• No results found

Kring frågan om elever är kapabla till att göra bedömningen fanns det skilda åsikter. De tre lärare som deltagit i KAMEL - projektet trodde att eleverna var kapabla till det. Margareta tog upp att lärarna inte fick underskatta elevernas förmågor. Anna trodde även att eleverna skulle klara det om de fick frågorna förklarade och sedan fick hjälp av övriga elever. Tina hade samma åsikter som de två andra lärarna.

Nej jag menar, hade det blivit något jättetokigt får ju jag vara lyhörd som lärare. Jag är ju där för deras skull. Känner de att jag kör rätt över dem så får jag ju ta tag i det. Då gör jag inget gott arbete om det går helt åt pipan. Nej jag upplevde aldrig att det skulle vara något konstigt. Men jag kanske

32

Om man ska få fram det som man verkligen ska få fram i det här så måste man vara väldigt neutral som lärare, för det kan ju vinklas hur som helst (Anna, 091117).

De andra lärarna som inte deltagit i projektet hade andra åsikter om att eleverna var kapabla till att bedöma lärarna. Ann trodde inte att hennes minsta elever skulle klara det. De hade precis börjat lära sig vad utvärdera var och Ann ansåg att de minsta eleverna inte kan tänka i ett långt perspektiv. Det skulle även ta alldeles för mycket tid att utföra menade Ann. Jonas ansåg att vissa elever kundesätta betyg efter hur roliga de tyckte att lektionerna var.

Har du två stycken som bedömer olika, en som bedömer ett och en som bedömer fem, då har vi två helt olika bedömningar. Egentligen ska bedömningarna ligga rätt så lika ju, alltså egentligen ju. Alltså om vi lärare, vi är fem lärare som ska betygsätta en elev så ligger vi ungefär på samma, det är ju inte två som säger att nej det är IG och tre säger MVG på den eleven och där har man ju ungefär samma ramar. Det är bara vad jag tycker och tror (Jonas, 091120).

Beatrice tänkte på ålderskillnader bland barnen.

Jag tänkte när jag läste det att det är åldersrelaterat. De små barnen som jag representerar har jag en tanke och fundering och jag tycker att de är för små. Treor kan tycka till på ett konstruktivt vis (Beatrice, 091117).

Sandra och Stina hade samma tankar som Beatrice.

Jag tror inte att elever i årskurs 1-6 kan göra en ”rättvis” bedömning utan de tycker väldigt mycket om sin lärare och kan därför inte göra denna bedömning. De vill berömma sin lärare och ser upp till sin lärare och är därför tveksam till att de kan göra en rätt bedömning och det är min

personliga åsikt. Men jag tror att de som går i årskurs 7-9 är kapabla till att göra denna bedömning (Sandra, 091123).

Jag tror att det kan bli fel på vissa stadier. Jag tror inte att de är mogna att se objektivt på det hela[…]. De kan tycka att en bra lärare är en som låter dem göra vad de vill. Jag tycker inte att man ska behöva göra på detta sätt, det är tydligt vem som är en bra lärare i vilket fall som helst. Jag vet att jag är bra och kanske det kan bli att man stirrar sig blind på resultatet. Jag tror att denna sortens bedömning kan fungera på högstadiet, där eleverna kan se till det stora hela (Stina, 091130).

33

De är ju inte kapabla till att se vidden. Om jag däremot vid ett utvecklingssamtal eller vid andra samtal där man har med barnen så ställer man frågan hur kan vi göra saker och ting annorlunda, tyckte du att det här var bra. Då får jag ju feedback för då är de ju väldigt konkreta i sina idéer och förslag[…]. De är jätteduktiga på det och där får jag ju en dialog hela tiden. Ja här blir det Lotta är snäll, hon är jättebra eller en lärare man inte har en djupare relation med, nej hon var dum den gången. Eller om man har en dålig dag då är allting dåligt […] (Lotta, 091120).

Åsa menade på att det varierar från elev till elev.

Jag tror att man måste förklara för vissa ganska så mycket för att de ska förstå. Andra kanske klarar det utan hjälp men jag har svårt att tro att de allra minsta barnen klarar av att fixa frågorna

(Åsa, 091123).

Karin jämförde eleverna med kunder.

Eleverna är våra utlämnade kunder och de kan inte välja sin lärare. Jag har svårt att se hur man ska kunna ge dem redskap att ge en bedömning av läraren. Svårt att ta till sig av professionen. De små tycker nog att det är roligt, han bjuder på godis till julen o.s.v. Hur ger man dem redskap på att göra bedömningar? Man kan inte begära att de ska vara kapabla till att göra det. Man får tro på människor när de har ett yrke/profession att de kan. Hos läkaren överlämnar jag mig till honom och litar på att jag får bästa möjliga vård (Karin, 091127).

6.3.1 Hur det känns att bli bedömd

De tre lärarna som blivit utvärderade av sina elever i KAMEL - projektet upplevde inte det som jobbigt bli bedömda av sina elever.

Jag tyckte mer att det var själva processen efteråt som var väldigt spännande och som gav mig något, på det sättet tycker jag att det är positivt för att det kan leda till positiva diskussioner […]. Jag tycker att det har känts bra (Tina, 091110).

Bedömd kan ju vara ett negativt ord men man kan ju också se det som att det kan vara mycket utvecklande att bli bedömd. Men detta är en liten rädsla och det finns de som kör sitt eget race genom att stänga sin dörr till klassrummet. Men nej det är bra att bli bedömd. Man utvecklas och kommer vidare. Bara det är bra grejor som man blir bedömd på, på bra grunder liksom. Gör man det på rätt sätt så är det väldigt värdefullt. Men du kan också bara ge dem och vinkla det så du blir nöjd men då fyller den ju inte sin funktion precis. Och det är ju ett papper som jag själv äger, det är ju ingen annan som har med det att göra utan det är liksom för att jag ska utvecklas i min relation till barnen (Anna, 091117).

34

Jag tycker inte att det har känts som om de betygsätter mig. Varken under arbetets gång, eller när vi har gjort utvärderingen eller när vi har arbetat med det. Utan jag ser det som ett redskap där jag kan förbättra hur jag möter mina elever (Margareta, 091117).

De övriga lärarna som inte har deltagit i projektet funderade över hur de trodde att det skulle kännas att bli bedömd.

Man skapar en bra relation med eleverna, där hade inte jag varit orolig, men det är klart man vet ju inte hur en del elever tänker. Så jag hade nog varit mer orolig om jag varit högstadielärare för att där tror jag att man kan sätta dit sin lärare på ett annat sätt. Här gör man nog inte det på låg- och mellanstadiet. På högstadiet träffas man då och då liksom i de olika ämnena. Här har man ju barnen liksom hela dagen, jag hade nog varit rätt lugn tror jag (Jonas, 091120).

Jag tycker att jag har valt en profession, en utbildning, jag är utbildad och jag vet mitt uppdrag

och man är ju hela tiden medveten om att man måste utvärdera sig själv och gå vidare. Man har ju dialog med föräldrar, barn plus kollegor så jag kände väldigt väldigt konstigt att jag som proffs då

skulle bli utvärderad på det här sättet. Det kändes väldigt kränkande, faktiskt. […]. Det är inte

den relationen man har byggt upp med eleverna. Det blir en konstlad situation om eleverna ska gå in och bedöma en (Lotta, 091120).

Nervös på vad det skulle visa. Barnen är ju lojala. Hade nog varit mer nervös om jag hade varit mellan- och högstadielärare. Jag har inte haft utvärdering tidigare eftersom jag har varit resurslärare och jag vet vad vi behöver göra. Men man bör ha utvärdering (Karin, 091127).

Det är väl klart att man hade varit nervös. Det tror jag man är alla de gånger som man blir bedömd. Men det handlar väl inte om att man är osäker utan mer om att man kanske inte känner sig trygg med själva situationen. (Åsa, 091123).

Beatrice menade att hon tyckte hon blev bedömd av sina elever varje dag. Detta märkte hon om eleverna tappade fokus under hennes undervisning. Hon menade då att hon förstod att det har blivit en brist. Ann tyckte att det kan vara bra om man gör det för sin egen skull och inte lämnar in det till rektor. Hon tyckte att det är bra att bli bedömd men menade ävenatt bedömningen kunde utföras på andra sätt än genom KAMEL - projektet.

35

Kontroll

Anna menade att hon jobbar i ett yrke där hon kunde känna sig påhoppad, allt skulle granskas. Innan projektet startade gick diskussioner på Annas skola där många lärare var oroliga och undrade vad det var som skulle kontrolleras. Anna trodde att syftet med projektet var att få alla lärare att göra utvärderingar med eleverna och att det blir mer likvärdigt om alla gör utvärderingen.

Även om man tycker att man har arbetat målinriktat så är det ännu tydligare nu. Just det här är för att man ska göra upp mål för allt. Nu är det inte bara syfte utan det är mål för allt man ska göra och det ska utvärderas (Anna, 091117).

Lotta och Jonas frågade sig om ledningen inte litade på att lärarna visste vad de skulle göra.

Man får ju en känsla av att ledningen ska ha koll på en, man får känslan att de ska kolla en lite (Jonas, 091120).

Related documents