• No results found

4. Resultat och analys

4.4. Tema 4: att använda grovt språk

I ”Tema 1: varför man använder grovt språk”, redovisades de olika anledningarna till varför dessa informanter använder grovt språk, eller varför människor runtom dem, eller varför man överhuvudtaget, använder grovt språk. Här kommer de olika tankar kring ens aktuella

användande av grovt språk, hur man använder det och vilka tankar som finns bakom att man använder grovt språk redovisas.

Informanterna har gett ingående beskrivningar av vad för sorts ord de använder, och vad för sorts ord de väljer att inte använda eller undviker att använda. De ord som de använder mot varandra är ord som ”råtta” eller ”banan” och liknande, vilket stärker informant #6s argument att vilket ord som helst kan användas hursomhelst. Ett ord behöver inte vara grovt från början, men beroende på sammanhanget man använder ordet i kan det uppfattas som ett grovt ord. Informanterna pratade också om användandet av grovt språk, om hur det kan vara kränkande och när det kan vara passande.

”Ja alltså vi skulle bli mer såhär kränkta ifall vi förklar- alltså, vi såhär med ord beskrev såhär ’a men du är darara’, än om du bara slänger ut nån såhär svordom, för vi tar inte åt oss på samma sätt som att du ska ba-…, sitta och förklara, varandras svaghet- det är mer kränkande och- eller inte kränkande men det är mer såhära, det blir lite jobbigare än att, man bara släng- för det är såhära, det svärord, alltså, det stå- det är inte mitt namn inristat i det där, det- det är inte beskrivning om mig, utan det är bara ett svärord såhära, det är kul liksom. Det blir kul när man, delar...” – Informant #2

I detta exempel så är användandet av grovt språk kränkande för att det är riktat mot personen och angriper problem som är personliga för individen. Detta är också ett exempel på vad som menas när man pratar om ”att använda grovt språk”.

Sammanhang är något som har diskuterats redan, men som också tas upp av informanterna när de pratar om användandet av grovt språk. Ibland är det passande med grovt språk, och ibland är det inte passande. Informant #1 berättar om hur stämningen skulle kunna bli stel om ens vänner använder grovt språk, samt att det ibland inte är passande för andra personer att använda grovt språk. Informanten berättar dock att om man vet att de som man känner använder grovt språk ofta så lär man sig acceptera det.

”Ok, ja alltså, det beror på också så här personlighetsdrag, liksom, och, fast jag vill säga liksom för... respektive kön, men jag vet ju att, alltså... m-men det handlar bara mera om hur du är som person och hur du framstår dig själv, för vissa människor svär faktiskt, i alla situationer-alltså de har inte det här filtret liksom, vi andra har då, eller alltså vi- vissa människor bara känner att, det är så de är som person, det är så de uttrycker sig, så dem tenderar att bara slänga i svärord, och liksom när de alltid gör det, då bli- då ifrågasätter man inte det längre för då är det såhär-då, den personen gör så bara,” - Informant #1

Detta rör lite på något annat som informanterna pratade om, nämligen om hur andra använder grovt språk. I det sista exemplet så berättar informant #2 om hur alla människor inte har ett

34 ”filter”, och att man helt enkelt får lära sig att acceptera det. Samtidigt så påpekar hen hur andra människor kan reagera när andra människor använder grovt språk. Som exempel berättar informant #2 om hur personer skulle reagera med chock om en kompis som inte vanligtvis svär skulle börja svära, till skillnad på hur folk knappt reagerar runt en kompis som vanligtvis och ofta svär. En sådan person ”kommer undan i gruppen”, ifall de svär. Dock påpekas det av andra informanter vara beroende på vad man uttrycker för något och varför man använder grovt språk för att uttrycka det, vilket kan avgöra om det är ”inte särskilt bra stil”, som det kallas.

Informanter #4 och #5 som intervjuades samtidigt berättade om hur de skulle reagera om en obekant började använda grovt språk. Den ena, informant #5 anser att om en obekant person använder grovt språk så skulle hen bli bekväm att själv använda det. Den andra, informant #4 anser dock att om personen använde ”för grovt” språk så skulle hen känna sig äcklad, och inte bli bekväm, i kontrast till sin vän. Andras användande av grovt språk har en stark påverkan på en själv.

4.4.1. Olika grader av grovt språk

Tidigare så nämndes det att en informant anser att personer kunde använda ”för grovt” språk, vilket är ett återkommande ämne bland informanterna. Att det uppfattas som att det finns språk som är ”för grovt” och ”mindre grovt”, antyder att informanterna anser att det finns olika grader av grovt språk.

Några informanter berättar själva om hur de anser att det finns olika skalor på grovt språk, vad som klassas som extremt grovt språk och vad de tycker är ok att ha i dagliga språket. De pratar också om att de själva håller sig till en vis grad av grovt språk, eller att de använder grovt språk som är av en viss grad, vilket de anser är ok att använda. Det som de anser inte är ok att använda, eller som de inte tolererar, sätter de själva gränser för, vilket kan skilja sig från person till person. För vissa informanter så går gränsen vid ord som är nedlåtande, och för vissa går gränsen vid könsord. Att människor har olika gränser, enligt informant #7, är för att människor har olika definitioner av vad grovt språk är.

”... amen jag tänker bara, grovt språk kan variera, och alltså, allas defi- alla individers definition av grovt språk kan variera otroligt mycket, eh... så det är lite svårt att kunna, inrama grovt språk.” – Informant #7

Som tidigare visat, men som denna informant förtydligar, så har människor olika definitioner av grovt språk, och därför sätter de olika gränser för vad som är tolererat utifrån deras egna uppfattningar. Eftersom de då sätter olika gränser så reagerar informanterna också på olika grader av grovt språk. Ett exempel på detta är informant #5 som berättar om hur hen skulle säga till sin lillebror om den använde grovt språk när den umgicks med sina kompisar. Eftersom lillebroderns användande av grovt språk övergår en gräns av vad denna uppfattar som acceptabelt så skulle denna informant reagera och säga åt honom att man inte kan säga sådant. Samtidigt så finns det även informanter som anser att så länge man håller sig till en viss grad, vilket kan vara att inte kränka en individ för hur de ser ut eller hur de beter sig, så är det acceptabelt. ”Människor får göra i princip vad de vill så länge de inte går till en allt för stor gräns”, uttrycker en informant.

Eftersom de anser att det finns grövre språk så väljer många informanter att hålla sig undan det och istället använda grovt språk som de anser är av en mindre grad. Detta är ett

förekommande argument, att man håller sig ifrån och inte använder förtryckande ord, och istället använder vad de anser är bara ”vanliga svordomar”. Man kallar fortfarande varandra namn och försöker skämtsamt förolämpa varandra, men det språk man använder anses inte vara grovt, utan istället använder man förolämpningar som de tidigare nämnda ”tönt” och

35 ”råtta”, som man anser är ”skämtsamma”. Man håller sig undan ord man anser är för grova, och använder istället skämtsamma skällsord mot varandra, och vad de anser är mindre grövre ord i vanliga meningar.

Det diskuteras också om hur det är vanligt att sådana ord används mot människor, och hur man själv reagerar på det. Förekommande är att man inte bryr sig, och även att så länge det inte överstiger en gräns så reagerar man inte. Många är medvetna att det är ett sätt att uttrycka sig på, och så länge det inte är ”alltför grovt”, som ytterligare en gång ”tönt” och ”råtta” så anser de att det är ok att använda det med vänner. Dock kan det även hända, som informant #8 nämner, att ord inte kan betyda något då de tappat sin betydelse. Denna informant berättar om hur den först började använda grova ord som den själv anser är ”lättare”, som ”fan” och ”jäklar”, innan hen började använda mer grövre ord. Denna person berättar också att hen i början var ovan och förvånad att man kunde säga sådant, innan det senare hade ”trappats” upp, men efter att ha sagt orden många gånger så tappar det betydelse. Det är märkvärdigt då det visar att vad man först anser var grova ord har blivit ”mindre grövre”, och till slut blivit ett så lätt ord att det tappat sin betydelse. Nu uppfattas det inte längre som grovt, utan som ett vanligt ord man använder i det vardagliga språket när man uttrycker sig.

Det finns många gemensamma uppfattningar om vad som är grövre eller för grovt språk bland informanterna, och könsord dök upp som någonting man drar gränsen vid. Även fast visa anser att de själva använder ”ganska” grovt språk, eller att det inte är en så stor grej så länge man håller sig till en viss nivå, drar många gränsen vid alltför negativa och kränkande ord, och håller därför undan könsord då man ”vill inte såra på det sättet”.

4.4.2. Att inte använda grovt språk av olika anledningar.

Informanterna berättar om hur de inte använder grovt språk ofta, eller hur de inte använder grovt språk alls i vissa fall.

Av olika anledningar försöker vissa informanter minska eller undvika användningen av det grova språket. Dock uttrycker många svårigheter med det, då de använder grovt fast de inte vill det. Informant #8 berättar om att hen försöker att inte använda svärord, men att det är en vana hos hen att använda det, så hen gör det ändå. Informant #7 som själv anser att hen umgås med kompisar som svär försöker även undvika att passivt lära in det.

Relaterat till innebörd så finns argumentet bland informanterna att man undviker grovt språk om ämnen som är känsliga för ens vänner, eller att man anser att man inte kan prata om känsliga ämnen eller privata saker hursomhelst, vilket de anser kan vara ämnen som Gud eller religion. Argumentet att man inte skämtar om känsliga ämnen förekommer också, då det som ligger nära personen kan vara ”extra jobbigt” för en, uttrycker en informant.

Det förekommer även ett argument om att man inte använder grovt språk bland vissa

kompisar, medan man gör det i andra kompisgrupper. Informant #2 berättar om hur de anser att några av dess kompisar är ” väldigt så här snälla och hur de pratar och väldigt såhära... lugna skulle jag säga”, och att den undviker att använda grovt språk bland dessa ”snälla” kompisar. För andra informanter så är det inte accepterat att man använder grovt språk bland visa kompisar, då oftast kompisar som själva inte använder grovt språk, eller så undviker man grovt språk för att folk kan ta illa upp. Informant #5 anser att hen inte använder grovt språk bland som kompisar som den respekterar. Detta är ett unikt argument, att man respekterar sina vänner tillräckligt för att inte använda grovt språk emot dem. Som stöd till detta finns det ett annat argument från informant #8 som anser att det är respektlöst att använda grovt språk mot en annan person. Ett exempel på detta som informant #1 ger är hur hen inte kan använda grovt språk hemma, eller säga saker som ”håll käften mamma”, eftersom hen anser att man inte

36 visar respekt genom att säga så, medan man gör det när man istället förklarar att det är jobbigt och man inte vill prata.

Sedan finns det de informanter som använder grovt språk, men i olika sammanhang väljer att inte använda det de sätter en gräns för, vilket är något som förekommer ofta. Informant #5 tillexempel anser att hen kan säga det mesta men drar gränsen vid att säga saker som förtrycker någon för dess ursprung eller som nedvärderar en människa. Det är för denna person ok att använda grovt språk för att uttrycka sig, så länge det inte är nedlåtande, då denna informant inte använder grovt språk för att tycka ned någon. Detta är ett förekommande resonemang bland informanterna, att oavsett vad man känner eller vad för någonting man vill uttrycka så finns det gränser för vad man kan säga, och det gäller att veta vart dessa gränser går för olika vänner.

Detta tal om sammanhang, vilka man umgås med i den stunden, är väldigt förekommande, och något väldigt viktigt för informanternas användande. Informant #3 ger exempel på hur man använder grovt språk tillsammans med en vän som kanske tolererar grovt språk, men att man hindrar sig från att säga grova saker för att det finns andra människor förutom ens vän runtom där de sitter.

Ett unikt argument som informant #2 kommer med är att vissa förväntas använda grovt språk på grund av deras etnicitet, eller vart de har växt upp. Att det finns fördomar om att folk med invandrarbakgrund inte är lika bra på att formulera sig, eller att de är uppväxta i ”tuffare områden” med grovt språk. Därför anser denna informant att när en sådan person pratar formellt, och att det är så de faktiskt pratar, så blir andra som de beskriver det chockade, och reagerar enligt dem med såhär ”oj, kan den här killen prata såhär?”. Detta är relevant till att inte använda grovt språk eftersom det handlar om personer som inte faktiskt inte använder det, men på grund av omständigheter så förväntas de göra det, och de förväntas inte heller kunna formellt språk. Sammanträffande så anser informant #6 som var uppvuxen utanför Sverige att användandet av fult språk är dumheter, och att man inte behöver säga någonting.

4.4.3. Sammanfattande analys av temat

Informanternas uttalanden om att använda grovt språk ger ett svar på frågeställningen ”vad för erfarenheter av grovt språk har de?”, då de berättar att de har erfarit att det finns olika grader av grovt språk. Deras erfarenheter av grovt språk har då också resulterat i att de inte tolererar om det går över en viss grad, samt att de själva vill sluta använda det. Detta tema visa även att de har erfarit att vilket ord som helst i det svenska språket skulle kunna användas som

skällsord och uppfattas som grovt av en grupp kompisar. Detta svarar också på frågeställningen ”vad uppfattar informanterna som grovt språk?”, vilket utifrån

informanternas uttalanden kan bokstavligt vara vilket ord som helst om en grupp kompisar uppfattar ett ord som grovt. Samt att man väljer att undvika samtalsämnen eller grovt språk bland vissa kompisar ger ett svar på frågeställningen ”hur uppfattas grovt språk som en vänskapsfunktion?”. Informanterna väljer att respektera deras vänskap genom att undvika grovt språk och att tala om känsliga ämnen. Det är även när det undviks som det grova språket har en vänskapsfunktion.

Related documents