• No results found

Träförädlingen 6, Hultsfreds kommun. Ansökan om tidsbegränsat bygglov för ändrad användning av

lokaler

Miljö- och byggnadsnämndens beslut

Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att medge tidsbegränsat bygglov i fem år tom 2020-08-19 enligt plan- och bygglagen (PBL) 9 kap 33 § för ändrad användning av lokaler på fastigheten Träförädlingen 6, Hultsfreds kommun, med följande villkor:

- Stegens nuvarande kundingång ska stängas.

- Brandlarm ska kopplas in i lokalerna.

- Ny uppställd dörr mot Stegens befintliga lokaler ska förses med dörrhållarmagnet som kopplas till rökdetektor eller brandlarm.

- Lastning och lossning ska ej ske vid nya entrén.

Följande villkor ska vara uppfyllda innan startbesked kan ges:

- Kontrollplan ska inlämnas och godkännas.

- Brandskyddsdokumentation ska inlämnas och godkännas.

Åtgärden får inte påbörjas innan startbesked lämnats enligt 10 kap 3 § PBL.

Bygglovsavgift: 26 717:-

Ärendebeskrivning

Hultsfreds kommun har ansökt om tidsbegränsat bygglov i fem år för ändrad användning av industrilokaler på Träförädlingen 6. Den senaste

användningen av lokalerna var ett så kallat lekland för barn. För detta beviljades 2012 ett tidsbegränsat bygglov i fem år i strid mot gällande detaljplan.

Den nu sökta användningen är försäljning av varor, återbruk (”Stegen”) samt förskolans kreativa återbruk. Kreativt återbruk är ett projekt som handlar om att samla rest- och spillmaterial från företag som kan användas till barnens experimentlust för att skapa en medvetenhet hos barnen kring återvinning och stimulera kreativitet. Lokalerna ska först och främst användas för att lagra materialet som sedan hämtas av personal från skolor och förskolor.

Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Den försäljning som ska ske i lokalerna ska ombesörjas av Stegen som idag har secondhandaffär med café och snickeri i angränsande lokaler. Stegen tillhör socialförvaltningen och erbjuder deltagarna sysselsättning/

rehabilitering och arbetsträning.

Den befintliga kundentrén till Stegens lokaler är under all kritik då man måste passera intilliggande industriers lastnings- och lossningsplatser under ett stort skärmtak där brandfarlig flis förvaras. Även Stegens kundparkering är oacceptabel idag eftersom platsen är rörig och ostrukturerad med

passager av tunga transporter blandat med gående och cyklister.

Att flytta Stegens entré till husets södra fasad med ordnad parkering är en mer personsäker lösning.

Den del av lokalen som Stegen ska ianspråkta för försäljning och personal-utrymmen/caféverksamhet ska förbindas med Stegens befintlig lokaler. Den befintliga entrén kan därmed stängas.

Trafikverket har generella råd om avstånd till järnvägen för olika typer av verksamheter. Avstånden som anges utgör inte fasta regler utan verksam-hetens lokalisering är en bedömningsfråga från fall till fall.

Helt ny bebyggelse bör generellt inte tillåtas inom ett område på 30 meter från järnvägen, (räknat från spårmitt på närmaste spår). Ett sådant avstånd ger utrymme för räddningsinsatser om det skulle ske en olycka, och det möjliggör en viss utveckling av järnvägsanläggningen. Verksamhet som inte är störningskänslig och där människor endast tillfälligtvis vistas, till

exempel parkering, garage och förråd, kan dock finnas inom 30 meter.

På ansökningshandlingarna redovisas till största delen Återbrukets lagerytor inom järnvägens skyddsavstånd och Stegens personal- och försäljningsytor utanför 30-metersgränsen.

Den gällande detaljplanen 08-HFD-482 där genomförandetiden har utgått, medger användningen industriändamål (storindustri). Åtgärden strider därmed mot detaljplanens syften.

För en åtgärd som uppfyller någon eller några men inte alla

förutsättningarna enligt 9 kap 30-32 a §§ PBL får ett tidsbegränsat bygglov ges om sökanden begär det och åtgärden avses att pågå under en begränsad tid.

Enligt 9 kap 30 § PBL ska bygglov ges för en åtgärd inom ett område med detaljplan, om den fastighet och det byggnadsverk som åtgärden avser avviker från detaljplanen men avvikelsen har godtagits vid en tidigare bygglovsprövning.

den redovisade planlösningen är sammantaget bättre än de befintliga förhållandena. Krav ska ställas på brandlarm och branddörr.

Skickas till Sökande Fastighetsägare

Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

§ 148 Dnr MOB 2015-251

Vagnsynaren 13, Hultsfreds kommun. Ansökan om bygglov för ändrad användning till HVB-hem

Miljö- och byggnadsnämndens beslut

Miljö- och byggnadsnämnden beslutar medge bygglov enligt plan- och bygglagen (PBL) 9 kap 30 § för HVB -boende steg 2 på Vagnsynaren 13, Hultsfred kommun.

Åtgärden beträffande den ändrade användningen överensstämmer med för området gällande detaljplan 08-HFD-636.

Villkor:

Åtgärden får inte påbörjas innan startbesked lämnats enligt 10 kap 3 § PBL.

Avgift: 17 955:-

Ledamoten Ulf Larsson, C deltar inte i handläggningen i detta ärende på grund av jäv

Motivering till beslut

Bygglovsansökan är granskad och är planenlig. Byggnaden uppfyller de tekniska kraven samt en detaljrik brandskyddsbeskrivning redovisar att byggnaden uppnår Boverkets byggregler. Enligt detaljplanen är området planerat för bostäder. Ett HVB-boende kan betraktas som boende då det primära syftet med ett HVB-boende är att ge ungdomarna en trygg plats att bo på.

Sju stycken remisser skickades ut under granskning av ärendet. Alla utom en har svarat varav tre har erinringar mot att HVB-boende ska placeras intill deras fastighet. I erinringar från sakägare ifrågasätts om Vagnsynaren 13 är en lämplig plats för ett HVB-boende.

Det finns två HVB-boende i Hultsfreds kommun sedan tidigare. Båda är placerade i bostadsområden och det har i dagsläget inte varit några kända problem. Det är IVO som ger tillstånd och har tillsyn på HVB-boenden.

Miljö- och byggnadsnämnden anser att Vagnsynaren 13 har goda

förutsättningar med god kvalitet och uppfyller kraven på säkerhet som krävs i plan- och bygglagen.

platser. De som kommer att placeras på HVB-boendet bor i dagsläget på Gränsgatan 21. Det innebär att personal redan har fått möjlighet att bedöma att det är mogna att klara av ett större ansvar.

Målet är att ge unga vuxna en möjlighet att lära sig stå på egna ben i samhället och som vuxna bidrar till det allmänna. Det kommer att vara personal dygnet runt liksom på Gränsgatan 21. Vagnsynaren ska vara nästa steg i boendekedjan. Ungdomar som bor på HVB Aspeland Ungdomar som kommit igång med skola, språk och är mogna att ta ett större eget ansvar.

Exempelvis att mer självständigt klara av att ta hand om sina egna matpengar, laga mat och sköta praktiska sysslor i hemmet.

För området gäller detaljplanen 08-HFD-636.

Skickas till Sökande Sakägare

Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

§ 149 MOB 2015-338