• No results found

De etiska aspekterna som behövdes tänka på under min enkätundersökning var inte många. I min enkät presenterade jag mig som student då jag anser att en presentation är trevligt och respondenterna får då en inblick om vem jag är. I enkäten fanns det information om studiens syfte då de som väljer att delta i min undersökning ska veta vad undersökningen handlar om. Jag informerade i enkäten att deltagandet är frivilligt och att de när som helst kan avsluta sitt deltagande. Respondenterna som deltog i min undersökning var anonyma och det informerade jag även om i enkäten. Vetenskapsrådet (2017) hävdar att de som deltar i en undersökning ska behandlas med respekt och att ingen inform-ation ska kunna kopplas tillbaka till dem och utsätta dem för skada eller kränk-ning. Då jag inte samlade in några personuppgifter i min enkät så kan inte in-formationen kopplas tillbaka till respondenterna. Om jag skulle valt att samla in personuppgifter hade jag behövt bifoga en samtyckesblankett till samtliga deltagare och fått underskrift.

23

5 RESULTAT

I resultatdelen kommer jag att redovisa alla svar som jag fått in från respon-denterna. Jag kommer att redovisa svaren utifrån varje enskild fråga som en-käten innehöll. Svaren kommer att visas i olika diagram och tabeller. Resulta-ten kommer sedan att kategoriseras med hjälp av mina analytiska redskap och sättas in i mina två frågeställningar.

Fråga 1. Hur länge har du arbetat inom förskolans verksamhet?

Jag valde att ha med den här frågan då min tanke var att det är intressant att se om det skiljer sig i svaren angående respondenternas kunskap och erfarenhet när det gäller modersmålsarbetet. Det diagrammet visar är en statistik på hur många år respondenterna har arbetat inom förskolan.

Fråga 2. Hur många olika modersmål finns det på din förskola?

1 - 3,5 år

24

Den här frågan tog jag med på grund av att min studie handlar om modersmål och det då är en intressant aspekt att se hur många olika modersmål respon-denterna har på respektive förskola. Diagrammet visar en statistik på hur många modersmål som respektive respondenter har på sin förskola.

Fråga 3. Har du fått gå någon speciell utbildning eller kompetensutveckl-ing när det gäller modersmål?

Den här frågan tog jag med för att se hur många av respondenterna som fått möjlighet till att få gå en kompetensutveckling inom området. I diagrammet syns det tydligt att 68% inte har fått någon utbildning eller kompetensutveckl-ing. Har respondenterna fått möjlighet till att gå en kompetensutveckling och valt själv att avstå eller har inte förskolan det som en viktig aspekt att få en kompetensutveckling avseende modersmål.

Fråga 4. Kan du ge några exempel på hur du gör för att synliggöra mo-dersmålen på din avdelning?

Nedan visas en sammanställd tabell utifrån bilaga 3, där de mest förekom-mande sätten för synliggörandet av modersmål har framkommit av responden-ternas svar. Jag har räknat och sammanställt antalet respondenter som givit samma svar. Detta är exempel på arbetssätt från respondenterna.

Synliggörande av moders-mål:

Antal: Fortsättning... Antal:

Polyglutt 13 Lärmiljö 3

Bildstöd 9 Alfabet 3

Ja 30%

Nej 68%

Annat 2%

Ja Nej Annat

25

Begrepp på modersmål 9 Uppmuntran 3 Samtal om språk, kultur &

traditioner

9 Kroppsspråk 2

Tecken som stöd 6 Ugglo 2

Böcker 6 UR 2

Vårdnadshavare 4 Siffror 2

Flaggor 4 Kartor 2

Samling 4 FN – dagen 2

QR-koder 4 Appar 2

Matsituationer 4 Musik 2

Modersmålsdagen 1

Cirkeldiagrammet nedan visar en överskådlig bild av ovanstående tabell. Jag har här kopplat ihop och knutit samman de exempel som jag anser har ett sam-manhang med varandra och används i princip på samma sätt, från ovanstående tabell och givit dem ett samlings ord. Jag har gjort det genom att analysera dess innebörd och vad exemplen har för likheter när det gäller lärandefunktioner.

Digital teknik innefattar appar, polyglutt, QR, ugglo och UR. Mångfald inne-fattar modersmåls- och FN-dagen, begrepp på modersmål samt samtal om språk, kultur och traditioner. Material innefattar böcker, siffror, flaggor, kartor, musik och alfabet. Slutligen innefattar platser samling, matsituationer, lärmiljö och uppmuntran. Jag valde att koppla ihop uppmuntran till plats då jag tolkar att begreppet uppmuntran handlar om i detta sammanhang att förskollärare uppmuntrar barnen till att utvecklas och läras inom sitt eget modersmål samt det svenska språket och att det sker på olika platser och i olika situationer.

26

Fråga 5. Kan du ge några exempel på vad för material du använder som en stöttning i samtal eller i aktiviteter med barn med annat modersmål?

Nedan visas en sammanställd tabell utifrån bilaga 4. Respondenterna har be-skrivit exempel på vad för material som dem använder i relation med barnen, för att ge stöttning i samtal och kommunikation. Exemplen som jag valt att synliggöra är de som var mest förekommande när jag analyserade och läste svaren. Jag har räknat och sammanställt antalet respondenter som givit samma svar. Detta är exempel på material och verktyg från respondenterna.

Typ av stöd: Antal: Fortsättning… Antal:

Bildstöd 20 Flerspråkig personal 2

Tecken som stöd 19 Kroppsspråk 2

Tolk 3 Tydliggörande pedagogik 1

Konkret material 2

27

Jag har precis som beskrivningen till föregående cirkeldiagram tolkat och knu-tit samman respondenternas exempel utifrån deras innebörd, likheter och vad exemplen har för lärandefunktion.

Stöttning kategorin innefattar bilder, bildstöd, tecken som stöd, bildschema, pratkartor, tydliggörande pedagog samt konkret material. Bildschema och prat-kartor är material som har bildstöd och tecken som stöd i sig. Dessa två verktyg används som en stöttning för att visa och förklara förskolans rutiner exempel-vis. Digital teknik innefattar appar och Polyglutt. Resurser valde jag som en kategori där tolk, flerspråkig personal och vårdnadshavare ingår.

Fråga 6. Kan du ge några exempel på vad du gör för att barn med annat modersmål än svenska ska känna en delaktighet i den dagliga verksam-heten?

Utifrån bilaga 5 har jag sammanställt respondenternas svar avseende att ge barn förutsättningar till delaktighet i förskolan. Tabellen nedan visar exempel på tillvägagångs- och arbetssätt utifrån hur respondenterna svarat på frågan.

Förskollärares förhållnings-sätt:

Antal: Fortsättning… Antal:

Tecken 11 Sång 2

Bildstöd 9 Gemensamma intressen 2

Begrepp på språk 7 Leken 2

28

Kroppsspråk 3 Visar nyfikenhet 1

Tydlig & återkommande struktur

3 Vårdnadshavare 1

Precis som tidigare beskrivningar av cirkeldiagrammen har jag även här sor-terat in respondenternas exempel in i olika kategorier. Jag har knutit samman de exemplen som jag anser har ett sammanhang och en likvärdig innebörd.

Kategorin stöttning innefattar tecken som stöd, bildstöd och bilder. Resurs nefattar precis som tidigare, tolk och vårdnadshavare. Mångfald kategorin in-nefattar begrepp på språk, samtal, svenska är det gemensamma språket, mångkulturell miljö och språk-appar. Leken, sång, bokstäver, räkna och mål-tidssituationer har jag valt att kategorisera in i aktiviteter då jag anser att ex-emplen förekommer i någon slags av aktivitet eller situation. Lyhördhet är den sista kategorin som innefattar tydlig och återkommande rutiner, struktur, visar nyfikenhet samt se alla barn.

Stöttning

29

Fråga 7. Upplever du att du har tillräckligt med kunskap för att ge de bästa förutsättningarna för att barn med annat modersmål än svenska ska känna en delaktighet och inkluderas i verksamheten?

Den här frågan anser jag är relevant för min undersökning för att jag har en hypotes om att det finns förskollärare som upplever en kunskapsbrist för hur man kan arbeta med modersmål på olika sätt i förskolan. Jag valde därför att ställa denna fråga för att undersöka om min hypotes stämmer.

Fråga 8. Om svaret är nej på ovanstående fråga: Vad är det för kunskap du upplever att du saknar?

I bilaga 6 finns respondenternas enskilda svar om vilken kunskap de upplever att de saknar. Jag har sammanställt respondenternas svar i tabellen nedan för att tydliggöra det de upplever att de saknar i kunskapsväg.

Saknad kunskap Antal

Kunskap 8

Erfarenhet 5

Kompetensutveckling 4

Språkbrygga 3

Pedagogiska material 3

Utbyte av kollegor 2

Engagemang 2

Ja 43%

Nej 51%

Annat 6%

Ja Nej Annat

30

Arbetssätt 2

Svårt att veta de bästa förutsätt-ningarna

1

Related documents