• No results found

Teligent AB - en kund till MySQL

In document Öppen källkod som affärsidé (Page 34-37)

Teligent AB ¨ar ett svenskt f¨oretag som grundades 1990. Teligent tillhandah˚aller tj¨anster till teleoperat¨orer, s˚av¨al mobil som fastn¨atsoperat¨orer. N˚agra exempel p˚a tj¨anster ¨ar mobilsvar, kontantkort och telefonomr¨ostningar vid TV-shower (Te-ligents ˚arsredovisning, 2005). I m˚anga av sina produkter anv¨ander de databaser f¨or lagring av informationen i digital form. Teligent anv¨ander i stor utstr¨ackning MySQL (Karlsson 2006, intervju). Den st¨orsta delen av Teligents f¨ors¨aljning sker till mobiloperat¨orer. N˚agra av kunderna ¨ar Deutsche Telekom, TeliaSonera och Vodafone (Teligents ˚arsredovisning 2005).

Teligent ¨ar allts˚a en kund till MySQL, och har anv¨ant det sedan ˚ar 2000.

De h¨orde talas om MySQL genom att n˚agra tekniker hade erfarenhet av det.

Karlsson tror att det var bra f¨or MySQL att deras databashanterare levererades av vissa distributioner av Linux. MySQL:s konkurrenter h¨orde Teligent talas om via traditionell marknadsf¨oring. ¨Aven h¨ar avses reklam i tidningar och TV. F¨orutom MySQL anv¨ander de andra program med ¨oppen k¨allkod. N˚agra exempel ¨ar JBoss, bibliotek (libraries) och Linux, Red Hat. De f¨oredrar LGPL eftersom Teligent inte

¨ar ett ¨oppen k¨allkodsf¨oretag (Karlsson 2006, intervju).

Teligent har utnyttjat att MySQL har ¨oppen k¨allkod men Karlsson menar att det inte ¨ar avg¨orande f¨or Teligents anv¨andning av MySQL. Om Teligent saknade en funktion i ett ¨oppen k¨allkodsbaserat program skulle de ta kontakt med f¨oretaget bakom programmet (Karlsson 2006, intervju).

F¨or Teligent ¨ar det en stor skillnad mellan om ett f¨oretag st˚ar bakom ett

¨oppen k¨allkodsprogram och n¨ar det handlar om ideell utveckling av privatpersoner.

Skillnaden best˚ar huvudsakligen av Teligents kunders krav p˚a Teligent. De kr¨aver att Teligent har supportavtal. Det betyder att Teligent kan garantera kunden ett fungerande system inom en viss tidsrymd. Det ¨ar v¨aldigt viktigt f¨or dem att kunna s¨aga till kunden hur l˚ang tid det kommer att ta att f˚a deras eventuella problem ur v¨arlden. En annan f¨ordel med ett bakomliggande f¨oretag ¨ar att Teligent f˚ar trygghet av att de vet att ett f¨oretag jobbar med att f¨orb¨attra programvaran.

Egentligen anv¨ands supporten ca tv˚a g˚anger per m˚anad. De skulle klara sig utan detta ocks˚a, men n¨ar de v¨al betalar f¨or det kan de lika g¨arna anv¨anda det. I ett ideellt projekt vet de inte hur l˚ang tid det kommer att ta innan uppdateringar och f¨orb¨attringar g¨ors. Den ideella supporten som ges, i form av till exempel.

webbforum, ¨ar visserligen anv¨andbar i teknisk mening, men ger inte de garantier som beh¨ovs. Karlsson skulle d¨aremot lita p˚a ett kommersiellt f¨oretag som erbj¨od dessa garantier, ¨aven om f¨oretaget inte utvecklat programmet sj¨alv. Inget annat f¨oretag ¨an MySQL AB ¨ar d¨aremot aktuellt f¨or att ge support p˚a MySQL (Karlsson

2006, intervju).

Teligent skulle fortfarande betala f¨or support f¨or MySQL ¨aven om det var en LGPL-liknande licens p˚a MySQL. I dagsl¨aget f˚ar Teligent support av MySQL d˚a de k¨oper licenserna som till˚ater dem att s¨alja sina applikationer till sina kunder.

Karlsson menar att Teligent f¨ormodligen skulle betala lika mycket som idag till MySQL i ett s˚adant fall. Teligent vill ha hj¨alp av MySQL och betalar f¨or den. Det spelar inte n˚agon stor roll hur det g¨ors rent formellt (Karlsson 2006, intervju).

Det viktigaste sk¨alet till att Teligent bytte till MySQL var skalbarheten. Andra produkter, som Oracle, ¨ar helt enkelt f¨or dyrt i sm˚a system. Det viktiga ¨ar kombi-nationen pris/prestanda. MySQL har tillr¨acklig prestanda, och passar prism¨assigt bra b˚ade i sm˚a och stora system. De vill kunna anv¨anda samma databas i alla system de levererar. Teligents kunder bryr sig inte direkt om MySQL. De vill ha helhetsl¨osningar som de st¨aller vissa krav p˚a (Karlsson 2006, intervju).

Karlsson upplever inte att deras val att anv¨anda ¨oppen k¨allkodsmjukvara p˚averkat deras kundkrets, inte heller p˚a deras produkter och tj¨anster. D¨aremot har det p˚averkat delar av deras organisation. ¨Oppen k¨allkod har haft en positiv p˚averkan p˚a teknikerna. Teknikerna tycker att det ¨ar enklare att arbeta med ¨oppen k¨allkodsprogram eftersom de har tillg˚ang till k¨allkoden. Detta har givit ett h¨ogre engagemang. Teligent har anv¨ant ¨oppen k¨allkodsprogram sedan 1994. De priori-terar pris och prestanda framf¨or ¨oppen k¨allkod. Att MySQL har ¨oppen k¨allkod spelar ingen stor roll f¨or Teligent i dagsl¨aget. Men MySQL hade nog inte valts av teknikerna om det inte hade varit ¨oppen k¨allkod. F¨or Teligent fungerar inte

¨oppen k¨allkod som ett s¨aljargument (Karlsson 2006, intervju). Telekombranschen

¨ar ganska traditionell och Teligents kunder ¨ar ibland skeptiska till om id´en ¨oppen k¨allkod fungerar. Karlsson ser dock en p˚ag˚aende attitydf¨or¨andring till id´ens f¨ordel (Karlsson 2007, e-post).

Teligent anv¨ander m˚anga databashanterare. N˚agra ¨ar MySQL, Oracle,

Infor-mix, PostgreSQL och Berkeley SleepyCat. Teligent f¨ors¨oker anv¨anda s˚a f˚a som m¨ojligt eftersom det kr¨avs mycket resurser f¨or att h˚alla koll p˚a olika versioner.

Valet av MySQL kan anses vara grundat p˚a en noggrann unders¨okning eftersom de anv¨ant m˚anga olika databaser parallellt och d¨armed har god kunskap om vad som finns tillg¨angligt p˚a marknaden. Karlsson var med vid valet av MySQL f¨or sex ˚ar sedan. Den kompetens som fanns inom f¨oretaget hade betydelse f¨or valet.

Karlsson menar att det ¨ar vanligt att undergrupper i f¨oretaget v¨aljer det system de kan och eftersom det fanns personlig kompetens av MySQL kunde MySQL v¨aljas (Karlsson 2006, intervju). Det ¨ar cheferna som beslutar men deras beslut grundas oftast p˚a teknikernas analyser och inte oberoende unders¨okningar (Karlsson 2007, e-post).

Teligent genomf¨or inga f¨or¨andringar av k¨allkoden. Om Teligent ¨andrade i k¨ all-koden till MySQL skulle de f¨ormodligen ge den till MySQL. Karlsson ser ingen anledning till att inte g¨ora det och Teligent skulle d¨armed ocks˚a f˚a support p˚a dessa funktioner fr˚an MySQL. Om Teligent uppt¨acker en felaktighet i MySQL skulle de rapportera det till MySQL. Teligent skulle kunna g¨ora det eftersom k¨allkoden finns tillg¨anglig men de skulle v¨alja att l˚ata MySQL ta hand om det. Det ¨ar viktigt att l˚ata MySQL g¨ora ¨andringarna, eftersom detta kr¨avs f¨or att supportgarantin ska g¨alla (Karlsson 2006, intervju).

In document Öppen källkod som affärsidé (Page 34-37)

Related documents