• No results found

3 Tillvägagångssätt och empirisk studie

3.2 Urval och genomförande

Nedan beskriver vi hur vi har gått tillväga när vi har samlat in vårt empiriska material, samt beskriver vår undersökningsgrupp.

3.2.1 Kontakta förskolor

Vi började med att kontakta en traditionell förskola som ligger i vår hemkommun och som vi har haft kontakt med under tidigare kurser. Vi berättade över telefon vad vårt examensarbete skulle handla om och frågade om vi kunde komma och göra vår pilotstudie hos dem. Vi fick godkännande om att vi kunde komma och bokade en tid för vår pilotstudie.

Eftersom vi inte tidigare hade varit i kontakt med någon Montessoriförskola valde vi att söka efter Montessoriförskolor på Internet. Vi letade främst efter Montessoriförskolor som fanns i närheten av vår hemkommun. Det fanns inte så många men vi hittade en som verkade intressant. Vi bestämde oss för att ringa och presentera oss och eventuellt boka en tid för observation. Vi ringde till Montessoriförskolan på morgonen men fick då via en telefonsvarare veta att de hade störningsfri tid mellan 8.30 och 11.30.

Vi ringde till en annan Montessoriförskola men fick då höra att de inte längre arbetade efter Montessoripedagogiken. Vi tog kontakt med ytterligare en förskola som arbetade Montessoriinspirerat och fick beskedet att återkomma senare under dagen, eftersom de fattades personal den morgonen. På eftermiddagen tog vi återigen kontakt med den Montessoriinspirerade förskolan. Vi fick beskedet att vi gärna fick komma dit men de rekommenderade oss att vi skulle besöka en Montessoriförskola istället, eftersom de endast var inspirerade av Montessori och för övrigt var en traditionell förskola.

Vi ringde till den första Montessoriförskolan men telefonsvararen gick återigen igång. Vi bestämde oss då för att skriva ett e-mail till dem, men eftersom vi ville ha svar så fort som möjligt och hellre ville presentera oss muntligt provade vi att ringa igen. Denna gång svarade

de och sa att vi var välkomna.

När vi väl var på Montessoriförskolan frågade vi pedagogerna om de kunde rekommendera någon annan Montessoriförskola, eftersom vi behövde ytterligare en Montessoriförskola till vår undersökning. Vi använde oss på så sätt av den så kallade ”snöbollsprincipen” som enligt Repstad (1993 s.41) innebär att informanter rekommenderar andra informanter. Vidare menar han att man ska tänka på att det finns en viss tendens att folk rekommenderar personer som tycker likadant.

Montessoriförskolan rekommenderade fyra Montessoriförskolor som låg i en annan kommun. Vi tog genast kontakt med Montessoriförskolorna men av olika anledningar kunde de tyvärr inte ta emot oss just då. En av Montessoriförskolorna kunde ta emot oss några veckor senare men eftersom vårt empiriska material skulle vara så gott som färdigt innan dess, var vi tvungna att fortsätta vårt letande efter ännu en Montessoriförskola.

Vi tittade återigen på Internet och hittade en Montessoriförskola som vi tyckte verkade intressant. Vi tog kontakt med Montessoriförskolan genom att ringa och presentera oss och berätta om vår undersökning. Vi blev hänvisade till ägaren och efter att ha pratat med henne ett antal gånger fick vi tillåtelse att komma dit och göra vår undersökning.

3.2.2 Beskrivning av undersökningsgruppen

Vår undersökningsgrupp består av tre förskolor. En traditionell förskola som vi har valt att kalla för Koltrasten, samt två Montessoriförskolor som vi har valt att kalla för Rosen respektive Liljan. Dessa namn är fingerade. Eftersom vi har två Montessoriförskolor och en traditionell förskola valde vi att kalla den traditionella förskolan efter ett fågelnamn och Montessoriförskolorna efter namn på blommor. Detta för att lättare veta vilken förskola som är traditionell respektive Montessoriförskola.Vi har valt att fokusera oss på avdelningarna där barnen är tre till fem år gamla eftersom vi vill begränsa oss till en åldersgrupp. Vi valde åldersgruppen tre till fem år eftersom barnen i den åldern oftast kan gå och ta saker själva från hyllorna, om de når upp. Bland de små barnen kan en del inte gå, och de kan oftast inte själva ta saker från hyllorna.

Koltrasten är en förskola som ligger en bit utanför centrum i en medelstor kommun. På Koltrasten finns det sex avdelningar där fyra av dessa är 1-5 års avdelningar. Det finns en småbarnsavdelning och en avdelning med barn i åldrarna 3-5 år. Vi gjorde vår pilotstudie på den avdelningen där barnen är 3-5 år gamla. På denna avdelning går det ca 23 barn och det finns 3 pedagoger. Koltrasten ligger belägen i en lägenhet där varje avdelning har 4 rum, samt ett kök att röra sig i. Det finns två stora rum som är väldigt luftiga där barnen kan röra sig fritt. De andra två rummen är väldigt små, med mindre utrymme. Möbler och inredning är inte i barnens höjd. Det finns höga hyllor, stolar och bord som inte är anpassade för barnens storlek och höjd.

Rosen är en Montessoriskola som ligger ute på landet. På Rosen finns det en förskola med en småbarnsavdelning och en 3-6 års avdelning, en klass med skolår 1-3, en klass med skolår 4- 6, samt fritids. Eftersom det är en liten skola har barnen stora förutsättningar att uttrycka sig och bli sedda. När utmaningarna på avdelningen som barnet går på börjar ta slut, är det dags att börja på nästa avdelning. Ett nära samarbete mellan kollegorna i hela huset möjliggör detta. På förskolan är föräldrarna en stor del i skolans utveckling. De skapande aktiviteterna är en viktig del av verksamheten. De målar, bygger, klipper och klistrar samt har många andra kreativa aktiviteter. Skolan är liten men är fint inredd med luftiga rum där det är högt i tak. Vi gjorde våra observationer och vår intervju på den avdelningen där barnen är 3-6 år gamla. På avdelningen går det för tillfället 25 barn och det finns 3 pedagoger med heltidstjänst och en med 75 procents tjänst. Avdelningen har två stora rum till sitt förfogande. Rummen är väldigt luftiga och barnen har stor plats att röra sig på. Inredningen är i barnens höjd för att de ska kunna vara så självständiga som möjligt. Montessorimiljön är lugn och inspirerande, allt enligt Maria Montessoris tankar och idéer.

Liljan är en Montessoriförskola som ligger i närheten av havet omgiven av fin natur. Liljans hus är ett lågt, teglat enplanshus på ca 400 kvm. De har ljusa och luftiga rum och borden och stolarna är i barnstorlek. Det är bra framkomlighet överallt och allt finns i barnens ögonnivå. Möbleringen inbjuder både till enskildhet och gruppsamvaro. På Liljan finns två avdelningar, en småbarnsavdelning och en 3-6 års avdelning. Vi gjorde vår observation och intervju på den avdelningen där barnen är 3-6 år gamla. På avdelningen går det 21 barn och där arbetar 3 pedagoger, två Montessoriförskollärare och en barnskötare. På avdelningen har allt material/leksaker sina bestämda platser på låga hyllor. På Liljan finns det fem rum som

barnen kan röra sig i. Det är uppdelat för att barnen lättare ska kunna se vad de vill arbeta med. De har fri tillgång till alla rum. I stora rummet finns saker för praktiska vardagsövningar, sensoriskt material, pussel och spel samt en hantverkshörna. I skrivrummet finns material för matematik och skriftspråk. I verkstaden finns skapande material med bl.a. staffli. I det kulturella rummet har de material för zoologi, botanik, geografi och historia. Det finns även en dator i det rummet. I stora salen finns det konstruktionsmaterial. Där har de även gymnastik, rytmik, dans och drama. En del av stora salen är inredd till rolleksrum. I ett litet mysrum kan barnen sitta och läsa böcker som de lånar från biblioteket.

På Montessoriförskolorna intervjuade vi två pedagoger, en pedagog på varje förskola. På den första Montessoriförskolan var de två pedagoger första dagen vi var där och observerade, så då valde de att den ena skulle bli intervjuad eftersom den andra inte skulle ha möjlighet nästa gång vi skulle komma. På den andra Montessoriförskolan fanns det en pedagog som var Montessoriförskollärare, så ägaren tyckte att vi skulle intervjua henne. Vi har valt att kalla pedagogerna för Sanna respektive Karin. Dessa namn är fingerade. Sanna arbetar på Rosen och har arbetat inom Montessoriverksamheten i 20 år och Karin som arbetar på Liljan har arbetat inom verksamheten sedan 1965.

Det var från början tänkt att vi skulle intervjua två pedagoger per Montessoriförskola för att få två olika pedagogers syn på miljö och material, från samma Montessoriförskola. På den ena Montessoriförskolan var en förälder på besök vid intervjutillfället så vi hade endast möjlighet att intervjua en av pedagogerna. Pedagogerna menade dock att de hade samma tänk angående miljö och material och att den ena skulle kunna komplettera den andras synpunkter. På den andra Montessoriförskolan var en av pedagogerna Montessoriförskollärare och hade lång erfarenhet av pedagogiken och arbetssättet. Ägaren till Montessoriförskolan tyckte att vi skulle intervjua henne eftersom hon hade stor erfarenhet kring ämnet.

Att vi endast har gjort en intervju per Montessoriförskola kan ha påverkat vårt resultat eftersom urvalet är litet. Trots detta anser vi att de två intervjuerna vi gjorde är tillräckliga för vår undersökning, dels för att intervjuerna är kvalitativa och att vi på så sätt har fått ut mycket av varje intervju, och dels för att vi har gjort observationer på båda Montessoriförskolorna. Observationerna har kompletterat intervjuerna vi inte kunde utföra och har också gjort att vi har fått tillräckligt med material för vår undersökning.

3.2.3 Traditionell förskola - Koltrasten

Vi valde att inleda vår undersökning med att göra en pilotstudie i en traditionell förskola för att få underlag till de kommande observationerna i Montessoriförskolorna. Vi blev väl mottagna av pedagogerna på Koltrasten när vi kom för att göra vår pilotstudie. Vi hade bestämt tid klockan tio, då de skulle vara ute på gården, men när vi kom dit var de fortfarande inne och skulle ha samling för att sedan klä på barnen och gå ut, vilket tog 40 minuter. Vi kunde inte sätta igång förrän klockan var 10.40.

Vi gick runt och observerade miljön och materialet i varje rum, samt fotograferade och antecknade. Vi fotograferade så att vi i efterhand kunde studera fotografierna, för att slippa lägga ner för mycket tid på att anteckna under tiden vi var på förskolan. För att vi skulle få syn på miljön och materialet utifrån ett barnperspektiv satte vi oss ner på golvet så att vi skulle vara på samma höjd som barnen och därmed se vad barnen ser och nå det som barnen har möjlighet att nå.

När klockan var 11.15 tackade vi för oss, eftersom barnen och personalen återigen kom in för att äta lunch.

3.2.4 Montessoriförskola - Rosen

Vi blev mycket väl mottagna av pedagogerna på Rosen. Vid vårt första besök fick vi vara med på en samling, där de hade delat upp barnen i två grupper. Även vi delade på oss så att vi kunde få se en samling var. Efteråt hade de en stor samling i hela barngruppen. Två av pedagogerna på avdelningen var sjuka. Efter samlingen gick de ut och då fotograferade vi miljön och materialet. Vi fick endast se barnen i samspel med miljön en kort stund och eftersom barnen inte arbetade med materialet denna gång fick vi heller inte se barnens samspel med materialet. Vi var där i 2,5 timme och antecknade i efterhand sådant som vi hade iakttagit.

Vid vårt andra besök hade vi möjlighet att observera barnen i samspel med både miljön och materialet. Vi satte oss först i det ena rummet på avdelningen och sedan övergick vi till det andra rummet. Vi befann oss båda två i samma rum och på samma plats. Vi observerade i en halvtimme genom att göra anteckningar.

Efter att vi hade observerat intervjuade vi en av pedagogerna. Intervjun ägde rum i personalrummet och tog ungefär 20 minuter. Vi var båda närvarande under intervjun.

3.2.5 Montessoriförskola - Liljan

Vi blev väl mottagna av pedagogerna på Liljan. Vi gjorde endast ett besök där, så vi gjorde observation och intervju på samma dag. Vi började med att observera och fotografera miljö och material. Detta gjorde vi för att få en inblick i hur miljön var organiserad samt vilket material som fanns och hur det var placerat, så att vi kunde få underlag till efterkommande intervju. När vi observerade befann vi oss i samma rum och på samma plats. Vi observerade i en timme genom att göra anteckningar och fotografera.

Efter att vi hade observerat barnens samspel med miljö och material intervjuade vi en av pedagogerna. Under intervjun var vi båda närvarande. Intervjun gjordes i personalrummet och tog ungefär 15 minuter.

Related documents