• No results found

Ärende

Allmänna utskottet gav den 8 april 2019 förvaltningen i uppdrag att ta fram svar på motion om hjärtstartare i Bromölla kommun. Motionärerna har yrkat på att förvaltningen utreder inköp av hjärtstartare, samt att det under denna mandatperiod, med start 2019, påbörjas en planering och placering av hjärtstartare i kommunens verksamheter.

Beslutsunderlag

Om plötsligt hjärtstopp

Plötsligt hjärtstopp sker när hjärtats pumpförmåga av oväntad anledning upphör. Den som drabbas blir omedelbart medvetslös och slutar att andas.

Majoriteten av de drabbade har en akut hjärtinfarkt som orsak till sitt hjärtstopp. Majoriteten är medelålders eller äldre, men även unga samt fysiskt aktiva och vältränade elitidrottare kan drabbas. Att barn och unga drabbas av plötsligt hjärtstopp är dock mycket ovanligt.

För att ha en chans att överleva ett plötsligt hjärtstopp krävs att någon, helst inom en minut, startar hjärt-lungräddning (HLR) och att en elektrisk stöt från en hjärtstartare sker så fort som möjligt. HLR håller igång kroppens

blodcirkulation och minskar risken för hjärnskador, medan stöten från en hjärtstartare kan starta om hjärtat så att det kan pumpa själv igen. Till detta krävs en omfattande behandling i ambulans och på sjukhus.

Om hjärtstartare

En hjärtstartare är en liten EKG-apparat som läser av hjärtrytmen och som kan ge en strömstöt för att starta om hjärtat vid ett plötsligt hjärtstopp.

Hjärtstartaren består av själva apparaten, ett par elektroder (plattor att klistra på bröstkorgen), en knapp för att ge strömstöt och eventuellt någon

ytterligare knapp. Om hjärtstartaren hittar ett kammarflimmer (elektriskt kaos) ges instruktion om defibrillering, det vill säga en elektrisk stöt. Det kan inte ges en stöt om inte hjärtstartaren analyserat att det behövs.

Bromölla kommun Datum2019-10-17 Referens2019/213 Sida2(6)

Att använda hjärtstartare

Vem som helst får använda en hjärtstartare. De flesta hjärtstartare som finns ute i samhället är halvautomatiska, vilket innebär att hjärtstartaren gör en analys av hjärtrytmen och rekommenderar vid behov strömstöt eller hjärt-lungräddning. Användaren startar hjärtstartaren, fäster elektroderna och trycker själv på en knapp för att avge en strömstöt om hjärtstartaren rekommenderar det. Hjärtstartaren ger instruktioner, men utbildning

rekommenderas för att hjärt-lungräddning och hjärtstartare ska komma igång så snabbt som möjligt, utan fördröjande tveksamhet.

Inköp av hjärtstartare

En hjärtstartare kostar mellan 10 000 – 20 000 kronor att köpa. Då ingår vanligtvis instruktionsbok, batteri och en uppsättning med elektroder. Till det kan det behövas en väska som skyddar hjärtstartaren, en krok/fäste för upphängning av hjärtstartaren och en skylt som visar vart hjärtstartaren finns. Det kan också behövas en första hjälpen-sats som innehåller klädsax, handduk, rakhyvel, mun-mot-mun-mask och skyddshandskar.

Det finns även möjlighet att hyra hjärtstartare. Olika hyrpaket ger olika prisklasser. Vanligen rör det sig om 250 – 400 kronor per månad exklusive moms. Vid hyra av hjärtstartare kan support och underhåll ingå under avtalstiden.

Underhåll av hjärtstartare

Hjärtstartare kräver underhåll i form av utbyte av elektroder och batterier, enligt tillverkarens rekommendationer. Hur frekvent byten ska ske beror på modell av hjärtstartare. Efter användning i en livräddningssituation ska elektroder alltid bytas och på vissa modeller även batteri. Utöver service bör innehavare av hjärtstartare ha regelbunden tillsyn över sin hjärtstartare för att kontrollera att:

 Hjärtstartaren finns kvar och är hel.

 Statusindikator visar att batteri inte blivit förbrukat.

 Elektrodförpackningen är obruten och bäst före-datum ej passerat.

 Tillbehör som sax, rakhyvel med mera finns kvar.

 Hjärtstartaren är skyltad och registrerad i hjartstartarregistret.se så att allmänheten kan hitta vart hjärtstartare finns.

Planering och placering av hjärtstartare

I Bromölla kommun finns (minst) 19 hjärtstartare1 utplacerade i såväl kommunal verksamhet som i privat regi, se sidorna 4 – 5. Personal från räddningstjänsten ryker ut med hjärtstartare vid SOS-alarm, vilket även ambulansen gör.

1 19 hjärtstartare enligt de uppgifter som finns registrerade i Svenska Hjärtstartarregistret samt uppgift från Räddningstjänsten i Bromölla. Enligt en artikel på SVT Nyheter 2018-10-29 är bara en tredjedel av alla hjärtstartare i landet registrerade i Svenska Hjärtstartarregistret, varpå det kan finnas ett mörkertal om hur många hjärtstartare det totalt finns i Bromölla kommun.

Bromölla kommun Datum2019-10-17 Referens2019/213 Sida3(6)

Några argument för att köpa in fler hjärtstartare till Bromölla kommuns verksamheter:

 Att rädda liv vid plötsligt hjärtstopp är en kamp mot klockan. För varje minut utan behandling minskar möjligheten att överleva med tio procent. Om HLR påbörjas inom en minut efter att ett hjärtstopp inträffat, och att en hjärtstartare sätts in inom fem minuter, kan mellan 50 och 75 procent av de drabbade räddas till livet.

 En hjärtstartare anses enkel att använda. Den vägleder användaren med röstinstruktioner och den analyserar själv om en strömstöt behöver skickas. Hjärtstartaren är säker på så sätt att den inte kan skicka någon strömstöt om det inte behövs.

Några argument för att inte köpa in fler hjärtstartare till Bromölla kommuns verksamheter:

 En majoritet (cirka 70 procent) av alla hjärtstopp sker i hemmet.

Historiskt har dessa individer inte ansetts vara nåbara av hjärtstartare på allmänna platser.

 Trots allt fler hjärtstartare runt om i Sverige (år 2018 cirka 40 000 hjärtstartare i landet) är det endast ett fåtal som används. Det kan exempelvis bero på att det är svårt att förutse geografisk plats där hjärtstoppen ska inträffa, att hjärtstartarnas placering inte är känd av allmänheten, att hjärtstartarna endast är tillgängliga under begränsade delar av dygnet etcetera. En förbättrad tillgänglighet och synlighet av hjärtstartare för allmänheten kan vara att föredra framför att köpa in fler hjärtstartare.

Slutsats: Vid en samlad bedömning är förvaltningens uppfattning att ytterligare inköp av hjärtstartare inte kan anses föreliggande. Utredningen visar att det finns minst 19 hjärtstartare2 utplacerade runt om i såväl kommunal verksamhet som i privat regi, se sidorna 4 – 5. Personal från räddningstjänsten ryker ut med hjärtstartare vid SOS-alarm, vilket även ambulansen gör. En majoritet av alla hjärtstopp (cirka 70 procent) sker i hemmet. Historiskt har dessa individer inte ansetts vara nåbara av hjärt-startare på allmänna platser. Trots allt fler hjärthjärt-startare runt om i Sverige (år 2018 cirka 40 000 hjärtstartare i landet) är det endast ett fåtal som används.

En förbättrad tillgänglighet och synlighet av hjärtstartare för allmänheten kan vara att föredra framför att köpa in fler hjärtstartare. Om det däremot köps in fler hjärtstartare framöver så är räddningstjänstens rekommendation att de placeras i bilar hos hemsjukvården/hemtjänsten, då personal där är utbildade inom sjukvård. Det är samtidigt viktigt att beakta att den enskilde som hemsjukvården/hemtjänstens bil är på väg till kommer att få vänta extra lång tid vid ”utryckning” till ett larm med hjärtstartare, vilket i sin tur kan få följdeffekter för den enskilde som väntar på hemsjukvården/hemtjänsten.

Malin Wimhed

Verksamhetsutvecklare

2 19 hjärtstartare enligt de uppgifter som finns registrerade i Svenska Hjärtstartarregistret samt uppgift från Räddningstjänsten i Bromölla. Enligt en artikel på SVT Nyheter 2018-10-29 är bara en tredjedel av alla hjärtstartare i landet registrerade i Svenska Hjärtstartarregistret, varpå det kan finnas ett mörkertal om hur många hjärtstartare det totalt finns i Bromölla kommun.

Bromölla kommun Datum2019-10-17 Referens2019/213 Sida4(6)

Källa: Uppgifter från Svenska Hjärtstartarregistret och Räddningstjänsten i Bromölla, bearbetat av GIS-ingenjör.

Bromölla kommun Datum2019-10-17 Referens2019/213 Sida5(6)

Källa: Uppgifter från Svenska Hjärtstartarregistret och Räddningstjänsten i Bromölla, bearbetat av GIS-ingenjör.

Källa: Uppgifter från Svenska Hjärtstartarregistret och Räddningstjänsten i Bromölla, bearbetat av GIS-ingenjör.

Bromölla kommun Datum2019-10-17 Referens2019/213 Sida6(6)

Källor:

Hjärt-Lungfonden. Behandling av hjärtstopp. Okänt årtal.

https://www.hjart-lungfonden.se/Sjukdomar/Hjartsjukdomar/Plotsligt-hjartstopp/Behandling-hjartstopp/ (hämtad 2019-05-23)

Hjärt-Lungfonden. Om hjärtstartare. Okänt årtal.

https://www.hjart-lungfonden.se/Sjukdomar/Hjartsjukdomar/Plotsligt-hjartstopp/Mer-lasning/Sa-fungerar-en-hjartstartare/ (hämtad 2019-10-17) Hjärt-Lungfonden. Plötsligt hjärtstopp - vad är det? Uppdaterad 2018-11-27.

https://www.hjart-lungfonden.se/Sjukdomar/Hjartsjukdomar/Plotsligt-hjartstopp/

(hämtad 2019-05-23)

Hjärt-Lungfonden. Varför är snabba insatser viktigt vid hjärtstopp? Okänt årtal.

https://www.hjart-lungfonden.se/Sjukdomar/Hjartsjukdomar/Plotsligt- hjartstopp/Fragor-och-svar-om-plotsligt-hjartstopp-/Varfor-ar-snabba-insatser-viktigt-vid-hjartstopp/ (hämtad 2019-05-23)

Hjärt-Lungfonden. Vem drabbas av hjärtstopp? Okänt årtal.

https://www.hjart-lungfonden.se/Sjukdomar/Hjartsjukdomar/Plotsligt-hjartstopp/Vem-drabbas/ (hämtad 2019-05-23)

Hjärtochlungräddning.se. Tips vid köp av hjärtstartare. Okänt årtal.

https://www.xn--hjrtochlungrddning-mtbk.se/hj%C3%A4rtstartare/tips-vid-k%C3%B6p-36104841 (hämtad 2019-05-23)

Köpahjärtstartare.nu. 2019. Varför hjärtstartare?

http://www.xn--kpahjrtstartare-4kb51a.nu/varfor-hjartstartare (hämtad 2019-05-23)

Läkartidningen. 2015;112:C7E6. Allt fler hjärtstartare i samhället – men få används.

http://lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Klinisk-oversikt/2015/03/Allt-fler-hjartstartare-i-samhallet--men-fa-anvands/

Läkartidningen. 2018;115:FDZE. En »hjärtstartare« är ingen hjärtstartare.

http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2018/10/En-hjartstartare-ar-ingen-hjartstartare/

Räddningstjänsten i Bromölla.

Svenska hjärtstartarregistret.

http://hjartstartarregistret.se (uppgifter från 2019-05-23)

SVT Nyheter. Svårt hitta hjärtstartare vid hjärtstopp – bara en tredjedel registrerade. Publicerad 2018-10-29.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/bara-en-tredjedel-av-alla-hjartstartare-ar-registrerade

(hämtad 2019-10-17)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Datum

2019-04-08 Kommunstyrelsens allmänna utskott

Ordförande Justerare Sekreterare Utdragsbestyrkande

AU § 53 Dnr 2019/213