• No results found

Sedan Diana Nyman från Romska rådet i tisdags nekats att äta frukost på hotell Sheraton i Stockholm, där hon bodde, kallar regeringen hotell- och restaurangbranschen till möte.

MONTGOMERY/TT

”Det som beskrevs i går är tyvärr en mycket vanlig händelse. Diana Nyman beskrev det själv som en vardagshändelse, och där behöver vi en värderingsdiskussion med branschen för det är oacceptabelt att människor drabbas av kränkningar”, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Diana Nyman var i Stockholm för att hålla ett anförande i samband med att regeringen presenterade sin så kallade vitbok om hur romer diskrimineras och kränkts under 1990-talet.

Ullenhag hoppas att Nymans fall prövas rättsligt och vill därför inte gå in för mycket på det enskilda fallet.

Diana Nyman fick på onsdagen ett samtal från Thomas Johansson, vd vid hotell Sheraton, men uppfattade inte att han framförde någon ursäkt för att hon avvisats från frukostmatsalen.

- Det var ett mycket uppseendeväckande samtal där han säger till mig att hans personal känner sig ledsna och kränkta över det som hänt. Jag blev väldigt upprörd, säger Diana Nyman till TT.

Hon säger att en ur personalen sprang efter henne in i frukostmatsalen för att fråga om hon var gäst vid hotellet och att den sekvensen, enligt hotelledningen, ska finnas filmad av en övervakningskamera. - Jag blir hämtad som en snyltare, men direktörens förklaring var att jag fick ett specialerbjudande om att beställa min frukost i stället för att gå och plocka från buffén och att det var ett erbjudande även att få dricka mitt kaffe i lobbyn. Men där satt ju ingen annan och drack sitt kaffe.

- När jag visade mitt hotellkort där frukostbuffé ingick så borde jag väl bara ha fått gå in i matsalen igen? Diana Nyman har diskuterat ärendet med diskrimineringsombudsmannen (DO) och har för avsikt att anmäla händelsen, något som måste göras skriftligt.

Expressen 2014-03-27 kl.17:16

Diana kastades ut från frukosten på Sheraton

TIDIGARE ARTIKLAR

Stockholm.

Efter kränkningen kallade regeringen hotell- och restaurangbranschen till möte.

Men händelsen på hotellet är snarare regel än undantag, berättar Diana Nyman för GT. – Diskrimineringen är en del av en struktur och som rom lär man sig den redan som barn. När man ser sin mamma nekas på restauranger eller förföljas av vakter i en matbutik, säger hon. Det var i samband med att regeringen skulle presentera sin vitbok om hur romer diskriminerats och kränkts under de senaste 100 åren som Kungälvsbron Diana Nyman bjöds in att hålla ett anförande. Men strax innan nekades hon tillträde till Hotell Sheratons frukostbuffé. Trots att hon kunde visa upp att hon bodde på hotellet.

Hon placerades i stället i lobbyn, långt ifrån de andra frukostgästerna efter att ha blivit ikappsprungen och hänvisad dit av hotellets personal.

– Folk inne i matsalen såg ju att hon hämtade ut mig och att jag inte kom tillbaka. Jag förstår ju att folk där inne trodde att jag gått in från gatan och sedan kastades ut, säger Diana Nyman.

"Man blir aldrig immun mot kränkningar"

Detta var bara timmar innan hon skulle in och hålla sitt anförande för regeringens presentation.

– Jag kände mig så sänkt och nedvärderad. Det var en generande situation. Men den är samtidigt en del av min vardag.

Händelsen uppmärksammades ordentligt och regeringen kallade hotell- och restaurangbranschen till möte för en värderingsdiskussion. En välbehövlig sådan, menar Diana Nyman.

– Kränkningen är tung men det är en vardagssituation. Men man blir aldrig immun mot kränkningar, men någonstans måste man överleva känslomässigt.

Hon menar att det handlar om en struktur i samhället som är svår att bryta. Att inställningen kring romer, och kanske framförallt romska kvinnor, är att man accepteras att de särbehandlas och diskrimineras i det dagliga livet.

Punktmarkeras i butiker

– Om jag är inne i Göteborg och går in i en affär så kan jag räkna med att få en vakt efter mig. De är uppmanade att gå efter romer när de kommer in. Man punktmarkeras och alla andra i affären är ju då övertygade om att man stulit.

Samma sak gäller när hon till exempel ska tanka bilen.

– Fast att alla kunder kan betala efter så måste jag förbetala. Det handlar om bemötande i så många situationer att det är svårt att sortera ut, säger Diana Nyman.

För henne är det vardag. En vardag som hon nu hoppas uppmärksammas och motverkas.

– Förhoppningen är att folk faktiskt lägger sig i. Att man frågar varför den romska kvinnan förföljs i matbutiken av en vakt. För detta sker så öppet att det är svårt att inte uppmärksamma.

Ursäkten föll platt

Diana Nyman berättade om det som inträffat för Sheraton och hänvisades att lämna sin mejladress. När den tillförordnade vd:n Thomas Johansson sedan ringde upp föll hans ursäkt platt.

– Han sa att personalen var ledsen och kränkt. Vilket bara gjorde saken värre och kränkte mig ännu mer, säger Diana Nyman som tänker anmäla händelsen till diskrimineringsombudsmannen.

Thomas Johansson har tidigare berättat att händelsen utreds och därmed inte kan kommenteras och hänvisar också till hotellets officiella uttalande: "Som företag strävar vi alltid efter att vara ett riktmärke för mångfald och integration. Vi arbetar hårt för försäkra oss om att alla gäster, kunder, samarbetspartners och medarbetare värderas och respekteras".

"Jag hoppas att detta väcker en medvetenhet"

Diana Nyman hoppas att händelsen vid hotellets frukostbuffé ska öppna ögonen för ett problem som kantat hennes folk genom århundradena Att det ska födas en medvetenhet och aktion i samhället. – Vitboken är ren fakta och visar bara på 100 år som är kantad av diskriminering, utrotningsförsök, assimileringsförsök och mycket annat riktat mot en grupp som man bara vill bli av med. Romerna. Jag hoppas att detta väcker en medvetenhet. Att folk våga säga till om det ser at någon särbehandlas eller diskrimineras.

Nyhetsartiklar till den tredje kategorian