• No results found

Enkätfråga 1 handlar om vad teknik är för eleverna, hur de besvarar frågan: Vad är teknik? I likhet med DiGironimos (2011) analys, så har även i detta fall alla svar kodats, och som sagts i vissa fall kodades elevernas svar i mer än en kategori. Elevers svar på vad teknik innehåller därigenom olika beskrivningar. Variationen i beskrivningarna i vår studie stämmer med DiGironimos (2011) påstående att det råder oenighet och osäkerhet om definitionen av teknik.

När eleverna svarar på frågan ” Vad är teknik?”, uppfattar de den som ”Vad är teknik i allmänhet?” eller som ”Vad är skolämnet teknik?”. Det är en viktig skillnad. Skolämnet teknik är mycket mer avgränsat. Det gör att eleverna har svårt att svara på frågan eller att välja att inte svara alls.

I elevsvaren framkommer beskrivningar av teknik som ett omfattande och komplext område och eleverna tycks uppleva svårigheter i att identifiera själva teknikbegreppet. Två elevers uttalanden:

28

”Det är svårt att definiera teknik, teknik kan vara föremål som människan skapat för att kunna uppfylla sina önskningar och behov. När man kommer på teknik så kan det vara det tekniska och mekaniska delen som t.ex. att använda mobil, dator, Ipad. Teknik är stort och det finns mycket inom teknik” (Elevsvar).

”Det finns olika typer av teknik. Dator, programmering, slussar, bilar. Svårt att säga vad det är” (Elevsvar).

Resultatet visar att vissa elever saknar en speciell definition av teknik. Det visar också att själva frågan kan vara svår att besvara, att eleven möjligen tänker att det borde finnas ett ”rätt”

svar. En elev skriver till exempel ” Jag vet inte” på frågan om vad teknik är men svarar på fråga 2 (om vad de lärt sig inom teknikämnet) ” Jag lärde mig att programmera och jag tyckte det var bra ” samt svarat på fråga tre (om vad eleven saknat) ”Jag vill lära mig allt om teknik”.

Eleven väljer att inte besvara frågan om vad teknik är men visar ändå att hen vet vad som undervisats och att det är något som man vill lära sig mer om inom specifikt teknikämnet.

Andra exempel på svar som visar att eleverna kan känna sig obekväma att besvara en fråga om vad teknik förväntas vara. De tänker möjligen att det förväntas ett specifikt svar.

”Jag vet inte hur ska jag förklara men jag tycker om teknik”.

”Teknik är teknik”.

”Jag vet inte”.

”Det är en sjukt oklar fråga”.

”Ingen aning. Vi har inte haft så bra teknikundervisning. Minns inget från 7 / 8, 9n men i femman byggde vi en bil”.

”ingen aning något elektriskt”.

”Inget”.

Vi kan se hur 14 svar av 250 omfattar svar som inte ger en beskrivning av vad teknik är. Vi har valt att plocka bort dem i fortsatt resultatpresentation men vi har dock valt att lyfta fram dem på så sätt att vi vill visa att det kan vara svårt av olika skäl att skriva fram en specifik definition av teknik

I den fortsatta resultatpresentationen innebär det att 236 svar har varit aktuella för analys gällande fråga 1 – Vad är teknik? Här nedan presenteras de olika kategorierna (dimensionerna).

Teknik som artefakt

Av de 236 elevsvar på enkätfråga ett i denna studie, gav 27 elever ett svar som kodades enbart som teknik som artefakt. Det betyder enligt DiGironimo (2011) att eleven har enkel förståelsen av teknik. I DiGironimos (2011) analys anger flera av eleverna nyare föremål såsom datorer, handhållna spelenheter och mobiltelefoner vilken också framkommer i elevsvar i denna studie. Flera elever nämner nämligen mobil, robotar, m.m. Det kan bero på, som DiGironimo (2011) skriver och refererar Zuga (1996), så länge som tekniska artefakter och processer fungerar utan att orsaka skada för människor i samhället, ser man det som en självklar sak och få människor försöker lära sig mer om dem eller tänker kring dem i ett vidare sammanhang.

Elever gav en mer eller mindre detaljerade beskrivning av tekniska artefakter, till exempel:

”Teknik är mobil och allt med skärm att göra”

”Teknik är dammsugare, telefoner och el”

”Det är el”

”Teknik är tekniska grejer”

29

”Teknik är elektricitet typ”

”Teknik är olika tekniska saker t.ex. dator”

”Teknik handlar om el”

”Teknik är uppfinningar och tekniska redskap”

”Teknik är TV, mobil, robotar och bilar”

”Teknik är olika grejer”

”Telefoner, datorer, alla digital varor, internet, robotar”

Därtill kodades 139 elevsvar som förklarar teknik som artefakt tillsammans med andra kategorier. Analysen visade att det vanligaste svaret bestod av en kombination av kategorin teknik som artefakt och en eller fler av andra kategorier. Detta resultat kan kopplas till det som framkommit i DiGironimo (2011) som fastslår att när svar gick utöver artefakter och omfattade fler dimensioner kan det tolkas som att elever har en bredare förståelse för teknik.

Det vi har noterat under vår analys är att kategorin teknik som artefakt dock tar stort utrymme i elevsvaren. Enligt DiGironimo (2011) är det svårt att diskutera om processer och skapande utan att nämna teknik som artefakter.

Teknik som skapandeprocess

För 14 elever av 236 beskrivs teknik enbart som en skapandeprocess. Teknik som skapandeprocess kommer även in tillsammans med andra kategorier i 122 elevsvar. Elever i den här undersökningen uttrycker i högre grad denna dimension jämfört med exempelvis DiGironimos (2011) resultat. DiGironimo (2011) påpekar att den låga förekomsten av svar kodade som teknik som skapandeprocess antyder att eleverna antingen inte förstår hur tekniska artefakter utformas, förstår inte vad som är involverat i utvecklingen och skapandet av ny teknik (artefakter och processer), eller de är benägna att i hög grad se teknik som artefakter och de tänker inte på skapelseprocessen som en del av tekniken.

Vår undersökning visar dock att teknik som skapandeprocess återkommer ofta i elevernas beskrivningar. Det kan betyda att elevers förståelse för teknik som skapandeprocess har utvecklats på annat sätt inom den svenska skolkontexten. Att konstruera och bygga har visat sig vara återkommande inslag inom det svenska teknikämnet (Skolinspektionen, 2014).

Några exempel på elevsvar som enbart uttrycker teknik enligt denna kategori:

”Teknik är olika sätt att lösa problem och komma på flera lösningar”

”Teknik är att skriva ritningar och planera”

”Teknik är de praktiska pysselarbete”

”Att bygga och programmera”

”Teknik är att konstruera “

”Teknik är programmering, processer, fysiska modeller, kretsar o.s.v.”

”Teknik för mig handlar om kreativitet. Att kunna bygga och lösa problem”

”Jag tror att teknik är en process som fungerar lite i taget”

”Det är läran om hur allt är uppbyggt för att det ska hålla och fungera”

”Problemlösning”

Vi har kategoriserat elevsvar som skapandeprocess när eleven i sin definition anser att ämnet teknik har den aspekt i att lösa problem samt hitta olika lösningar. (DiGironimo,2011) framhåller att problemlösning är en drivkraft som leder teknik framåt. I många länder omfattar teknikämnet främst designprocessen (DiGironmimo, 2011; NRC, 1996, s. 135), vilket inte är fallet i Sverige (Skolverket, 2020).

30

Teknik som mänsklig verksamhet

Av alla elevsvar som vi kategoriserade var det endast en elev av 236 som enbart definierade teknik som mänsklig verksamhet. Eleven skriver:

”Teknik är allt som är gjort av människan inklusive teori”

Däremot är denna kategori uttryckt tillsammans med andra kategorier i 51 av elevsvaren.

Enligt DiGironimo (2011) har de elever som svarar i enlighet med denna dimension, en syn på teknik som går utöver den mer grundläggande förståelsen att varje mänsklig tillverkad artefakt är teknik.

Teknikens historia

Inga elever av 236 har nämnt endast denna kategori men däremot uttrycks den med andra kategorier i 19 av svaren. Teknik har alltid varit en grundläggande del av människans historia och alla civilisationer har kännetecknats av tekniska ansträngningar (DiGironimo,2011).

DiGironimo poängterar att människor har engagerat sig i (innovativ) teknisk aktivitet för att anpassa sig till och förändra sina miljöer så långt tillbaka som arten har spårats. Att resultatet visar få eller nästan inga svar under denna kategori visar på att teknikundervisningen möjligtvis inte beaktar det innehållet i någon högre grad.

Teknikens roll idag

Teknikens roll idag som ensamt kategorisvar återfinns i 32 svar och tillsammans med andra kategorier i 60 svar. Svaren som kodades enligt denna kategori, relaterat till DiGironimo (2011), kan tolkas som att eleverna nämner enkla användningsområden (syften) för teknik.

Eleverna beskriver att tekniken är gjord för ett syfte och i dess användning, uppfyller ett behov. Tekniken har en viktig roll att spela i vårt samhälle och den rollen kan förändras från år till år, dag till dag eller till och med minut till minut (DiGironimo, 2011). Men i vår studie berör eleverna främst själva skolkontexten, att teknik har en roll i skolan som ett ämne.

Elever skriver:

”Teknik är ett praktiskt ämne som vi använder dagligen”

”Teknik är kul”

”Teknik är invecklat NO”

”Teknik är ett viktigt ämne i samhället”

”Det är ett ämne i skolan”

DiGironimo (2011) påstår att det är viktigt att förstå att tekniken inte är fast och det kan betyda olika saker för olika människor. För en elev kan teknik betyda en lektion medan för en annan elev betyder ett ämne i skola. Till exempel kan små barn som har tekniska leksaker tro att teknikens roll i deras liv är för att spela (DiGironimo,2011). Vidare skriver författaren att elever kan identifiera teknik som datorer och att de får interagera med dessa datorer i skolan;

dessa elever kan tro att teknikens roll är för lärande.

Vi ser i likhet med DiGironimo (2011) att varje individ har haft olika erfarenheter av teknik och de egna erfarenheterna kommer att färga uppfattningen om teknik. Många elever i den här studien tycks anse att teknik är ett sätt att lära sig göra saker som i sin tur har en roll i ens liv.

Resultatet visar att flera kategorier framkommer i elevernas svar. Exempel på elevsvar som kodades med fler än en dimension beskriver vi nedan.

Två kategorier i elevernas svar

Som tidigare nämnts beskriver flest elever som anger två dimensioner teknik som artefakt och teknik som skapandeprocess. Det framkommer i 57 svar. Här är några elevcitat:

31

”När jag hör ordet teknik så tänker jag på el och tillverkningar”

”Teknik är allt man har med mobiler, datorer, och göra saker och bygger”

”Teknik är att koppla sladdar, programmera göra ritningar i skala mm”

”Det är många grejar. bygga, el, och sånt”

”Det handlar om hur saker är uppbyggda och fungerar som t.ex bilar”

Att elever beskriver teknik som artefakt och teknikens roll idag framkommer i 10 fall i empirin. Att elever svarade att teknik är båda artefakt och teknikens roll idag, detta betyder att de förstår att tekniken uppfyller människors behov och önskemål menar DiGironimo (2011).

Elevcitat:

”Dator, elektricitet, maskiner, bil, ohm, Volt, Ampär. Det är föremål som t.ex maskiner som används för att leva enklare, och användas för att kunna göra mer saker”

”Teknik kan vara allt från robotar och fysiska föremål, till internet och ett ämne (dvs.

skolämne)”

”Teknik är t .ex. Vi använder i saker i vardagen t.ex. Mobiltelefon, dator eller Ipad”

Tre kategorier i elevernas svar

Exempel på citat från de 19 svar där elever beskriver teknik som artefakt, teknik som skapandeprocess och teknik som mänskliga verksamhet:

”Teknik är någonting människor har skapat. Och när vi tänker på teknik så tänker vi oftast på elektroniska och mekaniska uppfinningar, typ telefoner datorer, mm. Men om du syftar på ämnet teknik, är det vårt lärande om det jag nyss skrev”

”När man använder naturresurser till att uppfinna effektiva metoder att tillverka saker till.

ex. att bygga hus”

”Teknik är utveckling och användning av de viktigaste verktygen som människor huvudsakligen använder”

Elever beskriver teknik som artefakt, teknik som skapandeprocess och teknikens roll idag i 17 svar. De skriver till exempel:

”Ett ämne i skolan om hur saker är uppbyggda och hur saker fungerar och mobil är viktig”.

”Teknik är något som skapas för att underlätta våra liv”.

”Teknik är ett ämne som man gör olika grejer, exempel man jobbar med att göra bilar med hemmagrejer”.

Fyra kategorier i elevernas svar

Teknik som artefakt, teknik som skapandeprocess, teknik som mänskliga verksamhet och teknikens roll idag har framkommit i 4 svar. Här kommer några exempel på elevcitat:

”Teknik är ett väldigt brett ämne. på toppen av min hjärna tänker jag på teknik som datorer och tekniska saker, så som programmering men det kan också vara teknik hur man utför något, olika tekniker att utföra samma uppgift, man kan träna upp sin teknik. Men annars tekniska prylar och hur de fungerar”.

”Teknik är hur man kommer till att tillverka verktyg som är bra fysisk och psykisk”

I resultatet saknar vi elevsvar som beskriver aspekter av alla fem kategorierna. Det vill säga att ingen elev har definierat teknik med sådan bredd att alla fem dimensionerna finns med i ett och samma svar.

32

I vår studie har vi också jämfört elevsvar mellan olika kommuner, eftersom vi genomfört studien i tre olika kommuner. I tabell 6 presenteras hur svaren skiljer sig åt mellan kommunerna i de fall elever svarade med en kategori. Det kan konstateras att hur elever svarar skiljer sig mycket åt, gällande hur elever svarar kring teknik som artefakt och teknikens roll idag.

Tabell 7

Elevsvar i vilka vi enbart kodade en kategori

Elevsvar

Kategori 1 Teknik som artefakt

Kategori 2 Teknik som skapande- process

Kategori 3 Teknik som mänsklig verksamhet

Kategori 4 Teknikens historia

Kategori 5 Teknikens roll idag

kommun 1 16 06 1 0 12

kommun 2 10 07 0 0 04

Kommun 3 01 01 0 0 16

Totalt 27 14 1 0 32

Figur 7 Resultat – en kategori

33 Tabell 8

Elevsvar kodades i mer än en kategori

Elevsvar

Tabell 8 presenterar hur det skiljer sig mellan kommunerna i de fall eleverna svarade med flera kategorier.

I tabell 8 redovisar vi slutligen en sammanställning över alla svar och hur de fördelar sig mellan kategorierna. Här återfinns totala mängden kategorisvar som uppgår till 465. I tabellen framgår det att teknik som artefakt och som skapandeprocess är mest framträdande och att den historiska dimensionen är det som inte framkommer i elevsvaren.

Tabell 9

Värden av sammanställning av resultat i respektive kategori

Elevsvar

34 Figur 8 Vad är teknik – totalt med alla kategorier

Related documents