• No results found

Tema 3 – Efter behandlingen

3. Resultat

3.4 Tema 3 – Efter behandlingen

3.4.1 Har familjen sökt hjälp för samma problem igen?

Totalt 14 barn (70 %) har inte behövt söka hjälp igen för samma problem, åtta flickor och sex pojkar. Av de totalt 20 barnen har däremot 30 procent sökt hjälp igen, fem flickor och en pojke.

Av de som sökt hjälp igen har föräldrarna i ett fall nämnt att problemet kan ha sett lite

annorlunda ut när de sökte hjälp igen. Av dessa sex var det fem barn som fått fortsatt hjälp på BUP och en har fått hjälp av socialtjänsten och på ungdomsmottagningen.

Av de sex barnen, där fem barn fått hjälp via BUP igen, är alla aktuella idag för liknande eller samma problematik som när de var aktuella för korttidsterapi. Behandlarna har i dessa sex fall uppskattat i den terapeutiska dagboken att fem av dessa var lämpliga korttidsärenden och ett bedömdes inte vara det. I tre av ärendena har behandlarna skattat att familjerna inte kommer att

behöva mer hjälp av BUP igen för samma problem. I två fall har de inte angett i den

terapeutiska dagboken vad de skattat och i ett fall har de angett att barnet behöver mer hjälp.

3.4.2 Hur har det gått med barnets problem?

Tabellen nedan visar hur barnets problem ser ut idag enligt föräldern. Av de skilda föräldrarna, där bägge deltog och intervjuades om samma barn, har föräldrarna skattat problemet olika. Det innebär att dessa två barn har två skattningar vardera i tabellen, vilket förklarar att det totala antalet är 22 istället för 20. Hos ett av de två barnen skattade den ena föräldern att problemet försvunnit, medan den andra tyckte att det minskat. När det gäller det andra barnet skattades problemet som förvärrat av den ena föräldern och som oförändrat av den andre.

Tabell 9. Hur ser problemet ut idag

Svarsalternativ Antal %

Förvärrat 3 14

Oförändrat 1 5

Minskat 11 50

Försvunnit 7 31

Totalt: 22 100

När det handlar om hur problemet ser ut idag visar tabellen att det hos 81 procent av barnen försvunnit/minskat enligt föräldrarna. Hos 19 procent är problemet oförändrat eller har förvärrats.

De fyra föräldrar som tyckte att deras barns problem var förvärrade eller oförändrade hade olika synpunkter på vad det berodde på. Två föräldrar uppgav att barnets ålder hade betydelse, dessa barn var båda åtta år vid besökstillfället. En av dessa föräldrar trodde inte att

korttidsterapi passade deras barn för att problemet inte riktigt kom fram. En förälder uppgav att barnet efter samtalen till en början blev bättre men att sedan problemen blivit förvärrande. En ansåg att relationsproblem var orsaken till att problemen fanns kvar. Dessa fyra barn där problemet enligt föräldrarna var oförändrat/förvärrat har fått fortsatt hjälp av BUP.

Det föräldrarna tror har bidragit till att problemen minskat/försvunnit visas i nedanstående tabell. Procenttalen som anges i tabellen avser andelen av samtliga angivna svarsalternativ på vad som bidragit till att problemen har minskat eller försvunnit.

Tabell 10. Vad har bidragit till att problemen minskat/försvunnit

Svarsalternativ Antal %

1. Samtalen på BUP hjälpte 4 22,0

2. Vi tog tag i….gjorde så att.. 1 5,5

3. Barnet ändrade sig 3 17,0

4. Annan: skolan, socialtjänst gjorde.. 1 5,5

Svarsalternativ 1 + 2 2 11,0

Svarsalternativ 1 + 3 5 28,0

Svarsalternativ 1 + 4 1 5,5

Svarsalternativ 2 + 3 1 5,5

Totalt & Procent: 18 100

Av föräldrarna var det 67 procent som tyckte att samtalen på BUP hjälpte och att barnet ändrade sig var orsaken till att problemen hade minskat eller försvunnit. De två föräldrar som nämnde svarsalternativ fyra, att det var andra som bidrog till att problemen minskade, uppgav att barnet bytt lärare eller skola. Nio föräldrar ansåg att problemen minskade eller har

försvunnit för att barnen har ändrat sig. Åtta av dessa tror att det beror på att barnen blivit äldre och genom det har mognat. Den nionde föräldern nämner som orsak att barnet tog initiativ till att förbättra relationen till sin förälder.

Det var 19 föräldrar (90 %) som tyckte att problemen kom fram ordentligt i samtalen. Två föräldrar anser att problemen inte kom fram, varav en tycker att behandlarna inte tog problemet på allvar och den andra tyckte att barnet inte öppnade sig tillräckligt för det var för många personer i rummet.

3.4.3 Föräldrarnas önskemål om de sökte hjälp på BUP igen

Nedanstående tabell visar hur föräldrarna skulle vilja ha det om de sökte hjälp på BUP. Flera alternativ kan vara ifyllda när det gäller hur föräldrarna skulle vilja ha det om de sökte hjälp igen på BUP. Procenttalen som anges i tabellen avser andelen av samtliga angivna

svarsalternativ på hur föräldrarna vill ha det om de söker hjälp igen på BUP.

Tabell 11. Hur vill föräldrarna ha det om de söker hjälp igen på BUP?

Svarsalternativ Antal %

1. Samma upplägg igen 12 46

2. Mer: skulle fått fortsätta 8 31

3. Barnet skulle få egen kontakt 1 4

4. Bättre kunnigare terapeuter 1 4

5. Annat 4 15

Totalt: 26 100

Nästan hälften av föräldrarna vill ha samma upplägg igen om de sökte hjälp. Sex föräldrar tyckte att samtalen hade fungerat bra och anser att de vill ha samma upplägg igen. Tre föräldrar berättar att det var bra att få snabb hjälp, två nämner att de inte visste något/några andra

alternativ och en förälder tyckte att tydligheten och strukturen var viktiga delar.

Av de som nämner svarsalternativet, mer att de skulle fått fortsätta på BUP, anser tre föräldrar att en uppföljning saknas. En förälder ville gå in i problemet djupare och en tycker att mamman och pappan skulle träffas själva med behandlarna innan barnet deltog i samtalet. Två familjer fick fortsätta med fler samtal, en hos samma behandlare och en hos en annan behandlare. Båda familjerna var mycket nöjda med att ha fortsatt kontakt med BUP, eftersom de hade behov av det. En förälder vill absolut inte ha samma upplägg igen utan vill ha mer samtal än vad korttidsterapi kan erbjuda.

När det gäller svarsalternativet bättre kunnigare terapeuter nämner en förälder att den kan tänka sig att ha samma upplägg igen. Men vill inte att en av de två behandlarna skall delta på grund av att föräldern var missnöjd med denne.

När föräldrarna ville ha något annat istället för korttidsterapi ansåg två personer att det var beroende på vilket problem de sökte för och en förälder skulle i första hand vilja ha

telefonrådgivning. Den sista föräldern skulle gärna vilja ha samma upplägg igen fast med en större tydlighet kring upplägg, struktur och allmänna regler som till exempel sekretessen.

3.4.4 Kan föräldrarna rekommendera korttidsterapi?

Av de sammanlagt 21 föräldrarna var det 20 föräldrar som skulle kunna rekommendera vänner korttidsterapi. En förälder skulle inte rekommendera behandlingen för att den var alldeles för kort och att den inte hjälpte dem. Den föräldern nämnde också att det var för många som deltog i samtalet och menar att det endast är ett fåtal barn som klarar av denna form av samtal.

De som skulle rekommendera korttidsterapi uppgav flera olika orsaker till varför de skulle kunna göra det. Flera tyckte att det var viktigt att få snabb hjälp och att familjer vågar söka hjälp när de behöver det. Många tyckte att det var en välfungerande metod, men det nämns också att metoden inte fungerar på alla problem. Den kan vara en bra start för att sedan avgöra om familjen behöver mer hjälp. Flera tycker också att det är bra att samtala med någon

utomstående om sina problem, samt att det nämns att behandlarna var professionella. Två personer anser att det kan vara tillräckligt med två besök.

3.4.5 Övriga kommentarer från föräldrarna

När det gäller frågan om föräldrarna har något att övrigt att tillägga kring korttidsterapi hade tio något att tillägga. Några sammanfattande kommentarer var:

♦ Verkligen något som bör finnas, precis lika viktigt som vilken sjukvård som helst

♦ Tror på modellen, men den var för kort för oss

♦ Att söka hjälp har för mig blivit avdramatiserat, skulle inte vänta så länge nästa gång utan skulle ringa snabbare

♦ Allt har varit ”super”, jättepositivt

♦ Är otroligt tacksamma för all hjälp vi har fått, tyckte det var ”skämmigt” i början

♦ Det var inte lika farligt som vi trodde

Related documents