• No results found

4.2 Intervju: Utbildningar

4.2.6 Trafikplanerare

Yrkesansvar: att ta fram underlag till tågplanen samt beslutar om transportvillkor, transporttillstånd, trafikannonsering, spårplaner och uppställning.

Intervjuat Kontor: Göteborg (Trafikledningsområde Väst) Trafiksäkerhetsfunktion: Ja (Nyligen)

Lärartitel: Instruktör

Utbildningen för trafikplanerare består grundläggande av teoretiska föreläsningar i lärosal samt praktik i form av handledning på respektive elevs hemkontor, men inkluderar även e-kurser, gruppuppgifter och diskussioner som del av den lärarledda utbildningen46

(Trafikverksskolan u.å.c, Trafikverksskolan u.å.d, Trafikverksskolan u.å.e).

För befattningen finns inom utbildningen två olika inriktningar tågkonstruktion och banarbete där skillnaden avgör vilka kurser som läses. Den teoretiska utbildningen för tågkonstruktion är något längre, cirka en vecka. Innan inriktningen påbörjas har

utbildningen samma innehåll – en inledande introduktionsvecka, en grundutbildning och cirka en veckas praktik i form av handledning. Därefter genomförs den valda inriktningen.

Även om utbildningens längd varierar från individ till individ är den uppfattningsvis totalt 10-12 veckor lång47. Under utbildningen klassas eleven som anställd via en 6 månaders provanställning, vilken därefter övergår till en vidareanställning48. Det finns även möjlighet för trafikplanerare att kompetensutveckla sig genom att efter denne blivit färdigutbildad i en inriktning även läsa den andra inriktningen. Att gå introduktionsvecka och grundutbildning är i detta fall inte nödvändigt46.

Den inledande introduktionsveckan har oftast baserats på vilket kontor haft flest elever som ska utbildas till trafikplanerare. Trafikplanerare arbetar inte på

trafikledningscentralerna utan sitter i stället på kontor i Göteborg, Malmö, Solna, Gävle och Linköping, då trafikplanerare inte har en operativ funktion på samma sätt som övriga studerade befattningar vilket gör att de inte behöver vara på plats i

trafikledningscentralerna47,46. Introduktionsveckan innehåller även ett studiebesök i Västervik46.

Den teoretiska utbildningen – den inledande grundutbildningen samt

inriktningsutbildningarna för tågkonstruktion och banarbetesplanering vilka i huvudsak består av lärarledda föreläsningar i lärosal – har främst skett på Trafikverksskolan i Ängelholm47.

Praktik med handledare sker på respektive kontor där praktiken innebär att eleven skuggar handledare och arbetar i skarpt läge under övervakning av handledare. Detta innebär att eleven sitter med handledare och observerar handledaren i dess yrke eller under uppsikt av handledare arbetar i hens ställe. Det finns en regel om minst 10 dagars praktik för

utbildningen och om en elev väljer att utöka sin utbildning genom att först läsa den ena inriktningen och sedan den andra för att få dubbelkompetens så är minimikravet 20 dagars praktik47.

46 Förvaltare Trafikplanera järnväg, Trafikverket. (2021). Intervju 9 april.

47 Instruktör Trafikplanerare TRO Syd och Instruktör Trafikplanerare TRO Väst, Trafikverket. (2021). Intervju 22 april.

Längden på utbildningen kan variera starkt från individ till individ då slutgiltig examination sker enligt avstämning mellan chef, handledare och elev – att eleven

genomför det slutgiltiga teoretiskt examensprovet och de praktiska stickproven när eleven uppfattas redo snarare att det finns ett fast, planerat datum för examination47.

Examinationen kan i vissa fall bokas in och genomföras samma dag. Dock är konceptet av examinationer ganska nytt inom utbildningen för trafikplanerare då examination i form av formella prov främst börjat användas från första mars år 2021, då det tidigare främst varit upp till chef och handledare att bedöma elevens kompetens och förmåga inom området47. Ett sätt som detta gjorts på mer formellt har varit en avstämning med en praktikplan som skett ungefär halvvägs in i den praktiska handledarperioden – vilken sker efter den teoretiska inriktningen, tågkonstruktion eller banarbetesplanering, i Ängelholm.

Avstämningen har gett en inblick i elevens förmåga, utöver den dagliga interaktionen mellan handledare och elev49.

En annan form av kompetenskontroll som sker under utbildningen är att den

grundläggande trafikutbildningen haft ett kunskapstest i sluten av grundutbildningen som måste klaras för att eleven ska kunna få fortsätta med utbildningen49,50. Samtliga

medarbetare som arbetar inom trafikplanering måste även genomföra årliga kunskapstest föra att få behålla sin befattning49.

Utbildningen har inte varit kopplad till Trafikverksskolan utan trafikplanerarna har förvaltat sin egen utbildning vad gäller framtagning, upplägg och innehåll. Dock har användning av Trafikverksskolans lokaler skett då dessa haft resurser och utrustning som lämpat sig för utbildningen (till exempel i form av whiteboardtavlor)49.

Ansvarsfördelningen mellan Trafikverksskolan, förvaltningar och verksamheten har varit, och är, oklart. Tidigare har exempelvis delar av administreringen av utbildningen skötts av en förvaltare som inte har en genomgående insyn i trafikplanerarnas arbete. Ansvaret kommer till hösten 2021 flytta till en person som sitter närmre de operativa arbetarna och är med på de kontinuerliga avdelningsmötena som hålls med sektionschefer vilket skapar en mer naturlig ingång till kontakt med den operativa verksamheten. Det administrativa ansvaret omfattar bland annat att säkerställa att det finns lärarresurser, boka lokaler (som var mer innan pandemin) samt att skicka ut kallelser och kursutvärderingar50.

Då utbildningarna inte varit kopplade till Trafikverksskolan innebär det ibland att de teoretiska kurserna inte heller funnits i Trafikverksskolans läroplattform utan i stället administrerats av förvaltare. Nyligen har en förändring gjorts vilket innebär att förvaltaren inte behöver vara en mellanhand som anmäler utan nu är förhoppningen att sektionschefer direkt ska avropa utbildningen gentemot Trafikverksskolan50.

Avdelningen för trafikplanering använder sina egna resurser för att utbilda

trafikplanerareleverna, vilket innebär att lärarresurser i form av instruktörer tas från den operativa verksamheten. Ett dilemma är att det finns för få resurser som kan utbilda.

49 Instruktör Trafikplanerare TRO Syd och Instruktör Trafikplanerare TRO Väst, Trafikverket. (2021). Intervju 22 april.

50 Förvaltare Trafikplanera järnväg, Trafikverket. (2021). Intervju 9 april.

Lärarresurserna är själva trafikplanerare som vidareutbildat sig till just lärare och har det som roll utöver den operativa trafikplanerarrollen51,Fel! Bokmärket är inte definierat.52. Annonsering samt rekrytering av nya trafikplanerare sker vid behov53 och under

utbildningen har eleverna en provanställning på 6 månader som övergår till en

tillsvidareanställning54. Simulatorer nyttjas inte under utbildningen, även om det finns önskemål om att kunna inkludera det i utbildningen i framtiden52.

51 Instruktör Trafikplanerare TRO Syd och Instruktör Trafikplanerare TRO Väst, Trafikverket. (2021). Intervju 22 april.

52 Förvaltare Trafikplanera järnväg, Trafikverket. (2021). Intervju 9 april.

53 Förvaltare Trafikplanera järnväg, Trafikverket. (2021). E-mail 11 maj.

5 Kartläggning av utbildningsprocesser

I detta kapitel illustreras de kartläggningar som gjorts för respektive befattnings utbildningsprocess. Kartläggningen skildrar elevernas flöde genom olika

utbildningsmoduler. Kapitlet inleds med en text om vad som, i grova drag, skiljer de olika utbildningsprocesserna åt och vad de har gemensamt.

De operativa befattningar vars utbildningsprocesser studeras skiljer sig åt på flera olika sätt. Det som är gemensamt för alla utbildningsprocesser är att de innefattar handledning som sker regionalt i respektive trafikledningsområde. Handledningen genomförs på den plats där eleven kommer arbeta i sin befattning efter examination. Alla befattningar, förutom trafikplanerarna, arbetar på en av landets åtta trafikledningscentraler, där trafikplanerarna i stället arbetar på Trafikverkets ordinarie kontor. Det är också på respektive trafikledningscentral eller kontor – på plats i den verkliga arbetsmiljön – som handledning genomförs.

För de befattningar som har en så kallad säkerhetstjänst så kallas den utbildande rollen instruktörer. Utbildarna och instruktörerna arbetar själva operativt inom den befattning som de lär ut och alla har gått kurser för att kunna titulera sig som just utbildare eller instruktör55,56,57.

För samtliga utbildningar sker examination i slutet av utbildningen och datum för

examination fastställs av handledare eller instruktör i samspråk med aktuell sektionschef.

Olika elever har olika förutsättningar vilket gör att det inte finns fastställda datum för när examinering ska ske.

För de grundutbildningar som har teoretiska kurser i Ängelholm eller annan studieort erbjuds elever övernattning på hotell i närheten av studielokalerna. På grund av avståndet mellan trafikledningscentralerna och Ängelholm är det vanligare att elever övernattar under arbetsveckorna, då eleverna inte stannar över helgerna58.

Kartläggningarna är genomförda genom sammanställning av intervjumaterial samt

information från interna dokument från Trafikverksskolan och Trafikverket. Vilka interna dokument som nyttjats redogörs det för i respektive befattnings delkapitel. Den angivna övergripande utbildningslängden kommer från intervjumaterial, så det är möjligt (och troligtvis så) att utbildningstider varierar mellan trafikledningscentraler och

trafikledningsområden för varje utbildning.

Då handledning innebär att elev följer handledares arbetsschema så kan det vara så att handläggning sker under pass som inte sker under en vanlig arbetsvecka59, men i avsikt att förenkla visualiseringen har inte eventuella ledigheter eller handledningspass som

genomförs i samband med att handledare går skiftarbete med natt- eller helgpass tagits

55 Förvaltningsledare Anläggningsövervaka & Eldriftsleda, Trafikverket. (2021). Intervju 30 mars.

56 Instruktör Drifttekniker järnväg, Trafikverket. (2021). Intervju 26 april.

57 Förvaltare Trafikplanera järnväg, Trafikverket. (2021). Intervju 9 april.

58 Verksamhetsutvecklare Utbildningssamordning, Trafikverket. (2021). Möte 23 april.

59 Verksamhetsutvecklare Verksamhetsstöd, Trafikverket. (2021). Intervju 7 april.

hänsyn till vid kartläggningen. Det är dock en aspekt som bör tas i åtanke vid granskning av kartläggningarna.

För den dokumentation där utbildning angetts i antal timmar snarare än antal dagar har antagandet gjorts att utbildningen är förlagd så att den fördelats upp jämt på dagspass mellan kl. 8:00-16:30, då dessa tider utgör en standard för Trafikverket60. Då moment i utbildningen beskrivits ta till exempel 10 dagar har antagandet gjorts att dessa är två efter varandra följande fyllda arbetsveckor, då det oftast så som momenten läggs upp61. 5.1 Drifttekniker järnväg

Material, i form av utbildningsupplägg och information om var moduler genomförs, för kartläggningen som redovisas i Figur 5 har (utöver intervjumaterial) hämtats från:

› Från Trafikverksskolans utbildningssida, ”Utbildningsprogram för drifttekniker järnväg - GUIXX”.

› Från Trafikverkets diarium, ”Utbildningsplan – Grundutbildning för Drifttekniker järnväg” (TRV 2020/45239).

För kartläggningen av utbildningen för drifttekniker järnväg har flertalet antaganden gjorts. Till exempel så är det inte säkert att en elev stannar på hotell i Ängelholm under avvikelseutbildningen utan eleven själv får bestämma om hen vill pendla eller inte62, men på grund av avstånden mellan Ängelholm och de flesta trafikledningscentralerna är långa så har för kartläggningen ett antagande gjorts att eleven stannar på hotell under

utbildningen i Ängelholm, även om detta inte nödvändigtvis reflekterar verkligheten för vissa elever.

Andra antaganden har behövt göras på grund av mängden bristande tillgång till information kring utformningen av utbildningen samt längden på vissa moment. Till exempel så kan hur de teoretiska kurserna är förlagda över utbildningens gång variera otroligt mycket mellan utbildningskuller63, samt att ordningen för de olika kurserna kan variera starkt62, men om kurser kan planeras in efter varandra så att de bildar en

arbetsvecka så försöker man göra det63. I kartläggningen har därför kurstillfällenen vars längder som tillsammans är kortare än en arbetsvecka antagits följa varandra. Dock så är det inte optimalt att flera av kurserna följer varandra då eleven behöver tid att kunna smälta teorin samt få tillfälle att omsätta den praktiskt i den operativa handledningen64. Samtidigt är det fördelaktigt att avvikelseutbildningen sker under de första 6 månaderna, det vill säga att den avslutats innan provanställningen övergår till en tillsvidareanställning så att man innan dess fått insikt i om eleven kommer kunna klara av arbetet63, kanske till och med under de första 15 veckorna65.

Det förekommer även handledning mellan de olika teori- och praktikmomenten, men även dessa kan variera i längd63. Av denna anledning har längden på dessa moment uppskattats

60 Verksamhetsutvecklare Verksamhetsstöd, Trafikverket. (2021). Intervju 7 april.

61 Sektionschef TRO Öst, Trafikverket. (2021). Intervju 15 april.

62 Instruktör Drifttekniker järnväg, Trafikverket. (2021). Intervju 26 april.

63 Sektionschef Övervakning TRO Nord/Öst (2021). Möte 18 maj.

64 Instruktör Drifttekniker järnväg, Trafikverket. (2021). E-mail 14 maj.

65 Verksamhetsutvecklare Utbildningssamordning, Trafikverket. (2021). Möte 20 maj.

vara cirka 2 veckor var, jämnt fördelade mellan moment i avsikt att tillsammans med utbildningen för komplexa anläggningar – cirka 10 veckor i söder66 och cirka 38 dagar i norr (Trafikverket, 2020h) – och övriga utbildningsmoment reflekterar utbildningslängden av ett snitt på runt 10 månader (se 4.2.1) för intervjuad trafikledningscentral.

Även bristande information finns kring utbildningen för komplexa anläggningar då den i söder består av 5 veckor strikt teknisk utbildning som varvas med medsittning i två olika komplexa anläggningar (tunnlar), anläggningskännedom samt övning i simulatormiljö i Ängelholm66. Då längden för de olika momenten samt i vilken utsträckning som

varvningen sker är okänd så har utbildningen för komplexa anläggningar endast kartlagts i form av total längd, vilket även innebär att flertalet resor som rimligen sker under

utbildningen (mellan trafikledningscentral och komplex anläggning och Ängelholm) inte heller kartlagts.

Figur 5: Kartläggning av utbildning för Drifttekniker järnväg

5.2 Eldriftsingenjör

Material, i form av utbildningsupplägg och information om modulers längd och belägenhet, för kartläggningen som redovisas i Figur 6 har (utöver intervjumaterial) hämtats från:

› Från Trafikverksskolans utbildningssida, ”Utbildningsprogram Eldriftingenjörer, EDI mall”.

› Från Trafikverkets diarium, ”Utbildningsplan – Utbildning av Eldriftingenjörer”

(TRV 2020/39119).

› Från Arbetsrum (intranätet), ”Praktikplan EDI”.

› Utbildningsplan GU-10 (003)

› Utbildningsplan GU-11

› Utbildningsplan GU-12 (002)

› Utbildningsplan GU9_preliminär

Utbildningen för eldriftsingenjörer är den som har kunnat kartläggas allra mest detaljerat med hjälp av tillgång till utbildningsplaner som illustrerar när kurser har genomförts. Det är också en av de utbildningar som är längst och består av flest utbildningsmoment. Det som är viktigt att komma ihåg med denna utbildning är att kursernas ordningsföljd, liksom var någonstans de hålls, skiljer sig åt från år till år.

Utbildningen startar med tre så kallade introduktionskurser i Ängelholm. Den första är 5 dagar (1 vecka) och är markerad med ljusblått i Figur 6. De nästkommande två mörkblåa rektanglarna som illustreras i kartläggningen är sammantaget 1 vecka men har delats upp i 3 dagar ena veckan och 2 dagar nästkommande vecka. Även dessa hålls i Ängelholm. De röda delar som ligger inlagda mellan olika utbildningsmoduler står för praktik i form av handledning och dessa sker på plats i respektive trafikledningscentral, alltså antingen på en ort i norr eller söder.

Kursernas sker på nationell nivå vilket innebär att utbildningarnas teoretiska innehåll ter sig likadant oavsett om eleven ska arbeta i norr eller i söder. Somliga teoretiska

utbildningar har kunnat genomföras digitalt via Skype67. I kartläggningen är kurser som kan genomföras på distans markerade med mörkblått och svarta ränder.

Utbildningens upplägg varvar teori, med övning i simulator och praktik på plats i respektive hemort67. Simulatorerna som eleverna övar i finns i Ängelholm samt på

respektive trafikcentral i söder och norr68. Simuleringen som sker i Ängelholm har i denna kartläggning markerats med lila.

Praktiken ingår i den regionala utbildningen och kan delas in i handledning på plats i trafikledningscentralerna (som i kartläggningen är markerade med rött) och praktik ute i fält. När praktik ute i fält ska ske fastställs av instruktörer som bokar in praktik med entreprenörer där eleven bland annat får besöka kraftanläggningar67. I kartläggningen är dessa markerade med grönt och med hakparentesen ”Kontaktledning + Kraftanläggning”.

67 Instruktör Eldriftingenjör, Trafikverket. (2021). Intervju 26 april.

68 Instruktör Eldriftingenjör, Trafikverket. (2021). E-mail 19 maj.

När praktik i fält genomförs i relation till de teoretiska kurserna varierar från kull till kull69. Det finns en praktikplan som för varje teoretisk kurs ämnar befästa kunskaper genom yrkesutövning antingen på den aktuella arbetsplatsen eller i olika orter

(Trafikverket, 2019). Det ingår praktik i olika övervakningsområden vilka är regionalt anpassade. I Figur 6 är dessa markerade med grönt och med hakparentesen

”Eldriftledning”. Det händer dock att praktikplanen inte fullföljs på grund av bland annat anpassningar till entreprenörer och anpassningar till vad eleven kan sen tidigare70. I den regionala utbildningen ingår också studiebesök som en del i praktikplanen. Dessa sker när det finns möjlighet till det69. Syftet med studiebesöken är att eleverna ska förskaffa sig en lokal anläggningskännedom (Trafikverket, 2019). Studiebesöken är indelade i områdena Nord respektive Syd. I kartläggningen antas studiebesöken ske samtidigt som praktiken och är således markerade med grönt.

I denna kartläggning har utbildningsstart skett på hösten och således har också sommaren hamnat i slutet av utbildningen. Med kursstart under vårterminen ser utbildningsupplägget annorlunda ut då sommaren hamnar närmre mitten av utbildningen. Under

sommaren/semesterperioden är planen att aktiviteter ur praktikplanen ska genomföras då det råder uppehåll av teoretiska kurser (Trafikverket, u.å.f).

69 Instruktör Eldriftingenjör, Trafikverket. (2021). E-mail 12 maj.

Figur 6: Kartläggning av utbildning för Eldriftsingenjör

5.3 Tågklarerare

Material, i form av utbildningsupplägg och information om modulers längd och belägenhet, för kartläggningen som redovisas i Figur 7 har (utöver intervjumaterial) hämtats från:

› Från Trafikverksskolans utbildningssida, ”Grundutbildning vid Trafikverket verksamhetsområde Trafik för tågklarerare”.

› Från Trafikverksskolans utbildningssida, ”Tågklarerarutbildning system H – del 1”.

› Från Trafikverksskolans utbildningssida, ”Tågklarerarutbildning system H – del 2”.

› Från Trafikverksskolans utbildningssida, ”Tågklarerarutbildning system H – del 4”.

› Från Trafikverksskolans utbildningssida, ”Tågklarerarutbildning system M – del 1”.

› Från Trafikverksskolans utbildningssida, ”Tågklarerarutbildning system M – del 2”.

› Från Trafikverksskolans utbildningssida, ”Tågklarerarutbildning del 3”.

› Från Trafikverksskolans utbildningssida, ”Tågklarerarutbildning system M – del 4”.

› Från Trafikverksdokument (TDOK 2015:0364), ”Grundutbildning av trafiksäkerhetsfunktioner på VO Trafik”.

Tågklarerarnas utbildning delas in i H- och M-system. Det finns totalt åtta olika varianter av utbildningsvägar för tågklarerare. De varianter som studeras i denna kartläggning är fjärrtågklarerare som endast har tjänstgöring i system H och lokaltågklarerare som endast har tjänstgöring i system M. Lokaltågklarerare som har tjänstgöring i system M har en längre teoretisk utbildning då den omfattar kurser i både system H och M (Trafikverket, 2020f).

Utbildningen startar med en introduktionsvecka i respektive Trafikledningscentral. Efter introduktionsveckan (som omfattar att lära känna arbetsplatsen) ges teoretiska kurser i Ängelholm. De teoretiska kurserna varvas med praktikavsnitt som omfattar handledning på respektive Trafikledningscentral. I kartläggningen är praktikavsnitten markerade med rött.

Det första teoriavsnittet, på en vecka i Ängelholm, är markerad med ljusblått i

kartläggningen och är gemensam för både lokaltågklarerare och fjärrtågklarerare (men de läses inte tillsammans. Detsamma gäller för kurser gällande H-system som både lokal- och fjärrtågklarerare läser. Dessa läses inte heller tillsammans utan det sker olika kurstillfällen för fjärr- respektive lokaltågklarerare (Trafikverksskolan, u.å.f;

Trafikverksskolan, u.å.g; Trafikverksskolan, u.å.h; Trafikverksskolan, u.å.i;

Trafikverksskolan, u.å.j; Trafikverksskolan, u.å.k; Trafikverksskolan, u.å.l).

Övning i simulator genomförs både på Trafikverksskolan och på plats i respektive trafikcentral och i slutet av utbildningen genomförs en längre handledningsperiod då eleven under uppsikt av handledare lär sig arbetet i trafikledningscentralen.

Inga tydliga tillfällen har kunnat fastställas för de tre delprov som sker efter respektive fas under den längre handledarperioden (fas 2, 3 och 4) (se 4.2.3). Dessa är dock inkluderade i Figur 7 av visualiseringsskäl där de är godtyckligt jämnt fördelade över

handledarperioden före dagarna av examination.

Figur 7: Kartläggning av utbildning för Tågklarerare

5.4 Vägtrafikledare

Material, i form av utbildningsupplägg och information om modulers längd och belägenhet, för kartläggningen som redovisas i Figur 8 har (utöver intervjumaterial) hämtats från:

› Från Trafikverksskolans utbildningssida, ”Utbildningsprogram för vägtrafikledare – mall”.

› Från Trafikverkets diarium, ”Utbildningsplan för Vägtrafikledare” (TRV 2019/129766)

Den nationella utbildningen är gemensam för samtliga vägtrafikledare inom Trafikverket och samtliga elever som går utbildningen genomgår de teoretiska momenten i Göteborg tillsammans. Den utbildningen, tillsammans med de praktikmoment som den nationella utbildningen varvas med, förväntas ta 10 veckor (Trafikverksskolan, u.å.b).

Den regionala utbildningen emellan de teoretiska momenten i Göteborg beskrivs som praktikavsnitt av handledning och arbete under uppsikt av handledare (Trafikverksskolan, u.å.b), men innehåller eventuellt även lärarledda tillfällen i respektive

trafikledningscentral som eleven tillhör71 (se 4.2.4). Dessa har inte kunnat kartläggas och kan därför inte ses i Figur 8.

I Figur 8 kan en längre period av självständigt arbete på trafikledningscentral ses, vilken för TRO Nord uppfattas vara cirka 9 månader. Den kartläggning som gjorts har tagits fram efter intervjumaterial från TRO Nord, men oavsett trafikledningsområde så behövs totalt minst 1 år för att bli vägtrafikledare. För TRO Väst skulle uppfattningsvis

utbildningsperioden vara 6 månader och det självständiga arbetet 6 månader medan det för TRO ÖST är möjligt att hela året består av utbildning72. Det finns även flexibilitet när det kommer till när det markerade studiebesöket sker72.

Det bör även noteras att då utbildningen är i ett utvecklingsarbete så är det stor

sannolikhet att momentens längd kan komma att förändras, inte minst då uppfattningen varit att det efter år 2020 fungerat väldigt väl att genomföra utbildningsmoment via distansverktyg72.

71 Sektionschef Vägtrafikledning Nord, Trafikverket. (2021). Intervju 20 april.

5.5 Trafikinformatör

Material, i form av utbildningsupplägg och information om modulers längd och belägenhet, för kartläggningen som redovisas i Figur 9 har (utöver intervjumaterial) hämtats från:

› Från Trafikverksdokument (TDOK 2015:0236), ”Kompetenskravsspecifikation Trafikinformatör”.

› Från Trafikverkets diarium, ”Utbildningsplan – Utbildning av Trafikinformatörer” (TRV 2019/140055)

Utbildningen startar i Figur 9 med en veckas grundutbildning som är lärarledd hos

Trafikverksskolan och placerad i Ängelholm (Trafikverket, 2020.i). I verkligheten kan det dock bli så att eleverna arbetar operativt i några dagar innan de åker till Ängelholm73. Efter att grundutbildningen i Ängelholm har genomförts har eleverna några dagar av teori på plats i trafikledningscentralen. Teorin hålls av utbildare från trafikledningscentralerna och det kan handla om totalt cirka 5 dagar av teori som delas upp ungefär 2 till 3

arbetsdagar med praktik emellan i form av handledning74. Upplägget är dock väldigt flexibelt vilket medför att om utbildarna uppfattar att det finns ett behov av fler teorilektioner så sätts dessa in och de kan i princip planeras in när som under utbildningen73.

I kartläggningen har teorilektionerna placerats precis i början av utbildningen samt efter cirka 3 veckors praktik. Det finns två check points utsatta i kartläggningen. Dessa sker under andra halvan av utbildningen, den ena ungefär halvvägs in i utbildningen och den andra närmre examinationen vilken i sig genomförs under 3 dagar74.

73 Utbildare Trafikinformation, Trafikinformera järnväg, Trafikverket. (2021). E-mail 6 maj.

74 Sektionschef TRO Syd, Utbildare Trafikinformation och Utbildare Trafikinformation, Trafikinformera

Related documents