• No results found

5 Resultat

5.5 Utredning om rörtidens påverkan

Försöket i detta delkapitel utgår från tidigare analyser och är ytterligare ett steg i den sekventiella försöksplaneringen som bedrivits. I kapitlet planeras, genomförs och analyseras försöket.

5.5.1 Planering och genomförande av försöken

Även vid detta försök används checklistan beskriven i den teoretiska referensramen. I Tabell 5-5 presenteras detaljerna om de kommande försöken som involverar rörtiden.

TABELL 5-5.FULLSTÄNDIG PLANERING AV UTREDNING OM RÖRTIDENS PÅVERKAN.

Steg: Val:

1 Namn, organisation och titel: Planerare av experimentet är författaren,

organisaitonens namn är under sekretess och experimentens titel är: utredning om rörtidens påverkan.

2 Mål: Målet med experimenten är att undersöka hur rörtiden påverkar

kvaliteten i bröden.

3 Bakgrund: Det finns erfarenheter hos produktionspersonalen som påtalar

att rörtiden spelar stor roll när det gäller texturen i bröden. Detta bekräftades både av experiment gjorda i delkapitel 5.2 samt tidigare studier. Dock gjordes ett split-plot försök som visade att rörtiden inte påverkade texturen i brödet. Detta medför en otydlighet i vad som gäller för den aktuella produkten.

4 Responsvariabler: I detta försök likt de tidigare försöken mäts

responsvariablerna textur och höjd. Detta på grund av att det är dessa variabler som antas påverkas av en ändring av rörtiden. Texturen kan mätas under flertalet dagar men då det finns stark kausialitet mellan de olika dagarna mäts bara texturen för dag ett. Responserna mäts i samma maskin vid samma tillfälle och totalt mäts varje experiment 3 gånger.

5 Försöksfaktorer: I detta försök är det endast rörtiden som undersöks.

Nivåerna hålls under sekretess och faktorern får inte varieras utöver det som är planerat. Precisionen som den kan mätas på är väldigt hög då det är inställningar i en dator som görs. Förväntningen är att en ökning av rörtiden påverkar brödens kvalitet till det bättre genom sänkt textur och eventuellt att variationerna i texturen minskar.

Nivåvalen på rörtiden kommer att utgå från standardinställningen samt två nivåer på 25 % samt 50 % längre rörtid än standard. Två av dessa nivåer har redan undersökts men produktionspersonalen bedömer att det inte är önskvärt att använda en kortare tid än standard och inte heller en längre tid än en ökning med 50 %.

40

FORTSÄTTNING 1 AV TABELL 5-5.FULLSTÄNDIG PLANERING AV UTREDNING OM RÖRTIDENS PÅVERKAN.

6 Konstanta variabler: Alla variabler förutom rörtiden ska hållas konstanta

men det kan uppkomma problem under produktionens gång vilket kan medföra att vissa variabler måste ändras för att stabilisera produktionen. Dessa ändringar loggas vilket gör att det är lätt att inkludera när tolkningen av analysen görs.

7 Störfaktorer: En störfaktor i experimentet är att det finns risk för

systematisk variation, till exempel att produktionslinjen inte är stabil. Det kan finnas många faktorer som kan påverka detta såsom råvarorna eller att linjen behöver en uppstartstid.

Produktionslinjen har en lång ledtid, därför tar det lång tid för ändringar att få effekt vilket ses som en störfaktor. Denna felkälla minimeras genom att det noga noteras när ändringar görs och att de görs på ett strukturerat sätt.

8 Samspel: I detta försök ändras endast en faktor och därför kan inga

samspel identifieras.

9 Begränsningar: Försöket avgränsas till 25 timmars produktionstid, vilket

innebär att cirka 12-20 försök förväntas utföras. Antalet försök som kan utföras är beroende av hur mycket problem produktionen upplever under produktionstiden vilket medför en osäkerhet i hur många experiment som kan göras.

10 Design/Försökspreferenser: Det är viktigt att så mycket information som

möjligt erhålls om faktorn och därför bör rörtiden varieras på fler än två nivåer för att upptäcka eventuella kurvaturer. Men då det är viktigt att göra många replikat bedöms tre nivåer vara tillräckligt. Detta medför att 4- 7 replikat kan göras på varje nivå vilket bedöms vara tillräckligt många för att ge en bra uppfattning hur faktorn påverkar.

Randomisering används då rörtiden är lätt att ändra utan att den påverkar de andra inställningarna på produktionslinjen. Nivåerna som kommer användas är standardinställningen, 25 % mer än standard och 50 % mer än standard.

41

FORTSÄTTNING 2 AV TABELL 5-5.FULLSTÄNDIG PLANERING AV UTREDNING OM RÖRTIDENS PÅVERKAN.

11 Analys- och presentationstekniker: Data kommer analyseras genom

hypotestest då endast en faktor ändras. Resultatet kommer presenteras i grafer och text som utkommer från programmet Statgraphics Centurion.

12 Ansvarig: Författaren är ansvarig.

13 Provförsök: Kommer inte användas då flertalet tester redan gjorts och det

väntas ske på liknande sätt som tidigare.

Med grund i Tabell 5-5 skapas försöksplanen i Tabell 5-6, det är enligt denna plan som försöken sedan ska genomföras.

TABELL 5-6.FÖRSÖKSPLAN FÖR UTREDNING OM RÖRTIDENS PÅVERKAN DÄR DE SKUGGADE CELLERNA REPRESENTERAR UTFÖRDA FÖRSÖK.

Försök nr: Rörtid: Försök nr: Rörtid: Försök nr: Rörtid:

1 Låg 9 Medel 17 Låg 2 Medel 10 Hög 18 Hög 3 Låg 11 Medel 19 Medel 4 Hög 12 Låg 20 Låg 5 Hög 13 Hög 21 Hög 6 Medel 14 Låg 22 Medel 7 Låg 15 Medel 23 Låg 8 Medel 16 Hög 24 Hög

Experimenten utfördes utan komplikationer vilket var väntat då rörtiden är enkel att ändra utan att påverka övriga delar av produktionslinjen. Produktionspersonalen noterade dock att bröden höll formen sämre på den höga och låga nivån jämfört med medelnivån. Totalt utfördes 14 försök och på grund av tidsprist utfördes inte fler.

5.5.2 Analys av försöken

Försöken analyserades med hypotestest och det identifierades direkt att medelvärderna och spridningen av de tre nivåerna var lika varandra. Detta bekräftas av hypotestesten där programvaran inte kan identifiera att rörtiden påverkar brödens kvalitet även om en viss minskning av höjdens spridning kunde identifieras när rörtiden ökar. Se Figur 5-9 och Figur 5-10.

42

FIGUR 5-9.ANALYSRESULTAT PÅ HÖJDEN NÄR RÖRTIDEN ÄNDRAS, DÄR DET IDENTIFIERATS EN LÄGRE SPRIDNING NÄR RÖRTIDEN ÄR PÅ HÖG NIVÅ.DIAGRAM FRÅN STATGRAPHICS CENTURION.

FIGUR 5-10.ANALYSRESULTAT PÅ TETUREN NÄR RÖRTIDEN ÄNDRAS.

DIAGRAM FRÅN STATGRAPHICS CENTURION.

Utifrån analysen

dras slutsatsen att rörtiden inte påverkar texturen eller höjden hos den aktuella produkten. T-testerna som gjordes redovisas ej då de innehåller känslig data i form av konfidensintervall av responsernas värden.

43

Related documents