• No results found

Lena Lachan, född 55, har en känd, tablettbeh diabetes och astma bronkiale Hon bor ensam i lägenhet Hon var senast hos dig på VC Hagalund, Krisfors, för 2v sedan pga ett måttligt astmaanfall och

fick bla nya recept på Teofyllin och beta-stimulerare. Hon är kraftigt överviktig. Vid besöket hos dig sist var hon som vanligt, viket betyder att hon var mkt fåordig och lätt dysforisk. Idag kl 13 ringer en granne till henne till VC och berättar att Lena ligger på rygg livlös på köksgolvet. Ett akutteam kallas ut, och du ingår i det. När ni väl kommer dit finner du att hon är alldeles kall och stel med utbredda likfläckar på ryggen. Du finner tydlig ankelsvullnad, men inga skador utöver enstaka blåmärken på hö armen. I lgh råder god ordning, men på köksbordet finns fem tomma burkar starköl och på ett bord i hallen en halvdrucken flaska renat. I toaletten hittar du blodiga kräkningar.

Vilka åtgärder vidtar du?

Konstatera dödsfallet. Noggrann us av kroppen. Identitet, identitetsband. Polisanmälan. Ta bort värdeföremål. Närstående informeras. Transport av kroppen. Journalanteckning. Dödsbevis och dödsorsaksintyg.

Skriv Dödsbevis och journalblad – dödsfall utanför sjukhus! Vilka dödsorsaker och dödssätt kan övervägas?

I. Den terminala dödsorsaken var aspiration av blod.

Som var en följd av esofagusvaricer. Som i sin tur var en följd av cirrhos.

Som i sin tur var en följd av kronisk alkoholism.

II. Andra sjukdomar och skador som bidragit till dödsfallet: –. Ska polisanmälan göras eller inte?

Ja.

”Korta” fall. Samma frågeställningar gäller här. I 1:a hand: Ska polisanmälan göras?

1. Tjänstgörande distriktsläkare blir uppringd av son till 95-årig kvinna som behandlats av läkaren sedan 25 år för kardioskleros. Den gamla har hittats död vid telefonen i sin lägenhet. Vad kan ha hänt?

Åtgärder?

Hjärtinfarkt. Ej polisanmälan.

2. Du blir uppringd av brodern till en av din kollegas pat. Pat har varit deprimerad och påträffas död i sin säng på morgonen. Den döde är 25 år gammal och organiska sjd har inte påvisas vid klinisk undersökning. Närmare uppgifter om dödsfallet finns inte. Åtgärder?

Polisanmälan pga ung frisk person och viss misstanke om suicid.

3. Bilförare införes till lasarettet död, omkommen i samband med trafikolycka. Rattfylleri misstänkt enligt vittnen. Åtgärder?

Polisanmälan pga olycka.

4. Du tar emot en 58-årig man på akuten. Han har insjuknat med andnöd och bröstsmärtor. Han dör någon minut efter inkomsten på sjukhuset och EKG hinner inte tas. Du kollar i journalerna och finner att han för 5 år sedan vårdats för en stor hjärtinfarkt och att han sökt

akuten dagen innan pga starka bröstsmärtor och dyspné. Han blev undersökt av en annan läkare, som gjorde bedömningen att smärtorna var muskulärt betingade och dyspnén orsakad av ångest. EKG visade då kvarstående Q-våg, men inga säkra färska förändringar. Några enzymer togs inte. Åtgärder?

Polisanmälan pga att rättsmedicinsk obduktion behövs. Lex Maria-anmälan.

5. Yngre man inkommer medvetslös till sjukhus. Han har överdoserat sömnmedel. Han hamnar i koma, vaknar upp efter en vecka, men drabbas sedan av en lång rad komplikationer och efter 2 månaders sjukhusvårdbehandling avlider han i lungembolism. Åtgärder?

6. 4-månaders gosse anträffas död i sin säng. Han har varit snorig och febrig 1v. Vid us på sjukhusets akutmottagning ses inga tecken på yttre våld. Åtgärder?

Polisanmälan pga plötslig spädbarnsdöd.

7. Yngre man som tagits in på sjukhus för operation av bukåkomma, klarar operationen relativt bra men blir plötsligt dålig och dör efter ett par dygn. Efter dödsfallet upptäcks att två peanger saknas. Man misstänker att peangerna kommit med i sopsäcken när man städat efter op. Dödsorsaken kan ej förklaras kliniskt. Anhöriga motsätter sig obduktion. Åtgärder?

Polisanmälan pga att rättsmedicinsk obduktion behövs. Kan vara ev operationskomplikation.

8. Som distriktsläkarjour blir du kallad till familj pga att en pat du vårdat för framskriden cancer blivit försämrad. Du kommer dit efter 20 minuter och finner att pat är avliden; kroppen är kall, stel och har utbredda likfläckar. Åtgärder?

Ej polisanmälan.

---23. SEM: Rättsintyg--- Riktiga bilder, men delvis påhittad historia: Ewa Larsson kommer tillsammans med en polispatrull till dig på vårdcentralen kl 15:00 2015-02-02 och berättar att hon blivit attackerad av sin f.d. pojkvän kvällen innan, d.v.s. 2015-02-01. Han ska ha trängt sig in och genast skrikit att hon var skyldig honom pengar. Hon försökte förklara att hon redan betalt skulden och också påpekat att han faktiskt inte lämnat tillbaka saker som han lånat från hennes lägenhet när han flyttade ut. Han blev alltmer aggressiv och började sparka och slå henne med knytnävarna, och sedan bet han henne i axeln och i benet så att hon skrek av smärta. Hon drog honom då hårt i håret för att han skulle sluta bitas, men då blev han ännu mer galen och tog strupgrepp på henne. Hon kämpade emot allt vad hon orkade, men efter en stund kände hon hur orken tog slut och det svartnade för ögonen. Hon såg blixtar och domnade bort. När hon vaknade låg hon på hallgolvet och såg att f.d. pojkvännen var på väg ut. Hon försökte ropa på hjälp, men hon fick inte fram ett ljud. Hon kände också att hon kissat på sig. Efter en stund lyckades hon resa sig upp och ringa på hos en granne som larmade polisen.

Du läser igenom den kortfattade polisanmälan som patrullen har med en kopia av. Där står ungefär samma sak som Ewa berättat för dig ovan. Men dessutom får du också kopia på ett förhör polisen hållit med pojkvännen när han anhölls i morse. Han berättar att han visserligen besökt Ewa igår, men beskriver bara att de knuffats och att hon dragit honom i håret. Han ska då ha slagit henne med

knytnävarna för att hon skulle släppa taget. Han förnekar att han skulle ha tagit struptag på henne, men att kanske några av hans slag träffat henne på halsen. Som förklaring till att hon har bitmärken på axeln och låret säger han att hon i så fall bitit sig själv för att sätta dit honom. Han förnekar att han skulle ha bitit henne.

Vid din undersökning hittar du de skador som finns på bilderna nedan. Ingen av missfärgningarna går att bleka av när du trycker med din genomskinliga linjal så de är inga rodnader utan utgörs av

blåmärken (= underhudsblödningar) även om de har litet olika färg. Den centrala missfärgningen i skadan på axeln är också ett blåmärke, och det fanns ingen ytepitelskada där.

Uppgiften är att skriva ett rättsintyg där skadorna på bilderna beskrivs i protokollet och sammanfattas i utlåtandet, i vilket du också ska dra slutsatser om skadornas uppkomstsätt, uppkomsttidpunkt och svårighetsgrad. Polisen vill särskilt veta om skadorna kan förklaras av f.d. pojkvännens berättelse. Hans mamma är åklagare så det är ett litet känsligt ärende. Se till att alla fynd, även negativa, får ett nummer i vänstermarginalen i protokollet och att du i utlåtandet hänvisar till punkterna i protokollet. Du får gärna även hänvisa till bildnummer, men v.g. bifoga inte bilderna eftersom dokumentet då blir litet trögt för mig att öppna när jag ska rätta. Använd mallen på www.rmv.se. Klicka på rättsmedicin, sedan rättsintyg i vänsterspalten, sedan allmän information, och välj mall för kroppsundersökning i word-format.

---Inlämningsuppgift: Rättsintyg---

Till polismyndigheten i Stockholms län Polisområde Södermalm

RÄTTSINTYG – KROPPSUNDERSÖKNING