• No results found

Vägledning och myndighetssamverkan

Nationell styrning

Riksdagen beslutar om den övergripande nationella rovdjurspolitiken och de lagar som berör rovdjuren. Utifrån den beslutade politiken skriver regeringen förordningar och Naturvårdsverket föreskrifter. Det är dessa författningar som ligger till grund för rovdjursförvaltningen och som länsstyrelser och Naturvårdsverk fattar sina beslut utifrån.

Varje år beslutar regeringen om sina myndigheters årliga arbete i regle- ringsbrev. Däri anges de uppdrag som respektive myndighet ska jobba med under året och hur myndigheten får fördela och använda de anslag den får. Riksdagen beslutar om den årliga statsbudgeten som föreslås av regeringen. I den ingår medel för rovdjursarbetet. Naturvårdsverket fördelar medel till länsstyrelserna för deras arbete med rovdjursförvaltningen. En översikt över den nationella styrningen i rovdjursförvaltningen ges i figur 3.

Figur 3. Nationell styrning i rovdjursförvaltningen.

NATIONELL STYRNING

Lagar

MEDEL TILL VERKSAMHET

Nationell politik

Förordningar

Regleringsbrev myndighetsbeslutLöpande

Föreskrifter Informations- insatser Viltskador Akutverksamhet REGLER Riksdag Regering Naturvårdsverket Jordbruksverket Inventering

Nationell vägledning och myndighetssamverkan

NATURVÅRDSVERKET

Naturvårdsverket är sektorsmyndighet för jakt- och viltfrågor och har en nationell överblick och ett nationellt ansvar för den svenska viltförvaltningen. Naturvårdsverket ansvarar även för att vägleda andra, exempelvis länsstyrel- serna, inom viltförvaltningen (figur 4.)

Naturvårdsverkets vägledning syftar till att skapa en grund för den regionala viltförvaltningen att stå på. Handfast vägledning så som handböcker är inte den viktigaste lösningen i en ständigt föränderlig viltförvaltning. Istället läggs fokus på handläggarträffar, kompetensutveckling och en stabil samverkans- plattform som en grund för god myndighetssamverkan. Naturvårdsverkets vägledning inom jaktlagstiftningen utgår ifrån samma princip som vägled- ningen inom Miljöbalken där vägledningen stödjer sig på tre ben – stöd och råd, samverkan samt uppföljning och utvärdering.

Naturvårdsverkets vägleder exempelvis kring lagstiftning och använd- ningen av medel och riktar sig främst till myndigheter, så som länsstyrelserna. För vägledningsarbetet är Naturvårdsverkets hemsida en viktig kanal, men det sätts även stort värde på att möjliggöra att alla som arbetar med viltförvalt- ning träffas. Vägledningen kan även rikta sig till privatpersoner, exempelvis som informationsbroschyrer om rovdjursförvaltningen och dess lagstiftning.

Uppföljning och utvärdering på nationell nivå är en viktig del i det vägle- dande arbetet. Dels för att återspegla en nationell överblick till beslutsfattare samt EU, dels för att kunna följa den regionala förvaltningen och snabbt se var det kan finnas behov av nationell vägledning.

lÄNSSTyRElSEN

länsstyrelsen är regionalt ansvarig för den svenska viltförvaltningen. länsstyrelserna har också ett övergripande tillsyns- och vägledningsansvar inom de områden som de ansvarar för. länsstyrelsen riktar sig i sin vägledning mot kommuner, representanter för näringar och andra intressegrupper samt allmänheten. länsstyrelsen och dess viltförvaltningsdelegation vägleder även Naturvårdsverket kring det regionala läget och de regionala förutsättningarna för viltförvaltningen i området.

länsstyrelserna följer och utvärderar arbetet i sitt län, samt inom förvalt- ningsområdena.

VIlTSKADEcENTER

Viltskadecenter har upprättats av Naturvårdsverket som ett servicecenter för viltskade- och inventeringsfrågor. Viltskadecenter bistår länsstyrelser och brukare med vägledning, utbildning och framtagandet av nya metoder för att förhindra skador orsakade av olika viltarter. centrets hemsida är en viktig kanal för att sprida lättförståelig information och statistik om viltskador, före- byggande åtgärder och aktuella inventeringsresultat. Viltskadecenter utbildar även länsstyrelsernas rovdjursspårare. Se vidare avsnittet om Viltskadecenter i kapitlet Förvaltningens organisation för mer information om centret.

MyNDIgHETSSAMVERKAN

Att skapa förutsättningar för god myndighetssamverkan genom att forma mötesplatser och andra fora är en viktig del i Naturvårdsverkets väglednings- arbete. Myndighetssamverkan sker dock i många olika sammanhang och den samverkan som sker på initiativ av Naturvårdsverket inom ramen för den vägledande rollen är bara en liten del av all myndighetssamverkan inom vilt- förvaltningen. Bland annat har länsstyrelserna ett samverkansråd för varje rovdjursförvaltningsområde där alla landshövdingar i förvaltningsområdet finns representerade. Dessutom sker samverkan mellan länsstyrelserna inom och mellan rovdjursförvaltningsområdena. Naturvårdsverket deltar efter inbjudan i de samverkansfora som länsstyrelserna har.

Naturvårdsverkets fora för myndighetssamverkan syftar till att skapa en stabil samverkansplattform för regelbundna samtal mellan myndigheter, där basen utgörs av två återkommande fora. Dels en viltförvaltarkonferens där Naturvårdsverket och länsstyrelserna träffas, men dit även andra myndighe- ter såsom Sametinget och Statens Veterinärmedicinska Anstalt är inbjudna, dels handläggarträffar med länsstyrelsens tjänstemän inom viltförvaltningen. Utöver detta möter Naturvårdsverket länsstyrelsernas chefer inom rovdjurs- förvaltningen vid särskilda chefsträffar.

Viltförvaltarkonferensen är ett forum för kunskapsutbyte och kompetens- höjande aktiviteter. Handläggarträffarna syftar till myndighetssamverkan på en mer detaljerad nivå inom respektive arbetsområde, en träff för rovdjurs- handläggare och en träff för handläggare som arbetar med andra viltarter. chefsträffarna syftar till att behandla de frågor som ligger på chefsnivå.

Naturvårdsverket och länsstyrelserna möter flera andra myndigheter och organ i samverkan under året, bland annat Jordbruksverket, universiteten, Viltskadecenter, Rikspolisstyrelsen, Polisen och Naturhistoriska riksmuseet.

Figur 4. Nationell vägledning i rovdjursförvaltningen.

STÖD OCH RÅD

Handböcker Förvaltnings-

planer Handläggar-träffar

Chefsträffar

Undantag art- och habitatdirektiv Riktlinjer Allmänna råd Utbildningar Bevarandestatus Faktablad Väglednings- PM Medelsanvändning Övrigt NATIONELL VÄGLEDNING

SAMVERKAN UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING

Konferenser Regionala jaktbeslut Viltskador Stammens utveckling Viltskadecenter Naturvårdsverket

Bristanalys

Det finns idag en stor efterfrågan på kunskap om och vägledning kring de beslut där beslutsfattandet har delegerats till regional nivå, exempelvis skydds- jakt. Även inom andra områden efterfrågas vägledning och förtydliganden. Naturvårdsverket bedömer att det framöver fortsatt kommer att finnas en stor efterfrågan på vägledning och att verket behöver prioritera mellan aktuella vägledningsfrågor.

Inom miljöbalkens vägledningsarbete finns idag en vägledningsplan för vägledningsarbetet som sker eller ska ske utifrån den lagstiftningen. Vägledningsplanen syftar till att förtydliga för myndigheter, företag och all- mänhet hur och när Naturvårdsverket kommer att ta fram vägledning för ett specifikt sakområde. Idag har vare sig rovdjursförvaltningen eller viltförvalt- ningen i stort en plan för sin vägledning. Detta gör det svårt för länsstyrel- ser och andra berörda att ur ett tidsperspektiv avgöra när Naturvårdsverket kommer att vägleda i en särskild sakfråga och hur man väljer att prioritera sitt vägledningsarbete i framtiden.

Kompletterande åtgärder

Arbetet med vägledning och myndighetssamverkan fortsätter enligt vad som beskrivits ovan men med följande kompletterande åtgärder:

• Naturvårdsverket avser att under 2013–2014 utveckla rutiner för vägledning till den regionala nivån inom viltförvaltningen, samt genomföra konkreta väglednings- insatser gentemot länsstyrelserna i aktuella frågor.

• Naturvårdsverket kommer under 2013 att fortsätta med sin vägledning rörande rovdjursturism. Speciellt björnskådningsturism med åtling och vargyl vid lyor kom- mer att behandlas i sammanhanget.

Related documents