• No results found

Vad vill föräldrarna få för information från skolan?

In document Tidiga betyg, för vem? - (Page 21-25)

För att få reda på huruvida föräldrarna upplever sig få den information de anser sig vilja ha ställde jag följande fråga: ”Vad är det du helst vill ha information om ifrån skolan?” korrekt har rangordnat svarsalternativen 1) Hur mitt barn ligger till jämfört med andra, 2) Hur mitt barn ligger till i förhållande till mål och betygskriterier, 3) Hur mitt barn utvecklas, 4) Vad mitt barn behöver jobba mer med och 5) Vad han/hon är duktig på genom att placera ut siffror bredvid dem. Det alternativ de funnit viktigast har fått en 1:a bredvid sig och i fallande skala har till slut det alternativ de funnit minst viktigt fått en 5:a bredvid sig. Fördelningen ser ut på följande vis (96 enkäter besvarade frågan):

Tabell 4. Vad föräldrarna helst vill ha information om (antal).

Vad är det du helst vill ha information om ifrån skolan?

Svarsalternativ 1) 2) 3) 4) 5)

Den här tabellen visar alltså att flest enkäter satt Hur mitt barn ligger till i förhållande till betygskriterier som nummer 1 på listan över vad de vill ha information om med 51 1:a rankningar. Därefter följer Hur mitt barn utvecklas (20 st 1:or), följt av Vad mitt barn behöver jobba mer med och Vad han/hon är duktig på (12 st 1:or var och 38 respektive 7 st 2:or). Hur mitt barn ligger till jämfört med andra har endast 1 enkät satt som viktigast medan 81 har den som lägsta prioritet.

Jag ställde även en fråga i min enkät där jag ville ha reda på om föräldrarna tycker att betyg ger fullgod information om deras barns skolgång eller om de vill ha någon annan information. Jag formulerade frågan enligt följande: ”Vill du ha annan information om ditt barn från skolan än betyg?” med den efterföljande frågan för dem som svarat jakande ”6b. Om ja, vilka?”. Detta gjorde jag för att ta reda på vilka informationskanaler föräldrarna upplever som viktiga. På den första frågan finns svaralternativen Ja och Nej och på b-frågan får föräldrarna välja mellan (de får välja flera alternativ) Skriftliga omdömen, Individuella studieresultat, Muntliga omdömen och Utvecklingssamtal. Frågan är formulerad på samma sätt för årkurs 5 och 9, den enda skillnaden är att frågan ligger som fråga 2 på enkäten för årkurs 5. Nedan följer resultatet.

22

95%

5%

Vill du ha annan information om ditt barn från skolan än betyg?

Ja Nej

Fig. 1 (procent)

Föräldrarnas svar på om de vill ha annan information om sina barn än betyg.

Av de 108 enkäter som besvarat frågan vill 103 ha annan information än betyg barnets skolgång medan 5 tycker att det räcker med. Vilken information föräldrarna helst säger sig vilja ha visar nästa tabell.

Tabell 5. Vilken typ av information föräldrarna helst vill ha (antal och procent).

Om ja, vilka?

Antal Procent

Utvecklingssamtal 93 95 %

Skriftliga omdömen 58 56 %

Individuella studieresultat 44 42 %

Muntliga omdömen 41 39 %

Av de 103 som alltså säger sig vilja ha annan information om deras barns skolgång än betyg vill 56 % ha skriftliga omdömen, 42 % Individuella studieresultat, 39 % vill ha Muntliga omdömen och 90 % vill ha utvecklingssamtal i första hand. Svaren är rangordnade och det handlar alltså om i vilken prioritetsordning föräldrarna anser de olika informations vara viktiga.

Det förefaller alltså vara så att föräldrar även vill ha annan information än den de får ifrån betyg. I synnerhet genom utvecklingssamtal och skriftliga omdömen men även individuella studieresultat och muntliga omdömen tilltalar många. Från dessa forum vill föräldrarna ha information om hur deras 1) barns kunskaper i förhållande till betygskriterier och 2) hur det utvecklas. De vill även ha vetskap om 3) vad barnet behöver jobba mer med, och i viss mån 4) vad det är duktigt på.

Däremot är ett jämförande med andra barn mindre intressant. Då är det dags att ta reda på om föräldrarna upplever sig få tillräckligt med information från skolan som det ser ut nu.

23 83%

17%

Andelen Ja och Nej av dem som besvarat frågan korrekt

Ja Nej 5.1.2 Får de den information de vill ha?

Jag ställde frågan: ”Är du nöjd med den information du fått hittills från skolan om ditt barns prestationer och utveckling?” Den besvarades på ett sätt som vi kan se nedan i en tabell (Tabell 5) och ett diagram (Fig. 2)

Tabell 6. Föräldrarnas nöjdhet med den information de fått från skolan (antal och procent).

Är du nöjd med den information du fått hittills från skolan om ditt barns prestationer och utveckling?

Antal Procent

Ja 89 78,8 %

Nej 18 15,9 %

Inget svar

6 5,3 %

Fig. 2 (procent)

Andelen föräldrar som är nöjda med informationen det fått hittills.

Som vi ser tycker 83 % av dem som besvarat frågan sig vara nöjda med den information de fått från skolan hittills. Det finns ingen direkt skillnad vare sig mellan de olika årskullarna, skolorna eller i förhållande till utbildningsnivån i föräldrarnas sett att besvara denna fråga. En övervägande majoritet verkar alltså vara nöjd med den information de får från skolan redan innan införandet av tidiga betyg.

24

Nästa fråga är unik för de enkäter som gick ut till föräldrar med barn i årkurs 9 och lyder ”2. När ditt barn fick betyg för första gången, överenstämde de då med dina förväntningar?” Den här frågan ställer jag med anledning av att jag vill kontrollera huruvida föräldrarna redan innan barnen fick sina första betyg visste hur deras barn låg till eller om betygen gav en tydligare bild som ändrade deras uppfattning. Frågan följs sedan av en b-fråga där de som säger sig ha blivit överraskade av betygen tillfrågas om de om betygen var ”högre eller lägre än väntat?” Resultatet ser ut såhär:

Tabell 7. Elevens betyg kontra förväntningarna (antal och procent).

När ditt barn fick betyg för första gången, överenstämde de då med dina

Tabell 8. Föräldrarnas förväntningar kontra de faktiska betygen (antal och procent).

Var de högre eller lägre än väntat?

Antal Procent

Högre än väntat 1 1,2 %

Lägre än väntat 9 10,5 %

Inget svar 76 88,4 %

Av de 86 tillfrågade sade sig alltså 87 % redan veta på vilken nivå deras barn låg innan de fick betyg i årskurs 8. Detta ska ställas emot de 12 % eller 10 stycken som sade sig bli överraskade av vilka betyg deras barn erhöll. Av dessa 10 fick 9 ett lägre betyg än förväntat medan 1 fick högre betyg än förväntat. På det hela taget följer svaren på dessa frågor mönstret även om jag jämför ur ett kön eller utbildningsperspektiv. Det kan således sägas vara en ganska bred majoritet som redan innan de fått betyg haft god vetskap om hur deras barn ligger till. De verkar med andra ord redan få bra information från skolan.

25

In document Tidiga betyg, för vem? - (Page 21-25)

Related documents