• No results found

Tredje passet

In document Drabbad av drama! (Page 39-42)

Övningar

Stolarna är övningen jag vill inleda detta pass med. Gruppen får samarbeta och öva på kommunikation. Deltagarna är i olika ålder och deras längd skiljer sig därför avsevärt. Bygga Saga kallar jag nästa övning, som går ut på att säga en mening och personen som sitter till vänster om ska bygga på med en mening och så vidare, tills allt sagt minst en mening. Övningen kan förlängas om jag märker att gruppen är mottagliga och vill fortsätta. Bygga Saga leder till aktivt lyssnande.

Om jag vore…är en övning jag modifierat för att den ska passa just denna grupp. Istället för att dela upp i smågrupper, samarbetar alla. Övningen ger de äldre barnen en möjlighet att få visa sin kunnighet, när de förklarar och berättar för de yngre. Samtal och fantasi är mitt grundläggande syfte med övningen.

Konstnär/lerklump är en övning som finns i många snarlika skepnader. Denna grupp ska arbeta i par, varav en deltagare får samarbeta med mig. De ska byta par tills de arbetat med alla i gruppen, eftersom jag vill att alla ska beröra och kommunicera med varandra.

Som avslutning är Visuell Berättelse en övning som återbringar lugn och harmoni i gruppen. Det är tillåtet att få låta sig ”svepas” med i berättelsen utan att någon ser.

Inledningsfråga

Kan du med en mening säga hur du känner inför detta pass?

Maja: Jag vill spela idag också Lotta: Vad ska vi göra idag?

Tord: Inte massage, för då somnar jag

Erica: Det är roligt att vi umgås och gör roliga saker Jens: Jag vet inte, kan jag slippa?

Jens var till en början motvillig till att delta i dagens övningar och ville först inte tala om vari hans motstånd låg. Efter en stund berättade han att flickvännen gjort slut kvällen innan, därför var han inte särskilt pigg på att ”leka”. Efter lite övertalning från min sida, gick han med på att testa övningen Stolarna. Jens tog kommandot och började dela ut anvisningar till övriga gruppen hur de skulle skicka stolarna till honom, för att ta sig fram över rummet. Erica såg rätt snart att det inte fungerade att ha Maja på den sista stolen, eftersom hon inte orkade lyfta fram den bakersta stolen när hon hoppat därifrån. Tord stoppade Jens framfart och det blev diskussion mellan tonåringarna hur de skulle lägga upp arbetet. Erica kom med förslaget att Tord skulle vara först i ledet, och Jens i mitten, för att hindra Lotta och Maja att falla från stolarna, och Erica sist för att föra fram stolar till Tord. Efter lite muttrande från Jens gick han med på detta. Det tog inte många minuter för gruppen att ta sig både fram och tillbaks över rummet. Erica och Tord ägnade sin uppmärksamhet på stolarna, medan Jens höll i småflickorna.

Jag mötte motstånd av tonåringarna då jag presenterade övningen Bygga Saga, men de slappnade av då jag berättade att jag tillät all form av fantasi, så länge den inte innehöll svordomar och andra fula ord. Vi satte oss i en ring på golvet och jag började sagan. När jag lämnade ordet till Erica behöll hon det så pass länge att jag fick be henne lämna över till nästa person. Jens sade ett par meningar och lämnade sedan över till Lotta. Lotta byggde på och skickade vidare till Tord, som vände händelserna i sagan så att när Maja fick ordet sade hon pass.Jag tog vid igen och när jag lämnade över gick sagan hela vägen runt. Maja bad om en ny saga och vi gjorde övningen igen, då var alla med från början.

Därefter introducerade jag övningen Om jag vore…, med tema blommor. Samtliga fick en stunds betänketid, för att bestämma vilken sorts blomma de önskade att de vore. När Tord berättade att hans blomma var tistel, blev det diskussion huruvida detta var en blomma eller växt. Som nästa tema tog jag föremål i hemmet, och avslutningsvis blev det kända byggnader. Maja valde vårt hus (vilket ju är känt för gruppen), Lotta valde ishallen där hon tränar konståkning, medan tonåringarna valde byggnader som är mer allmänt kända för gemene man som Empire State Building, Big Ben och Eiffeltornet. Varje deltagare fick berätta vad de visste om byggnaden och var den är lokaliserad, därefter hjälpte de varandra att berätta mer information om byggnaden.

Vid följande övning deltog jag själv, eftersom det var nödvändigt med jämna par. Konstnär/lerklump hade tonåringarna provat i skolan förut, och visste hur den går till. Eftersom tonåringarna är tre till antal, delade jag in dessa i varsitt par och de fick förklara för sin parkamrat hur övningen skulle genomföras. Även vid denna övning höjde jag volymen på musiken, så att alla kunde prata utan att känna sig obekväma. När båda i varje par hade varit Konstnär, bytte vi par för att tonåringarna skulle arbeta med alla. Jens blev tveksam till beröring då han var i par med sin mamma (mig), men kom strax över känslan och genomförde uppdraget. Maja hade problem med att nå upp till huvudena på de längsta i gruppen.

Visuell Berättelse avslutade denna dags pass. Deltagarna lade sig bekvämt i soffor, fåtöljer och på golvet med ögonen slutna. Under berättelsens gång noterade jag att Lotta och Jens ryckte till i kroppen, i övrigt låg de helt stilla under hela tiden.

Avslutningsfråga

Kan du med en mening säga hur du känner efter detta pass?

Jens: Vi har haft roligt, mamma Tord: Skoj

Erica: Det är mysigt med drama Lotta: Skönt

In document Drabbad av drama! (Page 39-42)

Related documents