• No results found

Tasmaniens turismplanering

Tourism 2198 är en treårig strategisk företagsplan, utformad av Tourism Tasmania och the Tourism Industry Council Tasmania, för den tasmanska turismsektorn.99 Planen är det styrinstrument som för närvarande används för Tasmaniens turismutveckling.100

Planens vision är som följer;

”Att göra turismen till en värdefull tillgång för den tasmanska turistindustrin, samhället och ekonomin i stort”

(Tourism 21, 2007)

Tasmaniens naturlandskap och position på marknaden är fullt av möjligheter, och för att utnyttja denna fördel har fyra grundläggande strategier fastställts i Tourism 21. Nedan kommer dessa att beskrivas med tonvikt på tillhörande metod.

• Att skapa en efterfrågad destination

Metod: Bygga på styrkan i det tasmanska varumärkets positionering. Fördjupa och bredda varumärket och det som gör det unikt som till exempel naturlandskapet, skönheten och fridfullheten för att få folk att förstå vad det är som är alldeles särskilt med Tasmanien. Ta hänsyn till turistens faktiska behov och efterfrågan och erbjuda diversifiering av upplevelser i enlighet med dessa. Stödja parker och naturreservat i deras försök att bevara den unika naturmiljön. Att kommande år förbättra infrastruktur som gynnar turismen. • Effektivisera marknadsföringen av destinationen

Metod: Utnyttja fördelen av alla tillgängliga kommunikationsmedel för att nå ut till marknaden. Dränka internet med information om Tasmanien och vara först till hands när turister söker destinationen via sökmotorer. Fokusera på turistens behov vid marknadsföring, och inte bara marknadsföra det som destinationen erbjuder, utan att istället presentera Tasmanien i enlighet med vad turisterna söker. Effektivare användning av kooperativ marknadsföring och koordinerade kampanjer.

98 All information i detta kapitel angående Tourism 21 är hämtad från denna källa om inte annat anges. http://www.tourism.tas.gov.au/pdf/2007_tasind_t21dec.pdf 080921

99 http://www.tourism.tas.gov.au/tasind/tourism21/index.html 080923

31 • Göra det lätt att resa

Metod: Samarbeta med flygbolag för bredare tillgänglighet. Stödja den statligt drivna fartygslinjen ”Spirit of Tasmania”. Arbeta för att göra online-tillgängligheten för bokning av boende, resor och upplevelser lättare och bättre. Göra så att discovertasmania.com blir en portal för allt som är tasmanskt. Stötta och ge råd till de tillgängliga researrangörerna i deras arbete att sälja Tasmanien som turistresemål.

• Hålla löften

Metod: Tillfredställa Tasmaniens besökare till varje pris. Jobba över gränserna, tillsammans på alla nivåer regerings-, närings- och samhällsnivå, i ett gediget partnerskap för att ge besökaren de bästa upplevelserna. Förbättra ackrediteringskrav för att öka standard och professionalism, kvalitet och service. Bidra med högklassig utbildning på alla anställningsnivåer.

Den metod Tourism Tasmania och TICT använt för genomförandet av dessa grundläggande strategier är att de under planens treårsperiod ska jobba med nio specifika mål. De har emellan sig delat upp mer detaljerade uppgifter som syftar till att uppnå de nio nedan beskrivna målen.

Det tasmanska varumärket

Tasmaniens varumärke är starkt influerat av dess vackra och unika naturmiljö. Men Tourism Tasmania senaste undersökning visar att denna positionering måste utvidgas för att attrahera ett bredare underlag av turister. Tasmanien har fler fördelar som bevisligen attraherar turister, Tourism Tasmania ska ta till vara på dessa fördelar genom att bredda och fördjupa varumärket. En annan viktig aspekt gällande varumärket är att dess innehåll måste bevaras för fortsatt utveckling. TICT ska i denna strävan stödja befintliga natur- och viltparker i deras arbete att skydda och bevara naturen och dess invånare.

Konsumentkommunikation

En av de mest kritiska faktorerna för den tasmanska turismsektorn är konsumentkommunikation och att få ut det tasmanska varumärket till potentiella besökare. För att åstadkomma en effektiv konsumentkommunikation ska Tourism Tasmania behålla sitt ”experimentella” fokus vid marknadsföring och samordna en marknadsföringsstrategi som är applicerbar för alla turismorganisationer. Effektiviteten av de mer traditionella kommunikationsmedlen ska utvärderas och Tourism Tasmania ska se till att utöka användningen av digitala marknadsföringsmedel för att nå ut till sina målgrupper som förutom den inhemska marknaden innefattar Nordamerika, Europa och Storbritannien, Japan, Nya Zeeland och Sydostasien. Många turister återvänder till Tasmanien och därför ska riktad

32 marknadsföring mot dessa förbättras. Med hänsyn till förstärkandet av varumärket vill man presentera Tasmanien som en plats där människor kan få utlopp för sina passioner som fiske, golf, musik, mat och vin. För att balansera lågsäsongsmånaderna ska evenemang och festivaler anordnas samt att Tasmaniens unika regioner ska åskådliggöras. TICT:s uppgift i denna fråga är att utveckla en detaljerad plan över vilket som är det bästa tillvägagångssättet för att försäkra sig om överrensstämmelse mellan Tourism Tasmanias och industrins marknadsinitiativ.

Förbättra åtkomsten av destinationen

Att göra det lättare för turister att resa till ön är en av strategierna för turismutveckling. Att öka antalet inkommande turister är en nödvändighet. Tourism Tasmania ämnar förbättra samverkan med flygbolag för att öka öns tillgänglighet för besökare. Fler direktflyg från de större städerna på fastlandet krävs och överlag så bör frekvensen av flighter utökas. Många turister anländer till ön med fartyg. Tasmanien har ett regeringsstyrt rederi och man syftar till att stödja detta för att öka det totala antalet inkommande turister. Bland annat så ska bilplatserna på de två fartygen utökas och samarbete med turismföretag på ön är av betydelse. Tourism Tasmania och TICT kommer att samarbeta med detta för att lösa uppgiften.

Turisminvestering

Infrastruktursutveckling för turismen är särskilt känslig med hänsyn till bevarandet av det enastående landskapet inom vilket utveckling sker. Tourism Tasmania måste skapa ny infrastruktur som är kompatibel med den vackra naturmiljön och det rika historiska arvet som turisterna kommit för att avnjuta. För att åstadkomma detta ska Tourism Tasmania identifiera framtida infrastruktursbehov, analysera framtida utvecklingsmöjligheter och tillhandahålla experter inom området samt utveckla och stärka samarbeten mellan turismaktörer och företag. Tillsammans ska Tourism Tasmania och TICT utforma en långsiktig infrastruktursplan för turismen som en del av Tourism 21:s planeringsprocess. Vidare så kommer TICT att lobba för en mindre komplicerad och ledigare process för planeringsgodkännande och bistå den tasmanska regeringen med förslag på hur man kan uppmuntra mer investering i den tasmanska turismen.

Skapandet av nya upplevelser

En av de fundamentala byggstenarna för den tasmanska turismen är dess turistupplevelse. En bra turistupplevelse är en där människor utvecklar ett känslomässigt band med destinationen samtidigt som de skapar ett band med sina medresenärer och lokalbefolkningen. Tourism Tasmanias senaste undersökning inom området visar att människor tenderar att söka upplevelser där de kan integrera med andra människor samtidigt som de upplever någonting nytt och säreget. En tillfredställd turistupplevelse har nära samband med presentationen av destinationen

33 och varumärket och därför ska Tourism Tasmania och industrin arbeta för att på bästa sätt tillfredställa de besökandes förväntningar på varumärket. Arbetet involverar att fortsätta utveckla programmet, Tasmanian Signature Experience Program, för att finna potentiella upplevelser som överensstämmer med presentationen av varumärket. Tourism Tasmania ämnar också bistå med finansiellt stöd till event och festivaler som förstärker destinationens profil. Övergripande så ska Tourism Tasmania och TICT jobba med att skapa individuella och minnesvärda upplevelser som har så liten miljöinverkan som möjligt och uppmuntra utvecklingen av nya upplevelser inom regionerna.

Digital marknadsföring

För att nå ut till en global marknad krävs att Tourism Tasmania profilerar sig på internet. De har sin webbplats discovertasmania.com vars uppgift är att fungera som en nyckelportal till Tasmaniens alla turistfaciliteter. Tourism Tasmania kommer att fortsätta uppdatera denna webbpalts och vidare utveckla ett bokningssystem online. De kommer att stödja och uppmuntra alla sina aktörer inom turismen att vara tillgängliga på internet.

Bygga framgångsrika partnerskap

Tourism Tasmania menar att starka partnerskap och deras vilja att jobba tillsammans för framtiden är betydelsefullt för den tasmanska turismens fortlevnad. Tourism Tasmania och industrin, representerad av TICT, har sedan länge lyckosamt samarbetat för turismens utveckling. Nu krävs att nya och gamla partnerskap förstärks på alla nivåer. För att uppnå detta har en summa på 10 miljoner AUS dollar avsatt i syfte att finansiera partnerskapsutveckling. Framförallt är det viktigt att förstärka de partnerskap som existerar mellan aktörer inom turismen, transportaktörer, investerare och regionala turismorganisationer. En strategi är att skapa informella tillfällen där partners kan träffas, kommunicera och knyta kontakter.

Tillfredställandet av kunder

För fortsatt turismutveckling krävs att turismen i Tasmanien tillfredställer de förväntningar som de besökande turisterna har. Tasmanien måste från turistens första kontakt med destinationen, till den sista, uppfylla de löften som ges. I första hand är det turismindustrin och dess aktörer som står inför denna uppgift. De styrs av det ackrediteringsschema som utvecklats för ackreditering av kvalificerade turismaktörer. För att uppmuntra industrin utser Tourism Tasmania också, årligen, de företag och organisationer som presterat bäst, i bland annat The Tasmanian Tourism Awards och vid The Tasmanian Tourism Conference.

34

Hitta det rätta folket

Tillfredställandet av kunder beror till stor del på den personal som jobbar inom turismindustrin. De är de som i slutändan levererar Tasmaniens turismprodukt, därför är det värdefullt att hitta de rätta människorna som är villiga att alltid stå till förfogande för turismen och turisterna. Bland annat ser Tourism Tasmania och TICT till att turismindustrin är en attraktiv arbetssektor med konkreta fördelar som attraherar kvalificerat folk. De ser också till att det finns attraktiva utbildningar för turism och samarbetar med University of Tasmania, Drysdale Institute of TAFE och andra utbildningsinstitutioner för att utbilda framtida personell.

Enligt Rowan Sproule, chef för Avdelningen för Organisatorisk Utveckling och Strategi på Tourism Tasmania, så står Tourism 21 för den breda målinriktningen för Tasmaniens turismutveckling som Tourism Tasmania utformat tillsammans med turismindustrin. Han förklarar vidare att Tourism Tasmania också jobbar efter en treårig sektorsplan, “New directions for our island”, som utgör den operativa planen och som definierar Tourism Tasmanias konkreta ansvarsområden. Denna plan ses över var tredje vecka för att bland annat fastställa förändringar inom marknaden och andra sociala omständigheter som kan ha påverkats av utomstående faktorer. Tourism Tasmanias strategi är att alltid vara uppdaterade om vad som påverkar deras målgrupp och hur förändringar påverkar deras beteende och efterfrågan.

Sproule säger att planeringsprocessen som lett fram till planerna löper var och en i sex månader. Processen innefattar identifiering av förhållanden på marknaden och vilka sociala och ekonomiska omständigheter som påverkar den. Det krävs även att industrins positionering definieras och vidare så gör man prognoser över hur den kommer att se ut de närmsta tre åren. Den operativa strategin fastställs sedan och efter det så tar det ytterligare tre månader för att få planen godkänd. Sproule beskriver att överlag så ser processen ut så att Tourism Tasmania och industrin tillsammans utformar planen. Sedan delar de upp sig för att fastställa sina respektive prioriteringsområden, för att i slutändan enas om ett gemensamt förslag för de kommande tre årens turismutveckling.

Related documents