• No results found

7.3 Tillbehör

7.3.4 Utvärdering och val, lösningsförslag

Förslagen från avsnitt 7.3.3 presenterades för företaget. De ansåg att lösningsförslag 1 var mycket bra, det beslutades om att endast gå vidare med den gröna bockade plåten i Figur 50. Från lösningsförslag 2 valdes två behållare bort, lösningsförslag 2.4 och 2.6. Dessa ansågs vara för avancerade tillverkningsmässigt. Från lösningsförslag 3 valdes tre stycken receptställ bort, lösningsförslag 3.3, 3.5 och 3.6. Lösningsförslag 3.3 ansågs vara för avancerad

tillverkningsmässigt. Lösningsförslag 3.5 och 3.6 valdes bort då Grafix hellre ville ha receptställ med bara ett fack. Lösningsförslag 3.4 tyckte företaget passade bättre som påsbehållare till deras brödhylla. Det blev således inget receptställ av denna lösning, möjligtvis en behållare för påsar någon gång i framtiden.

7.3.5 Vidareutveckling

De tre olika typerna av tillbehör vidareutvecklades, varför aktuella leverantörer kontaktades för rådgivning.

Lösningsförslag 1 - Exponeringsyta

Karlsborgs Plåtproduktion ansåg att den bockade plåten skulle gå att tillverka. Vissa delar skulle de dock vara tvungna att bocka för hand, vilket ger en ökad tillverkningstid. Detta skulle öka kostnaden på produkten en aning men gruppen anser att då det inte finns några konkurrenter för ett sådant här tillbehör är priset inte avgörande. Plåten ska vara 2 mm tjock och

pulverlackeras. Det ska finnas några olika färger för kunderna att välja mellan.

Lösningsförslag 2 - Behållare

Tyvärr fick lösningsförslag 2.8 slopas efter samtal med plastleverantör på grund av tillverkningssvårigheter.

De båda korghållarna, lösningsförslag 2.9 och 2.10, ska vid eventuell produktion tillverkas på Karlsborgs Plåtproduktion. Metallen ska vara 2 mm tjock och tråden ska vara 4 mm i diameter, båda ska pulverlackeras svart. En modell av lösningsförslag 2.9 gjordes för att testa funktionen, se Figur 68. Det fungerade och såg bra ut i hyllan.

56

Figur 68: Modell av lösningsförslag 2.9

Lösningsförslag 2.7 förändrades något efter samtal med plastleverantören Vink. Dessa ansåg att klämman som klämmer runt hyllplanen var onödig, varför den togs bort. För säkerhets skull gjordes det yttersta facket lite mindre så att det inte är någon risk att behållaren tippar.

Alla andra behållare som gick vidare ska konstrueras i plexiglas, då företaget anser att detta visar upp varan bäst. Vid kontakt med plastleverantören, framkom att limmet som används för att limma ihop plexiglaset inte skulle vara tillräckligt starkt för att klämman skulle kunna hålla fast behållaren. Därför beslutades att klämman ska göras i metall och fästas i plastbehållaren. Efter att ha testat nitning som ihopfästningsmetod, se Figur 69, valdes detta alternativ. Det är starkt, ser snyggt ut och niten sticker knappt ut från materialen som ska fästas ihop. En annan fördel är att nitning kan ske med bara en tillgänglig sida.

Figur 69: Nittest, till höger ses hur mycket niten sticker ut från sidan

Lösningsförslag 3 - Receptställ

Även klämmorna för lösningsförslag 3.1 och 3.2 ska göras i metall och nitas fast.

Lösningsförslag 3.2 får en lite annan form med ett avrundat hörn för att inte se så aggressiv ut. För att infästningen till metallklämman ska fungera förlängs en del av plexiglaset på denna modell.

Lösningsförslag 3.7 ändrades i formen så att stället inte sticker ut lika mycket från hyllan, detta för att minska risken att kunden går in i stället. Tråden ska vara 4 mm i diameter och byggas ihop i två delar. Vid eventuell produktion ska detta ställ tillverkas hos Trådartiklar, som anser att stället går att producera enligt nuvarande utseende.

57

7.3.6 Slutgiltig lösning

Efter diskussion med leverantörer har alla tillbehören justerats så att de går att tillverka. Slutgiltiga renderingar och ritningar har gjorts, och kommer att presenteras i detta avsnitt.

Lösningsförslag 1 - Exponeringsyta

Det slutgiltiga resultatet ses i Figur 70, ritningar finns i Bilaga XI. Den bockade plåten är 2 mm tjock och ska pulverlackeras i en färg som önskas av kunden. Exponeringsytan blir 230×250 mm respektive 250×250 mm, beroende på vilket håll den placeras. Vid eventuell produktion kommer Karlsborgs Plåtproduktion att tillverka produkten.

Figur 70: Exponeringsyta; för sig själv och placerad i hyllan i dess två olika positioner

Lösningsförslag 2 - Behållare

Behållarna har renderats både för sig själv och när de sitter fast i hyllan. Plexiglaset, som kommer att vara 5 mm tjockt, har fått olika färg på olika behållare. Detta för att visa på möjligheterna för kunden att välja vilken färg de vill ha. Plexiglasbitarna kommer att limmas ihop med varandra. Vid eventuell produktion kommer företaget Vink att tillverka de delar som är av plexiglas.

På många behållare ska en klämma av metall nitas fast i plexiglasdelen. Vid eventuell produktion kommer Karlsborgs Plåtproduktion att tillverka denna genom bockning.

Metallklämman kommer att se likadan ut för alla behållare, se ritning i Bilaga XI. När ritningar av de olika behållarna som ska fästas till metallklämman presenteras kommer klämman inte att tas med.

Lösningsförslag 2.1 - Behållare, fyrkantig

Det slutgiltiga resultatet ses i Figur 71, ritningar finns i Bilaga XI.

58

Lösningsförslag 2.2 - Behållare, kupan

Det slutgiltiga resultatet ses i Figur 72, ritningar finns i Bilaga XI.

Figur 72: Behållare, kupan; i hyllan och för sig själv

Lösningsförslag 2.3 - Behållare, under hylla

Det slutgiltiga resultatet ses i Figur 73, ritningar finns i Bilaga XI. Denna modell kan ha sin klämma i plexiglas då den bockas på ett sätt så den slipper limmas ihop.

Figur 73: Behållare, under hylla; i hyllan och för sig själv

Lösningsförslag 2.5 - Behållare, randig

Det slutgiltiga resultatet ses i Figur 74, ritningar finns i Bilaga XI.

59

Lösningsförslag 2.7 - Behållare, trappa

Det slutgiltiga resultatet ses i Figur 75, ritningar finns i Bilaga XI.

Figur 75: Behållare, trappa; i hyllan och för sig själv

Lösningsförslag 2.9 - Hållare, fyrkantiga korgar

Det slutgiltiga resultatet med och utan korgar ses i Figur 76, ritningar finns i Bilaga XI. Då hållarna kan skjutas i sidled passar de både små och stora korgar. Korgarna kan dock vara max 298 mm djupa och 120 mm höga. Vid eventuell produktion ska Karlsborgs Plåtproduktion tillverka denna produkt genom bockning.

Figur 76: Hållare, fyrkantiga korgar; med och utan korgar

Lösningsförslag 2.10 - Hållare, runda korgar

Det slutgiltiga resultatet ses i Figur 77, ritningar finns i Bilaga XI. Hållaren passar en korg ur Grafix nuvarande sortiment och fem stycken korgar ur Saleens sortiment. Tre av korgarna går att få i svart och några olika naturnära färger. Två av korgarna kommer från ett speciellt sortiment som går att få i ett antal klara färger. Vid eventuell produktion ska Karlsborgs Plåtproduktion tillverka hållaren genom bockning.

60

Lösningsförslag 3

Receptställen har renderats både för sig själv och när de sitter fast i hyllan. Vid eventuell produktion ska Vink tillverka de delar som är av plexiglas. På två av receptställen ska en klämma av metall nitas fast i plexiglasdelen. Vid eventuell produktion ska Karlsborgs Plåtproduktion tillverka denna klämma genom bockning.

Lösningsförslag 3.1 - Receptställ, fyrkantig

Detta receptställ är anpassat för recept i storlek A5 och kan ställas antingen på hyllan eller sättas på ett hyllplan, se Figur 78. Behållaren för recepten ska vara i 3 mm tjock plexiglas och limmas samman, för ritning se Bilaga XI. Klämman som ska nitas fast i behållaren ska vara av 2 mm tjock plåt, för ritning se Bilaga XI.

Figur 78: Receptställ, fyrkantig; i hyllan med receptblad och för sig själv

Lösningsförslag 3.2 - Receptställ, balanserande

Detta receptställ, som passar recept i storlek A5, ska se ut som om det balanserar på hyllplanets kant, se Figur 79. Den är utformad på ett sätt så att den tar mindre plats i hyllan, men drar ändå uppmärksamhet till sig då den sticker ut en bit från hyllan. Behållaren för recepten ska vara i 3 mm tjock plexiglas och limmas samman, för ritning se Bilaga XI. Klämman som ska nitas fast i behållaren ska vara av 2 mm tjock plåt, för ritning se Bilaga XI.

61

Lösningsförslag 3.7 - Trådrecept

Detta receptställ är gjort i bockad tråd och kan ses i Figur 80. Receptställets utformning gör att det sätter recepten i fokus, se Figur 81. Det visar upp recepten i en behaglig vinkel och drar

uppmärksamhet till sig då den sticker ut en bit från hyllkanten. Stället passar recept av storleken A5. Tråden är 4 mm tjock och ska pulverlackeras. Vid en eventuell produktion ska produkten tillverkas av Trådartiklar. Ritningar ses i Bilaga XI.

Figur 80: Trådrecept utan recept

Figur 81: Trådrecept med recept i två vinklar

7.3.7 Utvärdering av slutgiltig lösning

Det huvudsakliga målet var att utveckla tillbehör som skulle locka inköparen att välja hela rotfruktssystemet, samtidigt skulle tillbehören vara rationella för både anställd och kund. Tillbehören är unika och ger ett mervärde till rotfruktssystemet. Det är något som bryter av i hyllan och som fångar kundens uppmärksamhet. De anställda kan på ett smidigare sätt få hyllan att se intressant ut med hjälp av de olika tillbehören.

Tillbehören är utvecklade till rotfruktssystemets hyllor men de flesta butikers hyllor har

hyllplan som är 19 mm då detta är en standardstorlek. Detta gör att tillbehören kan användas på och i hyllor även i resten av butiken.

7.3.8 Rekommendation

De delar som ska klämmas fast på ett hyllplan bör undersökas närmare om de skadar hyllan. En rekommendation är att undersöka ett lämpligt friktionsmaterial som kan fästas fast på ett sätt så att det är detta material som har kontakt med hyllplanet.

Tillbehören visas i rapporten i olika färger, men inga specifika färger rekommenderas till ett visst tillbehör. Detta skulle istället kunna vara något som de som köper tillbehören själva kan välja. Färgutbudet hos leverantörerna har inte undersökts så detta bör göras.

En tanke från början var att integrera belysning till den extra exponeringsytan, det vill säga den bockade plåten. Det fanns inte tid till att undersöka detta vidare, men förslagsvis skulle då belysningen kunna sitta på den korta, lite vinklade delen längst ut. I så fall skulle produkten som exponeras bli belyst vare sig exponeringsytan står på hyllplanet eller hänger under det. Prototyper bör göras innan produktion för att undersöka funktionen hos alla produkterna. Olika flexibla material kan vara bra att undersöka när detta görs.

62

7.4 Produktställ

Företaget vill ha två till tre produktställ så att de kan bredda sitt sortiment. De ska vara flexibla, moderna, enkla och lockande.

7.4.1 Lösningsförslag

Under idégenereringen framkom många förslag varav några visas i Figur 82 som är en del av ett större antal (se Bilaga VIII) som presenterades för företaget. Lösningsförslagen är i detta stadie bara idéskisser.

Figur 82: Lösningsförslag, produktställ

Gruppen fick mycket inspiration från katalogmetoden i detta moment. Många förslag blev väldigt annorlunda från hur dagens produktställ ser ut, detta för att fånga kundernas

uppmärksamhet. Samtidigt som stället ska få kunden uppmärksam får det inte ta för mycket fokus från varan, vilket har beaktats. Flexibilitet har också varit en viktig sak att tänka på, då ställen inte är avsedda för en bestämd vara utan ska passa de flesta. Några förslag innehåller spårpanel där det går att anpassa tillbehören efter vilka varor som ska visas upp. En tanke har också varit att kunna anpassa storleken på stället beroende på hur stor plats det finns i butiken. Det finns också några förslag som är anpassade till standardlådor, korgar och liknande.

63

7.4.2 Utvärdering och val av lösningsförslag

Alla lösningsförslag presenterades för handledarna på Grafix. Efter diskussion kring vilka förslag som uppfyllde krav och önskemål bäst valdes sex stycken lösningsförslag ut att gå vidare med. I valet vägdes resultatet från förstudien in samtidigt som handledarna på Grafix, med sin

erfarenhet, kunde säga vilka förslag som skulle kunna fungera. Nedan presenteras de sex lösningsförslagen:

Lösningsförslag 1

Lösningsförslag 1, som ses i Figur 83 är ett produktställ tänkt för konservburkar, flaskor och andra stående förpackningar, alternativt till saker som kan läggas i separata korgar. Tanken är att skapa en spännande utseende med mjuka former, fast bara genom att använda plana träskivor. Den välvda utskurna kurvan skissades med inspiration från moodboarden för ordet modern.

Detta förslag gick vidare från första gallringen då den hade en annorlunda och uppseendeväckande form samtidigt som den är enkel att tillverka. Produktstället består bara av två olika sorters basdelar, sidan och bottnen.

Figur 83: Lösningsförslag 1

Lösningsförslag 2

Lösningsförslag 2 är ett produktställ som ska passa till korgar som Grafix köper in separat. Detta ställ kan hålla både runda och

fyrkantiga korgar, som ses i Figur 84.Detta ställ är användbart i hela butiken då det kan bära upp allt från frukt till konserver.

I butikerna idag finns det liknande ställ som är väldigt populära, dessa fungerar dock bara för runda korgar. Då lösningsförslag 2 är flexibelt och även fungerar för fyrkantiga korgar, gick detta förslag vidare.

64

Lösningsförslag 3

Lösningsförslag 3, som ses i Figur 85, är en hylla gjord i plast eller trä. Den har många olika sorters storlek på hyllplanen så att den ska passa många olika sorters varor. Hyllan kan antingen placeras som på bilden eller vridas 90 grader åt höger och då få ett helt annat utseende. Tanken är också att flera hyllor kan pusslas ihop bredvid varandra, och bilda en större enhet.

Detta produktställ gick vidare då den uttrycker modernitet och enkelhet och har en spännande form. Det finns även stora möjligheter att experimentera med formen i en

vidareutveckling.

Figur 85: Lösningsförslag 3

Lösningsförslag 4

Lösningsförslag 4, som ses i Figur 86, är ett ställ som är till för samexponering. Tanken är att ha en grundmodul där olika avskiljare kan dras upp eller sättas ner. På ett sådant sätt kan fack med varierande storlekar fås, där olika sorters varor kan läggas. Alla ingredienser från ett recept kan läggas i detta ställ och på ett smidigt sätt hjälpa till med middagsplaneringen och en effektivare handling.

Detta ställ gick vidare då det enligt förstudien verkar finnas behov av ett samexponeringsställ. Det är väldigt flexibelt då storleken på de olika facken kan varieras. Grafix ansåg att den runda formen skulle bli för dyr och avancerad att tillverka, därför skulle den fyrkantiga formen arbetas vidare med.

65

Lösningsförslag 5

Detta förslag är också tänkt att lösa problemet med samexponeringen. I Figur 87 ses två alternativ på hur det skulle kunna se ut. Stället till vänster har en metallstomme där hyllplan kan placeras. Diverse varor och korgar kan fästas fast i stommen eller hyllplanen. Till höger ses ett annat ställ där korgar av olika storlekar kan placeras. En integrerad belysning kan vara ett alternativ.

Detta förslag gick vidare då ett sådant här ställ löser samexponeringsproblemet. I detta ställ skulle ”dagens middag” kunna vara placerad för kunder med idétorka. Detta koncept anses vara lyckat då många av kunderna som kommer in i en butik inte har bestämt sig för vad de ska köpa.

Figur 87: Lösningsförslag 5

Lösningsförslag 6

Detta ställ är anpassat för att kunna hålla uppe standardlådor som frukt och grönsaker kommer levererade i, vilket gör att personalen slipper lasta om frukten eller grönsakerna till andra lådor.

Grafix tillhandahåller även rottingkorgar i samma storlek och en insats för bananer som skulle kunna användas. Som ses i Figur 88 är stället utformat så att varorna syns från två olika håll. Lampor skulle kunna integreras i lösningen.

Standardlådorna finns i princip i alla

dagligvarubutiker, därför anses detta ställ vara mycket användbart och ha stor potential att kunna säljas i stora volymer. Stället är även flexibelt på så sätt att det även passar för andra korgar och insatser för bananer. Detta, tillsammans med att varorna syns från två olika håll, gjorde att detta

lösningsförslag gick vidare.

66

7.4.3 Vidareutveckling av vald lösning

Målet var att ta fram tre till fyra olika produktställ. Efter första gallringen fanns sex stycken lösningsförslag kvar att gå vidare med, dessa vidareutvecklades parallellt men ska så småningom minskas i antal. Förslagen modellerades upp i 3D för att kunna experimentera mer med

formen. Vissa förslag var mer utvecklade än andra och krävde därför mindre vidareutveckling. Nedan presenteras de sex valda lösningsförslagen närmare.

Lösningsförslag 1

Lösningsförslag 1 har inte förändrats mycket från skisstadiet. Stället har delats upp i kuber så att det kan byggas ihop till valfri storlek, se Figur 89. Varje kub består av fyra likadana sidor och en överdel som sticker upp en bit så att nästa del passar i den. Det rekommenderade materialet är MDF med melaminbeläggning.

Figur 89: Lösningsförslag 1, vidareutveckling

Lösningsförslag 2

Lösningsförslag 2 har fått en annan fot och ställningen går nu upp längs med sidorna, se Figur 90. Detta för att ge ett stöd åt de fyrkantiga korgarna så att de inte kan falla ut på sidorna. Det rekommenderas att denna tillverkas i rör eller tråd.

67

Lösningsförslag 3

Olika former modellerades upp för lösningsförslag 3, varav två av dem ses i Figur 91. Stället rekommenderas att tillverkas i MDF, då det är mycket billigare och mer hållbart än plast.

Figur 91: Lösningsförslag 3, vidareutveckling

Lösningsförslag 4

Då det runda förslaget skulle bli svårt att tillverka, jobbades det vidare på att finna en annan spännande form som skulle kunna tillverkas till ett rimligt pris. I Figur 92 ses ett urval av förslagen. I de flesta av förslagen ska avgränsarna sättas ner i urfrästa spår i bottenskivan. Avgränsarna skulle kunna förvaras dolt någonstans i stället så att det blir lätt för personalen att ändra storleken på facken. Vissa förslag har fått hyllor under facken för att maximera utrymmet. Förslagen rekommenderas att tillverkas i MDF och plexiglas.

68

Lösningsförslag 5

Från första gallringen gick två liknande förslag vidare, båda med tanken att kunna exponera specialerbjudande för exempelvis ”dagens middag”. Gruppen valde tidigt att bara gå vidare

med ett förslag då det kändes överflödigt att ha två så liknande ställ. I Figur 93 ses förslaget som gick vidare. Den gick vidare för att den upplevdes som mer stabil, mer stilren, enklare och modernare i jämförelse med det andra alternativet.

Tidigare var metallställningen utformad som fyra stycken kuber ovanför varandra. Som ses i Figur 94 ligger hyllplanen nu istället på ett kryss av metall. Detta för att

öka stabiliteten och för att det ska gå att sätta tillbehör såsom

receptställ på hyllplanets kant utan att det kommer någon metalltråd i vägen. Olika lösningar har

diskuterats kring hur hyllplanen ska fästas fast i metallställningen, bland annat med någon utskärning i hyllplanet eller någon slags extra ram i metallställningen.

Figur 93: Lösningsförslag 5, vidareutveckling

Figur 94: Lösningsförslag 5 (detalj underifrån), vidareutveckling

Lösningsförslag 6

Lösningsförslag 6, som ses i Figur 95, är relativt lik grundidén. Foten har ändrats något och två stycken sidostöd har lagts till för att stadga upp konstruktionen och för att ha ett skydd på sidan så att lådorna inte faller ut. Stället rekommenderas att tillverkas i metallplåt och metallrör.

Figur 95: Lösningsförslag 6, vidareutveckling

69

Urval

Gruppen valde i samråd med företaget att gå vidare med lösningsförslag 1, 2, 5 och 6.

Lösningsförslag 3 ansågs vara mer passande för detaljhandeln, och då företaget för tillfället inte har några kunder där valdes detta alternativ bort. Lösningsförslag 4 valdes bort då varken gruppen eller företaget kände att den rätta formen hade funnits, och tid fanns inte att vidareutveckla detta ställ mer.

Ritningsunderlag togs fram på alla produktställ och skickades, tillsammans med renderade bilder och förklaringar, till Grafixs producenter, i detta fall Gargnäs Snickeri, Trådartiklar och Karlsborgs Plåtproduktion. Efter diskussioner med tillverkarna vidareutvecklades

konstruktionen.

7.4.4 Slutgiltig lösning

Efter diskussion med leverantörer har de fyra produktställen justerats så att de går att tillverka. Slutgiltiga renderingar och ritningar har gjorts, och kommer att presenteras i detta avsnitt.

Lösningsförslag 1 - Stapelbar kub

Detta ställ byggs upp av kuber som staplas ovanpå varandra. En kub består av fyra stycken

Related documents