• No results found

I uppsatsens teorikapitel definierades sociala medier som en ”personlig publiceringskanal som ger möjlighet direktkontakt med allmänheten, kontroll över vad som publiceras och när, chans att snabbt nå ut med egen oförvanskad information utan att det filtreras genom exempelvis journalister, möjlighet att fokusera på angelägna eller personliga frågor samt tillfälle att skapa dialog, besvara frågor och bemöta eventuell kritik.” Utifrån denna definition av sociala medier har tre nyckelmeningar valts ut för att basera val av manifesta variabler på; chans att snabbt nå ut, möjlighet att fokusera på angelägna eller personliga frågor samt tillfälle att skapa dialog, besvara frågor och bemöta eventuell kritik.

Nyckelmeningen chans att snabbt nå ut avser i undersökningen möjligheten sociala medier erbjuder till att ofta och snabbt uppdatera bloggar och mikrobloggar, och på så sätt ta kontroll över sitt eget informationsflöde utan att ta hänsyn till massmedias behov och efterfrågan på information. Möjlighet att fokusera på angelägna eller personliga frågor är intressant att undersöka utifrån aspekten att personval är något som kommit att bli mer och mer etablerat inom svensk politik och som bidragit till att politiken har blivit allt personligare. Denna andra nyckelmening ämnar därför undersöka hur och om denna aspekt tar sig uttryck i den politiska kommunikationen via sociala medier. Nyckelmeningen tillfälle att skapa dialog, besvara frågor och bemöta kritik är slutligen den nyckelmening i definitionen som beskriver en av de främsta möjligheterna sociala medier erbjuder när det gäller kommunikation, nämligen möjligheten till den dialogiska tvåvägskommunikationen.

Nyckelmeningarna ur definitionen av sociala medier och de variabler som avser att operationalisera dem ser ut så här:

 Chans att snabbt nå ut: antal tweets, antal bloggposter

 Möjlighet att fokusera på

angelägna/personliga frågor: antal tweets/bloggposter som är personliga

 Tillfälle att skapa dialog besvara, frågor/kritik: tweets riktade till specifika

personer/företag/organisationer, antal rena tweets, antal followers/följare, antal following, synlighetstweets, antal kommentarer på bloggposter från användare, antal

svarskommentarer från politikern

Fördelningen mellan variabler skiljer sig något åt mellan bloggarna och mikrobloggarna då Twitter erbjuder flera mer direkta tillfällen att föra dialog med andra användare. Fördelningen av variabler mellan blogg och mikroblogg ser ut såhär:

Variabler för kvantitativ innehållsanalys av mikrobloggar på Twitter:

 Antal tweets

 Tweets riktade till specifika personer/företag/organisationer

 Rena tweets

 Antal tweets som är personliga

 Antal followers/följare

 Antal following

46

 Synlighetstweets

Variabler för kvantitativ innehållsanalys av bloggar:

 Antal bloggposter

 Antal bloggposter som är personliga

 Antal kommentarer på bloggposter från användare

 Antal svarskommentarer från politikern Definitioner av variabler:

 Antal tweets: Denna variabel är summan av variablerna ” rena tweets” och ”antal tweets riktade till specifika personer/företag/organisationer”.

 Rena tweets: Antal tweets som skrivits av politikern själv och som inte riktar sig till specifika personer/företag/organisationer. I denna variabel har inte heller ”retweetade”

tweets räknats in, det vill säga tweets skrivna av andra, men publicerade på den egna sidan för de egna ”följarna” att ta del av.

 Tweets riktade till specifika personer/företag/organisationer: Antalet tweets politikern skrivit som innehåller ”@”, exempelvis @vansterpartiet. Dessa tweets syns på

personens/företagets/organisationens mikroblogg, vars namn skrivits ihop med @, vilket ger en ökad synlighet och därmed ökad möjlighet till dialog eller möjlighet till interaktion.

På Twitter finns även möjligheten att skicka ett så kallat ”direct message” till andra användare, men dessa meddelanden är inte synliga för andra än de två som interagerar med varandra. Denna kommunikation har med andra ord inte kunnat undersökas.

 Antal tweets som är personliga: Denna variabel baseras enbart på rena tweets. Denna variabel har baserats utifrån Nationalencyklopedins beskrivning av begreppet ”privat”, vilket beskrivs som ”det som berör privata delar av någons liv.”128 Personliga tweets har följaktligen tolkats som innehåll som har med personens privata liv att göra, i det här fallet innehåll som inte uppenbart har med personens politiska arbete och uppdrag att göra, politik eller politiska ståndpunkter. Exempel på personligt innehåll är innehåll som tagit upp tydliga personliga intressen, innehåll som beskriver vardagsreflektioner som har med exempelvis mat, aktuella händelser, humor, väder, träning, film, tv, musik etcetera att göra, känslouttryck om till exempel trötthet, uppgivenhet eller andra känslor samt innehåll som har med personliga händelser att göra, till exempel möten med andra, vart man är på väg eller var man befinner sig. I många fall har tweets bestått av länkar till webbsidor, i dessa fall har länken följts och en tolkning har gjorts huruvida innehållet kan sägas beröra privata delar av personens liv eller ej. När innehåll i tweets har bestått av både personligt innehåll och innehåll kopplat till exempelvis politik eller mer allmänt innehåll har

”huvudandelsprincipen”129 använts, vilken innebär att inlägget har definierats beroende på vad huvuddelen av inlägget har handlat om. I undersökningen har huvuddelen definierats som det innehåll som betoning i tweets ligger på, det vill säga innehållets huvudpoäng.

Vid osäkerhet huruvida tweets ska tolkas som personligt eller ej beroende på att det samtidigt innehåller annat innehåll, har detta tweet tolkats som personligt.

128 Nationalencyklopedin, sökord ”privat”, http://www.ne.se/lang/privat , 100425

129 Esaiasson, Peter M.fl., Metodpraktikan, sidan 230

47

 Antal followers/följare: Det antal personer som valt att följa innehållet i politikerns mikroblogg. Antalet går att finna i marginalen på mikrobloggen.

 Antal following: Det antal personer som politikern i fråga valt att följa och vars

mikrobloggsuppdateringar automatiskt blir synliga för politikern. Antalet går att finna i marginalen på mikrobloggen.

 Synlighetstweets: Antalet tweets politikern skrivit som innehåller ”#”, exempelvis

#val2010. Att skriva ”#” framför ett ord eller en förkortning, exempelvis #val2010, innebär att detta tweet länkas till en öppen grupp där alla tweets som innehåller #val2010 samlas för att ta del av, vilket skapar en synlighet utanför de egna följarna.

 Antal bloggposter: Antal inlägg på bloggen skrivna av politikern. Kan också utgöras av videos eller bilder.

 Antal bloggposter som är personliga: Se ovan i samband med samma variabel för Twitter.

I de fall bloggposter utgjorts av bilder och videos har bilder och/eller videos tolkats utifrån vad de föreställer eller handlar och följaktligen definierats utifrån samma kriterier som i fråga om skrivet innehåll.

 Antal kommentarer på bloggposter från användare: Det antal skrivna kommentarer och frågor från användare som återfinns i kommentarsfältet.

 Antal svarskommentarer från politikern: Det antal kommentarer från politikern som synliggör politikerns egen aktivitet på bloggen och bekräftar att han eller hon tagit del av användarens kommentarer, oavsett om dessa är frågor eller inte.

48

Related documents