• No results found

Styrelsen för MQ Holding AB, organisationsnummer 556697­2211, får härmed avge årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 1 september

In document ÅRSREDOVISNING 2014/2015 (Page 32-52)

2014–31 augusti 2015.

VERKSAMHE TEN

MQ-koncernen bedriver detaljhandel inom dam- och herr-konfektion på den svenska och norska marknaden. Sorti-mentet, med inriktning mot modeintresserade konsumenter, består av en mix av egna och externa varumärken.

MODERBOL AGE T

Moderbolagets nettoomsättning uppgick för räkenskaps-året till 13 MSEK (12) och rörelseresultatet uppgick till –4 MSEK (–4). Moderbolaget har inte gjort några investe-ringar under perioden.

Moderbolagets verksamhet

Moderbolagets verksamhet består i att sälja management-tjänster till övriga koncernbolag samt att hantera koncer-nens långfristiga upplåning.

BUTIKSNÄTE T

Butikerna är belägna från Ystad i söder till Luleå i norr. MQ lanserades i Norge i september 2010 och hade vid räken-skapsårets slut fyra butiker belägna i Oslo, Drammen, Kristiansand och Jessheim. Samtliga butiker säljer både dam- och herrsortiment. I slutet av perioden uppgick det totala antalet butiker till 119 jämfört med 121 vid samma tidpunkt året innan.

VÄSENTLIGA HÄNDELSER UNDER ÅRE T Under första kvartalet stängdes butiken på Bogstadveien i Oslo. I mars 2015 startade MQ Shop Online i Norge. Under tredje kvartalet rekryterades en Norgechef med bred retail-bakgrund.

Under andra kvartalet skapades en ny omnichannel-avdelning i syfte att tydligare integrera MQs försäljnings-kanaler; e-handel, kundklubb och butik.

Under året har de externa varumärkena Jumperfabriken, Part Two, Bruuns Bazar BZR, Dry Lake, Didriksons, Rains, Saint Tropez, Stylein, Esprit Casual, Björn Borg Sport, Röhnisch, New Era Dam samt Sätila lanserats på MQ Shop Online. Det attraktiva externa varumärket Hope har lanse-rats i 17 butiker.

MARKNAD

Enligt HUI var marknadens försäljningsutveckling för räken-skapsåret (september 2014–augusti 2015) negativ med en nedgång om 0,4 procent (0,1). MQs försäljning i jämförbara enheter ökade under räkenskapsåret med 2,4 procent (2,6).

VÄSENTLIGA HÄNDELSER EF TER VERKSAMHE TSÅRE TS UTGÅNG

MQs första flagship store i Norge öppnade på Grensen i september.

Det externa varumärket Mountain Works Herr lanserades i butik och på MQ Shop Online. De externa varumärkena Franklin & Marshall och Didriksons Herr lanserades på MQ Shop Online.

Inger West tillträdde som ny Marknadschef i september och Fredrika Erlandsson som ny Sortiments- och Inköpschef i oktober.

Under oktober öppnade en ny butik i Norrtälje och i november öppnade en butik i det nya köpcentrat Mall of Scandinavia.

NE T TOOMSÄT TNING OCH RESULTAT

Koncernens nettoomsättning uppgick till 1 557 MSEK (1 520), en ökning med 2,4 procent. Dam ökade sin försäljning med 6,2 procent till 793 MSEK (747) och herr minskade sin försälj-ning med 1,2 procent till 764 MSEK (773).

Bruttovinsten uppgick till 869 MSEK (854), vilket motsvarar en bruttomarginal på 55,8 procent (56,2).

Rörelseresultatet uppgick till 158 MSEK (132), vilket mot-svarar en rörelsemarginal om 10,2 procent (8,7). Planenliga avskrivningar uppgick till 26 MSEK (31). Finansnettot var –4 MSEK (–9) för räkenskapsåret. Resultat efter finansiella poster uppgick till 155 MSEK (123). Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 3,42 SEK (2,77).

FINANSIELL STÄLLNING OCH LIK VIDITE T Koncernens balansomslutning uppgick till 1 665 MSEK jämfört med 1 650 MSEK vid utgången av föregående räken-skapsår. Vid periodens slut uppgick det egna kapitalet till 1 043 MSEK (956), vilket ger en soliditet om 63 procent (58).

Värdet på varulagret uppgick till 286 MSEK (250). Ökningen av varulagret är ett resultat av ett planerat högre varulager i säsongstart. Totalt sett bedöms såväl storleken som sam-mansättningen av lagret vara på en tillfredsställande nivå.

MQs kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick under perioden till 137 MSEK (152). Det något lägre kassa-flödet kommer från ett planerat högre varulager i säsongstart.

Kassaflödet efter investeringar uppgick till 117 MSEK (144).

Den räntebärande nettoskulden uppgick per den 31 augusti 2015 till 103 MSEK jämfört med 188 MSEK vid samma tidpunkt föregående år. Vid periodens slut uppgick likvida medel till 23 MSEK (40). Räntebärande nettoskuld/EBITDA uppgick till 0,6 (1,1) vid periodens slut.

FÖRVALTNINGSBER ÄT TELSE

UT VECKLING AV KONCERNENS VERKSAMHE T, RESULTAT OCH STÄLLNING

12 månader 2014/

2015 2013/

2014 2012/

2013 2011/

2012 2010/

2011

Nettoomsättning (MSEK) 1 557 1 520 1 463 1 534 1 487

INVESTERINGAR

Investeringar om 20 MSEK (8) har gjorts under räkenskaps-året och avser främst investeringar i befintliga butiker och den nya flaggskeppsbutiken på Grensen i Oslo.

INTERN KONTROLL

Information om koncernens respektive moderbolagets interna kontroll finns i bolagsstyrningsrapporten på sidorna 74–78. Bolagsstyrningsrapporten har upprättats som en från årsredovisningen avskild handling.

PERSONAL

Medelantalet heltidsmedarbetare under räkenskapsåret uppgick till 593 jämfört med 608 vid samma tidpunkt före-gående år.

MIL JÖ OCH SOCIALT ANSVAR

MQs produktion av egna varumärken sker hos utvalda leve-rantörer i Europa och Asien. För att säkerställa en effektiv och ansvarsfull produktion har MQ inköpskontor med egen personal i Shanghai, Kina samt Dhaka, Bangladesh. I Turkiet har MQ lokal representation.

Målet för MQ är att etablera långsiktiga relationer och partnerskap med ett begränsat antal huvudleverantörer.

Långsiktiga leverantörsrelationer är avgörande för förbätt-rade arbetsvillkor, stärkt lönsamhet och god kvalitet.

I MQs uppförandekod anges de krav och förväntningar som MQ har på sina leverantörer. Uppförandekoden reglerar bland annat lagar och förordningar, barnarbete, diskrimine-ring, rätt till facklig anslutning, lön och förmåner, arbetstid samt hälsa och säkerhet på arbetsplatsen.

HÅLLBAR A ARBE TSPL ATSER

Varje år genomför MQ en kartläggning av arbetsmiljön på alla arbetsplatser och avdelningar i kedjan. Årets under-sökning visar att arbetsmiljön är fortsatt bra inom bolaget.

Åtgärdsprocenten, dvs den procent av frågorna som kräver åtgärd, har gått ner med 3 procentenheter mot förra året och landar på totalt 5 procent. Det bättre resultatet härrör från ett ständigt pågående arbete med att förbättra arbets-miljön inom alla områden i alla delar av företaget. Målet med arbetsmiljön är att den ska vara trygg och säker för med-arbetarna samt att alla ska trivas.

Läs mer om hållbarhetsarbetet i MQs Hållbarhetsredo-visning på www.mq.se/info/emenu/foretagsansvar/.

INFORMATION OM RISKER OCH OSÄKERHE TSFAK TORER

Koncernen är genom sin verksamhet utsatt för ett flertal risker vilka kan påverka koncernens resultat och ställning.

Dessa risker består dels av risker som bolaget kan hantera genom interna rutiner samt risker som i största utsträckning styrs av yttre faktorer. Nedan beskrivs de största risk- och osäkerhetsfaktorerna:

Modetrender

MQ är beroende av konsumenternas preferenser gällande trender, design och kvalitet. MQ arbetar medvetet med att utveckla trendbevakning, informationssystem, prognoser, varuflödesstyrning samt korta ledtider vid framtagning av varor.

De ständigt skiftande modetrenderna gör mode till en färskvara, vilket innebär att det ständigt finns risker för att hela eller delar av kollektioner inte uppskattas av kunderna.

Det är av största vikt att MQ klarar att leverera nya attraktiva produkter, i rätt tid, till rätt volym, med bra mix mellan dressat och casual samt mellan basmode och trendmode.

Om MQ misslyckas med ovanstående kan det leda till överskott i lager, prissänkning och även skada varumärket.

För att hantera dessa risker rekryterar MQ duktiga designers och inköpare, söker producenter på kortare avstånd för att kunna reagera snabbare på trendförändringar, arbetar ständigt med att förstå och förutse trender, upprättar inköps kontor i Shanghai, Kina samt Dhaka, Bangladesh (för att snabbt kunna köpa in och kontrollera färg, form och kvalitet) samt analyserar kunder och deras beteende.

Etableringsrisk

Koncernens tillväxtstrategi, som i grunden bygger på expan-sion via ökad butiksyta i befintliga samt nya butiker, är starkt beroende av MQs fortsatta attraktivitet som partner till cent- rumutvecklare och andra ägare av butiksytor. MQs position som aktör på en alltmer konkurrensutsatt marknad påverkar dels vilka handelsplatser som MQ ges tillträde till, dels villkoren vid tecknande av hyresavtal. Genom beslutade åtgärder att tydliggöra MQ-konceptet och att fokusera på att skapa attraktivare butiker, kan MQ bli en än mer attraktiv partner och således reducera denna risk.

Konjunktur

Till de externa riskerna måste konjunkturutvecklingen läggas. En ökad köpkraft hos svenska konsumenter är en förutsättning för detaljhandelns tillväxt. I synnerhet har detta varit viktigt för tillväxten inom det högre prissatta sortimen-tet med hög modegrad inom fackhandel och bland varumär-kesspecialisterna. Konsumtionsmönstren påverkas av en mängd allmänna faktorer utanför bolagets kontroll, bland annat räntor, valutakurser, inflations- och deflationsnivåer, aktiemarknadens utveckling, arbetslöshetsnivån och osäk-erhet om framtida ekonomiska utsikter. En dämpning av den ekonomiska tillväxten i Sverige torde komma att få negativ inverkan på konsumenternas köpkraft och därmed tillväxten inom detaljhandeln. Då MQ är en liten spelare på en stor marknad anser man sig vara något mindre konjunkturkänslig än en stor spelare. En dämpning i ekonomin i kombination med en kraftfull etableringstillväxt, skulle kunna resultera i ökad konkurrens och prispress. Under räkenskapsåret ökade bolagets försäljning med 2,4 procent. MQ ökade mer än marknaden på jämförbara butiker.

FÖRVALTNINGSBER ÄT TELSE

Konkurrensen bland modekedjor

Ytterligare en risk är att övriga aktörer inom fackhandels-segmentet kraftfullt flyttar fram sina positioner, via organiska och strukturella tillväxtåtgärder. Den kraftiga konkurrensen i branschen kan leda till prispress och minskande marknads-andelar. MQ arbetar med fokus på att tydliggöra sitt koncept och varumärkesposition genom en väl definierad målgrupp och ett tydligt budskap för att nå konkurrensfördelar.

Finansiella instrument och riskhantering

Med finansiella risker avses fluktuationer i företagets resul-tat och kassaflöde till följd av förändringar i valutakurser, räntenivåer, likviditets- och kreditrisker. Hanteringen av koncernens finansiella risker sker av koncernens finans-funktion, vars uppgift är att identifiera och minimera riskerna för negativ resultatpåverkan och att öka förutsägbarheten i framtida resultat.

För ytterligare information om finansiella instrument och riskhantering se not 23 och 24.

ST YRELSENS ARBE TE

Under räkenskapsåret september 2014–augusti 2015 hade styrelsen totalt 13 (9) sammanträden. Styrelsen behandlade vid sina ordinarie möten de fasta punkter som förelåg vid respektive styrelsemöte rörande strategisk plan, budget, årsbokslut och delårsrapporter. Vidare behandlades frågor angående investeringar samt struktur- och organisations-frågor.

Styrelsen följer den arbetsordning som antagits och de instruktioner som utfärdats avseende arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören. Se vidare i bolagsstyrningsrapporten på sidorna 74–78.

VALBEREDNING

Vid årsstämman 2015 beslöts att en valberedning skulle utses bland de tre största aktieägarna med uppgift att, jämte styrelseordförande, föreslå styrelseledamöter inför årsstämman 2016. Riktlinjer för MQs valberedning finns beskrivet på bolagets hemsida under bolagsstyrning/valbe-redning. Ledamöterna i valberedningen inför årsstämman den 28 januari 2016 har utsetts i enlighet med beslut vid års-stämman 2015 och består av styrelsens ordförande, Claes-Göran Sylvén, Gustav Linder representant för Investment AB Öresund, Per Wall representant för Jaller Klädcenter AB samt Pehr-Olof Malmström representant för Danske Capital.

Claes-Göran Sylvén är oberoende i förhållande till MQs största aktieägare. Valberedningen har bedömt att samtliga styrelseledamöter är oberoende i förhållande till MQ och dess bolagsledning respektive större aktieägare i MQ, f örutom Anna Engebretsen som bedöms vara beroende av MQs största ägare. Se vidare i bolagsstyrningsrapporten på sidorna 74–78.

RIK TLINJER FÖR ERSÄT TNING TILL VD OCH LEDANDE BEFAT TNINGSHAVARE Förslag till principerna för ersättning inklusive prestations-baserade ersättningar till vd och ledande befattningshavare

bereds och föreslås av MQs ersättningsutskott. Löne-sättningen för vd och personer i koncern- och företags-ledningen består av en fast del, grundlön, och en rörlig del, bonus. Bonusen är beroende av uppnådda mål för företaget och för individen. Den rörliga ersättning som utgår kontant får max uppgå till fyra månadslöner exklusive utfall av incita-mentsprogram. Se vidare bolagsstyrningsrapport på sidan 76 samt not 6. Styrelsen föreslår till bolagsstämman att oför-ändrade principer för ersättning till vd och ledande befatt-ningshavare ska gälla under verksamhetsåret 2015/2016.

Tidigare beslutade incitamentsprogram

Vid den extra bolagsstämma som hölls den 23 augusti 2011 i Göteborg beslutades om att införa ett långsiktigt, aktie-relaterat incitamentsprogram riktat till verkställande direktör och övriga ledande befattningshavare. Under innevarande räkenskapsår har detta incitamentsprogram löpt ut. Se not 6 för mer information.

ÄGARFÖRHÅLL ANDE OCH MQ -AK TIEN Antalet aktieägare uppgick per den 31 augusti 2015 till 7 119, varav 5 966 är registrerade i Sverige. Det finns inte någon begränsning i MQ-aktiens överlåtbarhet. De tre största ägarna per den 31 augusti 2015 var Öresund Investment AB, Danske Capital Sverige AB samt Jaller Klädcenter AB.

Antalet aktier i bolaget uppgick per den 31 augusti 2015 till 35 156 507 vilka samtliga är stamaktier och har lika rätt.

Se vidare under Aktien på sidan 26.

UTDELNING

Styrelsen avser att föreslå årsstämman en utdelning om 1,75 SEK (1,36) per aktie.

FÖRVÄNTNINGAR AVSEENDE DEN FR AMTIDA UT VECKLINGEN

De senaste åren har modebranschen haft en svag marknad.

Konsumenterna har blivit försiktiga när media under den senaste tiden präglats av negativa ekonomiska nyheter, vilket påverkar konsumenternas vilja att spendera. Utveck-lingen det närmaste året är därför osäker.

FÖRSL AG TILL DISPOSITION BE TR ÄFFANDE BOL AGE TS VINST

Styrelsen föreslår att till förfogande stående vinstmedel disponeras enligt följande:

SEK

Balanserad vinst 564 551 803

Utdelning till aktieägarna med 1,75 SEK per aktie –61 523 887

Balanseras i ny räkning 503 027 916

Vad beträffar företagets resultat och ställning i övrigt, hän visas till efterföljande resultat- och balansräkningar med tillhörande bokslutskommentarer.

FÖRVALTNINGSBER ÄT TELSE

TSEK Not 2014-09-01

–2015-08-31 2013-09-01 –2014-08-31

Nettoomsättning 2, 3 1 557 495 1 520 255

Övriga rörelseintäkter 4 12 938 4 682

Summa intäkter 1 570 434 1 524 937

Handelsvaror –688 971 –666 030

Övriga externa kostnader 7, 25 –355 702 –356 494

Personalkostnader 6 –338 676 –337 570

Avskrivningar på materiella och immateriella anläggningstillgångar 8 –26 477 –31 477

Övriga rörelsekostnader 5 –2 475 –1 142

Rörelseresultat 158 133 132 224

Finansiella intäkter 514 285

Finansiella kostnader –4 114 –9 300

Finansnetto 10 –3 600 –9 015

Resultat före skatt 154 533 123 209

Skatt 11 –34 374 –27 347

Årets resultat 120 159 95 862

Övrigt totalresultat 19

Poster som har omförts eller kan omföras till periodens resultat

Årets omräkningsdifferenser –1 494 –664

Kassaflödessäkringar 939 2 459

Skatt hänförlig till poster i övrigt totalresultat 11 –207 –541

Summa övrigt totalresultat –762 1 254

Årets totalresultat 119 397 97 115

Årets resultat hänförligt till:

Moderbolagets aktieägare 120 159 95 862

Årets resultat 120 159 95 862

Årets totalresultat hänförligt till:

Moderbolagets aktieägare 119 397 97 115

Årets totalresultat 119 397 97 115

Resultat per aktie 12

Före utspädning (SEK) 3,42 2,77

Efter utspädning (SEK) 3,42 2,77

Genomsnittligt antal aktier 35 156 507 34 631 507

Genomsnittligt antal aktier efter utspädning 35 156 507 34 667 053

R A P P O R T Ö V E R T O TA L R E S U LTAT

– K O N C E R N E N

B A L A N S R Ä K N I N G

– K O N C E R N E N

TSEK Not 2015-08-31 2014-08-31

Tillgångar

Immateriella anläggningstillgångar 3, 13 1 203 800 1 203 498

Materiella anläggningstillgångar 3, 14 46 264 55 960

Summa anläggningstillgångar 1 250 064 1 259 458

Varulager 15 286 482 249 846

Kundfordringar 16 3 395 906

Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 17 93 220 80 755

Övriga fordringar 30 8 207 18 643

Likvida medel 18 23 231 40 114

Summa omsättningstillgångar 414 536 390 264

Summa tillgångar 1 664 599 1 649 722

Eget kapital 19

Aktiekapital 3 516 3 516

Övrigt tillskjutet kapital 595 475 595 475

Reserver 915 1 677

Balanserade vinstmedel inkl årets resultat 442 950 354 841

Eget kapital hänförligt till moderbolagets aktieägare 1 042 857 955 509

Summa eget kapital 1 042 857 955 509

Skulder

Långfristiga räntebärande skulder 20, 23, 24 83 969 175 238

Avsättning uppskjuten skatt 11 189 835 181 808

Summa långfristiga skulder 273 804 357 046

Kortfristiga räntebärande skulder 20, 24 41 269 51 849

Checkräkningskredit 4 694 935

Leverantörsskulder 149 195 133 240

Skatteskulder 11 26 371 13 351

Övriga skulder 30 13 763 15 400

Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter 22 88 871 93 757

Avsättningar 21 23 776 28 635

Summa kortfristiga skulder 347 938 337 167

Summa skulder 621 742 694 213

Summa eget kapital och skulder 1 664 599 1 649 722

Information om koncernens ställda säkerheter och eventualförpliktelser, se not 26.

R A P P O R T Ö V E R

F Ö R Ä N D R I N G A R I E G E T K A P I TA L

– K O N C E R N E N

Eget kapital hänförligt till moderbolagets aktieägare

TSEK Aktiekapital

Övrigt tillskjutet

kapital Reserver

Balanserade vinstmedel inkl. årets

resultat Totalt eget kapital 2013-09-01–2014-08-31

Ingående eget kapital 2013-09-01 3 516 595 475 423 272 385 871 799

Årets totalresultat

Årets resultat 95 862 95 862

Årets omräkningsdifferenser –664 –664

Kassaflödessäkringsreserv 2 459 2 459

Skatteeffekt kassaflödessäkringar –541 –541

Summa övrigt totalresultat 1 254 1 254

Summa årets totalresultat 1 254 95 862 97 116

Tillskott från och värdeöverföringar till ägare

Utdelning –13 711 –13 711

Incitamentsprogram 3051) 305

Summa tillskott från och värdeöverföringar

till ägare –13 406 –13 406

Utgående eget kapital 2014-08-31 3 516 595 475 1 677 354 841 955 509

2014-09-01–2015-08-31

Ingående eget kapital 2014-09-01 3 516 595 475 1 677 354 841 955 509

Årets totalresultat

Årets resultat 120 159 120 159

Årets omräkningsdifferenser –1 494 –1 494

Kassaflödessäkringsreserv 939 939

Skatteeffekt kassaflödessäkringar –207 –207

Summa övrigt totalresultat –762 –762

Summa årets totalresultat –762 120 159 119 397

Tillskott från och värdeöverföringar till ägare

Utdelning –47 813 –47 813

Incitamentsprogram 15 7631) 15 763

Summa tillskott från och värdeöverföringar

till ägare –32 050 –32 050

Utgående eget kapital 2015-08-31 3 516 595 475 915 442 950 1 042 856

1) Se not 6. Incitamentsprogrammet avslutades under 2014/2015.

Se även not 19.

K A S S A F L Ö D E S A N A LY S

– K O N C E R N E N

TSEK Not 29 2014-09-01

–2015-08-31 2013-09-01 –2014-08-31 Den löpande verksamheten

Resultat före skatt 154 533 123 209

Justering för poster som inte ingår i kassaflödet 25 511 34 323

Betald inkomstskatt –13 533 –2 564

Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar

av rörelsekapital 166 511 154 968

Kassaflöde från förändringar i rörelsekapital

Ökning (–)/Minskning (+) av varulager –36 637 41 216

Ökning (–)/Minskning (+) av rörelsefordringar –3 543 6 681

Ökning (+)/Minskning (–) av rörelseskulder 10 954 –51 147

Kassaflöde från den löpande verksamheten 137 286 151 718

Investeringsverksamheten

Förvärv av materiella anläggningstillgångar –18 165 –6 880

Förvärv av immateriella anläggningstillgångar –1 929 –876

Kassaflöde från investeringsverksamheten –20 094 –7 756

Finansieringsverksamheten

Amortering av skuld –90 000 –40 000

Utbetald utdelning –47 813 –13 506

Utnyttjande av checkräkningskredit 3 759 –92 849

Kassaflöde från finansieringsverksamheten –134 054 –146 355

Årets kassaflöde –16 863 –2 393

Likvida medel vid årets början 40 114 42 579

Kursdifferens i likvida medel –20 –72

Likvida medel vid årets slut 23 231 40 114

R E S U LTAT R Ä K N I N G

– M O D E R B O L A G E T

TSEK Not 2014-09-01

–2015-08-31 2013-09-01 –2014-08-31

Nettoomsättning 2, 3 12 900 12 173

Summa intäkter 12 900 12 173

Övriga externa kostnader 7 –4 826 –4 401

Personalkostnader 6 –12 470 –12 243

Rörelseresultat –4 396 –4 471

Resultat från andelar i koncernföretag 9 47 813 13 711

Erhållna koncernbidrag 3 643 3 779

Övriga ränteintäkter och liknande resultatposter 10 3 213 7 261

Räntekostnader och liknande resultatposter 10 –3 213 –7 258

Resultat efter finansiella poster 47 061 13 022

Skatt 11 –166

Årets resultat 1) 46 894 13 022

1) Årets totalresultat motsvarar Årets resultat.

B A L A N S R Ä K N I N G

– M O D E R B O L A G E T

TSEK Not 2015-08-31 2014-08-31

Tillgångar

Anläggningstillgångar Finansiella anläggningstillgångar

Uppskjuten skattefordran 52

Andelar i koncernföretag 28 1 110 415 1 110 411

Summa finansiella anläggningstillgångar 1 110 415 1 110 463

Summa anläggningstillgångar 1 110 415 1 110 463

Omsättningstillgångar

Skattefordringar 483 286

Övriga fordringar 2 1

Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 17 225 454

Summa kortfristiga fordringar 710 741

Kassa och bank 713 299

Summa omsättningstillgångar 1 423 1 040

Summa tillgångar 1 111 839 1 111 503

Eget kapital och skulder

Eget kapital 19

Bundet eget kapital

Aktiekapital (35 156 507 / 34 631 507 aktier) 3 516 3 516

Fritt eget kapital

Överkursfond 595 475 595 475

Balanserat resultat –77 819 –58 790

Årets resultat 46 894 13 022

Summa eget kapital 568 066 553 223

Långfristiga skulder

Långfristiga räntebärande skulder 20, 23, 24 80 000 170 000

Summa långfristiga skulder 80 000 170 000

Kortfristiga skulder

Leverantörsskulder 882 1 689

Kort del av skuld till kreditinstitut 20 40 000 50 684

Övriga skulder 990 1 175

Skuld till koncernföretag 27 417 831 328 791

Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter 22 4 070 5 941

Summa kortfristiga skulder 463 773 388 280

Summa skulder 543 773 558 280

Summa eget kapital och skulder 1 111 839 1 111 503

R A P P O R T Ö V E R

F Ö R Ä N D R I N G A R I E G E T K A P I TA L

– M O D E R B O L A G E T

Bundet

eget kapital Fritt eget kapital

TSEK Aktiekapital Över kurs-

fond Balanserat

resultat Årets

resultat Totalt eget kapital 2013-09-01–2014-08-31

Ingående eget kapital 2013-09-01 3 516 595 475 –76 188 30 855 553 658

Vinstdisposition 30 855 –30 855

Årets resultat1) 13 022 13 022

Tillskott från och värdeöverföringar till ägare

Utdelning –13 711 –13 711

Incitamentsprogram 254 254

Summa tillskott från och värdeöverföringar

till ägare –13 457 –13 457

Utgående eget kapital 2014-08-31 3 516 595 475 –58 790 13 022 553 223

2014-09-01–2015-08-31

Ingående eget kapital 2014-09-01 3 516 595 475 –58 790 13 022 553 223

Vinstdisposition 13 022 –13 022

Årets resultat1) 46 894 46 894

Tillskott från och värdeöverföringar till ägare

Utdelning –47 813 –47 813

Incitamentsprogram 15 7632) 15 762

Summa tillskott från och värdeöverföringar

till ägare –32 051 –32 051

Utgående eget kapital 2015-08-31 3 516 595 475 –77 819 46 894 568 066

1) Årets totalresultat motsvarar Årets resultat.

2) Incitamentsprogrammet avslutades under 2014/2015.

K A S S A F L Ö D E S A N A LY S

– M O D E R B O L A G E T

TSEK Not 29 2014-09-01

–2015-08-31 2013-09-01 –2014-08-31 Den löpande verksamheten

Resultat efter finansiella poster 47 061 13 022

Justering för poster som inte ingår i kassaflödet 4 005 –283

Kassaflöde från den löpande verksamheten

före förändringar av rörelsekapital 51 066 12 739

Kassaflöde från förändringar i rörelsekapital

Ökning (–)/Minskning (+) av rörelsefordringar 228 –252

Ökning (+)/Minskning (–) av rörelseskulder 86 933 41 014

Kassaflöde från den löpande verksamheten 138 227 53 501

Investeringsverksamheten

Kassaflöde från investeringsverksamheten

Finansieringsverksamheten

Amortering av skuld –90 000 –40 000

Utbetald utdelning –47 813 –13 506

Kassaflöde från finansieringsverksamheten –137 813 –53 506

Årets kassaflöde 414 –5

Likvida medel vid årets början 299 304

Likvida medel vid årets slut 713 299

N O T E R

– T I L L D E F I N A N S I E L L A R A P P O R T E R N A

1

VÄSENTLIGA REDOVISNINGSPRINCIPER

NOT

(A) ÖVERENSSTÄMMELSE MED NORMGIVNING OCH L AG Koncernredovisningen har upprättats i enlighet med International Financial Reporting Standards (IFRS) utgivna av International Accounting Standards Board (IASB) samt tolkningsuttalanden från IFRIC sådana de antagits av EU. Vidare har Rådet för finansiell rapporterings rekommendation RFR 1 Kompletterande redovisningsregler för koncerner tillämpats. Moderbolaget tillämpar samma redovisningsprinciper som koncernen utom i de fall som anges nedan under avsnittet ”Moderbolagets redo-visningsprinciper”. Årsredovisningen och koncernredovisningen har godkänts för utfärdande av styrelsen den 16 december 2015.

Koncernens rapport över totalresultatet och balansräkning samt moderbolagets resultat- och balansräkning blir föremål för fastställelse på årsstämman den 28 januari 2016.

(B) VÄR D ER IN GSG RUND ER TILL ÄMPAD E VID UPP-R ÄT TAND E T AV M O D EUPP-R BO L AG E TS O C H KO N C EUPP-R NENS FINANSIELL A R APPO RTER

Tillgångar och skulder är redovisade till historiska anskaffnings-värden, förutom vissa finansiella tillgångar och skulder som värderas till verkligt värde. Finansiella tillgångar och skulder som värderas till verkligt värde består av derivatinstrument.

(C) FUNK TIONELL VALUTA OCH R APPORTERINGSVALUTA Moderbolagets funktionella valuta är svenska kronor som även utgör rapporteringsvalutan för moderbolaget och för koncer-nen. Det innebär att de finansiella rapporterna presenteras i svenska kronor. Samtliga belopp är, om inte annat anges, avrundade till närmaste tusental.

(D) B ED Ö MNIN GAR O C H UPPSK AT TNIN GAR I D E FINANSIELL A R APPO RTER NA

Att upprätta de finansiella rapporterna i enlighet med IFRS kräver att företagsledningen gör bedömningar och uppskattningar samt gör antaganden som påverkar tillämpningen av redovis-ningsprinciperna och de redovisade beloppen av tillgångar, skulder, intäkter och kostnader. Verkliga utfallet kan avvika från dessa uppskattningar och bedömningar. Uppskattningarna och antagandena ses över regelbundet. Ändringar av uppskattningar redovisas i den period ändringen görs om ändringen endast påverkat denna period, eller i den period ändringen görs och framtida perioder om ändringen påverkar både aktuell period

Att upprätta de finansiella rapporterna i enlighet med IFRS kräver att företagsledningen gör bedömningar och uppskattningar samt gör antaganden som påverkar tillämpningen av redovis-ningsprinciperna och de redovisade beloppen av tillgångar, skulder, intäkter och kostnader. Verkliga utfallet kan avvika från dessa uppskattningar och bedömningar. Uppskattningarna och antagandena ses över regelbundet. Ändringar av uppskattningar redovisas i den period ändringen görs om ändringen endast påverkat denna period, eller i den period ändringen görs och framtida perioder om ändringen påverkar både aktuell period

In document ÅRSREDOVISNING 2014/2015 (Page 32-52)