• No results found

3. LITTERATURGENOMGÅNG

5.2 Syftet med utvecklingssamtal?

I detta avsnitt kommer vi att presentera elevernas och lärarnas syn på syftet med

utvecklingssamtalet. I detta avsnitt har vi tagit med yttranden som rör resultat, olika typer av utveckling och makt. Avsnittet som speglar kategorin resultatredovisning handlar om deras betyg medan vi under kategorin utveckling har grupperat skolutveckling, social utveckling och personlig utveckling. Kategorin mötet handlar om när elever och lärare träffas. När det gäller lärarna har vi ytterligare en kategori, relationen elev och lärare. I denna kategori har vi placerat de faktorer som är viktiga när det gäller samspelet mellan elev och lärare.

5.2.1 Elevernas syn på utvecklingssamtalets syfte

Utvecklingssamtalets påverkan på elevens personliga utveckling.

Från enkäten kan vi utläsa att majoriteten av eleverna delvis instämde i att utvecklingssamtalet påverkar deras utveckling.

Tabell 5:1Utvecklingssamtalets påverkan på elevernas utveckling.

Hela gruppen Gymnasieår 1 Gymnasieår 2 Gymnasieår 3

Instämde helt 1 % 3 % 0 % 0 %

Instämde 19 % 15 % 8 % 28 %

Delvis instämde 57 % 66 % 61 % 44 %

Instämde inte alls 23 % 16 % 31 % 28 %

Utvecklar utvecklingssamtalen elevernas studier.

Från enkäten har vi också hämtat deras svar på frågan om utvecklingssamtalets betydelse för deras skolsituation. I årskurs 1 påverkar utvecklingssamtalet studierna men det är sämre i de två övriga årskurserna.

Tabell 5:2. Utvecklingssamtalets påverkan på elevernas situation.

Alla Gymnasieår 1 Gymnasieår 2 Gymnasieår 3

Instämde helt 6 % 7 % 8 % 7 %

Instämde 32 % 47 % 20 % 19 %

Delvis instämde 54 % 39 % 60 % 70 %

Instämde inte alls 8 % 7 % 12 % 4 %

När vi intervjuade eleverna utkristalliserade sig tre tydliga syften med utvecklingssamtal: resultatredovisning, utveckling och möte.

Resultatredovisning.

Eleven vill få veta resultatet av sitt skolarbete och framför allt hur de ligger till betygsmässigt men även vilka deras styrkor respektive brister är i de olika ämnena.

Jag vill veta hur jag ligger till i de olika ämnena.(Elev B)

Utveckling

Utvecklingskategorin fördelar sig i tre underkategorier, skolutveckling, social utveckling och personlig utveckling. Med detta menade eleverna att de vill få veta hur och vad de kan göra för att utveckla sig mer i skolan och att de vill göra läraren uppmärksam på att de behöver hjälp och stöd av läraren.

Social utveckling. För eleverna är det också viktigt att de tillsammans med läraren pratar om den sociala utvecklingen.

Man pratar om hur man har det i klassen och hur man sköter sig. (Elev D)

Personlig utveckling. Här handlar det om att båda parter tillsammans följer upp elevens personliga utveckling.

Hur jag kan utveckla mig och göra bättre. (Elev A) Möte

Eleverna såg utvecklingssamtalet som ett tillfälle då de har ett personligt möte med läraren. Detta ska vara ett regelbundet återkommande möte. Det är också viktigt att det är samma lärare som har utvecklingssamtalet.

Samtal med läraren och att det är samma person från gång till gång. (Elev E)

Men det är inte ett positivt laddat möte för alla. En elev uppfattade detta som ett negativt laddat möte där skolan visade sin makt.

När man sitter och är liten och känner sig rädd. (Elev C) 5.2.2 Lärarnas syn på utvecklingssamtalets syfte

Till lärarna ställde vi i enkäten frågan huruvida de upplever att utvecklingssamtalen utvecklar eleverna. Majoriteten ansåg att utvecklingssamtalet till viss del gör det.

Tabell 5:3. Lärarnas syn på om utvecklingssamtalet utvecklar eleverna

Instämde helt 5 %

Instämmer delvis 56 %

Instämmer inte 39 %

Instämmer inte alls 0 %

I intervjuerna med lärarna framkom samma tre kategorier hos eleverna men även ytterligare en, relationen elev och lärare.

Resultatredovisning

Struktur. Läraren ska tillsammans med eleven strukturera upp elevens skolsituation. Det blir ett tillfälle då läraren kollar upp om eleven har missat någonting och behöver ta igen det.

Överblick. Lärarna får en överblick av elevens studiesituation. Då handlar det om att läraren kollar upp information som de fått av andra lärare och att denna information stämmer med elevens uppfattning. Det är även viktigt att eleven får möjlighet att berätta om hur hon/han upplever sin skolsituation.

Får en överblick av hur studiesituationen i dagsläget ser ut, eleven vet ofta mer om sin situation än vad jag vet. (Lärare A)

Utvecklingssamtalen blir ofta att titta över elevens totala studiesituation. (Lärare C) Utveckling

Personlig utveckling. Utvecklingssamtalet är ett samtal som handlar om elevens utveckling. Det är viktigt att läraren lyfter fram det positiva hos eleverna och att han/hon hjälper eleven att komma vidare på ett bra sätt.

Att kunna plocka fram allt det som är positivt för eleverna. (Lärare B) Tanken är att man ska framåt. (Lärare A)

Att fokusera på ordet utveckling, hur eleven ska kunna utvecklas och blir bättre samt hitta sina positiva sidor, och fokusera på de starka sidorna. (Lärare F)

Medvetandegöra eleverna. Utvecklingssamtalet är samtidigt ett tillfälle att göra eleverna medvetna om sin skolsituation. Redan innan utvecklingssamtalet har läraren satt upp mål med vart samtalet ska leda.

Jag kan göra dem medvetna om deras studiesituation genom att hjälpa dem att plussa ihop saker och ting. (Lärare A)

Reflektion. Att eleverna får möjlighet att reflektera över sig själva.

Att de får sig en tankeställare till och bli införstådd i var de står i utbildningen. (Lärare E)

Möte

Utvecklingssamtalet är ett möte med eleven samtidigt som det är ett tillfälle till samtal där dokumentation förekommer.

Relationen elev och lärare

Omtanke. Eleven ska känna att läraren bryr sig. Det kan göra att utvecklingssamtalet ibland handlar mer om andra saker än om själva studiesituationen. Men att visa omtanke kan också vara att se till att eleven trivs i skolan och att tillsammans med eleven jobba med dessa bitar.

Sitta och prata med eleven och att eleven känner att man bryr sig. (Lärare D) Det är viktigt att man stöttar eleven där den står. (Lärare E)

Diskussion. Utvecklingssamtalet är ett tillfälle att diskutera med den enskilde eleven. Men det är viktigt att det inte enbart är läraren som talar till eleven utan att det är en diskussion på bådas villkor.

En diskussion där jag får med eleverna och inte bara jag som pratar, utan att eleverna kommer till tals. (Lärare B)

Eleven i fokus. Det är viktigt att eleven är i centrum under utvecklingssamtalet. Tillsammans ansvarar lärare och elev för att det blir det ett så bra resultat som möjligt.

Jag vill ha möjlighet att ägna mig en stund kring eleven, eleven ska få

uppmärksamheten och känna att det finns någon speciell här som hon/han kan säga saker till. (Lärare A)

Related documents