• No results found

Uppföljning utvecklingsarbetet

1 Sundbybergs stad

1.3 Uppföljning utvecklingsarbetet

Utvecklingsarbete

Kommunfullmäktiges mål "Kommunfullmäktiges mål formuleras utifrån politiskt prioriterade utvecklingsområden som är verksamhetsövergripande och tydliggör nämndernas och kommunkoncernens inriktning. Målen bör vara inriktade på vilken effekt som ska uppnås, inte vad som ska göras eller hur det ska göras(uppdrag)." (ur Sundbybergs stads styrmodell)

Nämndmål "Nämnderna ska redogöra för vilka av kommunfullmäktiges mål som är styrande för nämndens ansvarsområde och på vilket sätt nämnden bidrar till måluppfyllelsen.

Nämnden gör så genom att formulera egna nämndmål utifrån fullmäktiges mål. Nämnden kan även fastställa egna nämndmål utifrån nulägesanalys och kommunfullmäktigesmål."

"Målet ska vara tydligt och inriktat på att öka, minska eller förbättra inom ett område."

(ur Sundbybergs stads styrmodell) Avdelnings- eller

enhetsmål

Ett särskilt fokus under året att utveckla en prioriterad del av grunduppdraget.

Mått I planeringen ska ett eller flera mått väljas till varje mål. Måttet är ett nyckeltal som sedan utgör ett underlag i måluppföljningen.

Uppdrag Ett uppdrag är en specifik insats som ska genomföras inom angiven tid. Uppdrag kan ges av kommunfullmäktige eller nämnd.

1.3.1 Uppföljning av mål

Kommunfullmäktiges mål:

Staden ska bevara sin finansiella styrka.

Som ett mått på stadens finansiella styrka har kommunfullmäktige beslutat att kommunens soliditet inklusive pensionsåtagande inte ska understiga 40 procent. Utfallet per 31 augusti 2019 var 56 procent. Prognosen är att målet kommer att uppnås under året. Det goda arbete som påbörjats kring det långsiktiga ekonomiska åtagande som finns inom såväl investerings- som driftverksamheten i staden fortsätter och inför budget 2020 måste ytterligare steg tas för att staden ska stå väl rustad för dessa åtaganden.

Mått Utfall

T2 2019

Utfall

T2 2018 Följs upp i Kommunens soliditet inklusive pensionsåtagande ska inte understiga 40 procent. 56 ÅR

Kommunfullmäktiges mål:

Staden ska ha en långsiktigt hållbar investeringsnivå.

För att mäta om staden har en hållbar investeringsnivå har kommunfullmäktige beslutat att reinvesteringarna ska finansieras genom det utrymme som skapas av årets resultat och årets avskrivningar (självfinansiering. Målet följs upp i samband med årsbokslut. Analysarbetet och framtagandet av handlingsalternativ för att kunna hantera kommande investeringar har

pågått och fortsätter under hösten. Inte minst utifrån arbetet med budgeten för 2020.

Mått Utfall

T2 2019

Utfall

T2 2018 Följs upp i Reinvesteringarna ska självfinansieras genom det utrymme som skapas av årets

resultat och årets avskrivningar.

ÅR

Reinvesteringar i staden uppgår till och med augusti till totalt 33,0 mnkr. Totala

avskrivningar i staden under samma period uppgår till 88,9 mnkr. Målet anses därmed uppnått fram till och med tertialrapport 2.

Kommunfullmäktiges mål:

Stadens ekonomiska resultat och prognoser är säkra.

För att bedöma prognossäkerheten har kommunfullmäktige beslutat att prognossäkerheten i tertialrapport 2, jämfört med utfallet för helåret, ska vara högst +/- 1 procent. Uppföljning av målet sker i samband med årsbokslut.

Det pågår ett arbete inom alla nämnder för att förbättra prognossäkerheten.

Kommunstyrelsen har också inom ramen för sin uppsiktsplikt föreslagit att alla nämnder, utom överförmyndarnämnden och valnämnden, ska göra tätare månadsrapportering med helårsprognos för att följa det ekonomiska läget och därmed också säkra stadens resultat på helåret. Bedömningen är att målet kommer att uppnås under året.

Mått Utfall

T2 2019

Utfall

T2 2018 Följs upp i Prognossäkerheten i tertialrapport 2, jämfört med utfallet på helåret, ska vara

högst +/- 1 procent.

-34% ÅR

Kommunfullmäktiges mål:

Staden har ett gott bemötande och en god tillgänglighet.

Med utgångspunkt i tidigare års servicemätningar kommer ett utvecklingsarbete om gott bemötande och god tillgänglighet starta under hösten 2019. Som en del i detta arbete planerar stadsledningskontoret att genomföra utbildningsinsatser med fokus på bemötande vid företagskontakter.

Utöver det genomför nämnderna ett antal insatser inom sina områden. Inom exempelvis stadsmiljö- och tekniska nämnden har servicecentrets telefontid utökats och inom byggnads- och tillståndsnämnden deltar livsmedelskontrollen i regionens samverkansgrupp och har infört fasta telefontider på olika veckodagar. Kultur- och fritidsnämnden genomförde brukarundersökningar under våren, 92 procent av de brukare som besvarat någon av enkäterna var nöjda med bemötandet

Mått Utfall

T2 2019

Utfall

T2 2018 Följs upp i

en process för att implementera barnkonsekvensanalyser tidigt i planskeden har påbörjats, ett anhörigkafé har startat där information och samtal kring olika teman erbjudits och vägledande samtal erbjuds av anhörigsamordnaren en gång per vecka.

Målets mått mäts senare under hösten genom SCB:s medborgarundersökning. I jämförelse med liknande kommuner anmäls relativt många våldsbrott i Sundbyberg

(Brottsförebyggande rådet) och andelen Sundbybergare som anger otrygghet vid utevistelse sen kväll i det egna bostadsområdet (NTU) är högre än i socioekonomiskt jämförbara kommuner.

Mått Utfall

T2 2019

Utfall

T2 2018 Följs upp i Nöjd-Region-Index (NRI), med frågor om kommunen som en plats att bo och leva

på.

ÅR

Nöjd-Medborgar-Index (NMI), med frågor om kommunens olika verksamheter. ÅR Nöjd-Inflytande-Index (NII), med frågor om medborgarnas inflytande på

kommunala beslut och verksamheter.

ÅR

Nöjd-Medborgar-Index (NMI), med frågor om tillgången till parker, grönområden, utöva fritidsintressen, idrottsevenemang, kultur och nöjen.

ÅR

Kommunfullmäktiges mål:

Staden ska vara en attraktiv arbetsgivare med ett utvecklande och gott ledarskap.

Ett ledarutvecklingsprogram för stadens chefer startar under hösten och kommer att pågå även under flera år. Programmet utgör en gemensam plattform för ledarskapet i staden och är till för alla chefer i Sundbybergs stad med ekonomi-, personal- och verksamhetsansvar.

En handlingsplan för HME (Hållbart Medarbetarengagemang) som är ett resultat av förra årets medarbetarundersökning, är upprättad och tillämpas. Uppföljning av handlingsplanen kommer att ske under hösten 2019.

Årets mätning av HME kommer att ske under hösten och bedömningen är att målet kan uppnås under året.

Mått Utfall

T2 2019

Utfall

T2 2018 Följs upp i Staden ska systematiskt förbättra, alternativt bibehålla, HME till en nivå om minst

80.

ÅR

Årligen minska andelen ofrivilliga deltidsanställningar. 6,29% ÅR

Lönegap mellan män och kvinnor i staden, medianlön. ÅR

Kommunfullmäktiges mål:

Staden ska ha en hållbar arbetsmiljö med friska medarbetare.

Sjukfrånvaron ska ha en positiv årlig utveckling med målsättning om högst fem procent eller lägre. Staden har en sjukfrånvaro på 5,66 % per 31 augusti 2019. Målet bedöms som möjligt att uppnå.

Mått Utfall

T2 2019

Utfall

T2 2018 Följs upp i Sjukfrånvaron ska ha en positiv årlig utveckling med målsättning om högst fem

procent eller lägre.

ÅR

Kommunfullmäktiges mål:

Medarbetare tar aktivt medansvar för att utveckla sin kompetens utefter verksamhetens förändrade behov.

Genom att använda mall för och dokumentera medarbetarsamtal säkerställs att kompetensutveckling är en del av samtalet.

Målet följs upp vid mätning av HME-index under hösten.

Mått Utfall

T2 2019

Utfall

T2 2018 Följs upp i

80 eller högre som resultat i HME delområde motivation. ÅR

Kommunfullmäktiges mål:

Sundbyberg ska vara en jämställd stad.

Ett aktivt arbete med att stödja nämndernas och bolagens arbete med

jämställdhetsintegrering pågår. Ett metodstöd har tagits fram och detta har under året använts av flera verksamheter inom olika nämnders områden. Under året planeras en handledning för beslutsunderlag, där jämställdhetsperspektivet ska integreras, tas fram.

Mått Utfall

T2 2019

Utfall

T2 2018 Följs upp i

Antal verksamheter som arbetar med jämställdhetsintegrering. ÅR

Sundbybergs fördelning av stöd till kultur- och idrottsföreningar i förhållande till antal kvinnliga respektive manliga utförare.

ÅR

Kommunfullmäktiges mål:

Långsiktig och effektiv förvaltning av stadens resurser.

Stadens resurser både i löpande drift och i investeringsverksamheten är satt under press.

Självfinansieringsgraden av den löpande verksamheten, dvs verksamhetens nettokostnad finansierad med netto av skatteintäkter och -utjämning måste komma i balans. Många processer är under utveckling och tydliggörande. Bland annat lokalförsörjningsprocessen, planerings- och uppföljningsprocessen, internkontrollprocessen och upphandlingsprocessen är på agendan. Det är ett arbete som behöver ske kontinuerligt. Upphandlingsverksamheten har successivt byggts upp för att kunna öka effektiviteten och produktionskapaciteten. Det är ett mycket viktigt instrument för kostnads- och avtalsstyrning. Internkontrollarbetet är ett viktigt verktyg för att utveckla och stödja verksamheten i sitt kvalitets- och utvecklingsarbete.

Målet bedöms kunna uppfyllas under året

Kommunfullmäktiges mål:

Alla elever ska nå kunskapsmålen, och minst godkänt betyg, i alla ämnen och kurser.

Skolans övergripande uppdrag är att säkerställa att alla elever uppnår kunskapskraven i alla

med årskurs 7 för att sedan öka i årskurs 9. Denna trend startade 2014 för att innan ha följt en naturlig progression med en något högre andel av eleverna som uppnår målen för varje termin och även en betygstegsprogression för varje termin för årskurs 7–9. Läsåret

2012/2013 fick årskurs 6 betyg för första gången, det är den enskilt största händelsen som skulle kunna ge en förklaring till trendbrottet.

Den stora uppgången av andelen elever som uppnått målen för årskurs 9 är direkt kopplad till skolornas handlingsplan för ökad måluppfyllelse. Planen är ett krav från förvaltningen med fokus på de elever som saknar betyg i ett eller två ämnen. Planen ska innehålla en kartläggning, beskriva vilka åtgärder som sätts in på individ-, grupp- och organisationsnivå samt vilket resultat som åtgärderna förväntas åstadkomma.

Kommunfullmäktiges mål:

Oavsett barns förutsättningar ska Sundbybergs förskolor, pedagogiska omsorger och öppna förskolor erbjuda verksamhet av hög pedagogisk kvalitet som ger varje barn möjlighet att utvecklas och lära på sina villkor.

Arbetet kring inkluderande lärmiljöer är ett pågående arbete i stadens förskolor. Barn- och utbildningsförvaltningen har tagit fram ett gemensamt systematiskt kvalitetsarbete som ska säkerställa verksamhetens kvalité och likvärdighet samt att verksamheten utvecklas i förhållande till nationella lagkrav och mål. Nämndens utvecklingsarbete, beslutade mål och uppdrag kopplat till det systematiska kvalitetsarbetet, ger goda förutsättningar för ett ständigt förbättringsarbete som är grundläggande för långsiktig och kontinuerlig utveckling av nämndens verksamheter. Enheternas arbete med att nå en hög pedagogisk kvalité och god måluppfyllelse utifrån nämndmålet är kopplat till identifierade utvecklingsområden i

förskolornas systematiska kvalitetsarbete. Allt detta är kopplat till barns trygghet, inflytande och delaktighet.

Kommunfullmäktiges mål:

Tryggheten ska öka för Sundbybergs innevånare genom att fler deltar i samhället. Att ha ett jobb att gå till ger tillhörighet, makt över sitt eget liv och framtidstro.

Social- och arbetsmarknadsnämndens grunduppdrag är att erbjuda kommuninvånare stöd till förändring och till att ta ett eget ansvar för att kunna leva ett självständigt liv, bland annat genom att stärka sin ställning i arbets- och samhällslivet. Detta bland annat genom att

nyanlända får ett snabbt och samordnat mottagande men också genom att arbeta för att Sundbybergare försörjer sig själva utifrån sina möjligheter och förutsättningar.

Ett arbete har påbörjats inom avdelningen funktionshinder för att öka hälsan och välbefinnandet hos brukarna. En arbetsgrupp har bildats för att dels inventera vilka hälsobefrämjande insatser som redan görs dels erbjuda brukarna att prova på olika aktiviteter som kan ha en positiv inverkan på hälsan.

Projektet med SFI på öppna förskolan bidrar också till minskad isolering för föräldralediga som ges möjlighet att studera svenska under sin ledighet.

Bedömningen är att nämnden bidrar till att uppfylla kommunfullmäktiges mål.

Kommunfullmäktiges mål:

Sundbybergs äldreomsorg ska präglas av omtanke, valfrihet och nytänkande.

Sundbybergs stad och äldreförvaltningen tillämpar Lag (2008:962) om valfrihetssystem för såväl hemtjänst som för särskilt boende. Vid periodens slut finns det 8 hemtjänstutförare inklusive egen regi samt 8 äldreboenden att välja mellan. För att underlätta för stadens medborgare att välja utförare, erbjuder staden tjänsten "Hitta och jämför service" som finns

på stadens websida.

Under tertial 2 har utvecklingsarbetet av "Hitta och jämför service" slutförts. Till exempel presenteras nu resultat från Socialstyrelsens brukarundersökning både för stadens

äldreboenden och hemtjänstutförare. Nästa steg i utvecklingsarbetet är att information om stadens träffpunkter och dagverksamhet ska bli tillgänglig i "Hitta och jämför service", förslag på lämpliga indikatorer har tagits fram. Ytterligare ett utvecklingsområde är att resultaten från äldreförvaltningens kvalitativa uppföljningar ska bli tillgängliga för jämförelse.

Samtliga enheter på äldreförvaltningen arbetar utifrån lokala värdighetsgarantier som syftar till att stärka medborgarnas möjligheter till självbestämmanderätt, välbefinnande och integritet.

Kommunfullmäktiges mål:

I Sundbyberg ges alla möjlighet till en meningsfull fritid.

Aktiviteter för att ge alla möjligheten till en meningsfull fritid har varit många, bland annat fler aktiviteter för att öka läsintresset och med tydligare inriktning på läsfrämjande.

Bedömningen är att fler barn nås, målsättningen 2019 var 100 aktiviteter men 159 aktiviteter har redan genomförts. För att förbättra och effektivisera samordning och kommunikation av aktiviteterna ingår från våren samordningen i en barnbibliotekarietjänst.

Att öka jämställdheten inom Sundbybergs fritidsverksamheter är ett kontinuerligt arbete.

Fritidsgårdsverksamheten arbetar med att nå fler tjejer, hittills i år har 40 procent av

deltagarna i öppen och organiserad fritidsverksamhet varit tjejer vilket visar att arbetet går i rätt riktning.

Ett annat nämndmål är att utveckla stödet till idrottsföreningslivet i deras arbete med värdegrund, kvalitet, rekrytering och jämställdhet. Bland annat förekommer ett samarbete med idrottsalliansen och Sisu idrottsutbildarna, en gemensam introduktionsutbildning för nya ledare har tagits fram och ett gemensamt samsynsdokument håller på att tas fram.

Till sist har man under året fortsatt arbetet med att sänka trösklarna till kulturskolan så att barn och unga oavsett socioekonomiska förutsättningar ges möjlighet att ta del av

kulturskolans verksamhet. Bedömningen är att vissa mål redan har uppnåtts medan andra kommer att uppfyllas i höst.

Kommunfullmäktiges mål:

En hållbar och välfungerande stad.

Stadsmiljö- och tekniska nämnden genomför och planerar en rad olika åtgärder för en hållbar och välfungerande stad. Till exempel gång- och cykelåtgärder, utbyggnad av

cykelparkeringar, trafiksäkerhets- och tillgänglighetsåtgärder samt skötsel av stadens parker och naturreservat.

Kommunfullmäktiges mål:

Sundbybergs stadshus AB ska fortsätta, att utifrån ägardirektiv, vara stadens instrument för styrning och uppföljning av den verksamhet som bedrivs i bolagsform.

Sundbybergs stadshus AB har under 2019 fortsatt arbetet med styrning och uppföljning av dotterbolagens verksamhet. Kommunfullmäktige i Sundbyberg beslutade vid

sammanträdena i maj och juni om nya ägardirektiv för koncernens bolag. För moderbolaget Sundbybergs stadshus AB innebär de nya ägardirektiven ett förändrat uppdrag vad gäller den styrande funktion som bolaget tidigare haft. De nya direktiven formuleras direkt från

kommunfullmäktige till respektive bolag och moderbolagets roll blir mer samordnande än styrande och bolaget har arbetat med att hitta formerna för det fortsatta arbetet.

Kommunfullmäktiges mål:

Fastighets AB Förvaltaren ska utvecklas och vara ett verktyg för att skapa ett hållbart Sundbyberg. Bolaget ska förvalta, utveckla och bygga bostäder.

Fastighets AB Förvaltaren bidrar till ett hållbart Sundbyberg genom hållbar förvaltning av sina fastigheter, utveckling och nybyggnation. Bolaget utvecklar bostäder i samband med renoveringar, förtätningar och nyproduktion i dialog med invånarna i Sundbyberg. Där spelar den hållbara renoveringsstrategin en viktig roll där nödvändiga förbättringar av stammar, tak, fasad med mera sker samtidigt som hyresgästerna får möjlighet att välja hur mycket som ska renoveras i den egna lägenheten. Bolaget utvecklar också verksamheten med bland annat solceller, närvarostyrd LED-belysning, utbyte till elbilar och laddplatser till elbilar.

Fastighets AB Förvaltaren bidrar vidare till ett hållbart Sundbyberg genom att de i samarbete med stadens förvaltningsorganisation tagit fram ett utvecklingsprogram för Rissne,

Hallonbergen och Ör som syftar till att ge stadsdelarna fler stadsmässiga kvaliteter för att öka trivseln och attraktiviteten.

Kommunfullmäktiges mål:

Lokalfastigheter i Sundbyberg AB ska försörja stadens verk-samheter med ändamålsenliga och hållbara lokaler. Bolaget ska bygga, utveckla, förvalta, och avyttra lokaler för stadens verksamheter.

Lokalfastigheter i Sundbyberg AB fortsätter i nära samarbete med stadsledningskontoret och övriga förvaltningar, att sätta och implementera rutiner, standarder och processer, för att uppfylla stadens behov av ändamålsenliga och hållbara lokaler. I juni påbörjade

projektchefen sin anställning och driver bl a vidare arbetet med nya Örskolan. Ytterligare en projektledare har anställts som börjar i oktober.

Bolagets lokalförsörjare har återkommande avstämningsmöten med stadens lokalstrateg, och bolagets förvaltningsavdelning har månatliga avstämningar med stadens

investeringscontroller.

Bedömningen är att målet kommer att uppfyllas under året.

1.3.2 Uppföljning av uppdrag

Förklaring av uppdragsstatus

Genomfört Uppdraget har genomförts enligt plan och är avslutat.

Avslutat, annan orsak

Uppdraget har avslutats av annan orsak än att det genomförts. Exempelvis kan det röra sig om uppdrag som ersatts av annat uppdrag eller mist sin

giltighet p.g.a. ändrad inriktning eller ändrad lagstiftning.

Pågående Arbete med uppdraget pågår och prognosen är att uppdraget kommer genomföras inom utsatt tid.

Planerat Arbete med att genomföra uppdraget har ännu inte inletts, men har planerats.

Pausat Arbete eller planering med att genomföra uppdraget har avbrutits i avvaktan på annan händelse. En sådan händelse kan handla om beslut, lagstiftning eller omorganisation som kan komma att förändra uppdragets inriktning eller genomförande.

Försenat Uppdraget kommer inte komma att slutföras inom utsatt tid.

Uppdrag Status

Staden och bolagskoncernen ska öka samordningen av stödprocesser för att uppnå

optimering av gemensamma resurser. Pågående

Näringslivsperspektivet integreras i stadens verksamheter. Pågående Staden ska inrätta ett tillgänglighetspris som delas ut årligen. Pågående Kommentar

Utformning av riktlinjer för tillgänglighetspriset pågår och kommer slutföras under hösten 2019. Vid utformningen beaktas utformning av befintliga stipendier.

Alla ansökningar om ekonomiskt bistånd erbjuds hembesök, alla personer med

ekonomiskt bistånd erbjuds en insats med närvarokrav och genomsnittlig inskrivningstid för personer med ekonomiskt bistånd minskar.

Pågående

Stadens arbete med unga vuxna i utanförskap genom bland annat uppsökande

verksamhet utvecklas. Pågående

Öka valfriheten inom kommunens utförarverksamheter. Pausat

Inrätta Sundbybergsmodellens styrgrupp. Pågående

Ta fram en handlingsplan för jämställt och jämlikt idrottande. Försenat Kommentar

Arbetet påbörjas under hösten 2019.

En bidragsbudget fastställs och kommunala bidrag beslutas om på två

nämndsammanträden per år: ett sammanträde inför sommaren gällande lovaktiviteter och ett sammanträde gällande övriga bidrag.

Genomfört

Kommentar

Genomfördes egentligen redan i 2018, men togs på nämnd i mars 2019. Därav är denna inte med i budgeten för 2019. Se

Uppdrag Status maj.

Kommentar

Utifrån det samordnande uppdraget för hela staden har under våren dialoger genomförts med förvaltningsledning och politisk ledning. Mallar och anvisningar för arbetet har tagits fram. Samtliga nämnder har tagit fram övergripande förslag till effektiviseringar avseende driftskostnader och ska enligt beslut i kommunstyrelsen i samband med yttrandet över planeringsförutsättningar 2020 ytterligare precisera, kostnadsberäkna och prioritera nämndernas förslag till prioriteringar avseende både driftskostnader och investeringar.

Staden ska bygga med kvalitet och eftertanke, ha ett hela staden-perspektiv och genom

digitalisering öka medborgarinflytandet. Pågående

Kommentar

I staden pågår många arbeten för att uppnå målet. På stadsledningskontoret pågår till exempel arbeten med att ta fram ett stadsutvecklingsprogram, en socialkonsekvensanalys och en delaktighetsguide.

För att öka medborgarinflytandet i samband med ett reinvesteringsarbete i Tornparkens stadsdelslekplats har en dialog med en närliggande förskola genomförts Ett arbete har också påbörjats för utvecklingen av stadsdelslekplatsen vid Lötsjön-Golfängarna, i dialog med närliggande skola. Planeringen av ett grönt aktivitetsstråk i Rissne, med fokus på medborgardialog, fortsätter.

Ett arbete med en verktygslåda kopplat till digitaliseringsarbetet i staden pågår. Processer, rutiner och mallar är framtagna för att underlätta verksamheternas digitaliseringsarbete.

Staden inklusive bolagskoncernen ska vara en bra arbetsgivare som erbjuder schyssta

villkor för sina anställda där heltid är norm och deltid en möjlighet. Pågående Kommentar

Projektet Heltid som norm pågår. En enkät har skickats ut till samtliga deltidsanställda och resultatet kommer att redovisas under hösten.

Staden ska tydliggöra hur den följer upp de riktlinjer som ingår i stadens handslag med

de olika intresseorganisationerna för personer med funktionsvariation. Pågående Kommentar

En struktur för planering och uppföljning av handslaget med organisationerna för personer med funktionsvariation är framtagen. En årlig aktivitetsplan tas fram och godkänns av funktionsrättsrådet. Uppföljning av genomförda aktiviteter redovisas till rådet och i stadens årsredovisning.

Staden ska identifiera fastigheter i inom beståndet som kan omvandlas till

seniorbostäder. Pågående

Kommentar

Arbetet pågår inom ramen för stadens stadsutvecklingsprojekt.

Staden ska ta fram ett stadsutvecklingsprogram. Pågående

Kommentar

Arbetet med att ta fram ett stadsutvecklingsprogram påbörjas under hösten 2019. Utöver det har arbete påbörjats ned att ta fram en socialkonsekvensanalys, en rutin och verktyg för att implementera barnkonsekvensanalyser för fysisk planering i tidiga planeringsskeden samt en delaktighetsguide.

Arbetet med att ta fram ett stadsutvecklingsprogram påbörjas under hösten 2019. Utöver det har arbete påbörjats ned att ta fram en socialkonsekvensanalys, en rutin och verktyg för att implementera barnkonsekvensanalyser för fysisk planering i tidiga planeringsskeden samt en delaktighetsguide.

Related documents