• No results found

7.3 Tillbehör

7.3.2 Utvärdering och val, typ av tillbehör

Alla lösningsförslagen presenterades för handledarna på Grafix. Efter diskussion kring vilka förslag som bäst uppfyllde de behov som fanns valdes tre stycken förslag att gå vidare med. I valet kunde Grafix, med sin erfarenhet, säga vilka förslag som skulle kunna fungera inom ramen för deras tillverkningsmöjligheter, säljmarknad och liknande. I valet var det speciellt viktigt att produkterna var utstickande, roliga och användbara. Några förslag valdes bort då de var för omfattande med tanke på tidsramen gruppen skulle följa.

45

Förslag 1, typ av tillbehör - Exoneringsyta

Förslag 1 ses i Figur 47, och är en bockad plåt som ska visa upp en speciell vara. Den ska vara i någon klar färg som drar

uppmärksamhet till sig och som blir en skarp kontrast mot hyllan den ska stå i. Det skulle kunna integreras en ljuskälla på produkten som lyser upp varan som ska visas upp. Plåten kan bockas på många olika sätt, det finns stora möjligheter inför

vidareutvecklingen.

Detta förslag valdes att gå vidare med då det inte finns något liknande på marknaden. Det är ett enkelt och billigt sätt att visa upp en vara extra mycket. Produkten kan förändra utseendet i en butik utan att egentligen ta

någon extra plats själv. Figur 47: Förslag 1

Förslag 2, typ av tillbehör - Behållare

Det beslutades om att gruppen skulle gå vidare med några behållare som kan ställas eller fästas fast i grundmodulhyllan. Företaget tyckte att det såg intressant ut med någon slags behållare som fästs på ett hyllplan och sticker ut lite från hyllan, som i Figur 48 längs till höger. Behållaren i mitten i Figur 48 ansågs också intressant. Det är en konsol som kläms fast på hyllplanet som den föregående behållaren och i konsolen kan en separat korg placeras. Lösningsförslaget som ses längst till vänster i Figur 48 tyckte företaget att gruppen kunde gå vidare med direkt utan att ändra någon form.

Detta förslag gick vidare då det alltid finns behov av olika sorters förvaring i en butik. Det är bra att ha mindre behållare som ett komplement till hyllorna där mindre varor såsom lime, kryddor eller liknande kan placeras. Behållarna ses inte endast som ett förvaringsutrymme utan även som en dekoration och ett sätt att visa upp en vara extra mycket.

46

Förslag 3, typ av tillbehör - Receptställ

Företaget tyckte att gruppen skulle gå vidare med att utveckla receptställ. I Figur 49 ses till vänster ett receptställ som visas upp på gaveln på en hylla och till höger ett receptställ som visas upp på ett hyllplan. Då gavlar ofta är täckta av hyllan bredvid i en butik, beslutades det om att gå vidare med den högra varianten.

Detta lösningsförslag gick vidare då många butiker idag har recept som de vill visa upp och då kunderna verkar intresserade av att få inspiration när de kommer till butiken. Ofta hänger recepten för sig i ett receptställ med många fack. Då sambandsexponering blir mer och mer populärt utvecklar gruppen istället receptställ som kan placeras i hyllan där varorna till receptet finns.

Figur 49: Förslag 3

7.3.3 Lösningsförslag

Efter undersökningen om vilka tillbehör som behövs har tre olika typer av tillbehör gått vidare. Både receptställen och behållarna är företaget intresserade av att få flera olika varianter av till sitt sortiment.

Lösningsförslag 1 - Exponeringsyta

Den bockade plåten modellerades upp och placerades i en hylla så att den kunde ses i ”naturlig” miljö. Detta förslag behöll i stort sett sin form från skisstadiet. Den gröna plåten i Figur 50 fick en förlängd bit som ligger runt hyllplanet. Detta gör att den kan vridas 180 grader och fästas på ett hyllplan för att bli ett extra hyllplan, vilket kan ses på översta hyllplanet i Figur 50.

47

Lösningsförslag 2 - Behållare

Behållare av olika slag modellerades upp för att kunna få en känsla av form och storlek.

Gruppen gick vidare och funderade över olika varianter på en behållare som sticker ut en bit ur grundmodulhyllan och kan fästas på ett hyllplan. Förslag på en ställning som kan bära upp Grafixs korgar arbetades också fram. Nedan presenteras de olika lösningsförslagen för behållare.

Lösningsförslag 2.1 - Behållare, fyrkantig

Gruppen valde att ha en så enkel behållare som möjligt. Resultatet ses i Figur 51, en fyrkantig låda med ett fäste för att kunna sätta fast den i hyllan. Plexiglas valdes som material för att varorna ska kunna ses igenom materialet.

Figur 51: Behållare i enkel form

Lösningsförslag 2.2 - Behållare, kupan

Detta förslag liknar förslag 2.1 men med en välvd front, se Figur 52. Varan kommer att kunna lägga sig i behållaren på ett spännande sätt, och kommer att se speciellt fin ut om den ses underifrån. Den välvda formen kommer också att göra att behållaren ser relativt välfylld ut, även då det bara är ett fåtal varor kvar i behållaren. Denna behållare valdes också att tillverkas i plexiglas, av samma anledning som föregående behållare.

48

Lösningsförslag 2.3 - Behållare, under hylla

I detta förslag kommer varan att kunna ligga under hyllplanet, se Figur 53. Tanken med denna form är att det ska se ut som om varan väller ut från hyllan. Formen är välkomnande med sin lägre front och sina avrundade sidostycken. Även denna behållare ska tillverkas i plexiglas.

Figur 53: Behållare som har förvaring under hyllplanet

Lösningsförslag 2.4 - Behållare, LEGO

Detta förslag har en rolig form som ska föra tankarna till LEGO, se Figur 54. Om behållarna placeras bredvid varandra passar de ihop så att det ser ut som en större behållare med flera fack. Även denna behållare har ett utrymme under hyllan. Behållaren ska konstrueras i metall på grund av den mer avancerade fronten.

49

Lösningsförslag 2.5 - Behållare, randig

Denna behållare har ett antal lodräta utskurna hål, se Figur 55. Detta gör att varan syns i hålen samtidigt som det är en spännande detalj som ger ett häftigt uttryck. Denna behållare är tänkt att vara i metall då den anses vara lättast att tillverka i detta material.

Figur 55: Behållare med utskurna hål

Lösningsförslag 2.6 - Behållare, moln

Denna behållare har en lekfull form som för tankarna till lätta moln, se Figur 56. Behållaren är tänkt att vara i metall då det anses att den är lättast att tillverka i detta material.

50

Lösningsförslag 2.7 - Behållare, trappa

Detta förslag består av tre stycken fack där två fack sitter uppe på hyllan och ett sticker ut utanför hyllan. Även denna behållare fästes runt hyllkanten med en klämma, se Figur 57. Det ser spännande ut med en behållare som börjar inne i hyllan men som avslutas en bit ut. Den sluttande formen ger ett välkomnande uttryck och gör det lättare att komma åt varorna som är i facket längst in. Butiker lägger ofta frukt i en vinkel på det här sättet för att det ser lockande ut.

Figur 57: Behållare med tre fack

Lösningsförslag 2.8 - Behållare, sfär

Denna behållare är nästan mer dekoration än förvaring, se Figur 58. Det ska vara en rolig detalj som kan hänga antingen i grundmodulhyllan eller över fruktdisken. Den ska tillverkas i

plexiglas vilket gör att varan kan ses från alla håll.

51

Lösningsförslag 2.9 - Hållare, fyrkantiga korgar

Detta är en hållare till fyrkantiga korgar som ska klämmas på hyllplanet på grundmodulhyllan. Två stycken hållare krävs för att hålla uppe en korg, se Figur 59. Hållarna kan justeras i sidled så att både små och större korgar passar. Hållaren är tänkt att tillverkas i metall som bockas till den rätta formen.

Figur 59: Hållare till fyrkantiga korgar

Lösningsförslag 2.10 - Hållare, runda korgar

I Figur 60 ses en hållare till runda korgar som ska klämmas på hyllplanet på grundmodulhyllan. Hållaren passar för några olika storlekar på korgar, men bara till relativt små korgar. Klämman ska bockas av en plåt i metall, och ringen ska tillverkas i tråd.

52

Lösningsförslag 3 - Receptställ

Receptställ av olika slag modellerades upp, för att kunna få en känsla av form och storlek. Gruppen arbetade främst vidare med singelställ men det finns även några förslag med flera fack för olika recept. Samma princip som på behållarna användes på de flesta förslagen, alltså ett receptställ som kan fästas på ett hyllplan med en slags klämma och då sticker ut en bit från grundmodulhyllan. Nedan presenteras de olika lösningsförslagen för receptställ.

Lösningsförslag 3.1 - Receptställ, fyrkantig

I Figur 61 ses ett enkelt receptställ som kan klämmas fast på hyllplanet eller ställas på hyllplanet. Stället är tänkt att vara konstruerat i plexiglas så att receptet syns genom glaset.

Figur 61: Ett enkelt receptställ

Lösningsförslag 3.2 - Receptställ, balanserande

I Figur 62 ses ett receptställ som ska klämmas fast på hyllplanet. Den är placerad på ett sätt så att den tar mindre plats i hyllan. Det är tänkt att det ska se ut som den balanserar på kanten.

53

Lösningsförslag 3.3 - Receptställ, böjd

Detta lösningsförslag integrerar klämman i formen på ett smidigt sätt, se Figur 63. Meningen är att det ska se ut som om stället kommer ut direkt från hyllplanet. Tanken är att stället ska tillverkas i plexiglas.

Figur 63: Lösningsförslag 3.3

Lösningsförslag 3.4 - Receptställ, under hylla

I lösningsförslaget som ses i Figur 64 ska receptpapprena ligga under hyllplanet, men att ena delen av pappret sticker fram en bit utanför hyllplanet. Detta receptställ tar väldigt liten plats i hyllan. Tanken är att stället ska tillverkas i plexiglas.

54

Lösningsförslag 3.5 - Receptställ, trippelfack

Stället som ses i Figur 65 har tre fack och fästs fast på ett hyllplan med en klämma. Tanken är att stället ska tillverkas i plexiglas.

Figur 65: Lösningsförslag 3.5 har tre olika fack för recept

Lösningsförslag 3.6 - Receptställ, kaos

Detta ställ har fyra behållare som är limmade till varandra i ett kaosartat uttryck, se Figur 66. Tanken är att det ska se ut som om tiden har stannat precis när behållarna håller på och ramlar ner från hyllplanet. Den sitter fast med hjälp av behållarna som tillsammans bildar en klämma kring hyllplanet. Tanken är att stället ska tillverkas i plexiglas.

55

Lösningsförslag 3.7 - Receptställ, trådrecept

I detta lösningsförslag är det receptpappret som ligger i fokus, se Figur 67. En metalltråd har böjts på ett sätt att receptpappret får stöd underifrån, framtill och på sidorna samt att tråden agerar som klämma för att fästas på hyllplanet.

Figur 67: Lösningsförslag 3.7

Related documents