• No results found

7. Etiskt ställningstagande

8.2.4 Tema 4 Framtiden

Här presenteras hur respondenten ser på den äldres framtid och hur respondenten själv skulle vilja ha det i sin egen framtid.

Anna: Anna vill fortsätta vårda sin mor så länge det går men hon vill inte att sönerna skall ta hand om henne om hon blir sjuk eller då hon blir gammal.

jag ska hjälpa henne så lång tid hon lever och…annars går det inte // det är så svårt…neej, jag har vårdat henne i 16 år, hon fyller 78 år, det är några år kvar. Jag har sagt tusen gånger att om det händer någonting med mig så ska jag på hemmet och dom får hälsa på. Det är jag som vill…därför att jag vet hur jobbigt det är. På nåt sätt har svenskar rätt…men det är våran kultur…det är inte lätt, vi invandrare, som vi gör…

Familjen har haft ett svårt liv i hemlandet, mamman arbetade hårt för att få ihop pengar till mat och barnens skolgång. Anna påtalar att mamman varit en jättebra mamma och att Anna därför inte kan sätta henne på ett boende.

…vi hade jättetungt liv där nere, stackars hon, hon jobbade och vi var utan mat och sånt…det är därför jag inte kan, vad heter det…hon jobbade där på landet hos andra människor, så att vi kunde gå till skolan, hon var en jättebra mamma, nåja, hon gjorde inte något dåligt, kan man säga…

…det är inte lätt, vi invandrare, som vi gör… mycket primitivt folk är vi, om jag tänker nu, mmm.

36 Mohammed: Mohammed vet inte hur han skall göra när modern blir äldre och eventuellt sämre.

Jag vet faktiskt inte…kanske jag försöker…jag vet inte…jag vet inte hur hennes situation …det kanske blir sämre eller är stabilt.

Om sin egen framtid som äldre i Sverige svarar Mohammed så här:

Jag hoppas att mina barn att de gör som jag gör. Det är därför jag lär dem när de kommer hit varje gång, hur jag sköter om min mor. Jaa, jag tror att de kommer att sköta om mig i framtiden. Nej, jag skulle inte tycka om att bo på ett sådant hem. Jag vet inte hur det blir men jag tycker inte om det…och hamna där.

Juliana: Vill fortsätta vårda sina föräldrar eftersom hon tror att de inte skulle klara av att bo på ett äldreboende.

Jag drar mig för och tänka på det faktiskt… det är inte lätt, det är svårt att tänka så långt.

Jag jobbar ju själv ibland på ett äldreboende och jag vet inte om jag skulle vilja ha mina föräldrar där.

Jag tror inte någon av dom som bor där idag vill vara där heller…

Det är ju så svårt, det är just det här med att ha utländsk bakgrund och svensk mentalitet, det är så olika… jag lever ju som en svensk ja, jag skulle inte kunna tänka mig att se mina föräldrar där, fast man skulle kanske behöva komma till en punkt där man känner att man måste.

Själv kan hon tänka sig att bo på ett äldreboende för att barnen inte skall behöva ta hand om henne.

Nej det är jättesvårt att tänka så långt fram, men visst ska man tänka positivt för ens eget barns bästa och så där, visst, jag skulle hellre föredra att dom söker nåt boende eller nåt hem där man kan få hjälp.

Zarah: Zarah och hennes familj har redan pratat om hur framtiden eventuellt kommer att gestalta sig för dem och den omsorgsbehövande svärmodern. De kan tänka sig att den offentliga omsorgen kan vara en möjlig lösning i framtiden, men vet inte riktigt om det är vad den äldre egentligen vill själv.

Ja, hon brukar säga till mig ”om jag inte kan klara någonting, sätt mig i ett hem, äldreboende”, men ändå, jag tror inte hon vill det. Jag känner henne, att hon känner sig tvungen att säga så // annars hon vill inte // jag vill inte göra henne besviken. Annars är hon här. …Men så länge hon är medveten och pigg i huvudet, så kommer jag att ta hand om henne, så länge jag orkar. Vi tänker, om hon blir senil och är inte medveten om sin omgivning och så. Då kan man ju lika gärna sätta henne på ett hem. För hon kommer inte att må dåligt utav det. Vi brukar prata om det: ”Om du blir senil, ja, då ska jag lämna dig på ett hem!”. ”Men i vår familj, det finns ingen som har varit senil!”

37 Om sin egen framtid som äldre i Sverige säger Zarah så här:

Jag vet hur samhället här är och jag vet hur … jag vet hur jag själv blir stressad hela tiden, av att springa här och där, jag vill inte att mina barn ska bli som mig // för det första klarar jag mig med språket lite grann…Det blir inte lika svårt som för min svärmor// min man är inte som mig, han vill aldrig att vi ska bo på ett äldreboende, men ändå säger han ”ja, men lägg mig där”. Ändå, jag känner honom här inuti(visar på bröstet) och han vill inte. ”Varför jag fick barn?!” ”Jo, de ska hjälpa att ha vanligt liv, de förstår inte på sånt”. Alla tänker inte på samma sätt.

Vet du, det är bättre om de gör ett boende till invandrare bara // de skulle kunna se till att alla invandrare att dom skulle komma till samma ställe det är ju… tänk dig själv och sitta där och …det är värre än på ett fängelse, där kan man åtminstone kommunicera med folk.

Maria: Marias föräldrar godtar att bo på äldreboende då de blir sämre, nu känner Maria att hon vill fortsätta vårda modern så länge hon klarar av det.

Dom säger ”då vi blir dåliga // när ni inte orkar eller kan då får ni lämna oss men inte än”…Vi säger bara, ”ja ja absolut, så länge det funkar är det helt okej” men jag har sagt också, den dan det inte funkar då måste man lämna in dom på hem. Det är ju bättre att vara i säkra händer än att…om det skulle hända något allvarligt hemma, än så länge funkar det bra.

Maria kommer inte att ställa krav på sina egna barn att bli omhändertagen. Om barnen vill ta hand om Maria är hon tacksam.

Jag sa ”kommer du ta hand om oss när vi blir gamla”? ”Nej”, säger han, ”vad är det för fråga”. Jag sa att då man blir gammal ska barnen ta hand om en…men jag vet inte, det får dom avgöra själv, det är nog bäst…

… alltså man ska inte ställa krav… det blir fel, jättefel, vill dom göra det får dom jättegärna göra så, men samtidigt, jag vet inte, det är olika…den dagen den drömmen, vi får se

Heba: Heba är inte främmande för att ta emot hjälp från den offentliga äldreomsorgen om mormodern skulle bli så pass dålig att hon och hennes familj inte klarar av att sköta om henne längre.

Om det verkligen är kris och om ingen av oss klarar av det så det är klart. Det blir väl…ett måste // då får det väl bli att vi tar hjälp . För jag kan inte heller … strunta i mitt liv, om man säger så, det går vidare.

Heba har bara inte en generation att ta hand om utan har kanske i framtiden en ny generation att ta hand om: sina föräldrar.

Jag kommer att försöka ta hand om dom. Men i och med att mamma och de kan språket, tror jag att de får faktiskt ta till offentliga sektorn, men jag kommer att hjälpa, jag kommer att göra så mycket jag kan // de är ju ändå mina föräldrar.

38

Det är annorlunda för mig, för nu har jag ju… jag jobbar ju inom det och vet ju hur det går till liksom och vet vad som händer… och så tror jag att, med tanke på att mina barn kommer att växa upp här… De kommer inte att vara samma värderingar som jag har, de kommer att ju vara påverkade av samhället // sen vill jag inte heller att de ska ägna sitt liv åt att ta hand om mig, om dom har små barn, om det finns hjälp att ta, så varför inte // grejen är att, om jag ska ha hjälp i framtiden så då ska jag bistå för andra och hjälpa andra, om jag ska få tillbaka, känner jag…

Sammanfattning:

Alla säger sig vilja fortsätta ta hand om den äldre omsorgsbehövande närstående, men hälften kan även tänka sig att ta emot hjälp från den offentliga äldreomsorgen om situationen skulle kräva detta. Den andra hälften säger sig inte vilja ta emot hjälp från den offentliga sektorn utan de vill fortsätta vara omsorgsgivaren. En vet inte hur framtiden kommer att gestalta sig för den äldre, respondenten vet inte om han kommer att klara av att ta hand om sin närstående om hon blir sämre men känner inte till något annat alternativ som skulle vara bra för den äldre.

För sin egen del är fem av sex intervjuade positiva till att själv vid sjukdom eller vid hög ålder ta emot hjälp från den offentliga sektorn. Detta förklarar respondenterna med att de kan språket, samt att de flesta vet vad det innebär att vara anhörigvårdare och då vill bespara sina barn den bördan. En hoppas att hans barn skall ta hand om honom i framtiden och låter redan nu barnen ta del av vad det innebär att hjälpa en äldre omvårdnadsbehövande närstående. En påtalar att det skulle vara bra med specifika äldreboenden för invandrare.

Related documents