• No results found

Utmaningar & begränsningar med digitalisering

1. Introduktion

5.3. Utmaningar & begränsningar med digitalisering

Det identifierades ett antal utmaningar och begränsningar med digitaliseringen under intervjuerna och dessa visas i Figur 4 nedan.

5.3.1. Många & ständigt nya verktyg

“Det begränsas av människors och arbetsplatsers, kanske inte minst arbetsplatsers brist på att

vilja prova det.” (Programvara 2)

Det är krångligt, dyrt och omständligt och de olika systemen har olika fördelar. Antingen är de användarvänliga eller så har de viktiga kopplingar vilket ofta betyder att man måste använda flera olika verktyg. Ju fler verktyg man behöver, desto rörigare blir det och som entreprenör kan man inte alltid styra över vilket system som ska användas, ibland gör beställaren det (Entreprenör 1). Trots att en byggherre bestämmer sig för ett system arbetar man som entreprenör med kanske tio olika byggherrar och då kan man ändå tvingas använda flera olika verktyg (Entreprenör 4). Majoriteten av respondenterna nämnde antalet digitala system som en utmaning. Det beror bland annat på att verktygen hela tiden är nya för de som ska arbeta med dem (Byggherre 1) och gränsdragningen mellan dem kan bli svår (Entreprenör 4). Det råder problem med att det finns fler leverantörer än någonsin tidigare och alla vill sälja. Det finns risk att ledningsgrupper dränks i en flodvåg av olika verktyg (Programvara 1). Utmaningen är att hitta rätt plattform att jobba utifrån (Byggherre 2). Entreprenör 3 delar åsikten om att det finns många olika verktyg.

“Det är snarare så att det är så många som jobbar med olika typer av appar med olika system

att det snarare är för mycket (...), bara att förstå vad som finns på marknaden är ett heltidsjobb.” (Entreprenör 3)

Entreprenör 4 menar att en ytterligare utmaning skulle kunna vara systemen i sig, som

fortfarande är delvis under utveckling och när de inte riktigt fungerar som det ska kan frustration skapas. Entreprenör 4 påpekar också att det kan ta lång tid för människor att börja använda de digitala verktygen. Entreprenör 1 poängterar att verktygen idag fortfarande kan vara mer hinder än hjälp. Man måste vara ganska digital för att kunna använda verktygen fullt ut (Entreprenör

1).

5.3.2. Motstånd mot förändrade arbetssätt

“Den allra viktigaste utmaningen det är att vi har med människor att göra och var och en har

sina vanor och sina sätt att jobba.” (Programvara 2)

Entreprenör 3 tycker att den största utmaningen är att många i byggbranschen anser att det är

bättre att göra som man alltid gjort och att digitaliseringen kan anses lite läskig. Detta intygar

Programvara 2 som säger att byggbranschen är en lätt konservativ bransch. Programvara 1

menar att det ofta är lättare att sälja digitala lösningar till startups som inte är lika inbitna i gamla arbetssätt. Entreprenör 1 tror att människor är på olika nivåer, vissa personer har lättare att anamma digitalisering medan det finns ett motstånd hos andra.

5.3.3. Brist på kunskap

Okunskap kan ses som en begränsnings då det skapar rädsla och den rädslan leder till hinder för digitaliseringen. Det är svårt för ledningsgrupper som möjligtvis saknar kunskap och förståelse för hur man leder en digitaliseringsprocess. Det är ändå därifrån det måste komma för att kunna standardisera och undvika specifika lösningar på specifika projekt. Det går också att urskilja byggherreorganisationer som förväntar sig att IT-lösningar kommer att användas, det finns mycket en beställare kan göra för att driva på digitaliseringen. Ofta handlar det om att projektdeltagarna inte ges förutsättningar till att digitalisera och de inte ges ordentliga verktyg (Programvara 1). Det finns extremt mycket information idag, t.ex. från 3D-modeller i projekteringen, som används för dåligt i resten av projektet. Det är lite av en generationsfråga men branschen bör försöka bli vassare på de digitala verktyg som redan finns (Byggherre 1). Det är viktigt att digitaliseringen drivs av rätt folk med rätt kompetens och utifrån rätt perspektiv. Syftet ska inte vara att förbättra eller förenkla vardagen för arbetsmiljöexperter utan att sänka risken i produktion (Programvara 1).

En annan begränsning med digitalisering av arbetsmiljöarbetet är att det saknas kompetens på ledningsnivå och tillräcklig kompetens tas heller inte in i den omfattning som skulle behövas. Det finns också en kompetensskillnad vad gäller digitalisering jämfört med andra branscher och byggbranschen kan anses homogen vilket också kan skapa problem för implementeringen av digitala verktyg (Programvara 1).

5.3.4. Lagstiftning & ekonomi

Problematiken med lagstiftningen framkommer tydligt. Idag finns det myndighetskrav på att vissa arbetsmiljödokument måste anslås på anslagstavlan i byggboden och därmed fortfarande skrivas ut (Byggherre 2; Entreprenör 1 & 3; Programvara 2). Exempel på dessa dokument är arbetsmiljöplaner och skyddsronder. Programvara 2 påpekar att lagstiftningen skulle kunna vara en bromskloss, den hinner inte alltid med i digitaliseringens utveckling. Även Entreprenör

1 tror att digitaliseringen hindras av lagstiftningen.

“En byggarbetsplats är inte helt digital, det måste först ändras från myndigheternas sida.” (Entreprenör 1)

Begränsningen av digitalisering kan ha med ekonomin att göra menar Entreprenör 3. Systemen kan vara dyra och det är inte alla projekt som har ekonomin och som tycker att verktygen tjänar in den kostnaden (Entreprenör 1). Om man inte ser en tydlig nytta finns nog ingen lust att ta kostnaderna för digitalisering (Byggherre 2).

5.3.5. Bortprioriterat arbetsmiljöarbete & utmaningar med

digitaliseringen

Det framkom att arbetsmiljö i vissa fall prioriteras bort och därmed kanske inte digitaliseringen för arbetsmiljö har drivits på lika mycket. Majoriteten av entreprenörerna anser att det finns en social utmaning med själva digitaliseringen när det kommer till interaktionen mellan människor. Det är fortfarande viktigt att man samtalar om arbetsmiljö på plats (Entreprenör 2).

Related documents