• No results found

4.3 Utformning och Dimensionering

4.3.1 Utformning

Utformningen av balkonglösningen påbörjades utifrån projektets befintliga ritningar.

Ritningarna specificerade att balkongen var av typ 2, dragstag ovan balkongplatta, där dragstagets dras till bjälklagen ovanför balkongplattan, det vill säga dragstagsalternativ 2. Dragstagets tillverkare, produkt och diameter var specificerat på ritningarna. Även balkongräckets utseende var inritat i ritningarna.

Balkongplattan var specificerad som en prefabricerad stålbalkong, men eftersom många prefabricerade balkonger dimensioneras genom provning (Respondent 3, 2018), valdes balkongplattan istället till en lutande KL-träskiva, med en överbyggnad för att skapa en plan yta av trätrall. Valet gjordes utifrån antagande att prefabricering var viktigt, utifrån att byggnadens bärande konstruktion utfördes i samma material samt för att minimera felkällor vid tillverkningen genom att minimera antalet balkongkomponenter.

Utformningen av balkongräcket och dess infästning i balkongplattan antogs enligt projektets befintliga ritningar, men dimensioneringen av balkongräcket och infästningarna har avgränsats bort. Räckets höjd kontrollerades dock mot bestämmelserna i BBR. Enligt Kapitel 3.2.4 ska balkongräcket minst vara 1,1 meter högt, vilket balkongräcket är, se Bilaga E.

Utformningen av infästningskomponenterna baserades dels på projektets befintliga ritningar, men även på en skiss som ritats upp under intervjun med Respondent 1 (2018), som presenteras i Figur B3 i Bilaga B.

Utformningen har resulterat i ritningar, se Bilaga E, men också i 3D-renderingar.

Balkongens totala utseende kan ses i Figur 4.6. Balkongplattans utseende uppifrån kan ses i Figur 4.7. Figur 4.8 visar samma vy, men vissa material har helt eller delvist skurits bort för att visa hur de gömda infästningskomponenterna ser ut.

På liknande sätt visar Figur 4.9 respektive Figur 4.10 samma infästningar fast underifrån. Figur 4.11 respektive Figur 4.12 visar dragstagets övre infästning utseende utan respektive med materialskärning för att visa gömda infästningskomponenter.

Figur 4.6 - Balkongens utseende.

Figur 4.7 - Utseendet av balkongen uppifrån och fokuserat på infästningen av dragstaget i balkongplattan samt infästningen av balkongplattan i ytterväggen.

Figur 4.8 - Utseendet av balkongen uppifrån och fokuserat på infästningen av dragstaget i balkongplattan samt infästningen av balkongplattan i ytterväggen. Materialen har delvist eller helt skurits bort för att visa gömda infästningsdelar.

Balkongplattans utformning baseras på Figur B6 i Bilaga B, där balkongplattans bärande stomme lutar mot balkongens framkant. Balkongplattans lutning har hämtats från projektets befintliga ritningar, vilket var en lutning på 1:50 (cirka 1,15°). Enligt Träbalkonger ska lutningen på plattan översida vara 1:100 (cirka 0,6°) (Pousette, Sandberg et al., 2011) för att vatten inte ska ansamlas på balkongen då nedböjningar sker. Eftersom balkongplattan har utformats med en lutning som är större vad som specificerat i Träbalkongen, bör risken för vattenansamlingar vara mindre än om balkongplattan utformats med en lutning på 1:100.

Ovanpå KL-träskivan, placeras ett tätskikt för att vattnet som faller på balkongplattan ska rinna av balkongen. Tätskiktet som ska vara beständigt och anpassat för utomhusbruk. Tätskiktet visas inte i Figur 4.8, men den ska placeras mellan de snedkapade reglarna och KL-träskivan. De snedkapade reglarna är till för att skapa en horisontell, plan yta att gå på samt för att distansera trätrallen från tätskiktet, som Respondent 6 (2018) förespråkat. Distansen mellan tätskiktet och underkanten av trätrallen har utformats till 22 mm, vilket är mer än dubbla distansen som Respondent 6 (2018) angivit, se Generella beskrivningar i Bilaga C.

Vid KL-träskivans bakkant, det vill säga långsidan som angränsar till ytterväggen, dras en vattenavvisande plåt upp längs insidan av ytterväggens luftspalten för att leda bort eventuell fukt från infästningen och upp på tätskiktet för att säkerställa att fukt inte kan ledas in i ytterväggen konstruktion. Bakom och under plåten monteras en sekundärtätning i enlighet med kommentar från Respondent 6 (2018).

Eftersom ytterväggens bärande konstruktion (KL-träväggen) är placerad närmare ytterväggens insida än ytterväggens utsida, krävdes en förstärkande triangelplåt som för att bära balkongen. En delad, vibrationsdämpande kudde är placerad mellan den horisontella plåten och KL-träskivan för att säkerställa att vibrationer inte kan färdas från balkongen och in i byggnaden.

Infästningen av balkongplattan i ytterväggen är placerad vid ändarna av balkongplattans långsida enligt Detalj 3-B i Bilaga E. Infästningarna estetiska utseende förbättras genom att täcka infästningen och skruvarna med en täckplåt.

Se Detalj 3-A i Bilaga E.

Vid KL-träskivans framkant placeras en fotplåt, som är insänkt i KL-träskivan, och tätskiktet dras över plåten i enlighet med Figur 9.3 i Träbalkonger (Pousette, Sandberg et al., 2011). Plåten ska utformas för att förhindra att vatten rinner in på balkongens undersida och för att undvika att det droppar vatten på en undre balkong, vilket kan orsaka irritation enligt Respondent 3 (2018).

Dragstagets infästning i balkongplattan har utformats för att gömma större delar av infästningen. Det ska dock finnas inspektionsmöjligheter i form av luckor eller borttagbar trall för att kunna kontrollera infästningen och eventuellt efterdra skruvar och bulten.

Se Detalj 2-A i Bilaga E

Figur 4.9 - Utseendet av balkongen underifrån och fokuserat på infästningen av dragstaget i balkongplattan samt infästningen av balkongplattan i ytterväggen.

Figur 4.10 - Utseendet av balkongen underifrån och fokuserat på infästningen av dragstaget i balkongplattan samt infästningen av balkongplattan i ytterväggen. Materialen har delvist eller helt skurits bort för att visa gömda infästningsdelar.

KL-träskivans undersida täcks med en fibercementskiva för att klara av ytskiktskraven vid brand. Fibercementskivan monteras med en luftspalt för att KL-träskivan ska kunna andas.

En vattenavvisande plåt monteras vid underkanten av balkongplattan för att leda bort eventuellt fukt från ytterväggen samt för att förbättra balkongen estetiska utseende underifrån. Plåten ska monteras för att ge möjlighet att lufta fasaden enligt Detalj 4 i Bilaga E.

Figur 4.11 - Utseendet av den övre infästningen av dragstaget.

Figur 4.12 - Utseendet av den övre infästningen av dragstaget. Materialen har delvist eller helt skurits bort för att visa gömda infästningsdelar.

Dragstagets infästning i ytterväggen har också utformats för att gömma undan så mycket av infästningen som möjligt, vilket överensstämmer med kommentarer från Respondent 4 (2018), se Kapitel 4.2.1.3. Infästningsplåten sticker ut 50 millimeter som antagit enligt projektets befintliga ritningar. Infästningsplåtens lutning antogs densamma som dragstaget för att förenkla lastöverföringen till byggnaden.

Related documents