• No results found

Hur upplever dessa lärare att deras yrkesutövande och undervisning påverkas av deras syn på begreppet hälsa?

5.2.5 Tema H: Individualisering

Ytterligare en utmaning för lärarnas undervisning som deras syn på hälsa bidrar med är att de behöver individualisera undervisningen allt mer.

Detta innebär alltså att lärarna behöver individanpassa undervisningen till olika elevers förutsättningar, behov och intressen. Denna individualiseringen härstammar inte endast från lärarnas syn på hälsa utan det är något som även styrs genom läroplanen, men i och med detta breda perspektiv på hälsa förstärks kraven på individanpassad undervisning ännu mer.

Hur vi kan individualisera undervisningen till elever och få dem att nå målen, det är en väldigt stor utmaning.(Mikael).

För att inkludera individer sen handlar det ju om sociala komponenter om att möta dom och bekräfta dom som individer och så. Men att nå olika individer med ett likadant innehåll, det är väl den största utmaningen.(Peter).

Ovan belyser Peter och Mikael utmaningen med att lyckas få alla elever att nå

kunskapskraven men även att nå alla elever så att de känner att undervisningen är meningsfull och har en relevant koppling till deras hälsa. Detta menar Peter och Mikael är särskilt svårt eftersom att man inte undervisar varje elev individuellt utan varje lektion är utformad för en hel klass och därmed med finns det oftast bara ett gemensamt innehåll per lektion. Kenneth beskriver denna utmaning på följande sätt:

Men utmaningen skulle kunna vara att glädje skapas på olika sätt. Olika elever tycker olika saker är roligt. Så dom som inte tyckte bollspel var roligt, hur skulle jag få dom att vara med? På ett sätt där dem skulle känna att det var glädjefyllt och begripligt och sånt där. Det var väl utmaningen då. Jag har 28 elever som tycker olika och jag vill att alla ska ha kul. Då fick man snickra mycket med olika lösningar på aktiviteter så att det inte blev en match i tävlingsverksamheten. Skulle vi leka nånstans med boll så gjorde jag regler så det inte blev fotboll. Det blev nivåer som alla kunde vara med på.

Utifrån dessa exempel är det tydligt att det är en stor utmaning att nå alla elever. Att se till att samtliga elevers behov, förutsättningar och intressen tillgodoses samtidigt som

undervisningen ska vara rolig och meningsfull samt vara tydligt förankrad i hälsa kräver alltså både mycket tid och planering. Något som försvårar detta ytterligare poängterar Kevin när han beskriver att “hälsa är en privatsak”, elevernas hälsa är något privat för eleven och därmed kan det bli en ännu större utmaning att nå eleven. Med dessa förutsättningar, som lärarna beskriver att de har, behöver de även vara mer tillgängliga under, för och efter samt utanför lektionstid för att tillgodose elevernas behov. Flera lärare beskriver hur elever allt mer börjar ställa individuella frågor om t.ex. kost, träningsupplägg och allmän hälsa. För att möta

detta behov behöver alltså lärarna individualisera undervisningen ännu mer och vara tillgängliga för kortare, ofta spontana, individuella samtal.

Sammanställning av - Hur upplever lärare att deras yrkesutövande och undervisning

påverkas av deras syn på begreppet hälsa?

Utifrån ovanstående teman kan man läsa ut att lärare upplever att deras yrkesutövande och undervisning påverkas av deras syn på hälsa på följande sätt.

Lärare försöker i största möjliga mån koppla deras undervisning till hälsa om inte helt och hållet basera sin undervisning på hälsa. De aktiviteter, oftast i form av fysisk aktivitet eftersom att de anser att det är kärnan för ämnet, ska ha en tydlig förankring i den breda och omfattande begreppet hälsa. Trots att ämnets kärna är fysisk aktivitet är allmän hälsa överlag det övergripande målet och syftet med undervisningen, fysisk aktivitet ses som ett medel för att uppnå hälsa.

Det är även viktigt för lärarna i studien att undervisningen är relevant, meningsfull och intressant för eleverna. De försöker därför individualisera undervisningen för att tillmötesgå samtliga elevers olika behov och förutsättningar. Genom att individanpassa undervisningen kan lärarna väcka både intresse och förståelse för vikten av en hälsosam livsstil. Detta menar de är en stor, om inte den största utmaningen, att nå alla elever med ett enda innehåll. För att lyckas med individualiseringen behöver även lärarna vara tillgängliga för individuella kortare samtal för att tillgodose elevens behov och intresse men också för att kunna medvetandegöra eleven om hur just han/hon kan arbeta med hälsa.

Lärarna i denna studie anser att de är ansvariga för elevens kunskap om hälsa men inte

elevens faktiska hälsa. Detta gör att de fokuserar på fysisk aktivitet samt att få eleverna till att resonera och bli medvetna om hälsobegreppet som helhet för att på så sätt ge eleverna

verktygen för att kunna göra hälsosamma livsstilsval. För att eleverna ska välja att vilja vara hälsosamma behöver lärarna även sälja in ämnet på ett sätt som skapar rörelseglädje och meningsfullhet. Denna guidande komplexa process ser samtliga lärare i denna studie som både meningsfull och viktig.

Den breda syn som lärare i denna studie har på hälsa anser de till stora delar kunna täcka med hjälp av friluftsliv. De anser att helheten av begreppet hälsa är det viktiga och genom

friluftsliv som verktyg kan eleverna uppleva flera dimensioner av hälsa samtidigt och därmed bli medvetna om bredden av hälsa. Detta är något som lärarna vill ha och göra mer av om de hade mer tid.

6. Diskussion

I denna diskussion granskas och analyseras resultatet för att ge en djupare förståelse för primärt resultatet men även för studien som helhet. Resultatdiskussionen är uppdelad i två delar, dels en övergripande diskussion av studiens huvudresultat i relation till studiens tre teorier. Detta för att tydliggöra fynden i denna studie. De metodiska valen för studien kommer även att diskuteras i ett separat avsnitt som även följs av tips till hur lärare kan arbeta med begreppet hälsa.

6.1 Syftet

Syftet med denna studie är att undersöka hur erfarna lärare i ämnet idrott och hälsa upplever att begreppet hälsa. Vi ville titta närmare på om dessa ämneslärare anser att det har skett någon förändring i ämnet med utgångspunkt i begreppet hälsa och hur denna förändring i så fall ser ut. Utifrån denna beskrivning av begreppet har vi även undersökt hur lärare ser på sin roll som undervisande lärare samt hur de väljer att beskriva själva undervisning, om de anpassar undervisningen på något speciellt sätt för att inkludera sin syn på begreppet hälsa.

Related documents