• No results found

Uppfödarnas önskemål vad gäller samarbete med unghästutbildare

4. Resultat

4.2 Uppfödarnas önskemål vad gäller samarbete med unghästutbildare

I figur 4 visas vilken hjälp uppfödarna vill ha av unghästutbildaren. Många har svarat på flera alternativ.

Fråga 5 behandlade hur lång tid uppfödarna anser vara rimligt för att rida in en unghäst.

Resultatet visade att de flesta (26st) tycker att 1-2månader är en rimlig tid. Många har även kommenterat att tiden är beroende på hästen som individ.

Vilken hjälp vill du ha av din unghästutbildare?

0 5 10 15 20 25 30

Sadeltämja 3-års test Kvalitetsbedömning Försäljning Annat mål

Antal svar

Figur 4. Stapeldiagrammet visar vilken hjälp uppfödarna vill ha av sin unghästutbildare. Här kunde man välja flera alternativ, därav är antal svar flera än antalet svarande.

Svarsfrekvens: 87 %.

Tid för att rida in en unghäst

0 5 10 15 20 25 30

2 veckor 2-4 veckor 1-2 månader 3-4 månader Annat alt.

Antal svar

Figur 5. Stapeldiagrammet visar hur lång tid uppfödarna tycker att är rimligt för att rida in en unghäst. Svarsfrekvens: 91 %.

I figur 6 ser man hur många unghästutbildare uppfödarna känner till. 70 % av uppfödarna som svarat på enkäten känner till mellan 6 och 15 professionella unghästutbildare. Figur 7 anger i vilken del av Sverige unghästutbildarna finns enligt uppfödarna. Diagrammet visar att största delen finns i södra Sverige.

I figur 8 vill vi visa hur många unghästutbildare uppfödarna känner till inom sin egen del av landet. I södra Sverige har 22 uppfödare angett att de känner till unghästutbildare i södra Sverige, motsvarande siffra för mellan Sverige är 3 uppfödare. I diagrammet anges det sammanlagda antalet unghästutbildare av vad uppfödarna svarat, vilket i södra Sverige är 108st och i mellan Sverige 18st unghästutbildare.

Hur många professionella unghästutbildare känner du till?

0 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20

inga 1-5 st 6-10 st 11-15 st 16-20 st 21-25 st 26-30 st många

Antal unghästutbildare

Antal svar

Figur 6. Stapeldiagrammet visar hur många professionella (enligt uppfödarens egen definition på professionell) unghästutbildare de känner till. Svarsfrekvens: 80 %.

Kommentarer redovisas nedan.

Unghästutbildare, geografiskt läge enligt uppfödarna

0 5 10 15 20 25 30 35 40

Södra Mellan Norra

Antal svar

Var finns unghästutbildarna som uppfödarna känner till?

0 20 40 60 80 100 120

Från södra Sverige Från mellan Sverige

Uppfödare

Antal unghästutbildare

Södra Mellan hela Sverige

Figur 8. Stapeldiagrammet visar hur många unghästutbildare uppfödarna i södra respektive mellan Sverige känner till, och var dessa finns. Vi valde att inte ta med norra Sverige eftersom vi endast fått ett svar därifrån. Y-axeln anger summan av antalet unghästutbildare uppfödarna har angett.

Hur går man till väga för att få kontakt med en unghästutbildare?

0 2 4 6 8 10 12 14 16 18

Ringer Kontakter Ser dem på tävling E-post Valt att ej svara på frågan

Endast skrivit kommentar

Antal svar

Figur 9. Stapeldiagrammet visar hur uppfödarna går till väga för att få kontakt med en unghästutbildare. Svarsfrekvens: 71 %. Kommentarer redovisas nedan.

I figur 10 ser man att 45 % av uppfödarna tycker att det behövs flera unghästutbildare i Sverige, medan 31 % tycker att det finns tillräckligt många.

Vid anställning av eller samarbete mellan unghästutbildare och uppfödare prioriterade uppfödarna i de flesta fall att utbildaren har lång erfarenhet och haft framgång vid visningar.

Finns det tillräckligt många unghästutbildare i Sverige?

0 5 10 15 20 25 30

nej ja vet ej ej svarat på frågan

Antal svar

Figur 10. Stapeldiagrammet visar om uppfödarna tycker att det finns tillräckligt många unghästutbildare i Sverige. Svarsfrekvens: 76 %.

Vad prioriteras vid anställning av/samarbete med unghästutbildare?

0 5 10 15 20 25 30 35 40

Lång erfarenhet, framgång vid visningar

Utb. med examen Någon modig i närheten Annat alt.

Antal svar

Figur 11. Stapeldiagrammet visar vad uppfödarna prioriterar vid anställning av/samarbete med en unghästutbildare. Svarsfrekvens: 91 %.

Många av uppfödarna har angett kommentarer som bland annat betonar - ”horsemanship”

- God hästkännedom - Kunna individanpassa

- Erfarenhet, resultat, referenser - ”teamwork”

- Samma utbildningsfilosofi som uppfödaren

I sista frågan (fråga 13) i enkäten bad vi uppfödarna fritt formulera hur de skulle vilja se ett samarbete kring unghästutbildningen i Sverige. Alla kommentarerna redovisas i bilaga 2.

Några kommentarer som kan lyftas fram för att de nämnts i flera enkäter är:

- ”Ställen där de tar emot hästar för olika önskemål. Fasta priser t.ex. en inridning 2-3 månader 2500-3000 kronor per månad, eller 8000-10000 för en inridning.

Förberedelser för treårs test eller annan visning, antal månader bestämmer pris. Regler för försäljning! Vad kostar det? Provision, vem skall ha den och vad krävs för att få den. Lämna ut ett telefonnummer till köparen (eller säljare) eller aktivt visa hästen?”

- ”Gör en lista över varje län/region. ASVHs lokalföreningar + ridsportförbundets distrikt kanske kan få hjälp att samarbeta. Billigare för ägarna om de kan ske samordning i vissa ridhus vid olika tidpunkter. Upplever att mycket handlar om ekonomi. Skall du sälja din unghäst är det svårt att få igen pengarna på lång

- ”Vid all utbildning typ gymnasier, hippolog och dylikt, skall samtliga elever rida eller köra in minst en unghäst under god ledning inte för att glädja uppfödarna utan att ödmjukt lära sig att från grunden utbilda en häst oavsett om man tror sig bli världsmästare eller ej. Självklart måste vi uppfödare hjälpa skolorna med att ställa unghästar till förfogande.”

- ”Ett stall med en grupp kunniga personer som lägger upp utbildningsplaner för hästarna. Där borde även finnas möjligheter för eventuella köpare att komma och se hästarna och eventuellt prova.”

- ”Centrala platser spridda över landet där det finns tillgång till utbildning, instruktörer o.s.v. Eventuellt även ständigt återkommande försäljningstillfällen, visning av unghästar för spekulanter, auktioner och liknande. Samtidigt får det inte kosta uppfödare för mycket eftersom vi i dagsläget inte kan få betalt för våra produkter (förrän de är 6-7 år och har bevisat vad de kan). Om uppfödarna fick betalt ordentligt för sina unghästar så skulle vi alla som sysslar med detta kunna få ordentligt betalt.

Jag talar då även om hästar med kvalitet (som förstås inte har bevisat det ännu).”

- ”Tycker väl det funkar bra. Lokala avelsföreningarna ordnar ju ofta t.ex.

löshoppningar m.m. som man kan vara med på och börja med i god tid, genom dem kan man även få råd och tips om mer unghästutbildning.”

- ”Det behövs mer utbildning av folk i ridhästsektorn, mer samarbete avel – tävling.”

- ”Att man enkelt kan söka upp beridare på Internet och att det är lätt för beridaren att lägga ut info om sig själv.”

Related documents