• No results found

Vi valde att fråga våra intervjupersoner vilka positiva saker de ser med Sverige, detta gjorde vi för att få reda på om det även kan finnas positiva stereotyper om Sverige och svenskarna.

Våra intervjupersoner har väldigt olika syn på Sverige och svenskarna men de är alla överens om att Sverige är en trygg plats där alla kan uttrycka sina tankar och åsikter utan att vara rädda för att bestraffas för det. Alla känner en frihet som de menar, är mycket större än i andra länder.

En annan sak som intervjupersonerna tycker är positivt med Sverige är att man är trygg här, inte bara fysiskt utan även socialt. För flera av intervjupersonerna har detta varit mycket viktigt då de har varit tvungna att fly från sina hemländer på grund av krig och för dem har det känts skönt att kunna leva i ett land där de själva och deras familjer är trygga. En intervjuperson berättade att han visste att ett nytt liv väntade på honom i Sverige efter hans flykt från hemlandet. Han visste att allt skulle förändras och att det inte skulle vara lätt att anpassa sig till det nya landet, språket och sättet att leva men samtidigt så visste han att det nya landet

inte kunde vara lika skrämmande som det han hade upplevt under kriget. Han visste att han aldrig mer skulle behöva vara så hungrig och så rädd som han hade varit i hemlandet.

”Den absolut värsta stunden i mitt liv var när några soldater kom till vårt hus och sa att vi var tvungna att lämna det. Min mamma ställde sig i dörren och försökte hindra dem från att komma in. Vad hon tänkte på i den stunden och hur hon blev så stark och modig då, det kommer jag aldrig riktigt att förstå. Min lillasyster satt i trappan bakom min mamma och grät medan jag stod bland de män som riktade sina vapen mot min mamma. Det var den absolut värsta stunden i mitt liv. Sen när vi väl kom till Sverige så visste jag att allt skulle bli bättre. Det kunde i alla fall inte bli värre.”

Demokratin är en annan sak som kommer upp i intervjuerna när vi pratar om det positiva med Sverige men det viktigaste för våra intervjupersoner är att de vågar säga sina åsikter utan att de behöver vara rädda för konsekvenserna. Även Otterbeck menar att denna positiva stereotyp stämmer överens med invandrares syn på Sverige som ett demokratiskt land som tar internationellt ansvar.

(Otterbeck, 2000)

En intervjuperson tar upp fördelen med att all vård är tillgänglig här, då han har en familjemedlem som är i behov av vård som hon inte kan få i hemlandet. Han menar att det är en viktig aspekt för honom då han i sitt hemland inte skulle kunna finansiera den vård som hon får här. Detta gör också att han och hans familj känner sig tryggare och lugnare här när de vet att den hjälp de behöver finns tillgänglig.

Det kom också fram åsikter om att svenskar är ganska toleranta och liberala men när det gäller att konkurrera med invandrare om t ex jobb och skola så har invandrarna inte många möjligheter och att svenskarna ser invandrarna som ett hot istället för att se de möjligheter som andra vanor kan föra med sig som t ex ett annat synsätt på saker.

En fördel med Sverige och svenskarna är att de tar emot många invandrare och att det trots konkurrensen mellan svenskar och invandrare finns jobb här och sociala försäkringar. Det finns ett socialt skyddsnät som många andra länder saknar och det bidrar till en ökad känsla av trygghet.

En annan intervjuperson tar upp att han tycker att svenskarna är mycket toleranta då han uppfattar att det finns en större social frihet här än i många andra länder. Här är mer tillåtet att vara som man är och det är mycket mer som är accepterat här än på andra ställen.

”Det är mer som är socialt accepterat här än vad som är accepterat i andra

länder. Det finns en större acceptans mot det avvikande här.”

En annan intervjuperson säger:

”Svenskarna är liberala och toleranta. Man har ju kommit mycket längre här när

det gäller alla människors lika rätt. Jag upplever att svenskar inte har så mycket problem med t ex homosexualitet som på många andra ställen.”

Detta menar Hinton (2003) är ett resultat av stereotyper som även kan ta sig i positiva uttryck. Han säger att alla stereotyper inte beror på ett felaktigt tankesätt utan på hur vårt tankesätt fungerar. Trots att stereotyperna kan vara produkten av vårt sätt att tänka så kan det resultatet ändå vara felaktigt och negativt.

Något annat positivt med Sverige som poängteras i intervjuerna är tillgången till naturen. En intervjuperson menar att många svenskar trivs i storstaden men att de har stugor på landet som de tycker om att åka till. Han menar att naturen är en del av vardagen här och den är inte något som ligger så långt borta för de flesta. Även om man bor mitt i en stad så har man ändå nära till naturen och han menar att svenskarna är rädda om sin natur. Man lever närmre naturen i Sverige, man uppskattar naturen på ett annat sätt och det är något som han värderar högt. Han tycker också att Sverige är mycket renare än många andra länder. Intervjupersonen påpekar också att det är fördelaktigt att ha barn här, med

barnhälsovården och föräldraledighet. För många människor i hans hemland är det inte ekonomiskt möjligt att vara hemma med sitt barn i någon längre tid och han anser att den svenska modellen är positiv både för barn och för föräldrar.

En annan intervjuperson menade att Systembolaget var positivt för det innebar att staten antagligen har bättre koll på alkoholförtäringen än i många andra länder. En annan positiv sak var att Sverige ligger så nära Danmark.

Jämlikhet är en sak som har förts fram under våra intervjuer. Även om Sverige inte är totalt jämlikt så lyfts problematiken fram till diskussion på ett annat sätt än i många andra länder och svenskarna arbetar för ett mer jämlikt samhälle och där problematiken uppmärksammas och det ses som mycket positivt av en av våra intervjupersoner.

Related documents