• No results found

När vi pratar om ifall det funnits någon utanför familjen som eleverna upplever att de uppmuntrats, påverkats eller inspirerats av så uppger hälften av eleverna att de anser det. Det kan exempelvis vara lärare från fritidsaktiviteter, som i fallet med eleven som gått på bildkonstskola. Hon berättar att hennes lärare därifrån har uppmuntrat henne att satsa på det konstnärliga området. ”Vi pratade väldigt mycket och han ’pushade’ mycket, för han tyckte verkligen att ... det här [bildkonsten] var något jag skulle satsa på och han såg säkert att jag skulle klara av att gå långt.” En annan elev nämner att han har inspirerats av en bekant som sysslar med speldesign. ”Han har eget företag och det går riktigt bra. Han har växt sig stor. Det är ballt och vi har ganska bra kontakt. Det var väl han som fick in mig på det här med speldesign och så.” Två av eleverna upplever att deras gymnasieval har påverkats av att deras kompisar har valt samma program. En av eleverna berättar: ”Alltså man pratade med kompisar också... Det påverkade ju lite också. Det är ändå ett stort steg när man ska börja ny skola och så om man inte känner nån.

4.2.1.3 ”Ditt gymnasieval, du ska liksom välja det helt själv.”

Trots att flera av eleverna alltså berättar att de påverkats av både familjemedlemmar och utomstående i samband med sitt gymnasieval så svarar hälften av eleverna, när jag undrar om det har någon betydelse vad andra tycker om vilket program de valt, att det helt saknar betydelse. En av eleverna beskriver det som att hon kände sig mycket säkrare på sig själv i samband med gymnasievalet i jämförelse med när hon skulle välja inför högstadiet och att hon därför inte var lika känslig för påverkan. ”Det är väl också det att man är lite äldre nu, när man ska börja gymnasiet, och då är man mer säker på sig själv... Nu känner jag att jag ändå kan följa min process och att jag växt väldigt mycket. Jag hann bli väldigt säker på mig själv och visste vad jag ville. Så då brydde jag mig inte om vad andra tyckte.” En annan elev vill bestämt poängtera att det saknar vikt vad andra tycker när jag undrar om han tror att det har nån betydelse. ”Nej absolut inte, absolut inte. Ditt gymnasieval, du ska liksom välja det helt själv. Annars blir det nog ett helvete och gå gymnasiet om någon annan väljer åt en.” Några av eleverna pekar ändå på att det har en viss betydelse vad andra tycker och att det är oundvikligt att låta sig påverkas. ”Alltså man vill ju inte att det ska spela någon roll, men samtidigt så bryr man ju sig lite grann. Jag undrar vad de tycker om mig liksom?” En annan av eleverna menar också att det är så, att man till exempel kan känna av grupptryck, men

påpekar att man ändå måste hålla fast vid vad man själv tycker. ”Man blir jämt påverkad av vad andra vill och inte vill. Det är lite tråkigt, men jag tycker absolut att man alltid ska göra det som känns bäst för en själv och inte lyssna på om någon tycker det är tråkigt eller vad som är inne eller inte.

4.2.2 Vad påverkade valet?

Nedan presenterar jag faktorer som eleverna menar haft inverkan på deras val att gå det estetiska programmet.

4.2.2.1 ”Jag till exempel vill ha nära till skolan, jag är morgontrött.”

Nio av de tio eleverna uppger som jag tidigare nämnt att de har någon slags intresse inom det estetiska området, men detta behöver alltså inte betyda att eleverna har valt det estetiska programmet av enbart intresseskäl. Som vi har sett har även andra faktorer haft betydelse för deras val, som t ex påverkan i olika former. Andra skäl som nämns i intervjuerna är att man valt programmet av geografiska skäl. Det kan både handla om att man valt ES för att det just fanns på den närliggande gymnasieskolan, eller det omvända, att man vill bort från den ort man bor på, eller specifikt vill den aktuella orten och ser en möjlighet till detta eftersom ES inte finns inom den egna kommunen. Exempel på det förstnämnda skälet kan man se i följande citat. ”Egentligen var mitt förstaval [ett annat program] i [annan ort]. Men jag fick inte det för mina föräldrar och jag kände att det var alldeles för långt att pendla dit varje dag... Men sen fick jag reda på att de precis hade återstartat den estetiska linjen här, och eftersom jag alltid har gillat att rita så tänkte jag att, va fan, då kör jag på det istället. Så då bara hamnade jag här. Jag tänkte att det är kanske kul, och det är det ju också.” Eller som när jag frågar en av de andra eleverna hur hon såg på sitt val av gymnasieprogram. ”Det beror ju på vad man vill. Jag till exempel vill ha nära till skolan, jag är morgontrött. Så det påverkar också.” Men det finns som sagt även exempel på den omvända situationen. ”Jag ville umgås med kreativa människor och så ville jag till ett nytt ställe också. Och just det estetiska programmet fanns inte i min kommun så därför kunde jag få gå här istället.”

Related documents