• No results found

Susanne  Sweet

Finansiell sektor-tillägg

7.   Empirisk  data

7.8   Susanne  Sweet

Susanne är docent vid Handelshögskolan i Stockholm och i början arbetade Susanne med miljömässiga hållbarhetsfrågor men allt eftersom inkluderades även sociala och ekonomiska hållbarhetsfrågor. Susanne startade forskargruppen Sustainability Research Group 2003 som brett forskar om hållbarhetsfrågor med bäring till det företagsekonomiska forskningsfältet. Susanne har varit student vid Handelshögskolan efter att hon jobbat ett antal år inom detaljhandeln.

7.8.1  Hållbarhet  och  hållbarhetsutmaningar  

Hållbarhet eller hållbar utveckling är ett samhällsbegrepp som innefattar miljömässiga och sociala aspekter i förhållande till ekonomiska aspekter, menar Susanne ”Hållbar utveckling är ett samhällsbegrepp som är ganska brett, sen har man hållbarhetsarbete i företag som kan vara lite snävare. Vi jobbar i gränssättningen där emellan”, säger Susanne.

Susanne anser att banksektorn är en intressant och mycket viktig institution i samhället. Banksektorn är ett av kugghjulen i samhället som förser andra företag samt privatpersoner med möjligheter och begränsningar. ”Banksektorn har ett stort ansvar då de kan agera för att styra samhällsutveckling genom dess ut och inlåning”, säger

Susanne. Susanne menar vidare att de kan påverka genom att välja vilka projekt, företag och intuitioner som finansieras med lån.

Susanne tror att banksektorns största hållbarhetsutmaningar är utlåningsverksamheten och där ha en uppfattning och överblick om vad bankens pengar används till. Susanne exemplifierar detta med ett företag som är en leverantör till en större projektkoncern som bygger en stor vattendamm i en annan del av världen. Vattendammen förser befolkningen med vatten och energi vilket i sin tur påverkar landets välmående. Detta menar Susanne kan vara problematiskt för banken då projektet också kan påverka miljontals invånare på ett negativt sätt. Hon menar att fördämningen kan styr vilka som får, respektive inte får, tillgång till vatten och dessutom tvingas många människor flytta, många gånger mot sin vilja och utan rimlig kompensation, för att deras samhällen läggs under vatten. Kan banken kartlägga detta så kan de påverka vad deras finansiering ger för utfall för samhället, menar Susanne.

En annan hållbarhetsutmaning tror Susanne kommer vara att skapa en trovärdighet för de tjänster och fonder banken erbjuder. Kunskapen på lokal nivå kring hållbarhetsambitioner och program är idag ytterst begränsad och banksektorns hållbarhetsarbete måste integreras ner till det lokala bankkontoret, tror Susanne. Hon tror att genom utbildning och att engagera medarbetaren så kan de i sin tur påverka sina egna kunder vilket leder till att fler och fler skapar sig en medvetenhet kring hållbarhet. Så väl stora företagskunder som små privatkunder måste involveras i arbetet. När de gäller de större företagskunderna som redan driver frågorna kan banken, via sitt hållbarhetsarbete, attrahera dessa kunder och skapa en dialog och förtroende med kunden.

7.8.2  Hållbarhetsarbete

 

Ett integrerat hållbarhetsarbete är något banksektorn behöver för att attrahera nya kunder, anställda och investerare. Susanne påpekar även att det är viktigt att om man ska bedriva ett CSR-arbete i linje med hållbarhetsutmaningarna inom en bank så är det viktigt att hela organisationen involveras. Susanne tror att det behövs fler och bättre hjälpverktyg inom hållbarhetsfrågor för en bankanställd och dessa bör vara utformade utifrån olika tidshorisonter. Banksektorn har alltid varit duktiga på att bedöma kunden de har att göra med, menar Susanne. ”En kombination av bättre hjälpverktyg för medarbetaren och god individbedömning är nyckeln till ett lyckat CSR-arbete”, säger Susanne. Forskning visar att om hela organisationen är involverad är det lättare att göra hållbarhetsarbetet till en affär och tjäna pengar på lång sikt, menar Susanne.

Susanne menar att om hållbarhetsavdelningens arbete fokuserar på aktiviteter som ligger utanför bankens kärnverksamhet, exempelvis donerar pengar till en hjälporganisation, då har hållbarhetsavdelningen ingen påverkan på affärsverksamheten. Då missas möjligheten att integrera sitt hållbarhetsarbete i företaget och därmed möjligheterna till att skapa nya affärer som medverkar till att lösa hållbarhetsutmaningar i samhället.

Banksektorns framtida utmaningar är att man måste vinna förtroendet hos sina kunder genom att ta sitt ansvar och agera utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Banksektorn måste visa att de förvaltar sina kunders besparingar på ett etiskt hållbart sätt och då är det viktigt att på ett tydligt och enkelt sätt visa var kundernas pengar placeras på så väl kort som lång sikt. Susanne menar att i framtiden kommer det inte vara tillräckligt att

”screena bort” branscher inom pornografi, tobak och vapen. Susanne anser också att banksektorn bör följa forskningen kring finansiella placeringar bättre och där kunna använda dessa forskningsresultat för att utveckla nya metoder och strategier som stöd för sitt hållbarhetsarbete.

7.8.3  Individuell  kompetens  

Susanne menar att kunskap kring hållbarhet och CSR är den viktigaste framgångsfaktorn och påvisar att andra organisationer har använt sin CSR-avdelning som ett kunskapscenter för resten av organisationen. ”CSR-avdelningen kan jobba i projektgruppen med andra avdelningar och på så sätt involvera CSR i hela organisationen”, säger Susanne. Det är omöjligt för en bank att vara fullt insatt i alla företag och branscher de finansierar och de måste då ha förmågan att inse detta, anser Susanne. ”Om banken inte innehar en specifik kompentens eller kunskap måste man genom analytiker och konsulter ta in den kompetensen i banken”, säger Susanne. Som en individ behöver du vara engagerad och samtidigt ha insikten att man ibland behöver hjälp i vissa frågor, menar Susanne. Om man ska sälja produkter och tjänster, inriktade på CSR, så behövs utbildning av personalen som ska sälja dem annars är det som köpare eller investerare lätt att genomskåda bristfälliga kunskaper vad gäller hållbarhet. Susanne tror att inom bankens analysverksamhet behöver man sätta ihop team eller projektgrupper som är diversifierade för att kunna analysera de sociala och miljömässiga riskerna och möjligheterna vid affärsbeslut. Hon anser att detta leder till bättre analyser och affärsbeslut.

Susanne menar att dagens hållbarhetsproblem är skäl nog till att CSR ska vara en del i rekryteringsprocessen och dagens företag behöver medarbetare som tänker kreativt kring detta. Susanne anser att ett fokus på hållbarhet kommer att bli viktigare och de senaste 15 åren har efterfrågan, på studenter som har kunskap kring CSR, ökat från företagen.                                          

8.  Analys  

Vi kommer i analyskapitlet börja med att beskriva analysens tillvägagångssätt och disposition. Vi kommer att utgå från varje berört tema i vår empiri och där koppla samman det med den teoretiska referensramen samt vår förstudie.