• No results found

7.2 Lök och bakpotatislåda

7.2.3 Vidareutveckling

Experthjälp tillfrågades från avdelningen för Polymerteknik vid Luleå tekniska universitet angående lämpligt flexibelt material till lösningsförslag 3. Förslaget var silikongummi eller mjukgjord PVC, men då det andra alternativet är betydligt billigare valdes detta. För att få en känsla av materialets egenskaper beställdes en provbit av detta material, se Figur 38. Den mjukgjorda PVC:n kändes som ett lämpligt material för uppgiften. Materialet som skulle kunna användas som lock till lådorna ska dock inte vara transparent som i Figur 38.

39

Genom att göra en kartongmodell, se Figur 39, av lösningsförslag 4 kunde gruppen lättare testa funktionen med stoppet för de båda luckorna, samt lämpliga storlekar för luckorna. Funktionen fungerade som gruppen önskade.

Figur 39: Kartongmodell av lösningsförslag 4

För att lättare kunna visualisera och vidareutveckla de båda koncepten modellerades de upp i en virtuell 3D-miljö i de standardhyllor som Grafix tillhandahåller, se Figur 40. Modellerna måttsattes utifrån nuvarande storlek på löklådorna eftersom de ansågs vara av lämplig storlek både för lök och för bakpotatis. Modellerna renderades sedan med olika träslag och färger för att se hur de passade in.

Figur 40: Renderade 3D-modeller av lösningsförslagen placerade i Grafixs standardhyllor.

Resultaten presenterades för Grafix som valde att gå vidare med lösningsförslag 4 då detta kändes mer enhetligt med deras övriga produkter. Den har också fördelen att den är lättare för kunden att använda eftersom luckan kan fällas upp och hållas öppen medan kunden tar sin potatis.

40

Den enda invändningen mot lösningsförslag 4 från företaget var att sidoskydden upplevdes vara för skrymmande. Därför ville företaget ha en förändring i utseendet så att den blev mer luftig. Olika förslag för förändring av sidoprofilen gjordes. En del av förslagen kan ses i Figur 41 och dessa förslag skickades sedan till företaget.

Figur 41: Förslag på olika profiler i två olika vyer

Gruppen valde i samråd med företaget att gå vidare med modellen som har samma profil som originalet, men där profilen utgörs av tråd. Denna ses i Figur 41 i den högra hyllan, till vänster på det mittersta hyllplanet. Denna valdes för att den behöll den runda och harmoniska formen, samtidigt som den känns luftig och kunderna kan se in bättre från sidan. Det känns modernt och intressant med en blandning av material.

7.2.4 Slutgiltig lösning

Lök- och bakpotatislådan i sin slutgiltiga form ses i Figur 42. Den melaminbelagda MDF:en går som tidigare att välja i olika träimitationer. Löklådorna saknar en nedre lucka eftersom de inte behöver skyddas från ljus till skillnad från bakpotatisen. Då potatisen är dold på grund av sin ljuskänslighet har gruppen valt att locka kunden med en bild föreställande bakpotatis på luckan som är gjord i plast.

41

För påfyllnad fälls den övre luckan framåt tills den stoppas av hacket i trådprofilen. Luckan har sidoskydd som förhindrar att potatis/lök ramlar ut på sidorna, se Figur 43. I sitt stängda läge lutar luckan något bakåt och hålls därför stängd av tyngdkraften.

Figur 43: Bakpotatislådan med luckan för personalen i utfällt läge

På bakpotatislådan är den nedre luckan fäst så nära den övre luckan som möjligt så att i princip inget ljusinsläpp sker. Då kunden lyfter luckan glider den utstickande delen av luckan längs trådprofilen, och då luckan lyfts så pass högt att den kommer till hacket kommer luckan att fastna där då luckans fästpunkt glider i ett längre spår. För att luckan ska stängas dras luckan snett uppåt och glider sedan ned längs trådprofilen.

Luckan för påfyllning, som ska vara i trä, skulle de inköpsansvariga själva kunna få välja färg på. I Figur 44 ses två bakpotatislådor, en med träimitation på luckan och en som är svart.

Figur 44: Bakpotatislådor med kundens lucka öppen. Personalens lucka i träimitation och svart färg

Lådans golv har en brantare lutning än tidigare, då personalen har anmärkt på att de ofta måste dra fram löken för hand. Samtidigt som det underlättar för personalen görs varorna mer lättåtkomliga för kunden. Denna lösning finns även i bakpotatislådan.

42

Ritningar på lådan skickades till Gargnäs Snickeri och ritningar på tråden skickades till Trådartiklar för feedback. Vissa justeringar gjordes utifrån deras kommentarer och den slutgiltiga lösningen som har presenterats är möjlig att tillverka hos båda de tillfrågade företagen. Ritningar på lådan, luckorna och tråden kan ses i Bilaga X.

Skallåda

Under förstudien framkom det att personal ofta fick plocka bort lökskal från löklådorna. För att underlätta städningen kan golvet på löklådan vara försett med ribbor där skalet kan falla

emellan. Skalet kan sedan ligga dolt i en skallåda som ibland måste tömmas av personalen. En löklåda med skallåda kan ses i Figur 45. Detta presenteras dock endast som ett alternativ till en låda utan skallåda, då företaget enligt erfarenhet inte tror att behovet av en skallåda är så stort. Gruppen är även osäker på om den inköpsansvariga skulle köpa produkten med en skallåda med tanke på det stigande priset. Gruppen vill ändå visa på funktionen som skulle underlätta för personalen, kanske skulle en skallåda kunna vara ett tillval som den inköpsansvarige själv får ta ställning till. Ritningar på skallådans delar kan ses i Bilaga X.

Figur 45: Löklåda med skallåda

7.2.5 Utvärdering av slutgiltig lösning

Alla krav från kravspecifikationen, avsnitt 6, är uppfyllda och önskemålen är till hög grad uppfyllda. Nedan utvärderas vissa punkter ur kravspecifikationen mer ingående.

Lök- och bakpotatislådan har fått ett enhetligt uttryck och en form som samtidigt har en funktion. För löklådan är funktionen för påfyllnad liknande som tidigare med förändringen att löken inte lika lätt faller ut på sidorna. För bakpotatislådan är påfyllnadsmomentet annorlunda då nuvarande produkt kräver mycket mer arbete att fylla på och lägga de nya potatisarna längst bak. Det har även blivit lättare för kunden att nå potatisen då bottnen i lådan lutar så att det alltid finns potatisar långt fram i lådan. Krav och önskemål från kravspecifikationen var att erbjuda lättåtkomliga varor, att äldre varor på ett enkelt sätt exponeras längst fram och att medge enkel påfyllning av vara. Detta uppfylls med den slutgiltiga lösningen.

43

Den tonade plexiglasrutan har visat sig vara alltför ljusgenomsläppande vilket medförde att potatisar blev dåliga i förtid. Den slutgiltiga lösningen har en lucka som inte släpper igenom något ljus alls, vilket medför att varan skyddas från ljus vilket var ett krav.

Formmässigt så har fokus legat på enkelhet och modernitet, vilket återfinns som två önskemål ur kravspecifikationen. Fyrkantiga former med mjuka avrundningar tillsammans med en harmonisk cirkelform kan beskriva formen. Detta är former som stämmer överens med moodboardsen för enkelhet och modernitet. På den övre luckan går det att välja samma träimitation som lådan eller olika accentfärger som drar till sig uppmärksamhet. Tråden kan ses som en spännande detalj men fyller även viktiga funktioner, samtidigt som den är diskret och ger ett luftigt intryck. Att ha en bild på kundluckan till bakpotatisen kan ha en lockande effekt då det inte går att visa potatisen i sig. Det upplevdes som mer intressant än att ha en mer traditionell skylt med namnet på.

7.2.6 Rekommendation

Då kundluckan på bakpotatislådan har en annorlunda stoppfunktion, med hjälp av hacket, kan det behöva undersökas hur kunderna använder detta. Kommer de att dra upp luckan så pass långt att det fastnar och kommer de i sådana fall intuitivt förstå hur luckan stängs, och kommer de komma ihåg att stänga den? Om den ofta glöms öppen kan det vara en idé att avskaffa funktionen med ett stopp för kunden och bara göra hela luckan rektangulär så att ingen del kan ta stöd av hacket. I så fall kommer kunden dessvärre behöva hålla uppe luckan med en hand, samtidigt som denne tar sin potatis.

Det bör undersökas närmare om skallådan är till nytta och om det är något som personalen kommer att använda och dra nytta av. Gruppen tror att denna funktion skulle kunna vara lämplig både för lök och för bakpotatis då den borde underlätta städning. Företaget bör ta ställning till om skallådan ska ingå i helhetslösningen eller inte. Ett alternativ är att ha skallådan som ett tillval så att den inköpsansvariga själv kan ta beslutet.

I detta läge har inte någon slutgiltig potatisbild till luckan valts. Detta på grund av att det krävs en bild av hög kvalitet som rättigheter behöver köpas till. Det ligger även utanför projektets tid att hitta en sådan bild. Tid bör därför läggas på att hitta en lämplig bild, eller ta en egen, av rätt utseende och storlek som passar till luckan och som lockar kunder.

I den slutgiltiga lösningen visas personalluckan upp i trä och kundluckan i plast. Gruppen har i ett sent skede kommit fram till att plåt kan vara ett alternativ att undersöka för båda luckorna. Detta skulle kunna ge ett mer enhetligt uttryck och bli ett billigare och hållbarare alternativ. En prototyp bör göras för att verifiera form och funktion inför en eventuell produktion.

44

Related documents