• No results found

Utredda åtgärdsförslag per delsträcka

8. ÅTGÄRDER OCH FORTSATTA ARBETEN

8.4. Åtgärdsförslag

8.4.3. Utredda åtgärdsförslag per delsträcka

Konfliktsträcka B

Konfliktsträcka B bedöms vara riskklass 2. Konfliktsträckan redovisas i Figur 33. I Tabell 12 redovisas rekommenderade åtgärdsförslag för sträckan.

Figur 33. Karta över konfliktsträcka B.

Tabell 12. Åtgärdsförslag konfliktsträcka B. De rekommenderade åtgärdsförslagen är markerade med grönt.

B

Riskklass Utredda åtgärder Kostnad Riskklass efter

åtgärd

2

Högkapacitetsräcke (H2), 320 m Kantsten, 200 m

Fördröjande material (siltig morän) i dike, 200 m

0,32 Mkr 0,1 Mkr 0,24 Mkr

1

För konfliktsträcka B är bedömd sannolikhetsklass 2 och sårbarhetsklass 3. För att sänka riskklassen från 2 till 1 krävs en sänkning av sannolikhetsklass eller sårbarhets-klass med ett steg.

En reduktion av sannolikheten på aktuell sträcka med en klass, och därmed riskklassen till 1, uppnås om återkomsttiden för olycka ökas från 273 år till 700 år, d.v.s. tre-dubbleras. Olyckorna sker relativt utspritt längs sträckan, d.v.s. det finns ingen särskilt olycksdrabbad plats, och trafikbelastningen på sträckan kommer sannolikt inte att

Balkräcke Balkräcke idag

H2-räcke

kantsten

Fördröjande

dike

TM A L L 0 0 0 4 R a p p o rt g e n e re ll 3 .0

minska radikalt. Med anledning av detta kan åtgärder för att sänka sannolikhetsklassen bli alltför inskränkande, varför det anses mer rimligt att sänka sårbarheten.

För att reducera sårbarheten från klass 3 till klass 2, och därmed riskklassen till 1, krävs åtgärder för att fördröja ett utsläpp. De åtgärder som föreslås är att byta ut befintligt balkräcke mot ett högkapacitetsräcke (H2) på den östra sidan av sträckan vid Axaren med hög sårbarhet i syfte att förhindra avåkningar med tunga fordon, samt att anlägga kantsten på den östra sidan i syfte att förhindra snabb avrinning till Axaren. Detta skulle medföra att ett utsläpp på vägen skulle hamna i det västra diket. Markmaterialet där är sandigt vilket innebär att föroreningar skulle kunna infiltrera i marken. För att inte öka risken för förorening av grundvattenförekomst Rosenhill-Lilla Ström, som är en potentiell grundvattenresurs för vattenförsörjning och därmed har ett högt värde, före-slås även att fördröjande material i form av siltig morän läggs i det västra diket. Det fördröjande materialet skulle både skydda grundvattenförekomsten och minska sårbar-heten för aktuella ytvattenförekomster. Ett högkapacitetsräcke skulle minska risken för allvarliga personskador då det även klarar att hålla tunga fordon på vägbanan och inte bara personbilar som balkräcket klarar idag.

Kostnaderna för föreslagna åtgärder (högkapacitetsräcke, kantsten och siltig morän i dike) har grovt beräknats till 0,66 Mkr. Vid kostnadsberäkningar har sträckan med hög sårbarhet antagits vara 200 m. Högkapacitetsräcke bör sättas 60 m längre ut på vardera sidan om sträckan för att avåkningar inte ska ske till det skyddsvärda området, vilket blir totalt ca 320 m räcke. Kantsten och fördröjande material, t.ex. i form av siltig morän, läggs på ena sidan av vägen, 200 m.

Det bedöms visuellt finnas utrymme får åtgärder i anslutning till befintlig väg.

Sammantaget bedöms att kostnaderna för att genomföra en reduktion till riskklass 1 är rimliga i ett samhällsekonomiskt perspektiv i jämförelse med den nytta det medför.

Sammanfattande förslag till specifika åtgärder på konfliktsträcka B:

 Genomför åtgärder i form av högkapacitetsräcke och kantsten på del av konfliktsträcka med hög sårbarhet för att förhindra avåkning och direkt avrinning till området, samt fördröjande diken på andra sidan av vägen. På så sätt minskas risken för utsläpp till ytvattenförekomsterna och även till grundvattenförekomst Rosenhill-Lilla ström. Exakta vägsträckor att åtgärda bör avgöras utifrån befintliga dikesutformningar. Bedömd kostnad är 0,66 Mkr.

Konfliktsträcka C

Konfliktsträcka C bedöms vara riskklass 2. En karta över vägsträckan redovisas i Figur 34. I Tabell 13 redovisas rekommenderade åtgärdsförslag för sträckan.

Figur 34. Karta över konfliktsträcka C med delsträckor redovisade i rött på vilka åtgärder föreslås.

Tabell 13. Åtgärdsförslag konfliktsträcka C. De rekommenderade åtgärdsförslagen är markerade med grönt.

C

Riskklass Utredda åtgärder Kostnad Riskklass efter

åtgärd

2 Högkapacitetsräcke (H2), 240 m Kantsten, 120 m Högkapacitetsräcke (H2), 30 m Kantsten, 30 m 0,24 Mkr 0,06 Mkr 0,03 Mkr 0,015 Mkr 1

För att sänka riskklassen till 1 krävs en sänkning av sårbarhet från klass 4 till klass 2. För att uppnå en sårbarhetsreducering med två klasser, och därmed uppnå riskklass 1, krävs åtgärder för att fördröja ett utsläpp. De åtgärder som föreslås på sträckan vid Kagghamraån med hög sårbarhet, mittemot naturreservatet (Figur 35), är att byta ut och förlänga befintligt balkräcke mot ett högkapacitetsräcke (H2) i syfte att förhindra åkning med tunga fordon, samt att anlägga kantsten i syfte att förhindra snabb av-rinning till ån, båda åtgärderna på den östra sidan av vägen. Detta skulle medföra att ett utsläpp på vägen skulle hamna i det västra diket i stället, och rinntiden skulle fördröjas

Balkräcke idag

H2-räcke

kantsten

H2-räcke

kantsten

TM A L L 0 0 0 4 R a p p o rt g e n e re ll 3 .0

kraftigt. De åtgärder som föreslås vid Långängen i söder, där flera olyckor har skett i den relativt skarpa kurvan (se Figur 36), är först och främst att kontrollera om vatten rinner i diket under någon period på året och, om det gör det, att sätta ett högkapacitetsräcke och kantsten på den östra sidan av vägen för att förhindra avåkning och att ett utsläpp direkt börjar rinna mot Kagghamraån.

I samband med utförande av åtgärder tas oeftergivliga föremål i sidoområdet i form av bl.a. stenar bort från vägens närområde. Även vägens dosering ses över.

Bedömd kostnad för sårbarhetsreducerande åtgärder har grovt uppskattats till ca 0,33 Mkr.

Ett högkapacitetsräcke skulle ge en viss reducering av risken för allvarliga personskador då det klarar att hålla tunga fordon på vägbanan och inte bara personbilar som balk-räcket klarar idag.

Figur 35. Del av konfliksträcka C där sårbarheten är hög på grund av kort rinntid till Kagghamraån till vänster och där sårbarhetsreducerande åtgärder föreslås.

Figur 36. Del av konfliksträcka C där sårbarheten kan vara hög på grund av att ett dike som går under vägen leder rakt ner i Kagghamraån.

Sammanfattande förslag till specifika åtgärder på konfliktsträcka C:

Related documents