• No results found

Varför vill lärarna lämna sin arbetsplats?

4. Resultat

4.2 Varför vill lärarna lämna sin arbetsplats?

4.2.1 Lärarnas perspektiv

En del lärare beskriver att de känner att de inte räcker till. Stressen, som många lärare beskriver, grundar sig ofta i att det är stora elevantal, vilket gör att det är svårt att kunna erbjuda en homogen undervisning till alla elever. En lärare beskriver att det är svårt att ge extra stöd till elever med särskilda behov, i och med de stora elevantalen. En annan lärare

berättar att det är viktigt med att sätta in rätt stöd tidigt, till elever med särskilda behov. Samma lärare beskriver vikten av en effektiv resursallokering, då dessa resurser kan plockas bort vid ett senare stadie. På så sätt undviks framtida kostnader för skolan.

Flera lärare berättar även att de får göra saker som de inte tycker tillhör yrket; till exempel administrativt arbete och barnuppfostran. Samtliga lärare beskriver att de enkom vill vara ledare som ska förmedla kunskap och väcka en nyfikenhet i eleverna, så att de själva vill lära sig. En lärare berättar att hen inte hade alla verktyg från lärarutbildningen, när hen kom ut i arbetslivet. Hen beskriver att utbildningen var mer fokuserad på ämneskunskap än hur de lär sig att vara ledare i klassrummet. Läraren fortsätter med att berätta att det är just den

erfarenheten många saknar när de kommer ut som lärare, och hen föreslår mer praktik på utbildningarna.

Många lärare säger att det är flera kolleger som blir utbrända i och med att det är en hög arbetsbelastning. Alla lärare utrycker att de har känt en viss ensamhet på arbetsplatsen. Ensamheten grundas ofta i att de inte känner någon stöttning från rektorer och chefer. De intervjuade lärarna som har rektorer som visar ett intresse för deras arbete, berättar att de känner sig mer trygga på arbetsplatsen. Men de flesta lärare säger att de inte har någon rektor som visar stöd i deras arbete. Detta medför att de känner sig distanserade till sina rektorer. En lärare berättar att hen får känslan av att hens chef inte vet vad hen gör. Flera lärare efterlyser att de vill ha återkoppling på sitt arbete och känna sig sedda. Vissa utrycker en önskan om utvecklingsplaner för att utvecklas som lärare. En lärare svarar, på en fråga om vad som motiverar läraren mer utöver eleverna, så här:

“Ja, om man tänker vad som gör mig mer motiverad… om man tänker lite bredare från

rektorer och sådant där. Att bli lyssnad på, att bli uppskattad, att de kan säga att ‘jag ser att du gör detta arbete, bra jobbat.” (Intervju 3 Lärare).

Flertalet lärare berättar att kompensationerna för arbetet inte är i paritet med

arbetsuppgifterna. Vissa säger att lönerna är dåliga, men att det inte är den huvudsakliga anledningen för ett missnöje med arbetsplatsen. En lärare berättar att hen skulle kunna gå ner i lön för att känna sig mindre stressad. Några beskriver att det finns ett organisatoriskt missnöje med hur lönerna fördelas på arbetsplatsen, då nyutexaminerade lärare kan gå in på en högre lön än de som har jobbat i skolan under en längre tid. Vid samtal om varför en lärare tror att det råder lärarbrist, och varför det är svårt att få upp sin lön, svarar hen så här:

“Så då kanske man borde försöka behålla de som man har kvar och ge de det här lyftet. Men

då är det olika pengar säger de. Då börjar man undra varför de som börjar idag, tio, varför kan du få så hög lön. Då är det olika potter säger de, men det tror inte jag på för pengarna finns ju där. Då skulle man kunna höja lönen för alla för då är lärarna kvar och är nöjda. Det

behöver inte vara mer än så, en skälig lön för det man har utbildat sig till.” (Intervju 4

Lärare).

Vid diskussioner om kompensation av sitt arbete, säger en annan lärare:

“Jag skulle kunna få minde lön och känna mig lite mindre stressad.” (Intervju 7 Lärare).

Vissa lärare beskriver också att det har blivit en statusförskjutning av läraryrket. En lärare som har jobbat inom yrket under en längre tid, beskriver att lärare har gått från att vara akademiker till kommunalanställda. En annan lärare säger att det förmodligen finns fler gynnsamma karriärvägar att gå om du, som lärare, är duktigt på dina ämneskunskaper, och de

väljer således bort läraryrket för att kompensationerna inte är skäliga. Samtidigt beskriver flera lärare att de tror att yrket har fått en dålig klang och att många inte söker sig till läraryrket, på grund utav att det dras med negativa associationer, som har målats upp.

4.2.2 Rektorers och skolchefs perspektiv

Både rektorerna och skolchefen förklarar att de har en förståelse för varför lärarna väljer att byta arbetsplats. De berättar att lönen, arbetsmiljön och en stor arbetsbörda är de främsta anledningarna till att de tror att lärare vill byta arbetsgivare. Den stora arbetsbördan som lärare dras med, inkluderar bland annat sysslor så som administration, hantera möten med olika människor och att ibland agera som extra stöd för eleverna. Både skolchef och rektorer förväntar sig mer av en lärare än att endast undervisa elever. Detta är, enligt dem, ett måste för att kunna klara av att arbeta som lärare. Men trots det, beskriver de att den stora

arbetsbördan, är den huvudsakliga anledningen till att lärare väljer att lämna sin arbetsplats. Den låga lönen lyfts också fram av rektorerna som en anledning till att lärare byter

arbetsgivare. Skolchefen är också medveten om att lönen ofta diskuteras som ett medel för att försöka behålla lärare, men argumenterar för att lönen inte är så låg som många initialt tänker. Istället borde skolorganisationen fokusera på att förbättra andra områden inom yrket än lönen, menar skolchefen. Rektorerna och skolchefen är samtidigt förstående till lärare som väljer att byta arbetsgivare, i hopp om att få en högre lön. De förklarar att det så marknaden fungerar; att individer byter arbetsgivare för att få upp sin lön snabbare. Rektor 2 förklarar att dessa åtgärder måste göras för att behålla lärare på grundskolan:

“Lönen måste höjas för att höja statusen, och många lärare har bytt kommuner för att höja

sin lön och det är ett sätt, men det är ju inte bra i längden för det förstör ju för eleverna. Så det är egentligen inget man jobbar för, men jag förstår att man gör så. Helt förståeligt.”

(Intervju 2 Rektor).

Även status framhålls som en betydelsefull del i att öka attraktionskraften i yrket. Rektorerna och skolchefen förklarar att läraryrket har fått ett negativt rykte associerats till sig. Detta beskrivs som en anledning till att det är svårt att attrahera nya lärare till yrket. Dessutom, förklarar de, att det kan vara svårt att behålla lärare inom läraryrket, när deras kunskap kan användas inom andra branscher. På frågan om varför skolchefen tror att det är lärarbrist i Sverige, svarar hen:

“Ja men man har skött det lite på fel sätt över tid. Det tror jag definitivt. Lönen har varit en

faktor., men också att det har hamnat i dåligt rykte och det finns ingen riktigt som har tagit i flaggan och försökt vända bilden på ett genomtänkt sätt.” (Intervju 1 Skolchef).

4.2.3 Sammanfattning: Varför vill lärare lämna arbetsplatsen?

Att det råder brist på lärare förklaras på olika sätt genom intervjuerna. Genomgripande från många lärare, är ett resonemang om att arbetsplatsen är stressig till följd av stora elevantal och att de får göra saker som de anser inte direkt tillhöra yrket, till exempel dokumentering och uppfostran. Samtidigt, ökar arbetsbördan på de som är kvar när lärare lämnar arbetsplatsen

och en otrygghet alstras i att förlora sina kolleger. En lärare svarar att det finns mera lukrativa yrken, än läraryrket. Även status målas upp, av en del lärare, som en viktig förklaring till varför lärare lämnar arbetet. Perceptionen av statusen har skiftat från att vara betydelsefull till mindre relevant.

På arbetsplatser där rektorer har varit frånvarande i arbetet, upplever vissa intervjuade lärare att de känner en viss ensamhet i arbetet. Jämfört med andra grundskolor, där rektorn har en mer nära relation till lärarna, verkar det finnas en annan trygghet, på arbetsplatsen. Och de intervjuade känner sig inte isolerade i sina arbeten på samma sätt.

Rektorerna och skolchefens förklaring till varför lärare väljer att lämna sin arbetsplats, resulterar främst i att de har en hög arbetsbörda och en låg lön. Genom att byta arbetsgivare, förklarar rektorerna och skolchefen, hoppas lärarna att minska arbetsbördan och att få en högre lön. De förklarar också att det finns svårigheter med att attrahera individer till läraryrket då det finns många negativa associationer kopplat till professionen, så som låg status och stress.

Related documents