• No results found

Välkomstmail till informanter

In document Alla (som vill och kan) (Page 50-54)

Varmt välkommen till intervjuer i fokusgrupp!

Du har tackat ja till att delta i två intervjuer i fokusgrupp där du tillsammans med andra studievägledare från din fakultet kommer föra diskussioner kring begreppet breddat deltagande. Här kommer mer information om dessa intervjuer.

Intervjuträff 1 Tisdagen den 10/4 Klockan 13:30-15:00 Rum H737, Humanisten Intervjuträff 2 Tisdagen den 17/4 Klockan 10:00-11:30 Rum H525, Humanisten Praktiskt

Intervjuerna kommer hållas under en timme per gång men avsatt tid är en och en halv timme. Detta för att vi ska ha tid att komma på plats, ta fika och se till att inspelningstekniken fungerar. Intervjuerna kommer att spelas in med ljudupptagning. Det kommer att finnas fika på plats. Hör av dig till mig via mail om eventuella allergier eller kostpreferenser. Under intervjuerna kommer jag hålla i upplägget men tanken är det är era diskussioner som ska vara i fokus och att aspekter av ämnet som ni anser är viktiga ska få utrymme. Under merparten av intervjuerna kommer jag därför introducera frågor och punkter som ni får diskutera kring och själv hålla mig mer i bakgrunden.

Ämne och syfte

Syftet med min uppsats är: att undersöka hur studievägledare på Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitets förstår begreppet breddat deltagande. Ämnesområdet intresserar mig dels utifrån att människor i dagsläget inte har samma tillgång till högre utbildning (Universitets- och högskolerådet 2017), dels med anledning av de diskussioner som pågår kring regeringens förslag till lagändring (Promemoria 2017) och reaktionerna på detta (tex Sveriges radio 2017) och också utifrån studievägledarens aktiva roll i arbetet med breddat deltagande (Policy för studie- och karriärvägledning 2015).

Analys

Jag kommer analysera materialet med hjälp av diskursanalys. Diskurser rör relationen mellan den levda verkligheten och språket. Enkelt uttryckt kan en diskurs beskrivas som sättet vi pratar om och förstår någonting inom ett visst sammanhang (Börjesson 2003, 19; Winther Jørgensen och Philips 2000, 7). Att jag kommer analysera intervjumaterialet med diskursanalys innebär att jag inte är ute efter en “egentlig sanning” angående breddat deltagande. Snarare vill jag undersöka hur vi kan och inte kan prata om begreppet breddat deltagande i sammanhanget.

Etik

Det är viktigt för mig att i min undersökning uppfylla Vetenskapsrådets fyra etiska huvudkrav för humanistisk-samhällsvetenskaplig forskning (Vetenskapsrådet 2002). Detta innebär i korthet att ni som deltar ska veta om undersökningens syfte, att ert deltagande är helt frivilligt och när som helst kan avbrytas, att jag inte kommer använda namn eller andra uppgifter som riskerar att lämna ut er personligen, att materialet endast kommer användas för den här undersökningen samt att ni ska lämna ert samtycke till att delta. Om något av detta känns minsta osäkert innan, under eller efter intervjuerna så hör av dig direkt till mig för mer information, för svar på dina frågor eller för att avbryta ditt deltagande.

Referenser

Börjesson, Mats. 2003. Diskurser och konstruktioner. En sorts metodbok. Lund: Studentlitteratur.

Göteborgs universitet. 2015. Policy för studie- och karriärvägledning. Göteborgs universitet. 2015.

https://medarbetarportalen.gu.se/digitalAssets/1516/1516453_policy-f--r-studie-och-

karri--rv--gledning-vid-gu.pdf

Helmersson, Katarina. 2017. Regeringen backar från kritiserat högskoleförslag. Sveriges radio. ​http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6833481

Promemoria. 2017/07. Brett deltagande i högskoleutbildning. Utbildningsdepartementet.

http://www.regeringen.se/4a0cf3/globalassets/regeringen/dokument/utbildningsdep

artementet​/hogre-utbildning/brett-deltagande-i-hogskoleutbildning.pdf

Universitets- och högskolerådet. 2017. Utbildning går i arv. Inställning till högre utbildning bland svenska folket. Rapport/Universitets- och högskolerådet: 2017:3. Stockholm: Universitets- och högskolerådet. ISBN 978-91-7561-044-3.

https://www.uhr.se/globalassets/_uhr.se/publikationer/2017/uhr-utbildning-gar-i-arv. pdf

Vetenskapsrådet. 2002. Forskningsetiska principer inom humanistisk- samhällsvetenskaplig forskning. Stockholm: HSFR, Vetenskapsrådet.

https://www.gu.se/digitalAssets/1268/1268494_forskningsetiska_principer_2002.pdf Winther Jørgensen, Marianne. Philips, Louise. 2000. Diskursanalys som teori och metod. Lund: Studentlitteratur.

Bilaga 3 - Intervjuguide 1

Öppningsfråga:​ Har ni gjort någonting i ert jobb under dagen idag som ni på något sätt

kopplar till breddat deltagande?

Introduktionsfråga/övergångsfråga:​ Nu kommer en ganska stor, mer öppen fråga, som

ni får svara precis hur ni vill på. Vad tänker ni när ni tänker på begreppet breddat deltagande?

Nyckelfrågor: ​Begreppet breddat deltagande består ju av två ord: deltagande och

bredda. Begreppet syftar på att man ska bredda deltagandet i högre utbildning. Men vad innebär det egentligen att delta i högre studier? Det får ni diskutera fritt nu.

Frågor att röra sig runt

1. Vad är deltagande i högre studier?

2. Vad innebär det att bredda deltagandet? Hur ser ni på det? 3. Vem är det som ska delta i högre studier för att det ska breddas? 4. Tycker ni att det viktigt att bredda deltagandet i högre studier? Varför? 5. Finns det något som är dåligt med breddat deltagande? Några baksidor?

6. Vad får breddat deltagande kosta? Vad kan man offra? Vad kan man inte offra? 7. När har man breddat deltagandet i högre studier tillräckligt? När skulle ni säga

att problemet upphör?

Avslutande fråga: ​Nu tänkte jag att ni ska få försöka sammanfatta de diskussionerna

som har varit i en runda. Och då är jag intresserad av vad ni tycker har kommit fram när ni har pratat. Några mönster, aspekter, ämnen, ståndpunkter, uppfattningar, slutsatser, tankar eller motsägelser som blir tydliga när ni sitter och pratar tillsammans såhär? Vad tycker du har blivit sagt här idag?

Slutfrågan: ​Innan vi avslutar helt nu så vill jag fråga om ni tycker vi har missat

Bilaga 4 - Intervjuguide 2

Öppningsfrågor:​ Vi börjar rundan nu med er som var här förra gången. Då ska ni få

svara på frågan: Vad blev kontentan av det vi diskuterade sist? Och ni som inte var här förra gången: vad får ni för tankar av att höra det här?

Introduktionsfråga/övergångsfråga:​ Vi ska gå en runda till innan den mer fria

diskussionen. Då tänker jag att ni ska få svara på: Kan du komma på något du gjort i ditt jobb i veckan som ​inte ​kan kopplas till breddat deltagande?

Nyckelfrågor: ​I transkriberingen av förra intervjun kunde jag se att det dök upp flera

begrepp och fenomen som verkar ligga väldigt nära breddat deltagande. Därför tänkte jag att ett sätt att ytterligare ringa in hur ni ser på begreppet skulle kunna vara att undersöka hur ni skiljer det från de här andra, relaterade begreppen. Diskussion kring skillnaden mellan breddat deltagande och en rad andra begrepp.

1. Breddat deltagande och ​Studievägledning

2. Breddat deltagande och ​Information​ ​(om studier...) 3. Breddat deltagande och ​Stöd (i studierna)

4. Breddat deltagande och ​Genomströmning 5. Breddat deltagande och ​Retention

6. Breddat deltagande och ​Inkludering 7. Breddat deltagande och ​Demokrati

Avslutande fråga: ​Efter de diskussioner vi har haft här, vad anser ni att breddat

deltagande är?

Slutfrågan: ​Innan vi avslutar helt nu så vill jag fråga om ni tycker vi har missat

någonting som ni vill få med? Är det någon av er som vill tillägga någonting innan vi rundar av?

In document Alla (som vill och kan) (Page 50-54)

Related documents