• No results found

Styrelsen i bostadsrättsföreningen Flädern i Tullinge

Samrådsredogörelse

9. Styrelsen i bostadsrättsföreningen Flädern i Tullinge

Som angränsande granne och sakägare framför HSB Bostadsrättsförening Flädern (Capella 1) här våra synpunkter kring det aktuella förslag på detalj-plan som nu presenterats. Vi var även representerade på det samrådsmöte som ägde rum den 13/1 2016.

Nedan följer i punktform synpunkter att beakta i vidare arbete med detta pro-jekt.

 Styrelsen i Brf Flädern vill bli löpande informerad om hur projektet framskrider för att kunna informera de boende i Brf Flädern, som kan förväntas bli berörda under hela byggtiden. Särskilt viktigt är att in-formation ges i förväg om sprängningsarbeten och eventuella ändring-ar i byggplaner.

 Styrelsen vill bli kallad till genomgång efter utsättning av tomtgrän-ser.

 Sprängningsarbeten skall ske med största försiktighet och med alla erforderliga protokollförda mätningar gjorda för att konstatera att inga följdskador uppstår på våra byggnader.

 Markanvändningen för trottoar längs Solskensvägen på Capellas nu-varande område bör minimeras. Detta pga att nunu-varande förslag gör att trottoaren kommer väldigt nära boende längst ned i solskensvägen 19. Vi förväntar oss marknadsmässig ersättning för mark som kom-munen önskar förvärva för detta ändamål. Befintlig häck samt stäng-sel mot Solskensvägen återställs längs den nya trottoaren.

 Inga träd på Capella 1s mark får gallras eller nedtas utan styrelsens medgivande.

 Stängsel /staket bör sättas upp på gränsen mellan Capella 1 och Tull-inge 19:282, åtminstone längs kvartersmark där parkeringar planerats längs med gränsen på tomtmarken. Staketet bekostas av Wästbygg.

 Vi förutsätter att befintliga gångvägar inne i skogen (parkområdet) förbi Brf Flädern (Capella 1) till Tullingeberg och Brf Akvarellen kvarstår. Nuvarande plankarta visar inte detta tydligt.

 Nuvarande containrar för olika sorters förpackningar och avfall vid busshållplats Solskensvägen är redan idag ofta överfulla med en massa sopor, som inte fått plats i containrarna, utspridda på mar-ken. Ytterligare belastning från det nya området Tullinge 19:282 fun-gerar inte utan extra åtgärder.

BOTKYRKA KOMMUN 8 [17]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Stadsbyggnadsenheten 2016-03-14

Kommentar

Kommunen kommer att löpande informera samt hålla dialog med styrelsen enligt önskemål. Bredd på trottoar är enligt kommunens standard två meter.

Staketet kommer att dryftas i samband med exploateringsavtalet. Befintlig häck samt stängsel återställs längs den nya trottoaren. Den gångstig som finns markerad i plankartan som illustration kommer att grusas samt där det inte går att grusa kommer spång att användas. Andra stigar genom naturområdet be-rörs inte. Se även kommentar till trafikförvaltningens yttrande. Synpunkt av-seende återvinningsstationen har framförts till SRV.

Marklösen och övriga konsekvenser som uppstår för fastighetsägaren regleras i en särskild överenskommelse mellan kommunen och fastighetsägaren.

10. Länsstyrelsen

Rubricerat förslag till detaljplan, upprättat i december 2015, har översänts till Länsstyrelsen för samråd enligt 5 kap. 11 § plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Planen möjliggör för två flerbostadshus med bostäder för unga. Planom-rådet är beläget längs med Solskensvägen och ligger ca 600 meter från Tull-inge centrum och pendeltågsstation. Föreslagen bebyggelse överensstämmer med gällande översiktsplans strategi att förtäta i kollektivtrafiknära lägen.

Enligt 5 kap. 14 § PBL ska Länsstyrelsen under samrådet bl.a. särskilt ta till vara och samordna statens intressen, ge råd om tillämpningen av 2 kap. PBL, verka för att riksintressen tillgodoses, att miljökvalitetsnormer följs och att strandskydd inte upphävs i strid med gällande bestämmelser. Vidare ska Länsstyrelsen verka för att sådana frågor om användningen av mark- och vat-tenområden som angår flera kommuner samordnas på ett lämpligt sätt samt att bebyggelse m.m. inte blir olämplig med hänsyn tillmänniskors hälsa och sä-kerhet eller till risken för olyckor, översvämning eller erosion.

Länsstyrelsens synpunkter Sammanfattande bedömning

Länsstyrelsen bedömer att förslaget, under nu kända förhållanden, inte strider mot de intressen som Länsstyrelsen har att bevaka enligt 11 kap. 10 § PBL under förutsättning att nedanstående synpunkter beaktas.

Prövningsgrunder enligt 11 kap. 10 § PBL

Länsstyrelsen har, i detta skede, följande synpunkter på de områden som Länsstyrelsen har att bevaka enligt 11 kap. 10 § PBL.

Synpunkterna nedan syftar till att ge kommunen underlag, råd och synpunkter inför nästa skede i planprocessen. Kommunen får på så sätt möjlighet att för-tydliga och/eller komplettera planförslaget, så att ett statligt ingripande kan undvikas.

BOTKYRKA KOMMUN 9 [17]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Stadsbyggnadsenheten 2016-03-14

Hälsa och säkerhet: Buller

På plankartan regleras buller med planbestämmelsen att bostadshus skall pla-ceras och utformas så minst hälften av boningsrummen i varje lägenhet får högst 55 dB(A) ekvivalent ljudnivå (friluftsvärde) utanför fönster. Länsstyrel-sen anser att utgångspunkten vid planering av ny bostadsbebyggelse bör vara att klara de av riksdagen uppsatta riktvärdena för buller. Enligt genomförd trafikbullerutredning (ÅHA 2015-11-06) framgår att samtliga lägenheter får högst 55 dB(A) ekvivalent ljudnivå vid fönster till alla boningsrum (s. 2).

Länsstyrelsens bedömning är att det är möjligt att klara högst 55 dB(A) ekvi-valen ljudnivå vid alla fönster till alla boningsrum.

På plankartan regleras även buller med att bostadshus skall placeras och ut-formas så att högst 55 dB(A) ekvivalen ljudnivå vid alla fasader. Enligt tra-fikbullerutredningen klaras detta inte på den föreslagna bebyggelsens kortsi-dor närmast Solskensvägen.

Höga byggander

Vid planering av byggnader och anordningar högre än 20 meter över mark-nivå behöver kommunen i tidigt skede samråda med Luftfartsverket, och vid behov beställa en flyghinderanalys. Luftfartsverket utreder eventuell påver-kan på samtliga flygplatsers influensområden.

Behovsbedömning

Länsstyrelsen delar kommunens bedömning att detaljplanens genomförande inte kan förväntas medföra betydande miljöpåverkan.

Kommentar

Kortsida mot Solskensvägen klarar inte riktvärdet för ekvivalent ljudnivå på 55 dB(A). Med föreslagen utformning kommer ett av vardagsrumsfönstren placeras på kortsidan på byggnaderna. Enligt definitionen räknas vardagsrum som boningsrum och avsteg kommer därför att behöva göras. Att ta bort fönstren är i detta fall inte lämpligt då det påverkar kontakten med samt upp-levelsen av trygghet/säkerhet för de gående längs med Solskensvägen. Inte heller bedöms ett bullerskydd längs vägen som rimligt i detta fall, då planför-slaget är utformat så att byggnaderna inte ska skapa en barriär utan följa grönstrukturens riktning. Vardagsrummen kommer även att få fönster mot fa-sadsida där högsta ljudnivå på 55 dB(A) erhålls. Bebyggelsens placering och plankartan är utformad så att endast kortsidan mot Solskensvägen utsätts för bullervärden mellan 56 – 60 dB(A) ekvivalent nivå. Bestämmelsen behöver därför behållas.

BOTKYRKA KOMMUN 10 [17]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Stadsbyggnadsenheten 2016-03-14

De befintliga byggnaderna på angränsande fastigheter är högre än de plane-rade byggnaderna. Kommunen har kontaktat luftfartsverket för att klargöra eventuellt behov av analys.

11. Miljö- och hälsoskyddsnämnden