostadsnära lägen ska kunna ses som en inspirationskälla och bland annat kunna locka boende att besöka de större utegymmen för ökad aktivitet och folkhälsa.

Strategi för placering och utrustning

Förvaltningen har i sitt förslag till strategi valt att eftersträva placeringar utmed olika stråk där medborgarna naturligt passerar, exempelvis utmed strandpro-menader, hälsostigar, gång- och cykelvägar (GC-väg) eller motionsleder. Pla-ceringarna är valda utifrån hög nåbarhet för att stimulera till folkhälsa. Ute-gymmen ska ges en god geografisk spridning så att alla kommunens stadsdelar har minst ett väl fungerande utegym.

Gymmen ska tydligt skyltas upp med adress och instruktioner om hur red-skapen ska användas för att ge bästa utfall i övningarna. Gymmen ges också en trygghetsskapande belysning och utrustas så att området kan hållas lättstädat och ordnat.

Inventering av befintligt utbud och förslag till utveckling

Pos. Kategori Storlek Plats Åtgärd Årtal

BOTKYRKA KOMMUN Några av gymmen anpassas för funktionsnedsatta. Nedan redovisas stadsdels-vis föreslagna placeringar utan inbördes prioritering:

Alby

I Alby finns idag ett mycket uppskattat utegym vid Alby folkhälsopark.

Ytterligare ett gym skulle kunna placeras i anslutning till Albyparken invid be-fintlig GC-väg, som kommer att gränsa till nyproducerade flerbostadshus och upprustade base- och softbollplaner.

Fittja

Vid Fittja äng strax nedanför Fittja badhus intill strandpromenad och GC-väg finns idag ett mindre utegym som ersätts med ett större tillgänglighetsanpassat utegym i samband med upprustning av Fittja ängsbadet 2019.

Hallunda

Befintligt utegym på Brunna IP skulle kunna utvecklas med fler redskap för att attrahera bredare målgrupper.

Slagsta

Ett tillgänglighetsanpassat större friluftsgym skapas i samband med upprust-ning av Slagstabadet 2019.

Norsborg

2017 invigdes ett större utegym särskilt anpassat för seniorer på Kärsby IP.

Utegymmet behöver belysning och skyltning.

Tumba

I en förstärkt friluftsentré vid Harbrostugan placeras ett större utegym utmed befintligt skid- och motionsspår under 2019.

En upprustad och moderniserad Rödstu Hage IP planeras kompletteras med ett utegym som är fullt ut tillgänglighetsanpassat.

BOTKYRKA KOMMUN

I ett framtida genomförande av ett ”Folkhälsopark”-program i Sven Tumba park kan ett större utegym med parkourinriktning placeras nära idrottshuset och gymnasiet.

När en ny friluftsentré anläggs i Storvretsparken prövas behoven av att ersätta befintligt utegym med ett större, tillgänglighetsanpassat gym som en del av en-tréområdet.

Vårsta

Vid en upprustning av Broängsbadet ingår att ett större utegym byggs och pla-ceras så att det kan nyttjas av strandbadsbesökare och motionsspårsanvändare.

I en senare etapp av det nya bostadsområdet i Slättmalm kan ett utegym anläg-gas intill väg/skogspromenad i öster, mot entrén till naturområdet intill Bot-kyrka golfklubb.

Tullinge

Lida friluftsgård anlade ett större utegym 2016.

I samband med en tänkt ny friluftsentré på Brantbrinks IP ersätts ett befintligt mindre utegym med ett större och modernare.

Om Stendalsbadet rustas upp kompletteras strandbadsutbudet med ett utegym.

Ett utegym och en parkouranläggning planeras ingå i det kommande idrotts-klustret i centrala Riksten.

➢ Förvaltningens förslag till fysiska placeringar presenteras i bilagor till denna skrivelse.

Förslag till strategi för placeringar av fler

Related documents