• No results found

Styrelsen och dess arbete

In document 2 0 0 6 (Page 44-47)

Allmänt

Nordnets styrelse bestod under 2006 av sex ledamöter valda av årsstämman. VD ingår inte i styrelsen, utan deltar som föredra-gande. En av bolagets jurister är vanligen sekreterare vid styrel-sens möten. Andra tjänstemän i bolaget har deltagit i styrelstyrel-sens sammanträden som föredragande.

Styrelsearbetet följer en uppgjord plan, i synnerhet vad gäl-ler löpande ärenden. Styrelsen fastställde den senast gällande arbetsordningen den 14 december 2006. Vid varje sammanträde behandlades ett antal frågor avseende utvalda strategiska och Valberedningen

Ledamot Antal aktier

Fred Wennerholm, ordf. 10 000

Olle Isberg 2 500 000

Claes Dinkelspiel 1) 55 774 488

1) representerande E. Öhman J:or AB samt privat innehav, se sid 47.

Styrelsens sammansättning samt antal protokollförda möten Närvaro

Beroende/

Oberoende 1) Ersättningsutskott Ersättning 2) Aktieinnehav

Claes Dinkelspiel, ordf. 8/8 ‡ 3/3 250 000 4 800 338

Ulf Dinkelspiel 8/8 ‡ 3/3 125 000 5 906 177

Bo Mattsson 8/8 ‡ 3/3 125 000 15 012

Nils Nilsson 4/8 ‡ 125 000 0

Sven Skarendahl 7/8 ‡ 3/3 125 000 0

Annica Axelsson 3) 5/8 ‡ 125 000 0

Genomsnittlig längd 2 tim 50 min

Summa, SEK 875 000

‡ = Ledamoten är att anse som beroende till bolaget och dess ledning.

‡ = Ledamoten är att anse som oberoende till både bolaget och dess ledning samt till större aktieägare i bolaget.

Fram till den 26 april 2006 var Bengt Marnfeldt styrelseledamot.

1) Enligt defi nition i ”Svensk Kod för Bolagsstyrning”.

2) Beloppet avser styrelseledamotens ersättning beslutad av årsstämman. Sven Skarendahl har dessutom erhållit 22 674 SEK i reseersättning 2006. Respektive ledamot i ersättningsutskottet har dessutom erhållit ersättning om 25 000 SEK.

3) Invald vid ordinarie årsstämma den 26 april 2006.

Närvaro

Bolagsstyrning

verksamhetsmässiga områden där ofta verksamhetsansvariga del-tog när frågan behandlades. Vid sammanträdet i februari behand-las bokslutskommunikén för det gångna året. Här beslutas om styrelsens rekommendation beträffande utdelning samt eventuell uppdatering/komplettering av affärsplanen för året. På marssam-manträdet behandlas årsredovisningen. Sammanträden i april hålls samma dag och dagen innan årsstämman och de behandlar första kvartalsresultatet samt eventuell översyn av koncernens strategier. I samband med årsstämman hålls även det konstitu-erande styrelsemötet med beslut om fi rmateckningsrätt och annan formalia, såsom styrelsens arbetsordning, som huvudpunkter.

Julisammanträdet behandlar halvårsresultatet och oktobersam-manträdet behandlar tredje kvartalsrapporten samt inriktningen på affärsplanen inför nästa verksamhetsår. Årets sista ordinarie sammanträde i december behandlar föreberedelser för årsbokslut samt godkännande av affärsplan för nästkommande år.

Behandling av övriga ärenden styrs av varje enskilt ärendes karaktär. Styrelsen erhåller varje månad en rapport över bolagets resultatutveckling, kredit- och riskexponering samt relevanta branschdata. Styrelsens arbete påverkas även av den särskilda arbetsordning som styrelsen fastställt rörande arbetsfördelningen mellan styrelse och VD.

En särskild VD-instruktion ger instruktioner för bolagets VD.

Styrelsen övervakar VDs arbete, ansvarar för att organisation, led-ning och riktlinjer för förvaltled-ning av bolagets medel är

ändamåls-enligt uppbyggda. Styrelsen ansvarar vidare för utveckling och uppföljning av bolagets strategier genom planer och mål, beslut om förvärv och avyttringar av verksamheter, större investeringar, tillsättningar och ersättningar i ledningen samt löpande uppfölj-ning av verksamheten under året. Styrelsen fastställer också affärsplan och årsbokslut. Den senast gällande VD-instruktionen fastställdes den 26 april 2006.

Ordföranden

Vid den ordinarie årsstämman den 26 april 2006 valdes Claes Dinkelspiel till ordförande intill slutet av nästa års årsstämma.

Ordföranden leder styrelsens arbete så att detta utövas enligt aktiebolagslagen och andra relevanta lagar. Denne följer verksam-heten i dialog med VD och ansvarar för att övriga ledamöter får den information som är nödvändig för hög kvalitet i diskussion och beslut. Ordföranden är även delaktig i utvärdering och ut-vecklingsfrågor avseende koncernens ledande befattningshavare.

Ordföranden företräder bolaget i ägarfrågor.

Styrelsearbetet

Styrelsen har under året haft åtta protokollförda styrelsemöten exklusive sammanträden per capsulam. Vid två tillfällen har telefonmöte hållits med utsänt material som underlag. Dessutom har fem sammanträden ägt rum per capsulam.

Ett stort antal möten är typiska för ett tillväxtbolag som Nordnet.

Bolagsstyrning

Arbetet i styrelsen bedrivs i ett intensivt tempo för att stödja bolagets ledning. Den framgångsrika tillväxten är bland annat ett resultat av ett mycket aktivt samarbete mellan styrelse och ledning.

Viktiga beslut under året

Väsentliga beslutsärenden under året har gällt:

‡ lednings- och organisationsutveckling

‡ geografi sk expansion och utvärdering av densamma

‡ utökning av tjänste- och kunderbjudandet

‡ system- och kapacitetsutveckling med tillhörande investeringar

‡ fortsatt utveckling av bolagets pensionstjänster

‡ affärsplan.

Kontakten med revisorerna

För att säkerställa styrelsens informationsbehov, rapporterar bola-gets huvudrevisorer varje år sina iakttagelser från granskningen till hela styrelsen. Nordnets styrelse har inte funnit det motiverat att inrätta ett särskilt revisionsutskott med tanke på styrelsens storlek.

Utskottsarbete

Styrelsen har full insikt och fullt ansvar för alla frågor som styrelsen har att besluta om. Beredning av ersättningsfrågor har delegerats till ett av styrelsen inrättat Ersättningsutskott.

Ersättningsutskott

Utskottet består av styrelsens ordförande Claes Dinkelspiel och styrelseledamöterna Ulf Dinkelspiel, Bo Mattsson och Sven Skarendahl. Utskottet ska bereda frågor som rör lön, rörlig ersätt-ning och anställersätt-ningsvillkor för VD för beslut i styrelsen. Vidare bereder utskottet löner, rörlig ersättning och övriga ersättningar för koncernledningen för beslut i styrelsen. Slutligen har utskottet även berett beslutsunderlag till styrelsen rörande övriga chefer och nyckelpersoners ersättning.

Ersättningsutskottet har haft tre sammanträden under året.

Ersättning utgår med 25 000 SEK per ledamot.

Arvodering av styrelsen

Det totala arvodet till styrelsens ledamöter beslutas av årsstämman på förslag av valberedningen. Arvodet för 2006 uppgick till 875 000 SEK, varav 250 000 SEK till ordförande och 125 000 SEK till övriga ledamöter. Därutöver tillkommer ett arvode på

25 000 SEK per utskott där ledamoten deltar (för detaljer se tabell sid 43).

Rapportering

Styrelsen övervakar den ekonomiska rapporteringens kvalitet genom

löpande uppföljning i styrelsen samt genom instruktioner till VD.

VD har i uppgift att tillsammans med fi nanschefen och ekonomi-chefen granska och säkerställa all extern ekonomisk rapportering inklusive bokslutsrapporter, delårsrapporter, årsredovisning, pressmeddelanden med ekonomiskt innehåll, samt presentations-material i samband med möten med media, ägare och fi nansiella institutioner.

Delårsrapporterna för första, andra och tredje kvartalen 2006 var även föremål för en översiktlig granskning av bolagets revisorer.

I Aktiespararnas och Dagens Industris tävling avseende de svenska börsnoterade företagens ekonomiska information och rapportering kom Nordnet på tionde plats.

Koncernledning

VD leder verksamheten inom de ramar styrelsen lagt fast. Denne tar fram nödvändigt informations- och beslutsunderlag inför styrelsemöten, föredrar ärendena och motiverar förslag till beslut.

VD leder koncernledningens arbete och fattar beslut i samråd med övriga i ledningen, se nedanstående tabell:

Koncernledningen har åtta till tolv protokollförda möten un-der VDs ledning per år. Därutöver träffas de fl esta i ledningen dagligen. Bolagets snabba utveckling gör att den dagliga kontakten är en förutsättning för en fungerande styrning och ledning. Det in-terna rapport- och kontrollsystemet bygger på en årlig ekonomisk planering och daglig kontroll av verksamhetsmässiga nyckeltal med månadsrapporter.

Styrelseordföranden har under året haft utvärderingssamtal med VD i enlighet med VD-instruktion och kravspecifi kation.

Ersättning

Ersättning till VD och de övriga sju i ledningsgruppen utgörs av grundlön, rörliga ersättningar, övriga förmåner samt pensioner.

Fördelning mellan grundlön och rörlig ersättning ska stå i propor-tion till befattningshavarens ansvar och befogenhet.

För VD var den rörliga ersättningen avseende 2006 maximerad Koncernledning

Ledningsmedlemmar Titel

Klas Danielsson VD och koncernchef

Anders Råge Administrativ chef och Finanschef samt vVD i Nordnet Bank AB

Victoria Thore Country manager Sverige och Marknadschef Lars Thorstensen Daglig leder Oslo-filialen

Jessica Gertun Informationschef

Torbjörn Östman Chef Projektledning och t f chef Produkt-utveckling

Maria Zalamans HR-chef

Juan Segura Chef Ny teknik och innovation

Ersättning till ledningen Ersättning till revisorer

Koncernen Moderbolaget

SEK 2006 2005 2004 2006 2005 2004

Ersättning för revisionsuppdrag 2 809 000 2 803 000 3 049 000 893 000 600 000 655 000

Ersättning för övriga konsultationer 580 000 982 000 1 465 000 300 000 - 87 000

SEK Grundlön

Rörlig ersättning

Övriga förmåner

Pensions- kostnad

Finansiella

instrument Övrigt Summa

VD 2 585 000 1 155 000 33 000 502 000 - - 4 275 000

Övriga koncernledningen 6 054 000 1 398 000 92 000 1 054 000 - - 8 598 000

Bolagsstyrning

till 1 320 000 SEK (motsvarande 50 procent av grundlönen). För övriga i koncernledningen var den rörliga ersättningen maxi merad till 25–30 procent av grundlönen. Den rörliga ersättningen base-ras på koncernens verksamhetsutveckling och den individuella prestationen.

Nordnet har avgiftsbestämda pensionsplaner för samtliga anställda. Pensionsåldern för VD är 60 år. Pensionens nivå i förhållande till lönen var 19 procent av pensionsgrundande lön 2006. Med pensionsgrundande lön avses grundlön inklusive semesterersättning.

Utöver en ömsesidig uppsägningstid om ett halvt år har VD rätt till ersättning under 18 månader motsvarande den lön som utbetalats under uppsägningstiden. Om VD påbörjar ny anställ-ning eller bedriver egen verksamhet under uppsäganställ-ningstiden, ska inkomst från sådan anställning eller verksamhet räknas av från uppsägningslönen.

För övriga ledande befattningshavare tillämpas en ömsesidig uppsägningstid om 3–6 månader. Inga avtal om avgångsvederlag fi nns med övriga ledande befattningshavare.

För VD och andra ledande befattningshavare fi nns möjlighet till förmån avseende bil. Bilförmånen är kostnadsneutral från bolagets sida, det vill säga ett bruttolöneavdrag görs från grundlönen för att täcka bolagets kostnader.

Revisorer

Externa revisorer

I samband med bolagsstämman 2004 valdes revisionsfi rman Ernst

& Young till revisorer i Nordnet AB med en mandatperiod på fyra år. Nästa ordinarie val av revisor sker således 2008. Till huvud-ansvarig revisor utsågs auktoriserade revisorn Björn Fernström.

Ernst & Young utsågs till revisor i samtliga dotterbolag. Björn Fernström är, utöver Nordnet, även revisor i börsbolagen Elektro-nikgruppen, Klövern, Munters, OMX, Orc Software, Protect Data, Saab samt AMF Pension. Revisorerna har i uppgift att granska årsredovisning, koncernredovisning och bokföring samt styrelsens och VDs förvaltning. Revisorerna avrapporterade sina iakttagel-ser i samband med årets bokslutssammanträde i februari 2007.

Dotterbolagen Nordnet Bank AB och Nordnet Pensionsförsäkring AB har, utöver Ernst & Young, en av Finansinspektionen utsedd revisor som sedan 2006 är auktoriserade revisorn Catarina Erics-son från revisionsfi rman PricewaterhouseCoopers AB.

Ersättning

Till revisorer och revisionsföretag har följande ersättningar (se tabell nedan) utgått för revision och annan granskning enligt lagstiftning, samt för rådgivning och annat biträde som föranleds av iakttagelser vid granskningen. Ersättning har även utgått för fristående rådgivning. Merparten av rådgivningen avser revisions-nära konsultationer i redovisnings- och skattefrågor.

In document 2 0 0 6 (Page 44-47)

Related documents