• No results found

Den arkeologiska utredningen omfattade 16 objekt med forn- och kulturlämningar som var belägna inom 14 lokaler. Totalt grävdes 71 schakt med en sammanlagd yta av 4300 kvadratmeter. Detta motsvarar 3,7 % av de aktuella utredningsytorna (115 900 m2) eller 0,25 % av den totala korridorsy-tan (alt 1=1 715 263 m2).

Inom 12 lokaler påträffades förhistoriska, under mark bevarade, lämningar och inom två av dessa lokaler fanns också historiska kulturlämningar.

Preliminärt tolkas de förhistoriska lämningarna huvudsakligen som boplatslämningar men i ett fall rör det sig troligen om en grav. De historiska kultur-lämningarna utgörs av främst kart- och arkivbelägg för lägenhetsbebyggelse samt äldre markgränser.

Bevarandeförhållanden bedöms vara gene-rellt goda, vilket delvis kan bero på skyddande sandsflyktsöverlagringar.

Kvalitativt bedöms bevarandeförhållandena för artefakter som tämligen goda då sandflyktsöverlag-ringar kan ha bidragit till att hålla fragmenterings-graden nere. De kvantitativa fyndförhållandena går det inte att uttala sig om i detta skede. Bevarande-förhållandena för organiskt material bedöms utifrån de geologiska förhållandena som mindre goda.

Dateringsmässigt är alla förhistoriska perioder representerade, liksom historisk tid.

Arkeologisk potential

Resultatet från den arkeologiska utredningens steg 2 har förstärkt den tidigare bedömningen att arkeo-logiska undersökningar i samband med ombyggnad av väg E22 kan tillskrivas hög potential för att

bidra med ny och meningsfull kunskap om traktens förhistoria och eftermedeltida historia.

Ingen av fornlämningarna inom berörda lokaler bedöms bli berörda i sin helhet av den planerade exploateringen, utan får betraktas som del av ett större sammanhang.

Av de nio lokalerna med förhistoriska boplats-lämningar finns det material som på fem lokaler antyder en datering till brons-/järnålder (ID200, 201, 202, 236, 239), en lokal med datering till järnålder (ID232) och tre lokaler med ospecifice-rad förhistorisk datering, det vill säga en, eller en kombination av lämningar från sten-, brons- och järnålder (ID209, 231 och 240). På ID231 finns även en stensättning som indikerar förekomst av gravar från stenålder.

Lokalerna som ligger närmast Fjälkinge i väster är ytmässigt av mer begränsad omfattning, som ett resultat av att vägen ska breddas i detta parti (ID200, 201 och 209). Dessa lokaler bedöms ändå ha en hög arkeologisk potential och kan hysa välbeva-rad bebyggelse eller aktivitetsområden kopplade till större boplatskomplex. Det samma gäller för grav- och boplatsområdet (ID231). På några lokaler är bedömningen att en större andel av boplatsområdet berörs (ID202, 236, 232 och 239). Den arkeologiska potentialen bedöms även här som hög då inblicken till aktiviteterna blir mer omfattande. Störst poten-tial kan emellertid tillskrivas lokal ID240. Här finns ett stort sammanhängande område, där över 80 anläggningar registrerades. Ytfynd visar på aktivi-teter både från senneolitikum men också från andra förhistoriska perioder. Dessutom indikerar tidigare påträffade lösfynd av bland annat yxor och en mejsel (Gualöv 33:1) att det även kan finnas en neolitisk grav- och offermiljö inom denna lokal.

Lägenhetsbebyggelsen vid Drottningtorp har visat sig vara komplex och intresseväckande. Arkiva-liska uppgifter visar på att ID206 och 247 hyser lägenhetsbebyggelse som etablerades före 1850 och därmed utgör fornlämningar. Även om status på det mellersta bebyggelseläget (i dag befintlig bebyggelse) är osäker, så är det utifrån arkivstudi-erna rimligt att anta att det har skett en delning av en ursprunglig enhet som resulterade i att den nya enheten uppfördes mellan 1812 och 1926 och sanno-likheten för dess tillblivelse före 1850 får anses vara stor. Det innebär att både ID206 och 247 föreslås gå vidare till förunderökning. För att få klarhet i den förmodade delningen bör också den idag befintliga gårdstomten gå vidare till förundersökning i hän-delse av att man avser att avhysa gården och den blir varaktigt övergiven.

Potentialen för fortsatta paleoekologiska undersökningar i form av pollenanalys bedöms vara begränsade. Analysen av lagerföljden från Trolle-Ljungby visade att perioder yngre än mellan-neolitikum saknas, säkert som en följd av torvtäkt och dränering. En eventuell pollenanalys måste därför begränsas till mesolitikum och tidigneoli-tikum. Bevaringsförhållandena för pollen har inte undersökts, men bedöms utifrån jordartsbestäm-ningen vara goda. Eftersom torvmarken är stor till ytan, kommer ett pollendiagram främst att visa de regionala dragen i vegetationsutvecklingen.

Av de samanhållna kulturhistoriska miljöerna som pekades ut i samband med steg 1-utredningen kommer endast några att beröras inom ramen för aktuellt korridorsalternativ 1. Av de strandnära eller våtmarksnära miljöerna berörs nu tre av fyra lokaler i mycket begränsad omfattning. De lokaler som låg i utkanten av dessa områden (ID200, 232,

216) uppvisar inga lämningar från de äldsta tidspe-rioderna, även om geologiska kännetecken kunde påvisas i alven som härrör från tiden då området utgjort en havsnära skärgårdsmiljö.

Däremot berörs delar av båda de utpekade gravmiljöerna (ID209, 231, 240). De omfattande boplatslämningarna inom lokal ID240 i kombi-nation med tidigare påträffade lösfynd av bland annat yxor och en mejsel (Gualöv 33:1) indikerar att lokalen också hyser en grav- och offermiljö. Den andra gravmiljön aktualiseras genom fyndet av en stenpackning som, genom ett nära rumsliga sam-band med en hällkista som undersöktes på 1930-talet, kan förmodas vara en grav.

I och med att Trafikverket undantog området söder om Drottningtorp och nuvarande sträckning av E22 i korridorsalternativ 1, undgår båda de utpekade agrarhistoriska miljöerna (ID225–227 och 229) vägutbyggnaden.

Trots att arkeologiska undersökningar utförts i samband med tidigare ombyggnadsetapper av E22 är kunskapsläget vad avser förhistoriska lämning-arna i nordöstra Skåne fortfarande begränsade i jämförelse med till exempel sydvästra Skåne. En rad problemområden och frågeställningar aktua-liseras som en följd av vägutbyggnaden. Tänkbara övergripande teman formulerades redan efter den arkeologiska utredningen steg 1 och är fortfarande aktuella. De kan till exempel röra:

• Samhälle och infrastruktur (lokalområdets bebyggelsehistoria och hur den relaterar till centralbygdens historia i övrigt).

• Det rituella landskapet (gravar, monument och andra rituella platser).

• Maktens uttryck i landskapet (storgårdar och stordrift, lägenhetsbebyggelsens ekonomiska och sociala förhållanden).

• Förändring av försörjning, exempelvis etable-ringen av jordbruk under tidigneolitikum.

• Flygsandsdriftens omfattning och betydelse i såväl ett agrarhistoriskt som ekologiskt perspektiv.

Förslag till fortsatta åtgärder

Av de 14 lokaler som blivit föremål för arkeologisk utredning steg 2 föreslås att nio lokaler gå vidare till förundersökning, under förutsättning att de inte kan undantas från exploatering (tabell 3). Dess-utom tillkommer ett objekt (ID206) som ett resultat av kart- och arkivstudien. Tillsammans omfattar Tabell 3. Föreslagna ytor till förundersökning.

Lokal, ID Fornlämningsnr. Fornlämningstyp Yta (m2)* Kommentar

200 Fjälkinge 86:1 Boplats 2300 Boplats bronsålder/järnålder + historisk markgräns

201 Fjälkinge 95:1 Boplats 1600 Boplats bronsålder/järnålder

202 Fjälkinge 89:1 Boplats 3700 Boplats bronsålder/järnålder. Avgränsa åt öster in i skog

206 Lägenhetsbebyggelse 3500 Drottningtorp/Drottninghus/Dahlehus

209 Boplats 5400 Boplats, förhistorisk + äldre stenålder

231 Grav- och boplatsläge 2800 Bo-/gravplats förhistorisk/stenålder (mesolitikum och neolitikum)

232 Trolle-Ljungby 136 Boplats 9500 Boplats. Järnålder

236 Boplats 3800 Boplats bronsålder/järnålder

239 Gualöv 51 Boplats 8000 Boplats bronsålder/järnålder

240 Boplats 43 300 Boplats stenålder/bronsålder/järnålder. Avgränsa på skogsrygg

247 Trolle-Ljungby 140 Lägenhetsbebyggelse 7600** Drottningtorp/Drottninghus/Dahlehus, ligger inom ID240

253 Äldre markgräns Ligger inom ID200

Summa 83 900

* =uppskattad yta, ** =ytan ingår i ID240

Figur 11. Objekt som efter den arkeologiska utredningen steg 2 föreslås gå vidare till förun-dersökning, under förutsättning att de inte kan undantas från exploatering. Skala 1:35 000.

ID200 och 253 av den sammanlagda ytan för korridorsalternativ 1 (fig. 11). Efter sökschaktsgrävningen har det varit möjligt att avgränsa flera lokaler (ID201, 209, 231, 232, 236, 239). Observera att två objekt (ID247 och 253) ligger inom lokalerna ID200 och 240.

För Trolle-Ljungby mosse föreslås att den översta delen av lagerföljden provtas och 14 C-date-ras på några nivåer, bland annat för att undersöka möjligheten att genom pollenanalys kunna belysa neolitiseringen i området. Kiaby mosse föreslås för provborrning då marktillträdet inte var löst vid tiden för utredningen.

Projektutvärdering

Det arkeologiska fältarbetet kunde utföras i enlig-het med undersökningsplanens mål, med tid- och kostnadsavdrag för de lokaler som undantogs (se

”Antikvarisk bakgrund”).

Avvikelser

De främsta avvikelserna från undersökningsplanen utgjordes av att objekt undantogs från utredningen.

Dessa meddelades inte vid ett och samma tillfälle eftersom de upptäcktes succesivt, parallellt med att fältarbetet planerades. Detta medförde merarbete av framför allt administrativ och logistisk art. En förvarning om att kostnaderna för administration skulle överskridas sanktionerades emellertid av både Länsstyrelsen och Trafikverket.

I en överenskommelse med Trafikverket utförde Arkeologerna beställningar och tog kontakter angående ledningsanvisningar samt kontrollerade eventuellt behov av trafikanordningsplan. Detta arbete ligger inte inom avtalad budget och utgjorde en ny kostnadspost.

Sammantaget minskade kostnaderna för fäl-tarbetet då färre lokaler blev undersökta, däremot blev den administrativa handläggningen större en vad som angivits. Totalkostnaden ligger emellertid inom ramen för beslutad summa.

1500 m

Undersökningens genomförande

Den beräknade andelen undersökt yta blev något större än stipulerat. Istället för 3 % togs 3,7 % upp av de aktuella utredningsytorna. Detta berodde delvis på att de lokaler med skog där rutgrävning för hand var planerad istället kunde undersökas med en liten grävmaskin. På så vis effektivisera-des arbetsinsatsen samtidigt som mer data kunde inhämtas om berörda lokaler, vilket i sin tur innebar att områdets fornlämningsstatus kunde bedömas på ett tillförlitligare sätt.

Den planerade karteringsinsatsen på platsen för lägenhetsbebyggelsen vid Drottningtorp (ID247) begränsades på grund av kompakt, marktäckande undervegetation. Dessutom avbröts arbetet då ett vildsvinsbo påträffades. Karteringen kunde där-med inte till fullo utföras utan får anstå till nästa skede om området fortfarande kommer att ingå i planerad exploatering.

En annan avvikelse bestod i att endast en av två planerade paleoekologiska provborrningar genomfördes. Det är möjligt att Kiaby mosse har en lagersekvens bevarad som kan komplettera den begränsade lagersekvensen från Trolle-Ljungby mosse.

En sammanfattande redogörelse av det utförda fältarbetet redovisades på ett avstämningsmöte med Länsstyrelsen och Trafikverket den 2 novem-ber 2016. Förutom utförande och resultatredo-visning diskuterades ett par känsligare passager, framför allt vid Magle-/Trollasten. Det bestämdes då om ett kompletterande fältarbete på en ännu en lokal (ID205) vilket utfördes inom ramen för aktuell utredning och budget.

Måluppfyllelse Följande mål uppfylldes:

• Sökschaktsgrävning har genomfördes inom påvisade objekt i den aktuella vägkorridoren.

• Definierade insatser inom ramen för invente-ring och metalldetekteinvente-ring utfördes. Karte-ring utfördes i begränsad omfattning.

• Rekognoscerande paleoekologiska insatser genomfördes på en av de två lokaler som föreslagits.

• En fördjupad kart- och arkivstudie utfördes.

• Undersökningen följde i huvudsak upprättade undersökningsplanen och uppställda frågor besvarades.

• Arbetet utfördes inom givna tids- och kostnadsramar.

• Lämningarnas karaktär, utbredning, datering och bevaringsförhållandena kunde delvis bedömas.

Därmed menar vi att alla eventuella fornlämnings-områden inom exploateringsområdet, korridorsal-ternativ 1, har identifierats. De fornlämningar som berörs av planerat arbetsföretag har fastställts. Då är också ambitionsnivån och utredningens syfte uppnått vilket innebär att resultatet kan användas i den fortsatta beslutsprocessen.

Rekommendationer till trafikverket I enlighet med Länsstyrelsens förfrågningsun-derlag skulle önskemål från Trafikverket beaktas i samband med planering, utförande och rapporte-ring av projektet. Om det bedömdes som relevant ska ”Rekommendationer till Trafikverket” ingå som ett avsnitt i rapporten. Nedan följer några punkter som kan vara bra att känna till.

Avgränsningar

Flertalet berörda fornlämningsområden ligger inte i sin fulla utbredning inom exploateringsområdet, utan fortsätter även utanför dess gränser. I dessa områden görs inga ingrepp vid de arkeologiska undersökningarna. Inom ett par lokaler har det emellertid inte varit möjligt eller lämpligt att gräva sökschakt inom hela det berörda området.

Inom dessa lokaler kan det finnas ett behov av att gräva sökschakt i avgränsande syfte även vid en förundersökning. Detta gäller lokalerna ID202 och ID240.

När det gäller ID202 så utgjordes denna lokal av en tidigare registrerad boplats som hade avgränsats genom inventerade upplöjda fynd av framför allt flinta i åkermarken. Eftersom åkern i öster övergår i skog har fornlämningen inte kunnat avgränsas i denna riktning. Vid den nu utförda utredningen grävdes sökschakt i åkermarken varvid under mark bevarade lämningar påträffades. Markgränsen mel-lan åker och skog är markerad med en stenmur. För att utföra en undersökning behövs detta område tillgängliggöras genom avverkning (se nedan).

Lokal 240 är stor till ytan och ligger i sin norra och östra del i åkermark och i söder på en svagt markerad skogbevuxen höjdrygg som sträcker sig i öst-västlig riktning, längs med befintlig väg E22. I

den västra delen av skogen finns platsen för ID247, vilken utgörs av lägenhetsbebyggelserna ”Drott-ninghus/Dahlehus” och ”skogsvaktmästarbosta-den” vars lägen påvisats genom kart- och arkivstu-dier. I den östra delen av skogsområdet ligger idag befintlig bebyggelse benämnd Drottningtorp. Vid fältarbetet grävdes inga sökschakt i skogsområdet, dels med hänsyn till befintlig bebyggelse, dels för att det just krävdes en skogs- och slyröjning för att komma åt att schakta. De förhistoriska lämning-arna tillhörande ID240 är därför inte avgränsade åt söder in i detta skogsområde. Det kan därför även här bli aktuellt att gräva kompletterande sökschakt vid eventuell förunderökning. I samma område aktualiseras fortsatt kartering (ID247 och 206) efter slyröjning.

Avverkning

Om områden med fornlämningar som är helt eller delvis trädbevuxna blir föremål för exploatering kan skogen inom berörda ytor behöva avverkas och forslas bort från platsen. Även slyröjning kan bli aktuell. Inför arkeologisk förundersökning, där sammanhängande schaktytor tas upp, behöver marken tillgängliggöras innan arbetet kan påbör-jas. I detta fall kan avverkning och slyröjning bli aktuell inom tre lokaler (ID202, 236, samt 206, 240/247).

Drottningtorp

Det bör påpekas att den i dag befintliga bebyggel-sen benämnd Drottningtorp ligger på ett läge som bedöms vara ett forn- och kulturlämningsområde.

Vid eventuellt varaktigt övergivande kan läget aktu-aliseras för arkeologisk undersökning. Länsstyrel-sen bör konsulteras inför en eventuell exploatering.

Skyddsanordning

Flera områden ligger nära befintlig väg E22, varför särskilda skyddsanordningar eventuellt kan komma att behövas vid fortsatta arkeologiska undersökningar. Detta gäller framför allt vid breddning av befintlig väg i anslutning till Fjälkinge (ID200, 201, 209 och 231).

Övrigt

Samtliga områden som är registrerade eller som nu har identifierats som forn- eller kulturlämningar är skyddade enligt Kulturmiljölagen (KML). Om de inte kan undantas från exploatering skall en ansökan om samråd/tillstånd till ingrepp i fast fornlämning – enligt 2 kap. kulturmiljölagen (SFS 1988:950) – ställas till Länsstyrelsen i Skåne.

Samma områden är även olämpliga för mellanlag-ring av massor, uppställning av bodar, maskiner med mera under själva byggprocessen. Om detta ändå övervägs skall Länsstyrelsen konsulteras angående behov av samrådsansökan där det plane-rade markingreppet beskrivs.

Referenser

Björk, Tony; Borna-Ahlkvist, Hélèn; Edring, Anders

& Stark, Kennet. 2002. Arkeologisk utredning steg 1. E22 Kristiandstad-Fjälkinge. Skåne, Fjälkinge socken med flera, väg E22 Kristi-andstad–Fjälkinge. Riksantikvarieämbetet UV Syd Rapport 2002:1.

Carlie, Anne & Lagerås, Per. 2003. Vætland – lan-det som omslöts av vatten, 14–21. I: Carlie, A.

(red.). Berättelser från Vætland. En arkeologisk resa längs E22 i Skåne. Riksantikvarieämbetet/

Regionmuseet Kristianstad. Stockholm, s. 14–21.

Hyll, Nathalie. 2015. Arkeologisk utredning steg 1, 2015. Europaväg 22 mellan Fjälkinge–Gualöv.

Skåne, Kristianstad och Bromölla kommuner, Fjälkinge, Nymö, Trolle-Ljungby och Gualöv socknar. SHMM, Arkeologiska uppdragsverk-samheten Rapport 2015:78.

Lagerås, Per. 2003. Vindpinad slätt, 43–45. I:

Carlie, Anne. (red.). Berättelser från Vætland.

En arkeologisk resa längs E22 i Skåne. Riks-antikvarieämbetet / Regionmuseet Kristianstad.

Stockholm.

Trafikverket 2016 (Wenanders Byrå). Kulturarv-sanalys. E22 Fjälkinge–Gualöv, ny motorväg.

Kristianstads och Bromölla kommuner, Skåne Län. Vägplan, val av lokaliseringsalternativ, 2016-03-18. Projektnummer: 146388.

Undersökningstid: 11–22 oktober och 17 november 2016.

Projektgrupp: Nathalie Hyll (projektledare), Anna Lagergren (arkeolog), Per Lagerås (agrarhistori-ker/paleoekolog), Anna Broström (kvartärgeo-log) och Pia Nilsson (agrarhistoriker).

Underkonsulter: ArkeologTjänst Anna Lagergren, Sydschakt Ekonomiska förening, Lambertsson Sverige AB, AVIS, Trimtec.

Exploateringsyta: Korridorsalternativ 1 = 171,5 hektar (1 715 263 m2).

Undersökningsområde: 14 lokaler = 115 853 m2. Undersökt yta: 4300 kvadratmeter/2697 löpmeter.

Läge: Fastighetskartan, blad 3E2a-c.

Koordinatsystem: Sweref 99 TM.

Koordinater för undersökningsytans sydvästra hörn:

x 6210165, y 454860.

Höjdsystem: Rikets, RH 00.

Dokumentationshandlingar som förvaras i Statens historiska museers arkiv (SHMM), Stockholm:

39 foton med Unr 3609_1–39. Dokumenta-tionshandlingarna lagras tillsammans med Intrasisdatabasen.

Fynd: F1–F20 (LUHMnr 32679) förvaras hos Arkeologerna, Statens historiska museer, Lund, i väntan på fyndfördelningsbeslut.

Trafikverket, 2016. Samrådshandling. E22 Fjäl-kinge–Gualöv, ny motorväg. Kristianstads och Bromölla kommuner, Skåne Län. Vägplan, val av lokaliseringsalternativ, 2016-03-18, rev 2016-04-29 samt 2016-10-27. Projektnummer:

146388.

Trafikverket, 2016. Ställningstagande angående val av lokaliseringsalternativ. E22 delen Fjälkine–

Gualöv i Kristianstads och Bromölla kommuner, Skåne Län. PM 2016-10-14. Projektnummer:

146388.

Related documents