• No results found

4 Empiri

4.1 TePe:s hållbarhetsarbete

4.1.2 Intervjuer på TePe

4.1.2.2 Transportledare (I3)

I3 har jobbat på TePe i 20 år och har jobbat hela sitt liv inom transport och spedition. Det är I3 som har hand om hela transportlogistiken på TePe. I3 sysslar med ren spedition och har sällan någon kundkontakt. Det är även upp till I3 hur transporter ska utföras från punkt A till B, med vem den ska skickas, hur ska avtalen med transportföretagen se ut etc. Detta är ett förtroende som I3 fått från TePe genom åren.

Största skillnaden på TePe inom logistiken idag och igår är den mängd gods som skickas till och från företaget. Förr i tiden hade sändningar på två pallar ansetts vara mycket men idag skickar TePe flera fulla bilar om dagen. Mängden olika produkter har enligt I3 bidragit till att mängden paket ökat så markant. Under åren 2000–2010 gick TePe igenom och arbetade med ISO 14 001-kraven inom transport. ISO 14 001 är enligt I3 fortfarande det som gäller inom TePe och mycket av transportbranschen.

I3 tycker att logistiken har förbättrats på TePe gentemot förr, det flyter på bättre. Förr jobbade inköpare, transportledare och säljare separat. Order kom in genom fax och registrerades, paketeras, skeppades och debiterades av I3. När det kom till utlandsförsändelser fick kunden alltid betala i förskott speciellt när de var nya kunder och tidigare samarbete ej skett. Trots att fokus låg vid att transportera godset från A till B så bidrog det till större kundkontakt och produktkunskap för I3. Förändringar har skett då konceptet med SCM (supply chain management) kommit in mer i bilden. Ett bättre och större samarbete har vuxit fram inom företaget. Idag har vi en kundtjänstavdelning som sköter all kontakt med kunderna och I3:s

utbyta information mellan transportör och TePe. Där ingår information som bokning, typ av gods, hämtning och lämning. När beställning av gods har registrerats i nätverket skapas frakthandlingar och transportetiketter (streckkodsformat) till godset, skall det skickas internationellt skapas även tullhandlingar. Därefter paketeras godset och hämtas av utnämnd transportör för att sedan nå slutkund och faktureras. I3 nämner även att transporterna idag går mer gentemot papperslösa och samtliga dokument går att nå elektroniskt.

Det transportadministrativa systemet som används heter LogTrade och är kopplat till TePe:s nätverk samt till Schenkers, på så sätt kan godset följas i efterhand och realtid. Men I3 nämner även att TePe äger sin version av mjukvaran LogTrade och kan på så sätt även använda andra transportsäljare om de så önskar då mjukvaran är standardiserad.

På frågan med intermodalitet säger I3 att de transportslag som TePe använder sig mest av är lastbilar. Detta gäller speciellt Sverige, Norden och Europa. Transportslag nummer två är flyg, då de produkter som TePe producerar är ofarliga och sällan tunga. Flyg används oftast för att transportera gods och varor till USA och Asien. I3 betonar vikten av att försöka skicka FCL (full container load) istället för LCL (less container load). På så sätt kan TePe säkerställa att produkterna kommer fram på ett kontrollerat och säkert vis.

Slutligen säger I3 att priset är viktigt. FCL gör att priset blir lättare att förhandla med. Sjö och järnväg används inte så ofta, förutom vid t.ex. transport från Sverige till Italien där transporten först går med lastbil till Trelleborg för att sedan gå via sjövägen till Travemünde och därefter lastas på ett tåg till Italien och i sista sträckan köras med lastbil. Däremot poängterar I3 att TePe då köper transporten som vägtransport, TePe har ingen kontroll över hur den går från punkt A till B. Svårigheterna att styra hur transporten går till uppkommer ofta för att styckegods skickas istället för partigods.

När det gäller upphandlingar där nya och befintliga transportörer ska kontrakteras betonar I3 att ISO 14 001 är ett krav för att transportören ska bli kontrakterad.

sorters transporter. Det nätverk som byggts upp under alla år som I3 varit aktiv inom transportbranschen är mycket viktig. Prisbilden är också väldigt viktig vid upphandlingar, då ett för högt pris inte är bra. Pris är dock inte den enda faktor som spelar roll, tillgänglighet är också viktigt. Att kunna leverera varje vecka är viktigt för TePe, går inte detta kommer inget kontrakt att skrivas på. En annan faktor att ta hänsyn till är enligt I3 att TePe alltid försöker använda sig av transportörer som själva utför transporten. Tydlighet är viktigt vid förhandlingar - ingen ska sitta och lova saker som de sen inte kan hålla.

Att påverka transportörer för att få till en förändring är svårt menar I3 då TePe fortfarande är relativt små jämfört med aktörer som IKEA och Tetra Pak. Dessa två jättar kan tvinga transportörerna till stora förändringar för att tillgodose deras behov och krav. De största kraven ställs i England och Tyskland, detta för att TePe har stora laster där som fyller hela trailers. Detta gör det lättare att påverka hur och när transporten ska utföras. De två största vägtransportörerna som TePe använder sig av är Schenker och Dachser. Här säger I3 att en viss sorts påverkan går att uppnå med dessa två då de använder sig av Schenker och Dachser så mycket att ett nära samarbete har utvecklats. För att uppnå så hållbara transporter som möjligt menar I3 att det gäller att försöka skicka så mycket som möjligt på en och samma gång. I3 säger även att det är lättare att styra alla transporter inom Sverige då en lastbil går till Göteborg och en till Stockholm, ofta har båda 2,5 ton eller mer i last. Det är däremot svårare att styra laster som ska ut till Europa. TePe försöker konsolidera med Schenker och Dachser gällande att hämta allt partigods som ska ut till Europa vid ett och samma tillfälle. Vid sjötransport försöker TePe att jobba mot att få FCL då partigods inte är ett bra sätt att skicka via sjövägen. Detta då det är lättare att styra hur en container levereras än om leveransen sker som mindre partigods.

På frågan om hur framtiden kommer se ut inom logistiken och TePe så säger I3 att “Man kommer kräva mer konkreta data, dvs hur mycket utsläpp förorsakar vi och hur mycket sjunker det. Hur gör vi det? Det ska först och främst vara mätbart”. I3 anser att framtiden kommer kräva något extra, mer än bara rätt pris, rätt plats, rätt skick. Högre krav kommer att uppstå, speciellt inom miljö. Ett exempel som togs upp under intervjun är acceptansen av längre väntetider för att göra transporter mer miljövänliga. I3 tycker att det är en väldigt svår fråga, trots att många kunder säger att de är villiga att vänta så är detta inte fallet i

Problem med leveranser till Tyskland är ett exempel som kommer på tal, här har TePe kunder som inte vill ha emballage på sina försändelser för att de ska kunna ta det från lastbil direkt till hyllan (av miljöskäl). Men samtidigt poängterar I3 att dessa kunder inte accepterar några skador på sina leveranser. En större acceptans från kunder måste finnas för att uppnå miljövänligare transporter. Problemen skjuts över på transportörerna menar I3.

En trend som har blivit vanligare är att många kunder kommer och hämtar sina egna varor på “ex work basis”. De betalar bara för att varan ska produceras och hämtar den sedan själv. Detta säger I3 att detta är ett problem då det gör att TePe helt förlorar kontrollen över försörjningskedjan. Detta är en oroväckande trend då det är svårt att veta vilka krav den som hämtar transporten har på sina transportörer.

Related documents