• No results found

Uppskattad rörelsebetingad transaktionsexponering i Gruppens viktigaste valutor *

In document Atlas Copco Årsredovisning 2020 (Page 105-110)

Koncernens kassaflödesanalys

GRAF 1 Uppskattad rörelsebetingad transaktionsexponering i Gruppens viktigaste valutor *

–15 000

FINANSIELLA RAPPORTER, ATLAS COPCO-GRUPPEN

27. Finansiell exponering och principer för riskhantering, fortsättning

Omräkningsexponeringsrisk

Omräkningsexponeringsrisken är risken att värdet på Gruppens nettoinveste-ringar i utländska valutor påverkas negativt av ändnettoinveste-ringar i valutakurser. Grup-pens världsomspännande verksamhet ger upphov till en valutaeffekt eftersom finansiella rapporter för företag med andra funktionella valutor än SEK räknas om till SEK vid upprättandet av koncernredovisningen. Omräkning av dotter-företagens vinst påverkar Gruppens resultat, och omräkning av balansräk-ningen påverkar övrigt totalresultat. Nettoexponeringen i varje valuta mot-svarar nettot av tillgångar och skulder noterade i en viss valuta.

Policy

Koncernens policy anger att omräkningsexponering bör minskas genom att matcha tillgångar och skulder i samma valutor. FRMC kan besluta att säkra en del av, eller hela, den återstående omräkningsexponeringen. Eventuell säkring av omräkningsexponeringen ska uppfylla villkoren för säkringsredovisning enligt IFRS.

Status vid årets slut

Graf 2 visar Gruppens känslighet för valutaomräkningseffekter när utländska dotterföretags resultat räknas om till SEK. Effekten av en rörelse om positivt fem procent i SEK påverkar Gruppens resultat före skatt med MSEK –905 (–1 030).

Gruppen har säkrat en del av omräkningsexponeringen genom att använda lån och valutaterminskontrakt. Säkringarna har minskat exponeringen för netto investeringar i EUR i koncernredovisningen och den valutarisk som är hän-förlig till nettotillgångar i dotterföretag. Säkringsinstrumenten är identifierade som säkringar av nettoinvesteringar i koncernredovisningen.

De finansiella instrumenten i tabellen nedan används för att säkra netto-tillgångar som är noterade i EUR.

Utestående finansiella

belopp Effekt i Övrigt

totalresultat Nominellt belopp

Derivat MSEK 95 MEUR 300 MSEK 31 MEUR 300

Lån i EUR 1) MSEK –1 047 MEUR 1 400 MSEK –1 682 MEUR 1 400

1) I balansräkningen är de lån som är identifierade som säkringar av nettoinvesteringar rapporterade till upplupet anskaffningsvärde och inte till verkligt värde.

Huvuddelen av Gruppens obligationer och lån är identifierade som netto investerings säkringar, och förändringar i valutakurserna redovisas i övrigt total -resultat. Effekten av en rörelse om positivt fem procent i kursen för EUR/SEK påverkar övrigt totalresultat med MSEK 676 (614) (se även not 1, Väsentliga redo-visningsprinciper, Finansiella tillgångar och skulder – finansiella instrument).

Kreditrisk

Kreditrisk kan delas upp i rörelsebetingad och finansiell kreditrisk. Dessa risker beskrivs mer utförligt i följande avsnitt.

Rörelsebetingad kreditrisk

Rörelsebetingad kreditrisk är risken att kunderna inte uppfyller sina betalnings-förpliktelser.

Policy

Gruppens rörelsebetingade kreditriskpolicy är att affärsområden, divisioner och enskilda affärsenheter ansvarar för de affärsrisker som genereras i deras respek-tive verksamheter. Den rörelsebetingade kredit risken mäts som totalsumman netto av fordringar på kunder.

Status vid årets slut

I tabellen nedan visas total kreditrisk exponering avseende tillgångar som klassi-ficerades som finansiella instrument per 31 december.

Kreditrisk 2020 2019

Lånefordringar och kundfordringar

– kundfordringar 18 903 20 705

– finansiella leasingfordringar 102 126

– övriga finansiella fordringar 92 57

– övriga fordringar 1 891 2 107

– avtalstillgångar 2 826 2 393

– likvida medel 11 655 15 005

Finansiella tillgångar som värderas till verkligt

värde via övrigt totalresultat 15 13

Finansiella tillgångar som värderas till verkligt

värde via resultatet 26 20

Derivat 396 355

Summa 35 906 40 781

Eftersom Gruppens försäljning är fördelad på flertalet kunder och ingen enskild kund står för en betydande andel av Gruppens affärsrisk sker bevakningen av affärskreditrisker främst på affärsområdes-, divisions- eller affärsenhetsnivå.

Varje affärsenhet måste ha en godkänd affärsriskpolicy.

Avsättningar för kreditrisker

Affärsenheterna fastställer avsättningar som motsvarar den förväntade kredit-förlusten avseende kundfordringar och andra fordringar. Nedskrivning enligt IFRS 9 är framåtblickande och en förlustreservering görs när det finns en expo-nering för kreditrisk. Den förenklade modellen används för tillgångar såsom kundfordringar, leasingfordringar, avtalstillgångar och vissa andra finansiella tillgångar. De huvudsakliga delarna i denna avsättning är särskilda avsättningar för värdeminskningar som avser individuellt betydande exponeringar samt en komponent för historisk kreditförlustnivå i kombination med framåtblickande faktorer. Leasingfordringar, vissa andra finansiella tillgångar och likvida medel skrivs ned enligt en ratingbaserad metod. Förväntade kreditförluster värderas till produkten av sannolikhet för fallissemang, förlust givet fallissemang samt exponeringen vid fallissemang. Vid årets slut 2020 uppgick avsättningarna för osäkra fordringar till 4.0% (3.3) av bruttot av totala kundfordringar.

–5

Change in profit, MSEK

444555

Change in exchange rate SEK, %

Change in profit, MSEK –5

FINANSIELLA RAPPORTER, ATLAS COPCO-GRUPPEN

I följande tabell redovisas bruttovärdet för kundfordringar, både kort- och långfristiga, uppdelade efter löptid tillsammans med hänförliga avsättningar för kredit risker.

Kundfordringar

2020 2019

Brutto Nedskrivningar Brutto Nedskrivningar

Ännu ej förfallna 15 245 38 15 494 48

Förfallna men inte individuellt nedskrivna

0–30 dagar 1 713 – 2 593 –

31–60 dagar 673 – 954 –

61–90 dagar 378 – 491 –

Över 90 dagar 1 428 – 1 649 –

Förfallna och individuellt nedskrivna

Det totala uppskattade verkliga värdet på säkerheter för kundfordringar upp-gick till 96 (44). Majoriteten av säkerheterna består av återtaganderätter och exportkreditförsäkringar. Baserat på historik för förlustnivån på fordringar och den varierade kundbasen bedöms kreditrisken vara begränsad.

Bruttobeloppet för Gruppens finansiella leasingfordringar uppgick till 102 (126), varav 0 (0) har skrivits ned. Bruttobeloppet för övriga finansiella fordringar uppgick till 99 (65), varav 7 (8) har skrivits ned.

Det finns inga betydande förfallna belopp som inte har skrivits ned. Det totala uppskattade verkliga värdet på säkerheter för finansiella leasingford-ringar och övriga finansiella fordleasingford-ringar uppgick till 0 (0) respektive 0 (0) . Finansiell kreditrisk

Kreditrisk för finansiella transaktioner är risken att Gruppen ådrar sig förluster avseende Gruppens investeringar, bankmedel eller derivattransaktioner, till följd av att motparten inte betalar.

Policy

Den finansiella kreditrisken mäts på olika sätt beroende på vad det är för typ av transaktion; investeringstransaktioner eller derivattransaktioner.

Investeringstransaktioner

Likvida medel får endast placeras hos en motpart om motparten har ett kredit-betyg som överstiger ett visst kreditkredit-betyg. Kreditkredit-betyget för likvida medel är satt till A-/A3 (enligt kreditbedömningar från Standard & Poor’s, Fitch Ratings eller Moody’s). Investeringar i strukturerade finansiella produkter är inte tillåtna, såvida de inte godkänts av FRMC. Dessutom beaktas investeringens mot-partsexponering, löptid och likviditet innan en investering genomförs. En lista på varje godkänd motpart och dess högsta gräns för exponering upprätthålls och övervakas.

Derivattransaktioner

Derivattransaktioner kan endast ske med godkända motparter för vilka kredit-limiter har fastställts och med vilka ISDA:s (International Swaps and Derivatives Association) ramavtal och CSA-avtal (Credit Support Annex) gäller. Derivat-transaktioner kan endast ingås av Atlas Copco Financial Solutions eller i sällsynta fall av annan enhet, dock endast med godkännande av koncernens treasurer.

Atlas Copco använder derivat främst som säkringsinstrument och enligt policyn får endast standardiserade derivat (till skillnad från strukturerade derivat) användas.

Status vid årets slut

Investeringstransaktioner i form av likvida medel uppgick till MSEK 11 655 vid årets slut. Dessa består av kassa, kortfristiga placeringar och investeringar i likviditetsfonder. Vid årets slut 2020 uppgick den beräknade kreditrisken på derivat, med beaktande av aktuellt marknadsvärde och säkerheter, till MSEK 115 (42).

27. Finansiell exponering och principer för riskhantering, fortsättning

I tabellen nedan visas det redovisade värdet för Gruppens derivat.

Utestående derivatinstrument 2020 2019

Tillgångar 396 355

Skulder 69 19

Inga finansiella tillgångar eller skulder nettoredovisas i balansräkningen.

Derivat omfattas av kvittningsavtal och visas i tabellen nedan.

Utestående nettoposition för derivatinstrument

Brutto

Den positiva nettopositionen rörande tillgångar beror på att byte av säkerheter sker på veckobasis.

Övriga marknads­ och prisrisker

Råvaruprisrisk är risken att kostnaden för direkta och indirekta material ska stiga på grund av en prisökning på underliggande råvaror på de globala markna-derna. Gruppen är direkt och indirekt exponerad för fluktuationer i råvarupriser.

Kostnadsökningar på råvaror och komponenter sammanfaller ofta med hög efterfrågan från slutkunder och uppvägs av högre marknadspriser. Gruppen säkrar därför inte råvaruprisrisker.

Verkligt värde på finansiella instrument

I Atlas Copcos balansräkning redovisas finansiella instrument till verkligt värde eller upplupet anskaffningsvärde. Verkligt värde fastställs enligt en hierarki för verkligt värde. Nivåerna i hierarkin ska återspegla i vilken omfattning verkligt värde bygger på observerbara marknadsdata eller egna antaganden. Nedan följer en beskrivning av varje nivå och de värderingsmetoder som används för varje instrument.

Nivå 1

Enligt metoden för Nivå 1 baseras verkligt värde på noterade (ojusterade) priser på aktiva marknader för identiska tillgångar eller skulder. En marknad betraktas som aktiv om noterade priser med lätthet och regelbundet finns tillgängliga på en börs, hos en mäklare, branschorganisation, företag som tillhandahåller aktuell prisinformation eller tillsynsmyndighet och dessa priser representerar faktiska och regelbundet förekommande marknadstransaktioner på affärs-mässiga villkor.

Nivå 2

Enligt metoden för Nivå 2 baseras verkligt värde på modeller som använder andra observerbara data för tillgången eller skulden än noterade priser som ingår i Nivå 1. Dessa andra data är antingen direkt (det vill säga som priser) eller indirekt (det vill säga härledda från priser) observerbar. Sådana observerbara data kan vara marknadsräntor och avkastningskurvor.

Nivå 3

Enligt metoden för Nivå 3 baseras verkligt värde på en värderingsmodell, där betydande indata bygger på icke observerbara marknadsdata.

Värderingsmetoder Derivat

Verkligt värde för valutaterminskontrakt beräknas utifrån rådande marknads-läge. Ränteswappar värderas baserat på marknadsräntor och nuvärde av framtida kassaflöden. Modeller för diskonterade kassaflöden används vid värderingen.

Räntebärande skulder

Verkliga värden beräknas baserat på marknadsräntor och nuvärde av framtida kassaflöden.

Finansiella leasingavtal och övriga finansiella fordringar

Verkliga värden beräknas baserat på marknadsräntor för liknande avtal och nuvärde av framtida kassaflöden.

FINANSIELLA RAPPORTER, ATLAS COPCO-GRUPPEN

27. Finansiell exponering och principer för riskhantering, fortsättning

Gruppens finansiella instrument uppdelade i nivåer

Det redovisade värdet för Gruppens finansiella instrument motsvarar verkligt värde i alla kategorier förutom för räntebärande skulder och investeringar som hålls till förfall. Se not 21 för mer information om Gruppens ränte bärande skulder.

Följande tabell visar finansiella instrument till verkligt värde och per kategori.

Finansiella instrument uppdelade i hierarkin för verkligt värde

2020 2019

Verkligt värde Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Verkligt värde Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3

Finansiella tillgångar 177 26 151 – 165 20 145 –

Övriga fordringar 102 – 102 – 116 – 116 –

Långfristiga finansiella tillgångar 279 26 253 281 20 261

Kundfordringar 18 801 – 18 801 – 20 590 – 20 590 –

Finansiella tillgångar 58 – 58 – 125 73 52 –

Övriga fordringar 1 891 – 1 891 – 2 107 – 2 107 –

Derivat 396 – 396 – 355 – 355 –

Avtalstillgångar 2 826 – 2 826 – 2 393 – 2 393 –

Kortfristiga finansiella tillgångar 23 972 23 972 25 570 73 25 497

Finansiella tillgångar 24 251 26 24 225 25 851 93 25 758

Obligationer och lån 20 133 13 731 6 402 – 18 304 14 057 4 247 –

Övriga finansiella skulder 19 – 19 – 26 – 26 –

Övriga skulder 161 – 94 67 153 – 100 53

Långfristiga finansiella skulder 20 313 13 731 6 515 67 18 483 14 057 4 373 53

Kortfristig del av långfristiga lån 1 – 1 – 11 – 11 –

Kortfristiga lån 2 007 – 2 007 – 2 271 – 2 271 –

Derivat 69 – 69 – 19 – 19 –

Övriga upplupna kostnader 6 617 – 6 617 – 6 865 – 6 865 –

Leverantörsskulder 11 202 – 11 202 – 11 898 – 11 898 –

Övriga skulder 2 099 – 2 069 30 1 976 – 1 946 30

Kortfristiga finansiella skulder 21 995 21 965 30 23 040 23 010 30

Finansiella skulder 42 308 13 731 28 480 97 41 523 14 057 27 383 83

I övriga skulder, avser MSEK 97 (83) villkorade köpeskillingar för förvärv. Verkligt värde på dessa skulder har beräknats baserat på det förväntade utfallet av de i kontrakten uppsatta målen, givet en diskonteringsränta på 10.5%. Se not 2 angående förändringar på grund av förvärv.

Förändring av finansiella skulder

i Nivå 3 (MSEK) Vid årets

början

Företags-förvärv Utbetalning

Diskonterings-effekt Omvärdering Omräkning Vid årets

slut Resultat avseende skulder vid årets slut

Villkorad köpeskilling 2020 83 56 –43 4 –1 –2 97 –3

Valutakurser som använts i de

finansiella rapporterna Värde Valutakod

Balansdagens kurs Genomsnittlig kurs

2020 2019 2020 2019

Australien 1 AUD 6.26 6.51 6.35 6.56

Kanada 1 CAD 6.39 7.13 6.84 7.10

Kina 1 CNY 1.25 1.33 1.33 1.37

EU 1 EUR 10.04 10.44 10.49 10.57

Hongkong 100 HKD 105.48 119.68 118.26 120.28

Storbritannien 1 GBP 11.07 12.22 11.82 12.02

USA 1 USD 8.18 9.32 9.18 9.42

FINANSIELLA RAPPORTER, ATLAS COPCO-GRUPPEN

28. Närstående

Relationer

Gruppen har närståenderelationer med bolagets största aktieägare, dess intresseföretag och joint ventures samt med dess styrelseledamöter och koncernledning. Bolagets största aktieägare, Investor AB, kontrollerar cirka 22% (22) av rösterna i Atlas Copco.

De dotterföretag som är direktägda av moderbolaget redovisas i not A21 i de finansiella rapporterna för moderbolaget. Holdingbolag och operativa dotter-företag redovisas i not A22. Information om intressedotter-företag och joint ventures finns i not 14. Information om styrelseledamöter och koncernledning presente-ras på sidorna 55–58.

Transaktioner och utestående balanser

Gruppen har inte haft några transaktioner med Investor AB under året, förutom aviserade utdelningar, och har inga utestående balanser med Investor AB.

Investor AB har bestämmande eller betydande inflytande i andra företag med vilka Atlas Copco kan göra affärer i den ordinarie verksamheten. Alla sådana transaktioner görs på affärsmässiga villkor.

Under 2019 genomförde Atlas Copco en sale and leaseback-transaktion med Gruppens tyska pensionsstiftelse relaterad till byggnader i USA. Bygg-naderna såldes för en ersättning om 629, vilket resulterade i en vinst om 20.

Leasingperioden uppgår till 10 år. Både ersättning och leasingvillkoren är enligt marknadsmässiga villkor. ”Leasingskulder” i nedan tabell representerar de utestående balanserna med Gruppens tyska pensionsstiftelse.

Gruppen sålde även olika produkter och köpte varor genom vissa intresse-företag och joint ventures till villkor som i allt väsentligt liknade dem som gäller för icke närstående parter.

I följande tabell sammanfattas Gruppens transaktioner med dess intresse-företag, joint ventures och övriga närstående:

2020 2019

Intäkter 41 34

Inköp av varor 18 25

Inköp av tjänster 107 55

Vid årets slut:

Kundfordringar 18 7

Leverantörsskulder 21 8

Leasingskulder 249 287

Ersättning till nyckelpersoner i ledande ställning

Ersättning till styrelsen och koncernledningen redovisas i not 5.

FINANSIELLA RAPPORTER, MODERBOLAGET

Finansiella rapporter,

In document Atlas Copco Årsredovisning 2020 (Page 105-110)