• No results found

4.2 Intervju: Utbildningar

4.2.4 Vägtrafikledare

Yrkesansvar: att övervaka trafikläget för att förebygga olyckor och minimera de negativa effekterna av uppkomna händelser i trafiken.

Trafikledningscentral: Gävle (Trafikledningsområde Nord) Trafiksäkerhetsfunktion: Nej

Lärartitel: Utbildare

I utbildningen för vägtrafikledare varvas teori i form av lärarledda kurstillfällen vid dator, övningsmoment och självstudier i form av e-kurser, samt praktik i form av handledning.

Utbildningens lärarledda kurstillfällen är främst en nationell utbildning som genomförs i Göteborg och den är densamma för vägtrafikledare runt om i landet. Den genomförs där då det endast är de operativa arbetsborden på Göteborgs trafikledningscentral som är tillräckligt anpassade för att lämpa sig för utbildningen34. (Dock har det varit möjligt att under perioderna höst år 2020 och vår år 2021 genomföra utbildning genom

distansverktyget Skype34,35.) Självstudier styr eleven själv över när de genomförs, men dessa ska genomföras inför vissa lärarledda kurstillfällen. E-kurserna är även låsta och låser upp sekventiellt under utbildningen allt eftersom eleven kommer in längre i utbildningen36.

Den regionala utbildningen, som beskrivs som praktikfallsavsnitt mellan och efter de lärarledda tillfällena i Göteborg, beskrivs främst som handledning där eleven sitter med operativa medarbetare i det dagliga yrket med till exempel diskussioner kring arbetssätt och rutiner, men även aktivt arbete i trafikledningscentralen under handledares uppsikt (Trafikverksskolan, u.å.b). Uppfattningsvis består den regionala delen också av lärarledda kurstillfällen, där mängden praktik och lärarledda kurstillfällen delas ungefär 50-5034. De olika avsnitten i utbildningen – teori och praktik – kan klassas som sekventiella då

32 Sektionschef TRO Öst, Trafikverket. (2021). Intervju 15 april.

33 Verksamhetsutvecklare Verksamhetsstöd, Trafikverket. (2021). Intervju 7 april.

34 Sektionschef Vägtrafikledning Nord, Trafikverket. (2021). Intervju 20 april.

35 Sektionschef Vägtrafikledning Nord, Trafikverket. (2021). E-mail 16 maj.

36 Verksamhetsutvecklare Trafikstyra & Trafikinformera väg, Trafikverket. (2021). Intervju 20 april.

utbildningen är uppbyggd för att eleven ska lära sig innehållet ”i rätt ordning”, där innehållet speglar order ”varför”, ”vad” och till sist ”hur” 34,36.

Längden för utbildningen – i detta avseende längden som det tar att få en vägtrafikledare utbildad och erfaren nog att kunna arbeta på egna pass –varierar starkt runt om i Sverige på grund av de olika förutsättningar som finns mellan de olika trafikledningsområdena.

Detta berör främst handledningen som sker efter den nationella utbildningen37. I TRO Nord tar det cirka 3 månader för en vägtrafikledarelev att nå dit, medan det till exempel i Stockholm skulle ta ytterligare 10 veckor38 eller totalt 9 månader till 1 år37 då eleven även måste lära sig tunnelsäkerhet, elsäkerhet etcetera då systemen i Stockholm är så mycket mer avancerade. På vissa håll har även Göteborg och Malmö uppfattningsvis en mycket längre utbildning och handledningsperiod37, men på andra så har TRO Syd

ungefär lika lång utbildningsperiod som TRO Nord med ”10 veckors nationell utbildning”

och ”3 veckor regional” (cirka 3 månader). I det senare fallet tycks regional främst referera till den praktikavsnitt av handledning som sker efter alla lärarledda moment i Göteborg.

Längden speglar inte bara mängden praktikpass som bör genomföras efter de teoretiska momenten utan även elevens förståelse för arbetet, systemen som används på hens trafikledningscentral samt nivå på praktik under handledningen, då en elev från TRO Nord 3 veckor in i utbildningen kanske ”redan kan svara i telefon”, medan en elev från Stockholm kanske fortfarande ”bara tittar på” under handledningen. Detta då systemen i Stockholm är så mycket mer avancerade37.

Även om utbildningslängden med inräknade handledningspass för TRO Nord är ungefär 3 månader så bör dock eleven ha ”1 år i ryggsäcken” innan hen kan arbeta på egen hand som vägtrafikledare37. Motivationen är att eleven behöver ha genomgått handledning för samtliga årstider och dess utmaningar (så som halka, vägarbeten, nederbörd etcetera) för att kunna tituleras som färdigutbildad vilket innebär att förkortning av utbildningens längd inte är genomförbar38. Även om utbildningspaketet är kortare än 12 månader38 så har eleven en provanställning under utbildningen på 6 månader som om inte annat besked innan getts av sektionschef automatiskt övergår till en tillsvidareanställning37.

Under perioden mellan utbildningens avslut och 1 år – efter den nationella och regionala utbildningen med teori och handledning – så förväntas eleven arbeta självständigt som en resurs tillhörande trafikledningscentral under uppsikt av handledare38. Det vill säga att handledare (Trafikverksskolan, u.å.b) eller behörig personal38 ska finnas på plats i lokalen.

Vidare finns även uppfattningen att eleven bör ha upplevt 2-3 år av yrket för att teoretiskt kunna klassa sig som en fullärd vägtrafikledare i TRO Nord, där vikt läggs vid att

individen då upplevt ett par vintrar37.

Dessa olika utbildningslängder speglas i problematiken i att låna ut personal mellan de olika trafikledningscentralerna, där det för en vägtrafikledare som lånas ut från Stockholm till Gävle kanske skulle ta två veckor för att kunna anpassa sig och lära sig regionala förutsättningar medan det för en vägtrafikledare från Gävle som lånas ut till Stockholm eventuellt skulle behöva 3 månader på sig för att läras sig de avancerade systemen som finns i Stockholm37.

37 Sektionschef Vägtrafikledning Nord, Trafikverket. (2021). Intervju 20 april.

Det har inte funnits en officiell slutexamination för utbildningen, utan det har varit handledaren och chefens omdöme för individens kapacitet och förmåga som avgjort om eleven är lämpad för yrket och när eleven kan uppfattas som ”färdig”37. Frågan om

”lämplighet” har främst först genom dialog mellan instruktör, handledare och chef38. Det är tänkt att det ska införas en slutexamination, men detta är fortfarande under utveckling39, där provet kommer beställas vid behov varpå datum bokas in för det snarare än ett fast datum enligt en tidsplan40. Något annat som även nyttjats är diagnostiska prov i form av e-utbildningar för att testa elevens kunskap40,41. Dessa har inget fast datum utan de sker i bedömning med handledare, elev och chef41. I detta avseende kan det vara viktigt att lyfta att utbildningen som påbörjades hösten år 2019 var den första utbildning som kunde klassas som ”riktig”39.

Det finns dock årlig kompetenskravsexamination – ett kompetenstest – för samtliga operativa medarbetare för att följa upp att medarbetares kompetens överensstämmer med de krav som finns (Trafikverket, 2020g). Detta genomförs under uppsikt av utbildare på Trafikverksskolan i Ängelholm på vilken man måste bli godkänd för att behålla

behörigheten att få fortsätta arbeta som vägtrafikledare39,40. Simulator är ingenting som nyttjas av vägtrafikledare i TRO Nord, men TRO Väst och Öst har viss

simulatorverksamhets i avsikt att de har anläggningar så som tunnlar, där simulatorer används för att träna på scenarion och störningar som kan uppstå vid styrning av tunnlar39. Det sker endast rekrytering (och därefter inplanerad utbildning) vid behov39, men det är planerat att införa två fasta utbildningsperioder, en med start under våren och en med start under hösten40. Eventuellt kan ett gap av tid uppstå mellan behov av ny personal och tiden för utbildningen. Till exempel om personal ska byta roll internt inom organisationen brukar det finnas möjlighet att skjuta på rollbytet några månader medan elev genomgår utbildning, men vid tillfällen där personal ska sluta (med en månads uppsägningstid) är största prioritet att få verksamheten att fungera. Detta kan innebära att en individ till exempel, efter alla nödvändiga säkerhetskontroller, tas in inför sommaren och på trafikledningscentralen får lära sig allt grundläggande för att verksamheten ska gå runt över sommaren för att sedan gå på utbildningen som är förlagd på hösten39.

39 Sektionschef Vägtrafikledning Nord, Trafikverket. (2021). Intervju 20 april.

40 Verksamhetsutvecklare Trafikstyra & Trafikinformera väg, Trafikverket. (2021). Intervju 20 april.

Related documents