• No results found

5. Resultatredovisning och analys

5.2 Uppbrottet - påverkande faktorer

“När jag var sju år gammal och en familj bjöd mig på mat, tog farbrorn mig till sängen och hade sex med mig... och tanten satt vid sidan om sängkanten och tittade på. Efteråt sa dom ’ifall du berättar för en endaste människa om vad vi gör med dig, så ska vi döda dig’. Då var jag sju år och jag vågade inte ens berätta för min pappa som jag höll så kär.” (Gabriella).

Sammanfattningsvis ser vi vissa likheter i hur respondenterna beskriver vägen in i prostitution.

Samtliga respondenter i grupp 2 uppger att de övergrepp och traumatiska händelser som de blev utsatta för i barndomen, har haft en betydelse för att de i ett senare skede började sälja sexuella tjänster. Tidigare forskning styrker att övergrepp och traumatiska händelser i barndomen kan utgöra bakomliggande faktorer till att börja prostituera sig i ett senare skede (Hedin & Månsson, 1998:71, Widom & Kuhns, 1996:1611). Samtliga respondenter i grupp 1 uppger att prostitution ofta används som ett självskadebeteende eller ett sätt att dämpa ångestkänslor, vilket

överensstämmer med bland annat Lenas fall. Respondenterna nämner även fattigdom, behov av pengar samt en vilja att experimentera sexuellt som orsaker till en prostitutionsdebut. Även Hedin och Månsson (1998) har i sin studie kommit fram till att ekonomiska problem samt fattigdom är en vanligt förekommande orsak till att man börjar sälja sex (ibid:79-84). Eriksson och Knutagård (2005) säger precis som en av respondenterna att en prostitutionsdebut kan grunda sig i en vilja att förverkliga sina sexuella fantasier (ibid:35).

5.2 Uppbrottet - påverkande faktorer

5.2.1 Resultat

Samtliga respondenter vidhåller att det finns flera olika faktorer som påverkar uppbrottet. Vi har valt att tydliggöra detta genom att tematisera de olika faktorerna som behandlats.

Arbete och ekonomi

Alla våra respondenter menar att individens ekonomiska situation ofta påverkar möjligheten att bryta upp ur sexhandeln. Både Lena och Gabriella från grupp 2 tror dock att det är ytterst få personer som prostituerar sig enbart för pengarnas skull. Samtliga socialarbetare i grupp 1 framhäver vikten av att finna en annan ekonomisk trygghet för att underlätta uppbrottsprocessen, såsom ett annat inkomstbringande yrke. Gabriella beskriver att hennes första riktiga arbete efter uppbrottet fick stor betydelse för hennes självförtroende och medförde styrka till att inte

återvända till prostitutionen. Peter och Gabriella från grupp 2 anser att samhället bör vara

32 uppbyggt på ett sådant vis att ekonomiska resurser kan erbjudas de som önskar bryta upp ur prostitutionen.

“Det är en jätte viktig faktor... att stödja de här personerna med den ekonomiska biten, och att titta på och även lyfta för den som säljer... finns det andra vägar där jag kan hjälpa dig att få de här pengarna?” (Peter, grupp 2).

“Det är viktigt att man hittar någon alternativ väg för att få en inkomst, eftersom det ofta blir ett bekymmer vid ett inkomstbortfall. //...// att hitta alternativa vägar för sin ekonomi är viktigt, men också att jobba mot lusten att tjäna snabba pengar.” (Louisa, grupp 1).

Nära relationer

Att nära relationer och stöd från personer i ens omgivning har betydelse för uppbrottet är samtliga respondenter överens om. Enligt socialarbetaren Anna behöver individen ofta stöd från anhöriga eller vänner i sin omgivning och inte enbart av professionella. Lena som själv har brutit upp ur prostitution beskriver att det kan vara problematiskt att vid ett uppbrott ur gatuprostitution få stöd av vänner, eftersom vännerna själva ofta har koppling till sexhandeln. Hon beskriver vidare att det kan vara svårt att etablera nya relationer på grund av ens förflutna och ens tillitsbrist till andra människor.

“När man bygger upp nya relationer med de erfarenheter man har så känns det som att man aldrig riktigt kan vara ärlig. Nära relationer är jätteviktigt men samtidigt svårt att skapa eftersom livet på gatan är så hårt och tilliten till andra människor är väldigt skör.” (Lena, grupp 2).

Flera av respondenterna i båda grupperna menar att relationen till professionella kan vara av särskild betydelse för de individer som saknar tillgång till övriga nära relationer. Gabriella

upplevde sig inte ha någon att vända sig till för att få den kärlek och det stöd som hon var i behov av under sin uppbrottsprocess. I ett senare skede uppmärksammade dock en familj Gabriellas utsatta situation och erbjöd henne boende och arbete, vilket enligt Gabriella förebyggde att hon återvände till prostitutionen. Lena beskriver till skillnad från Gabriella att hon fick stöd av anhöriga under sin uppbrottsprocess och hon mötte främst positiva reaktioner när hon uttryckte sin vilja att bryta upp. Detta medförde enligt Lena ytterligare motivation till att lämna

sexhandeln.

33 Socialarbetaren Louisa beskriver att en påverkande faktor kan vara att ens partner kräver att man ska sluta sälja sex. Detta ställer den prostituerade inför ett ultimatum: att välja sin livskamrat eller att fortsätta sälja sexuella tjänster. Peter som har egen erfarenhet av att bryta upp ur prostitution beskriver att insikten i att ens beteende skadar ens anhöriga kan medföra motivation till att lämna sexhandeln. Peter började ifrågasätta huruvida hans sätt att leva var skadligt eller inte efter att hans syster förmedlade en stark oro över Peters skadliga levnadssätt. Även Peters partner utgjorde en viktig roll i förhållande till uppbrottet. I den relationen fick Peter lära sig hur man uttrycker känslor, han hade dock svårt att låta sig bli älskad.

“Det som var svårast för mig var att tillåta honom att älska mig. Jag minns så väl när han tittade på mig och sa ‘jag älskar dig så enormt mycket’ och jag till slut kände ‘ja det får du göra’.” (Peter, grupp 2).

Missbruk

Flera av respondenterna menar att många prostituerade missbrukar narkotika, ofta används drogerna som ett medel för att dämpa sin ångest. Vår respondent Gabriella har själv använt droger på grund av sin ångestproblematik som bland annat uppstod på grund av prostitutionen.

Peter menar att man måste hitta nya strategier för att hantera sin ångest istället för dämpa den med narkotika. Både Louisa och Birgitta från grupp 1 säger att prostitution och drogmissbruk ofta genererar varandra. Man säljer sex för att finansiera sitt behov av droger och drogerna används för att klara av att sälja sexuella tjänster, det hela kan liknas vid en ond cirkel. De beskriver vidare att en lyckad behandling för sitt narkotikamissbruk ofta leder till att man kan bryta upp ur prostitutionen.

Enligt Lena medförde hennes drogmissbruk svårigheter att inse vad hon utsatte sig för genom att sälja sex, hon var därav tvungen att först bli drogfri för att sedan kunna bearbeta sina känslor kopplade till prostitutionen. Samtliga av de respondenter som själva har genomfört ett uppbrott ur prostitution är överens om vikten av att först ta sig ur drogmissbruket för att slutligen kunna bryta upp ur sexhandeln.

“Återfallen finns ju hela tiden med om det finns ett missbruk, ett kemiskt missbruk måste ju alltid ordnas upp först. //...// Ju mer känslomässigt utlösande faktorer, desto större är risken att du återfaller i ett missbruk.” (Peter, grupp 2).

Våld

34 Upplevelser av våld eller andra traumatiska händelser kan enligt samtliga av våra respondenter vara faktorer som bidrar till ett uppbrott. Flera av dem menar dock att de rädslor som våld och hot medför även kan utgöra hinder för individens möjlighet att bryta upp ur prostitutionen. Både Anna och Birgitta från grupp 1 beskriver att uppbrottet kan grunda sig i att man till slut når en punkt där man inte längre orkar bli utsatt för våld av exempelvis sexköpare.

“En anledning till att bryta upp skulle kunna vara att man blir utsatt för väldigt hemska saker, övergrepp och så, som gör att man blir otroligt rädd, avskräckt och inte längre vågar vara kvar i prostitutionen.” (Birgitta, grupp 1).

Detta var fallet för Gabriella som beskriver att det var en specifik händelse där hon utsattes för grovt våld av en kund som blev avgörande för hennes beslut att lämna prostitutionen. Händelsen medförde en sådan skräck att Gabriella inte längre vågade vara kvar i sexhandeln. I Lenas fall blev dock prostitutionen och våldet som hon utsattes för en del av hennes självskadebeteende.

“...man har blivit våldtagen och mordhotad... Men i det självskadebeteende som jag hade var det nästan en bonus. ’där fick du din jävel för du är inte värd mer’. Men för många kan det säkert vara en sak som gör att man lämnar prostitution.” (Lena, grupp 2).

Religion

Det råder en del olika uppfattningar bland våra respondenter vad gäller religionens påverkan på uppbrottet. Två socialarbetare från grupp 1 har under sitt arbete inte själva bevittnat religionens påverkan på uppbrottsprocessen, däremot tror de att tron på en högre makt möjligtvis kan utgöra en drivkraft. Samtliga respondenter i grupp 2 beskriver dock att religionen har haft betydelse för deras uppbrottsprocesser. Peter beskriver att han under sin uppbrottsprocess sökte sig till en kyrka där han fann betydelsefullt stöd. Även socialarbetaren Anna från grupp 1 beskriver att kyrkan kan fungera som en gemenskap och utgöra stöd. Hon beskriver vidare att tron på en högre makt ofta bidrar till en helande process.

Många år efter att Gabriella hade upphört med att sälja sexuella tjänster lades hon in på ett kristet behandlingshem på grund av sin missbruksproblematik. Gabriella beskriver det som att hon mötte Jesus i samband med att en anställd på behandlingshemmet bad för henne. För Gabriella blev tron på Jesus en vändpunkt som medförde att hon kunde bryta sitt destruktiva beteendemönster och sin uppfattning om sig själv som värdelös.

35

“Då var det precis som jag vaknade helt enkelt, jag började se på skönheten runt omkring mig. Och sen fick jag min första bibel... jag fick lära mig att läsa bibeln och att be.” (Gabriella, grupp 2).

Både Birgitta från grupp 1 och Peter från grupp 2 menar dock att religionen även kan försvåra den prostituerades situation i de fall hen upplever ångest över att inte följa religionens

levnadsregler och därav bli fördömd av Gud.

Egen drivkraft

Alla våra respondenter menar att individens egen drivkraft är den viktigaste faktorn för att möjliggöra ett uppbrott ur prostitution. Peter från grupp 2 menar att man måste våga tro på sig själv och sin förmåga att förändra sin livssituation. Flera respondenter från båda grupperna menar att man inte kan tillgodogöra den hjälp som andra erbjuder, om man inte själv har motivation att genomföra en förändring.

“Den egna drivkraften är det viktigaste… finns inte den då finns det ingen räddning. Det spelar ingen roll vilka stödinsatser som finns eller om hela samhället ställer upp. Vill man inte själv så går det inte… man kan inte hjälpa någon som inte är beredd att ta emot hjälp.” (Lena, grupp 2).

“Man måste verkligen vara motiverad att göra en förändring annars går det inte. //...// vissa är osäkra i början men så småningom måste dom ta ett val... att ‘jag kommer att lita på detta under det här året och se vad som händer’. Jag hade ett samtal med en kvinna som sa ‘jag ger upp mitt liv nu för det här. Jag har ingen garanti på att det kommer att funka, men jag provar’.” (Anna, grupp 1).

Av vår empiri framkommer det att exempelvis ångestproblematik, depression samt ätstörningar kan begränsa individens möjlighet att till fullo nyttja sin egen drivkraft. Vår respondent Gabriella från grupp 2 beskriver att rädslan och ovissheten kring vad som väntar en efter uppbrottet kan förhindra eventuella uppbrottsförsök trots att man har motivation till att bryta upp. Hon menar att det kan upplevas som skrämmande att bli tvungen att fatta egna beslut då man är van vid att vara kuvad och lyda andras order. Socialarbetaren Birgitta beskriver att påtryckningar från individer som vill hålla en kvar i prostitutionen kan medföra att man inte orkar ta sig ur prostitutionen och inte känner någon tilltro till sin förmåga att genomföra en förändring.

5.2.2 Analys

Samtliga respondenter uppger, liksom tidigare forskning, att alla de ovannämnda faktorerna på något sätt har betydelse för uppbrott ur prostitution. Flera av respondenterna har bland annat

36 påpekat vikten av att finna en annan inkomstbringande sysselsättning för att lättare kunna bryta upp ur sexhandeln. En stor del av den tidigare forskning som vi har tagit del av har behandlat den ekonomiska situationens påverkan i förhållande till uppbrottet. Bland annat Dalla (2006) styrker respondenternas uttalanden kring vikten av att lagligt kunna försörja sig på annat sätt än genom prostitutionen för att kunna bryta upp (ibid:283).

Det råder varken bland respondenterna eller tidigare forskning någon tvekan om att nära

relationer och möjligheten till stöd från omgivningen har stor betydelse för uppbrottet. Anhörigas och vänners reaktioner och åsikter kring den prostituerades vilja att bryta upp kan antingen hämma eller främja personens uppbrottsprocess (Ebaugh, 1988:183; Hedin & Månsson, 1998:303). Detta är något som vår respondent Lena vidhåller, hon beskriver att de positiva reaktionerna hon fick på sin vilja att bryta upp var betydelsefulla och medförde motivation. Detta kan kopplas till Ebaughs (1988) teori som beskriver att reaktioner från signifikanta andra kan ha betydelse för uppbrottet (ibid:183). En av våra respondenter nämner att individen kan tvingas välja mellan sina signifikanta andra eller att fortsätta med prostitutionen, vilket i sin tur kan medföra ett uppbrott. Även Oselin (2010) nämner att ett sådant ultimatum kan medföra att individen lämnar sexhandeln på grund av rädslan över att förlora sin livskamrat (ibid:536).

Av vårt resultat framkommer att prostitution och droger ofta genererar varandra. För att lyckas bryta upp ur prostitutionen måste man enligt flera av våra respondenter först ta sig ur sitt drogmissbruk, vilket även styrks av tidigare forskning (Oselin, 2010:534; Priebe & Svedin, 2012:65). Vår respondent Lena beskriver att hon på grund av sitt drogmissbruk inte fullt ut kunde inse vad hon utsatte sig för. Liknande uttalanden har gjorts av respondenter i Oselins (2010) studie, de betonar svårigheten i att förstå de känslor som prostitutionen medförde innan de hade tagit sig ur sitt missbruk (ibid:534).

Av vår empiri framkommer det att traumatiska händelser och upplevelser av våld kan medföra en vändpunkt som gör att man lämnar sexhandeln då man inte längre står ut med våldet. Hedin och Månsson (1998) menar precis som våra respondenter att om man blir utsatt för våld av

exempelvis kunder kan det medföra att man till slut bryter upp (ibid:299). Att våld kan vara en påverkande faktor i förhållande till uppbrott ur prostitution styrks även av Dallas (2006) studie (ibid:180).

37 Utifrån vårt resultat framkommer det att religionen eller tron på en högre makt ofta kan spela en viktig roll för uppbrottet ur prostitution, liknande resultat har även framkommit i andra studier (Oselin, 2010:532; Dalla, 2006:283). Våra respondenter beskriver bland annat att tron på en högre makt kan utgöra ett spirituellt stöd för att orka kämpa vidare. Denna beskrivning kan liknas vid resultaten i Dallas (2006) studie där det framkommer att religionen kan bidra till att utforma uppbrottet som en spirituell resa (ibid:283). För Gabriella blev den kristna tron och det hon benämner som sitt möte med Jesus avgörande för att slutligen kunna ta sig ur sitt destruktiva levnadssätt.

Majoriteten av respondenterna i vår studie anser att individens egen drivkraft är avgörande för att kunna bryta upp ur prostitutionen, om individen inte besitter denna drivkraft försvåras

uppbrottsprocessen markant. Den individuella drivkraften och motivationen beskrivs även i tidigare forskning ha en central roll för uppbrottet. Dalla (2006) menar att det personliga

engagemanget är själva nyckeln till ett uppbrott (ibid:290). Hedin och Månsson (1998) beskriver vikten av att individen under sin uppbrottsprocess har drivkraft samt upplever sig besitta

värdefulla resurser och förmågor (ibid:305). Våra respondenter beskriver dock att vissa

omständigheter kan utgöra hinder för att kunna nyttja den egna drivkraften. Dessa omständigheter kan exempelvis vara ångest, depression eller liknande tillstånd som ligger i vägen för individens välmående.

Av vår empiri framkommer även att prostitution kan vara en del av ett självskadebeteende, där försäljningen av sexuella tjänster används som ett verktyg för att dämpa ångestkänslor. Detta kan tyda på att dessa personer inte haft förmåga att utveckla hälsosamma copingstrategier vilket enligt Hedin och Månsson (1999) är viktigt för att överkomma de påfrestningar och hinder som man kan stöta på vid ett uppbrott ur sexhandeln (ibid:76).

Related documents